Gå videre til hovedindholdet

Peach & blueberry skillet cobblerCrumble cakes - eller smuldrekager - har længe været en yndet dessert i min omgangskreds. Crumbles er nemme at smide sammen, kræver ikke mange ingredienser og smager himmelsk.

Cobbleren stammer fra sydstaterne og er at sammenligne med en fancy form for crumble. Den er lige så nem at lave, men gør brug af lidt mere mørdej - og mørdej er vi nogen, der er (lidt for) glade for. Ligesom en crumble kan cobbleren varieres i det uendelige med den lige frugt, man har lyst til eller har ved hånden. Cobbleren har i øvrigt fået sit navn, fordi den af udseende minder lidt om brosten (cobblestone), der ligger ved siden af hinanden. Heldigvis er der slet, slet ikke noget brosten over den måde, den smager på! -det skulle da lige være, hvis man lod den stå alt for længe i ovnen.

Nåmenaltså, denne simple cobbler er bagt i en støbejernspande (skillet) - for sådan én er jeg den lykkelige ejer af - men kagen kan lige så fint bages i en helt almindelig tærteform eller et ovnfast fad. Så no worries - get baking!

Peach & blueberry skillet cobbler (6-8 pers)
Dejen:
100 g hvedemel
50 g mandel mel (eller 50 g. hvedemel)
50 g sukker
1 tsk bagepulver
½ tsk kardemomme
100 g smør
2 tsk kold mælk (brug gerne kærnemælk, hvis du har, men alm mælk er også fint)

1 stor ds ferskner (820 g/470 g drænet vægt)
100 g blåbær (friske eller fra frost)
2 spsk amaretto (kan udelades)
1 spsk majsstivelse
Lidt smør til formen/støbejerns-panden

Til pensling:
1 æg
Lidt perlesukker
Lidt hasselnøddeflager

Til servering:
Vanilleis eller creme fraiche

Dejen:
Bland mel, mandelmel, sukker, bagepulver og kardemomme i en skål. Smuldr det kolde smør heri. Saml dejen med 2 spsk kold mælk. Sæt dejen på køl , mens frugten forberedes.

Dræn fesknerne pånær ca ½ dl væske, som hældes i en skål. Skær fersknerne i mindre stykker og kom dem ned i skålen. Hæld amarettoen i. Drys majsmelet i og vend rundt, så melet blander sig med væsken. Smør formen/støbejerns-panden med lidt smør og kom fersknerne og væsken heri. Fordel blåbær over. 

Varm ovnen op til 175 grader varmluft, mens du forbereder det sidste.

Tag dejen ud fra køl og del den i 8 dele, der rulles til små kugler, presses lidt flade og fordeles ovenpå frugten. Pensl med lidt sammenpisket æg og drys med perlesukker og nødder.

Bag 20-25 min midt i ovnen til dejen er sprød og lige knap gennembagt.

Lad afkøle en smule før den serveres med is eller creme fraiche.

Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Lyserøde djævleæg med bacon

Jeg har gennem mit liv set alt for mange amerikanske serier af svingende kvalitet, og derfor er jeg også blevet nysgerrig på alle de sjove former for mad og madtraditioner, de viser eller henviser til i serierne. Jeg kan især huske, at jeg i lang, lang tid havde meget lyst til at smage eggnog - og endte med at lave det selv (lige her :  https://alverdensmad1.blogspot.com/2016/12/eggnog.html ) og cobb salad, som jeg også endte med at lave en variation af selv (lige her:  https://alverdensmad1.blogspot.com/2018/05/cobb-salad-med-jordbr-og-blue-cheese.html ). Jeg kunne også godt tænke mig at lave (og smage!) en rigtig thanksgiving middag, men det må vente, til det bliver vinter igen om lang, lang tid. Men devilled eggs er endnu en ret i den lange række af amerikanske retter, jeg har haft lyst til at prøve. Da jeg så forleden så et billede af en variant, der var lyserød i kanterne, blev jeg bare nødt til at prøve dem.  De smager rigtig dejligt, og man behøver bestemt ikke a

Forårstærte med asparges, små kartofler og brie

Dette er officielt min nye yndlings forårstærte! Den er fuld af gode sager som asparges, små kartofler og pinjekerner og har en dejlig grov og sprød fuldkornsbund, men det er ikke (kun) det, der gør den så vidunderlig. Hemmeligheden er brie! Skøn, fed, smagfuld brie, der gemmer sig nede i tærten og bare får det hele til at gå op i en højere enhed. Man kommer tit alle mulige andre former for oste i eller ovenpå en tærte - hytteost, revet ost eller feta for eksempel - men  brie, som jeg ellers elsker, har jeg ikke prøvet i en tærte før. Efter at have prøvet det, kan jeg kun give det min allervarmeste anbefaling. It really ties the pie together, som de ville have sagt i The Big Lebowski. Tærten passer desuden bare så fint på påskefrokost-buffet-bordet. Den smager godt både nybagt (selvfølgelig), men også kold eller gen-opvarmet dagen derpå, så der er ingen madspild her. It's all good:-) Forårstærte med asparges, små kartofler og brie (6 pers)

Nemme surdejs-boller

Jeg har af flere omgange forsøgt at blive sådan en type, der har en god surdej kørende.  Jeg synes helt klart, at brød og bagværk smager bedre, når det er bagt på eller med surdej. Men holy smokes, det er svært at holde liv i sådan en størrelse. Jeg har forsøgt mig med flere forskellige opskrifter, og det er da også lykkedes at fremmane flere helt ok surdeje, men alle er afgået ved døden efter ganske få uger, enten fordi de mugnede, eller fordi jeg forsømte dem i en grad, så de til sidst bare var sådan nogle sørgelige væskende klumper, som på ingen måde burde komme i nærheden af menneskeføde. Nu er det imidlertid lykkedes mig at holde liv i en hæderlig surdej i et par måneder. Det, der har virket for mig (og surdejen), har været: Keep it simple. Når jeg opfrisker surdejen, gør jeg det på slump: Smid lidt surdej ud, kom lidt vand og mel i, rør rundt - ikke noget med at veje af og være præcis og alt det der. Og så bor surdejen i vores køleskab selvom sådan én vist egentlig