Gå videre til hovedindholdet

Varme hveder / kardemommebollerJa, det her er en opskrift på hvedeknopper, som flækkes, ristes og spises som varme hveder aftenen før St. Bededag. MEN samtidig er det faktisk også opskriften på verdens bedste kademommeboller, og derfor bør indtagelsen af dem absolut ikke begrænses til aftenen før St. Bededag, der i år falder fredag d. 27. april (#servicemeddelelse). De er søde, de er bløde, de er ren velsmag. Faktisk er det så god en bolle, at mine to piger - der ellers er overdrevent glade for syltetøj og den slags - næsten altid beder om at få en kardemommebolle "på hånden". "På hånden" er det, som de af en eller anden grund kalder mad, man bare får stukket ud uden andet tilbehør og som spises lidt på farten (som i: "Vi går på legepladsen. Må jeg få en bolle på hånden?"). Men bollerne kan selvfølgelig også flækkes, ristes og spises med lidt smør eller en god ost - mmmm.
Bollerne bliver relativt hurtigt kedelige, hvis de bare opbevares i en pose eller brødkasse, men bag endelig en stor portion, frys halvdelen ned, og tø så et par boller op i ovnen (10-15 min. ved 125 grader) på en regnvejrsdag. Så er de igen bløde og vidunderlige og smager lige så godt som nybagte. Hvis de skulle udvikle en hård overflade i ovnen (det skal de ikke; de skal være bløøøøde), kan man lægge et viskestykke over dem, lige når de er kommet ud af ovnen. Så får dampen dem til at blive bløde og eftergivende igen.
Varme hveder / kardemommeboller (24 stk)
50 g gær
5 dl mælk
1½ tsk fint salt
100 g sukker
2 tsk kardemomme
2 æg
900 g mel
125 g blødt smør

Lun mælken i mikroovn eller en kasserolle, til mælken er håndvarm. Kom mælken i en stor røreskål og opløs gæren heri. Tilsæt salt, sukker, kardemomme, æg og det meste af melet. Rør dejen på en røremaskine i 10 min (dejen skal være ret blød og klistret, så den er nemmest at ælte på en maskine). Kom nu smørret i lidt ad gangen, mens maskinen kører. Rør til smørret er helt optaget i dejen. Er dejen nu meget blød og uhåndterlig, så kom lidt mere mel i, men dejen skal ikke være alt for fast.

Lad dejen hvile tildækket i skålen i 30 min. 

Hæld mel på bordet, kom dejen ud herpå. Slå den ned og del den i 24 lige store stykker, der trilles til runde boller og stilles med ca. 1 cm mellemrum på en bageplade beklædt med bagepapir. Dæk bollerne med et rent viskestykke og lad dem hæve 1½ time, hvor bollerne gerne skulle være hævet godt og bollernes kanter rører hinanden.

Varm ovnen op til 175 grader varmluft og bag bollerne midt i ovnen i ca 18 min.

Lad bollerne køle af på en bagerist. Hvis de er blevet bagt lidt for længe eller hårdt, kan man redde dem og gøre dem bløde og lækre igen ved at komme et rent viskestykke over dem, mens de køler af. Varmen under viskestykket gør dem bløde igen.

Kan spises præcis som de er eller skæres over, ristes og spises med smør. De kan fint fryses og smager vidunderligt efter en kort opvarmning i ovnen ved 120 grader.


Kommentarer

 1. Hej Pernille.
  Har du ikke glemt at skrive, hvornår smørret skal puttes i dejen? :-)
  Hilsen Nanna (din tidligere genbo)

  SvarSlet
  Svar
  1. Jo hun har. Jeg opdagede det først, da dejen havde rørt i 10 min, og jeg havde mættet den med mel :)

   Slet
  2. Oh no, Nanna og Marie. Jeg håber det endte godt med hvederne alligevel:-)

   Slet
 2. Jeg opdagede det heldigvis lige inden, jeg puttede mel i. Og de blev mega gode. :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Godt at høre!!! Og det er rettet i teksten nu (flov blogger-Smiley).

   Slet

Send en kommentar

Populære indlæg fra denne blog

Lyserøde djævleæg med bacon

Jeg har gennem mit liv set alt for mange amerikanske serier af svingende kvalitet, og derfor er jeg også blevet nysgerrig på alle de sjove former for mad og madtraditioner, de viser eller henviser til i serierne. Jeg kan især huske, at jeg i lang, lang tid havde meget lyst til at smage eggnog - og endte med at lave det selv (lige her :  https://alverdensmad1.blogspot.com/2016/12/eggnog.html ) og cobb salad, som jeg også endte med at lave en variation af selv (lige her:  https://alverdensmad1.blogspot.com/2018/05/cobb-salad-med-jordbr-og-blue-cheese.html ). Jeg kunne også godt tænke mig at lave (og smage!) en rigtig thanksgiving middag, men det må vente, til det bliver vinter igen om lang, lang tid. Men devilled eggs er endnu en ret i den lange række af amerikanske retter, jeg har haft lyst til at prøve. Da jeg så forleden så et billede af en variant, der var lyserød i kanterne, blev jeg bare nødt til at prøve dem.  De smager rigtig dejligt, og man behøver bestemt ikke a

Forårstærte med asparges, små kartofler og brie

Dette er officielt min nye yndlings forårstærte! Den er fuld af gode sager som asparges, små kartofler og pinjekerner og har en dejlig grov og sprød fuldkornsbund, men det er ikke (kun) det, der gør den så vidunderlig. Hemmeligheden er brie! Skøn, fed, smagfuld brie, der gemmer sig nede i tærten og bare får det hele til at gå op i en højere enhed. Man kommer tit alle mulige andre former for oste i eller ovenpå en tærte - hytteost, revet ost eller feta for eksempel - men  brie, som jeg ellers elsker, har jeg ikke prøvet i en tærte før. Efter at have prøvet det, kan jeg kun give det min allervarmeste anbefaling. It really ties the pie together, som de ville have sagt i The Big Lebowski. Tærten passer desuden bare så fint på påskefrokost-buffet-bordet. Den smager godt både nybagt (selvfølgelig), men også kold eller gen-opvarmet dagen derpå, så der er ingen madspild her. It's all good:-) Forårstærte med asparges, små kartofler og brie (6 pers)

Nemme surdejs-boller

Jeg har af flere omgange forsøgt at blive sådan en type, der har en god surdej kørende.  Jeg synes helt klart, at brød og bagværk smager bedre, når det er bagt på eller med surdej. Men holy smokes, det er svært at holde liv i sådan en størrelse. Jeg har forsøgt mig med flere forskellige opskrifter, og det er da også lykkedes at fremmane flere helt ok surdeje, men alle er afgået ved døden efter ganske få uger, enten fordi de mugnede, eller fordi jeg forsømte dem i en grad, så de til sidst bare var sådan nogle sørgelige væskende klumper, som på ingen måde burde komme i nærheden af menneskeføde. Nu er det imidlertid lykkedes mig at holde liv i en hæderlig surdej i et par måneder. Det, der har virket for mig (og surdejen), har været: Keep it simple. Når jeg opfrisker surdejen, gør jeg det på slump: Smid lidt surdej ud, kom lidt vand og mel i, rør rundt - ikke noget med at veje af og være præcis og alt det der. Og så bor surdejen i vores køleskab selvom sådan én vist egentlig