Gå videre til hovedindholdet

Tex-mex vegetar burgerPå det seneste er der udkommet flere vegetar/veganer-burger bøger, f.eks. "Green Burgers" af Martin Nordin og "Veggie Burger Atelier" af Nina Olsson. Begge disse bøger har mundvandsfremkaldende og smukke burger-billeder og har givet mig lyst til at prøve at kreere min egen vegetar-burger. Ikke mindst fordi "Spis mindre kød"-kampagnen fortsætter  for fuld damp her i huset i miljøets og dyrevelfærdens navn. 

Jeg kastede mig ud i at lave en tex-mex burger, fordi jeg tænkte, at tex-mex ville være svært at fejle fuldstændigt med (en god avocado og nacho chips kan jo redde det meste). Selve burger-"bøffen" er dog primært lavet med de ret u-mexikanske ingredienser aubergine og champignon, da jeg tænkte, at sådan en vegetar-bøf er nødt til at have noget saft og kraft. Og jeg synes da helt ærligt også, at den fungerede supergodt - ikke mindst fordi der også kom chilibønner i, som både gav tekstur og tex-mex smag til "bøffen". 

Jeg synes i al beskedenhed, at denne vegetar-burger smager fantastisk og savnede overhovedet ikke en rigtig kødbøf. Det er en lille smule mere tidskrævende at forberede grøntsagerne til "bøffen" end blot at forme og stege almindeligt hakkekød, men det drejer sig ikke om mange minutter og er slet ikke så uoverskueligt, som jeg egentlig havde frygtet. Det er helt sikkert ikke sidste gang, jeg kaster mig ud i at lave vegetar-burger!
Tex-mex vegetar burger (4 stk)
"Bøf"
1½ dl havregryn
2 + 2 spsk olivenolie
1 aubergine
250 g champignon
1 ds chili beans, drænet
Salt og peber

Derudover:
4 burgerboller (her er brugt surdejsboller (https://alverdensmad1.blogspot.dk/2018/03/nemme-surdejs-boller.html), eller almindelige burgerboller (https://alverdensmad1.blogspot.dk/2017/06/grove-brugerboller.html) eller købte (burger)boller.
Taco-sauce 
1 avocado i skiver
Rå eller syltede rødløg i skiver (se opskrift her: https://alverdensmad1.blogspot.dk/2016/10/de-ddes-dag-smkfyldte-tacos-med-pulled.html)
Frisk koriander
Nacho chips!

"Bøf"
Kom havregrynene i en foodprocesser og blend det til en grov mel (eller brug en stavblender). 

Skær aubergine og champignon i hhv. tern og skiver på ca. 1 cm. Steg dem i 2 spsk olie på en middelvarm pande, til de er bløde og gennemstegte - 10-15 minutter. Kom dem ned i foodprocessoren til havregrynene sammen med halvdelen af chilibønnerne. Blend nu ½-1 minut til du har en blød masse, hvor der stadig er nogle små stykker champignon og aubergine tilbage (massen skal ikke være helt "grødet", men have lidt tekstur). Smag til med salt og peber og bland resten af de hele chili bønner i (de skal ikke blendes i, men give bøffen mere struktur).

Varm 2 spsk olie op på panden og form 4 flade "bøffer", der passer i størrelse til burgerbollerne. Steg dem ved relativt hård varme. "Bøfferne" er meget bløde, så brug en god, bred spatel til at vende dem med - kom godt ind under "bøffen" og vend dem forsigtigt men bestemt, så de ikke går i stykker. Steg 3-4 min på begge sider, til "bøfferne" er sprøde på siderne og gennemvarme.

Lun burgerbollerne i ovnen. Skær dem over og smør begge halvdele med et generøst lag tacosauce. Læg en "bøf" på hver underbolle. Kom avocado-skiver, rødløg, frisk koriander på "bøffen" og læg top-bollen på. Server med rigeligt med nacho chips (som evt. også kan puttes ind i selve burgeren, hvis man mener, man kan gabe så højt). Spises straks.

Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Lyserøde djævleæg med bacon

Jeg har gennem mit liv set alt for mange amerikanske serier af svingende kvalitet, og derfor er jeg også blevet nysgerrig på alle de sjove former for mad og madtraditioner, de viser eller henviser til i serierne. Jeg kan især huske, at jeg i lang, lang tid havde meget lyst til at smage eggnog - og endte med at lave det selv (lige her :  https://alverdensmad1.blogspot.com/2016/12/eggnog.html ) og cobb salad, som jeg også endte med at lave en variation af selv (lige her:  https://alverdensmad1.blogspot.com/2018/05/cobb-salad-med-jordbr-og-blue-cheese.html ). Jeg kunne også godt tænke mig at lave (og smage!) en rigtig thanksgiving middag, men det må vente, til det bliver vinter igen om lang, lang tid. Men devilled eggs er endnu en ret i den lange række af amerikanske retter, jeg har haft lyst til at prøve. Da jeg så forleden så et billede af en variant, der var lyserød i kanterne, blev jeg bare nødt til at prøve dem.  De smager rigtig dejligt, og man behøver bestemt ikke a

Forårstærte med asparges, små kartofler og brie

Dette er officielt min nye yndlings forårstærte! Den er fuld af gode sager som asparges, små kartofler og pinjekerner og har en dejlig grov og sprød fuldkornsbund, men det er ikke (kun) det, der gør den så vidunderlig. Hemmeligheden er brie! Skøn, fed, smagfuld brie, der gemmer sig nede i tærten og bare får det hele til at gå op i en højere enhed. Man kommer tit alle mulige andre former for oste i eller ovenpå en tærte - hytteost, revet ost eller feta for eksempel - men  brie, som jeg ellers elsker, har jeg ikke prøvet i en tærte før. Efter at have prøvet det, kan jeg kun give det min allervarmeste anbefaling. It really ties the pie together, som de ville have sagt i The Big Lebowski. Tærten passer desuden bare så fint på påskefrokost-buffet-bordet. Den smager godt både nybagt (selvfølgelig), men også kold eller gen-opvarmet dagen derpå, så der er ingen madspild her. It's all good:-) Forårstærte med asparges, små kartofler og brie (6 pers)

Nemme surdejs-boller

Jeg har af flere omgange forsøgt at blive sådan en type, der har en god surdej kørende.  Jeg synes helt klart, at brød og bagværk smager bedre, når det er bagt på eller med surdej. Men holy smokes, det er svært at holde liv i sådan en størrelse. Jeg har forsøgt mig med flere forskellige opskrifter, og det er da også lykkedes at fremmane flere helt ok surdeje, men alle er afgået ved døden efter ganske få uger, enten fordi de mugnede, eller fordi jeg forsømte dem i en grad, så de til sidst bare var sådan nogle sørgelige væskende klumper, som på ingen måde burde komme i nærheden af menneskeføde. Nu er det imidlertid lykkedes mig at holde liv i en hæderlig surdej i et par måneder. Det, der har virket for mig (og surdejen), har været: Keep it simple. Når jeg opfrisker surdejen, gør jeg det på slump: Smid lidt surdej ud, kom lidt vand og mel i, rør rundt - ikke noget med at veje af og være præcis og alt det der. Og så bor surdejen i vores køleskab selvom sådan én vist egentlig