Gå videre til hovedindholdet

Superhurtig Lo Mein med peanuts og masser af grøntsager


Jeg må indrømme, at jeg umiddelbart mest forbinder kinesisk mad med take-away. Men derudover forbinder jeg det også med en meget usentimental og pragmatisk tilgang til mad. Især det der med, at man spiser ALT på dyret: Ørerne, fødderne, hjernen, indmaden, blodet. Bare bring it on! Derudover virker det kinesiske cuisine heller ikke til at være så plaget af unødvendige restriktioner. Alt kan i princippet proppes ind under kategorien mad: Insekter, vandmænd, kyllingetestikler, forrådnede æg, edderkopper og skorpioner. Der skulle være en kinesisk talemåde, der lyder, at kineserne vil spise alt med vinger på nær et fly og alt med fire ben på nær et bord.

Retten Lo mein, som reelt bare betyder "omrørte nudler", indeholder normalt en form for protein, såsom kylling, rejer eller svin - og sikkert også slanger, hunde og den slags. Denne udgave er dog ren vegetarisk. Retten indeholder også tit en form for kål. Jeg har brugt junglekål her, men det er kun, fordi jeg totalt er til falds for supermarkedernes salgstrick ("Junglekål!?! Wow, spændende-spændende. Har det mon vokset i en jungle? Eller smager det af jungle?"). Jeg kan afsløre, at junglekål smager ganske tilforladeligt, og at jeg i en blindsmagning ikke ville kunne kende forskel på dét og spidskål.

Denne ret er mindst lige så hurtig at lave som at hente en gang kinesisk take away. Ja ja, der skal snittes en masse grøntsager, men det tager det ikke mere end 10 minutter at færdiggøre retten, når man er kommet ud på den anden side af alt snitteriet. Vi spiser ligesom mange andre børnefamilier helst præcis når klokken slår 1800, men denne ret var jeg faktisk færdig med allerede kl. 17.40 - lige midt i en episode af pigernes yndlingsserie Game Shakers, og det holder jo slet, slet ikke. Så en anden gang vil jeg max. afsætte 30 minutter til at lave retten. En virkelig enkel og velsmagende ret!

Lo mein med peanuts og masser af grøntsager
(4 pers.)

1 fed hvidløg, knust
1 cm frisk ingefær, finthakket
2 spsk olivenolie
250 g. champignon, renset og i skiver
1/4. kål i strimler (f.eks. spidskål, junglekål eller bok choy, hvis det skal være meget autentisk)
2 gulerødder i tynde stænger/julienne
1 ds. vandkastanjer skiver (fås i mange større supermarkeder)
6-8 minimajs i kvarte
100 g. slikærter

250 g. ægnudler

Sauce:
4 spsk soyasauce
4 spsk sesamolie
2 spsk sød chilisovs
1 tsk sukker

Derudover sesamfrø, hakkede peanuts og evt. koriander til garnering

Start med at blande alle ingredienserne til saucen godt sammen med en gaffel eller en melryster (hvis den slags udstyr stadig findes). Derefter renser og snitter du alle grøntsagerne og stiller dem parat ved siden af en stor pande eller wok. Sæt vand over til at koge nudlerne i, og varm herefter olivenolien op i panden. Steg knust hvidløg og ingefær heri et par minutter uden at de tager farve. Tilsæt herefter først champignong og herefter gulerødder og kål. Rør om og lad stege et par minutter. Tilsæt derefter resten af grøntsagerne. Kog nudlerne efter instruktionerne på pakken. Når nudlerne er færdige, blandes saucen i grøntsagerne og endelig blandes nudlerne heri. Server med sesamfrø og hakkede peanuts som knas. Et drys koriander smager også godt ovenpå. Chī chī chī (spis spis spis)!

Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Broccoli-salat med peanuts og tranebær - og en boganbefaling

Broccolisalat er måske ikke specielt julet, men det er ikke desto mindre en helt fantastisk salat, der passer rigtig fint til mange forskellige jule-retter. Faktisk synes jeg, det er så god en salat, at den kan udgøre et helt måltid i sig selv. Normalt laves den med solsikkekerner og rosiner, hvilket smager rigtig godt, men jeg synes, salaten bliver endnu bedre - og måske også lidt mere julet - med peanuts og tranebær. Og så har jeg læst en bog igen! Oh yes. Denne gang er det bogen "Euphoria" af Lily King. Historien foregår hovedsageligt i 1933, hvor man følger de tre antropologer Nell, Bankson og Fen (figurer der er løseligt baseret på real- life antropologerne Margaret Mead, Gregory Bateson og Reo Fortune) på deres årelange feltarbejde blandt forskellige stammer i Ny Guinea. Nell er en kontroversiel og berømt amerikansk antropolog, og Fen hendes opfarende ægtemand, som misunder hende hendes store succes. De to får selskab af englænderen Bankson, der hurtigt b

Lyserøde djævleæg med bacon

Jeg har gennem mit liv set alt for mange amerikanske serier af svingende kvalitet, og derfor er jeg også blevet nysgerrig på alle de sjove former for mad og madtraditioner, de viser eller henviser til i serierne. Jeg kan især huske, at jeg i lang, lang tid havde meget lyst til at smage eggnog - og endte med at lave det selv (lige her :  https://alverdensmad1.blogspot.com/2016/12/eggnog.html ) og cobb salad, som jeg også endte med at lave en variation af selv (lige her:  https://alverdensmad1.blogspot.com/2018/05/cobb-salad-med-jordbr-og-blue-cheese.html ). Jeg kunne også godt tænke mig at lave (og smage!) en rigtig thanksgiving middag, men det må vente, til det bliver vinter igen om lang, lang tid. Men devilled eggs er endnu en ret i den lange række af amerikanske retter, jeg har haft lyst til at prøve. Da jeg så forleden så et billede af en variant, der var lyserød i kanterne, blev jeg bare nødt til at prøve dem.  De smager rigtig dejligt, og man behøver bestemt ikke a

Sprød hverdagssalat af spidskål og ærter

Jeg ved ikke, om det at denne salat er SÅ simpel og SÅ hurtig og nem at lave medvirker til, at det er en af mine yndlings-vintersalater? Men faktum er, at jeg er vild med den. Knasende spidskål, søde-bløde ærter og en syrlig dressing smagt godt til med salt og peber. Mere skal der faktisk ikke til, og salaten passer fint som tilbehør til mange af vinterens lidt tunge retter. Den er blevet en klassiker på middagsbordet her i huset. Spidskål- og ærtesalat (nok til 4 pers. som tilbehør) Salat : ½ spidskål 2 dl frosne ærter, optøede Dressing : 3 spsk god olivenolie 1½ spsk hvidvinseddike Salt og peber Lidt frisk dild Skør spidskålen i så tynde strimler som muligt, gerne på et mandolinjern. Kom kålen i en salatskål og hæld olivenolien, eddiken, salt og peber samt finthakket frisk dild direkte over, og vend herefter rigtig godt rundt i kålen, enten med (rene) hænder eller en gaffel og en ske. Smag til - måske skal der lidt mere salt og peber i. Bland til sidst ærte