Superhurtig Lo Mein med peanuts og masser af grøntsager


Jeg må indrømme, at jeg umiddelbart mest forbinder kinesisk mad med take-away. Men derudover forbinder jeg det også med en meget usentimental og pragmatisk tilgang til mad. Især det der med, at man spiser ALT på dyret: Ørerne, fødderne, hjernen, indmaden, blodet. Bare bring it on! Derudover virker det kinesiske cuisine heller ikke til at være så plaget af unødvendige restriktioner. Alt kan i princippet proppes ind under kategorien mad: Insekter, vandmænd, kyllingetestikler, forrådnede æg, edderkopper og skorpioner. Der skulle være en kinesisk talemåde, der lyder, at kineserne vil spise alt med vinger på nær et fly og alt med fire ben på nær et bord.

Retten Lo mein, som reelt bare betyder "omrørte nudler", indeholder normalt en form for protein, såsom kylling, rejer eller svin - og sikkert også slanger, hunde og den slags. Denne udgave er dog ren vegetarisk. Retten indeholder også tit en form for kål. Jeg har brugt junglekål her, men det er kun, fordi jeg totalt er til falds for supermarkedernes salgstrick ("Junglekål!?! Wow, spændende-spændende. Har det mon vokset i en jungle? Eller smager det af jungle?"). Jeg kan afsløre, at junglekål smager ganske tilforladeligt, og at jeg i en blindsmagning ikke ville kunne kende forskel på dét og spidskål.

Denne ret er mindst lige så hurtig at lave som at hente en gang kinesisk take away. Ja ja, der skal snittes en masse grøntsager, men det tager det ikke mere end 10 minutter at færdiggøre retten, når man er kommet ud på den anden side af alt snitteriet. Vi spiser ligesom mange andre børnefamilier helst præcis når klokken slår 1800, men denne ret var jeg faktisk færdig med allerede kl. 17.40 - lige midt i en episode af pigernes yndlingsserie Game Shakers, og det holder jo slet, slet ikke. Så en anden gang vil jeg max. afsætte 30 minutter til at lave retten. En virkelig enkel og velsmagende ret!

Lo mein med peanuts og masser af grøntsager
(4 pers.)

1 fed hvidløg, knust
1 cm frisk ingefær, finthakket
2 spsk olivenolie
250 g. champignon, renset og i skiver
1/4. kål i strimler (f.eks. spidskål, junglekål eller bok choy, hvis det skal være meget autentisk)
2 gulerødder i tynde stænger/julienne
1 ds. vandkastanjer skiver (fås i mange større supermarkeder)
6-8 minimajs i kvarte
100 g. slikærter

250 g. ægnudler

Sauce:
4 spsk soyasauce
4 spsk sesamolie
2 spsk sød chilisovs
1 tsk sukker

Derudover sesamfrø, hakkede peanuts og evt. koriander til garnering

Start med at blande alle ingredienserne til saucen godt sammen med en gaffel eller en melryster (hvis den slags udstyr stadig findes). Derefter renser og snitter du alle grøntsagerne og stiller dem parat ved siden af en stor pande eller wok. Sæt vand over til at koge nudlerne i, og varm herefter olivenolien op i panden. Steg knust hvidløg og ingefær heri et par minutter uden at de tager farve. Tilsæt herefter først champignong og herefter gulerødder og kål. Rør om og lad stege et par minutter. Tilsæt derefter resten af grøntsagerne. Kog nudlerne efter instruktionerne på pakken. Når nudlerne er færdige, blandes saucen i grøntsagerne og endelig blandes nudlerne heri. Server med sesamfrø og hakkede peanuts som knas. Et drys koriander smager også godt ovenpå. Chī chī chī (spis spis spis)!

Kommentarer

Populære indlæg