Gå videre til hovedindholdet

Superhurtig Lo Mein med peanuts og masser af grøntsager


Jeg må indrømme, at jeg umiddelbart mest forbinder kinesisk mad med take-away. Men derudover forbinder jeg det også med en meget usentimental og pragmatisk tilgang til mad. Især det der med, at man spiser ALT på dyret: Ørerne, fødderne, hjernen, indmaden, blodet. Bare bring it on! Derudover virker det kinesiske cuisine heller ikke til at være så plaget af unødvendige restriktioner. Alt kan i princippet proppes ind under kategorien mad: Insekter, vandmænd, kyllingetestikler, forrådnede æg, edderkopper og skorpioner. Der skulle være en kinesisk talemåde, der lyder, at kineserne vil spise alt med vinger på nær et fly og alt med fire ben på nær et bord.

Retten Lo mein, som reelt bare betyder "omrørte nudler", indeholder normalt en form for protein, såsom kylling, rejer eller svin - og sikkert også slanger, hunde og den slags. Denne udgave er dog ren vegetarisk. Retten indeholder også tit en form for kål. Jeg har brugt junglekål her, men det er kun, fordi jeg totalt er til falds for supermarkedernes salgstrick ("Junglekål!?! Wow, spændende-spændende. Har det mon vokset i en jungle? Eller smager det af jungle?"). Jeg kan afsløre, at junglekål smager ganske tilforladeligt, og at jeg i en blindsmagning ikke ville kunne kende forskel på dét og spidskål.

Denne ret er mindst lige så hurtig at lave som at hente en gang kinesisk take away. Ja ja, der skal snittes en masse grøntsager, men det tager det ikke mere end 10 minutter at færdiggøre retten, når man er kommet ud på den anden side af alt snitteriet. Vi spiser ligesom mange andre børnefamilier helst præcis når klokken slår 1800, men denne ret var jeg faktisk færdig med allerede kl. 17.40 - lige midt i en episode af pigernes yndlingsserie Game Shakers, og det holder jo slet, slet ikke. Så en anden gang vil jeg max. afsætte 30 minutter til at lave retten. En virkelig enkel og velsmagende ret!

Lo mein med peanuts og masser af grøntsager
(4 pers.)

1 fed hvidløg, knust
1 cm frisk ingefær, finthakket
2 spsk olivenolie
250 g. champignon, renset og i skiver
1/4. kål i strimler (f.eks. spidskål, junglekål eller bok choy, hvis det skal være meget autentisk)
2 gulerødder i tynde stænger/julienne
1 ds. vandkastanjer skiver (fås i mange større supermarkeder)
6-8 minimajs i kvarte
100 g. slikærter

250 g. ægnudler

Sauce:
4 spsk soyasauce
4 spsk sesamolie
2 spsk sød chilisovs
1 tsk sukker

Derudover sesamfrø, hakkede peanuts og evt. koriander til garnering

Start med at blande alle ingredienserne til saucen godt sammen med en gaffel eller en melryster (hvis den slags udstyr stadig findes). Derefter renser og snitter du alle grøntsagerne og stiller dem parat ved siden af en stor pande eller wok. Sæt vand over til at koge nudlerne i, og varm herefter olivenolien op i panden. Steg knust hvidløg og ingefær heri et par minutter uden at de tager farve. Tilsæt herefter først champignong og herefter gulerødder og kål. Rør om og lad stege et par minutter. Tilsæt derefter resten af grøntsagerne. Kog nudlerne efter instruktionerne på pakken. Når nudlerne er færdige, blandes saucen i grøntsagerne og endelig blandes nudlerne heri. Server med sesamfrø og hakkede peanuts som knas. Et drys koriander smager også godt ovenpå. Chī chī chī (spis spis spis)!

Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Lyserøde djævleæg med bacon

Jeg har gennem mit liv set alt for mange amerikanske serier af svingende kvalitet, og derfor er jeg også blevet nysgerrig på alle de sjove former for mad og madtraditioner, de viser eller henviser til i serierne. Jeg kan især huske, at jeg i lang, lang tid havde meget lyst til at smage eggnog - og endte med at lave det selv (lige her :  https://alverdensmad1.blogspot.com/2016/12/eggnog.html ) og cobb salad, som jeg også endte med at lave en variation af selv (lige her:  https://alverdensmad1.blogspot.com/2018/05/cobb-salad-med-jordbr-og-blue-cheese.html ). Jeg kunne også godt tænke mig at lave (og smage!) en rigtig thanksgiving middag, men det må vente, til det bliver vinter igen om lang, lang tid. Men devilled eggs er endnu en ret i den lange række af amerikanske retter, jeg har haft lyst til at prøve. Da jeg så forleden så et billede af en variant, der var lyserød i kanterne, blev jeg bare nødt til at prøve dem.  De smager rigtig dejligt, og man behøver bestemt ikke a

Nemme surdejs-boller

Jeg har af flere omgange forsøgt at blive sådan en type, der har en god surdej kørende.  Jeg synes helt klart, at brød og bagværk smager bedre, når det er bagt på eller med surdej. Men holy smokes, det er svært at holde liv i sådan en størrelse. Jeg har forsøgt mig med flere forskellige opskrifter, og det er da også lykkedes at fremmane flere helt ok surdeje, men alle er afgået ved døden efter ganske få uger, enten fordi de mugnede, eller fordi jeg forsømte dem i en grad, så de til sidst bare var sådan nogle sørgelige væskende klumper, som på ingen måde burde komme i nærheden af menneskeføde. Nu er det imidlertid lykkedes mig at holde liv i en hæderlig surdej i et par måneder. Det, der har virket for mig (og surdejen), har været: Keep it simple. Når jeg opfrisker surdejen, gør jeg det på slump: Smid lidt surdej ud, kom lidt vand og mel i, rør rundt - ikke noget med at veje af og være præcis og alt det der. Og så bor surdejen i vores køleskab selvom sådan én vist egentlig

Forårstærte med asparges, små kartofler og brie

Dette er officielt min nye yndlings forårstærte! Den er fuld af gode sager som asparges, små kartofler og pinjekerner og har en dejlig grov og sprød fuldkornsbund, men det er ikke (kun) det, der gør den så vidunderlig. Hemmeligheden er brie! Skøn, fed, smagfuld brie, der gemmer sig nede i tærten og bare får det hele til at gå op i en højere enhed. Man kommer tit alle mulige andre former for oste i eller ovenpå en tærte - hytteost, revet ost eller feta for eksempel - men  brie, som jeg ellers elsker, har jeg ikke prøvet i en tærte før. Efter at have prøvet det, kan jeg kun give det min allervarmeste anbefaling. It really ties the pie together, som de ville have sagt i The Big Lebowski. Tærten passer desuden bare så fint på påskefrokost-buffet-bordet. Den smager godt både nybagt (selvfølgelig), men også kold eller gen-opvarmet dagen derpå, så der er ingen madspild her. It's all good:-) Forårstærte med asparges, små kartofler og brie (6 pers)