Gå videre til hovedindholdet

Lækker brasiliensk fiskesuppe med æg, rejer og kokosmælk (Ensopado de Peixe)



I dag går turen til Brasilien - pra caramba! Opskriften på denne lækre fiskesuppe har jeg fået af den skønne Valeria, som kommer fra det østlige Brasilien og som jeg mest kender, fordi vi har holdt nytårsaften sammen et par gange, og fordi vores børn går på samme svømmehold. Sidste gang vi mødtes, benyttede jeg lejligheden til at snige en opskrift ud af hende og spørge lidt til madkulturen i Brasilien.

Hvad minder retten ensopada de peixe dig om?
Jeg kommer fra det østlige Brasilien, hvor retten betragtes som en søndagsret, ikke en hverdagsret. Det ville måske være anderledes, hvis du spurgte én fra Sao Paulo.

Forbinder du retten med noget bestemt?
Ja, med påske. I Brasilien er mange katolikker, og mange faster i påsken. I min familie fastede vi ikke, men vi lod være at spise kød i påsken. I stedet spiste vi masser af fisk.

Hvad består typisk brasiliensk mad af?
Den består af ris, bønner og salat og så en form for protein - fisk, kylling, okse.Man spiser ikke så meget svinekød som i Danmark.Folk holder 1-2 timers frokostpause, hvor man spiser hjemme eller på restaurant. Og så får man varm mad til frokost. Der får man et stort måltid og så et mindre måltid til aften.

Savner du noget ved maden i Brasilien?
Jeg savner mest et friskere udbud af frugt og grønt, og den der duft af frisk mad, der er på markederne, og så at tingene ikke er så pakket ind og gemt væk At man både kan se dufte og mærke varerne.

Hvad er den mærkeligste ting, du har smagt?
Alligator, tror jeg. Og så noget der hedder sarapatel / buchada som er indvolde, blod og organer fra en ged, der så skæres i små stykker, koges og stoppes i en tarm til en slags pølse. Det lugter rigtig grimt, når man laver det, men smager helt ok. Historisk stammer retten fra slaverne i Brasilien. De spiste ikke det samme som de hvide og måtte få så meget ud af råvarerne som muligt.

Hvad har været din værste madoplevelse?
Jeg er jo gift med en dansk mand, som gerne ville have mig og min familie til at smage lakrids Det var ikke en rar oplevelse! Min familie syntes heller ikke om det, og min svogers kommentar var: "Børn i Danmark kan da ikke være lykkelige".

                                    ----------------------------------------------------------

Herunder får I opskriften på ensopado de peixe. Suppen er supernem og hurtig at lave og virkelig lækker med den bløde kokosmælk, de mange grøntsager og den saftige fisk, og så har den en dejlig varm smag fra paprikaen - uden at være stærk. Jeg kunne især godt lide, at selvom den består af kendte råvarer, er de sat sammen på en ny måde her. Bom apetite!

Ensopado de Peixe (Brasiliensk fiskesuppe)
4 pers.

½ kg. Victoriafisk (beregn ca. 200g. fisk per person)
3-4 kartofler  i tynde skiver
2-3 gulerødder i tynde skiver
1 gul peber i strimler
1 rød peber i strimler
Løg i strimler
Et bundt frisk koriander, hakket
1 spsk. koncentreret tomatpure
1-2 ds kokosmælk
Salt, peber, paprika, evt. chili
100 g. rejer
2 hårdkogte æg i halve
Olivenolie
Lime

Del fisken i store aflange skiver (4-5 stk). Hæld lidt olivenolie i en stor gryde, hvor der er plads til at fiskestykkerne kan ligge ved siden af hinanden. Læg fiskestykkerne i og krydr med salt og peber. Fordel alle grøntsagerne forsigtigt ovenpå. Hæld kokosmælk og tomatpure over og rør forsigtigt rundt, så tomatpureen bliver rørt ud i kokosmælken. Tilsæt koriander, paprika og evt. chili.. Retten koges op og småkoger derefter over middelvarme ca. 15 min til fisken er færdig og grøntsagerne møre. Et minut før retten er færdig puttes rejerne og de hårdkogte æg ved.Smag til med salt og peber, og evt. mere paprika og chili.

Serveres med ris.og lime i kvarte.

Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Nemme surdejs-boller

Jeg har af flere omgange forsøgt at blive sådan en type, der har en god surdej kørende.  Jeg synes helt klart, at brød og bagværk smager bedre, når det er bagt på eller med surdej. Men holy smokes, det er svært at holde liv i sådan en størrelse. Jeg har forsøgt mig med flere forskellige opskrifter, og det er da også lykkedes at fremmane flere helt ok surdeje, men alle er afgået ved døden efter ganske få uger, enten fordi de mugnede, eller fordi jeg forsømte dem i en grad, så de til sidst bare var sådan nogle sørgelige væskende klumper, som på ingen måde burde komme i nærheden af menneskeføde. Nu er det imidlertid lykkedes mig at holde liv i en hæderlig surdej i et par måneder. Det, der har virket for mig (og surdejen), har været: Keep it simple. Når jeg opfrisker surdejen, gør jeg det på slump: Smid lidt surdej ud, kom lidt vand og mel i, rør rundt - ikke noget med at veje af og være præcis og alt det der. Og så bor surdejen i vores køleskab selvom sådan én vist egent...

Broccoli-salat med peanuts og tranebær - og en boganbefaling

Broccolisalat er måske ikke specielt julet, men det er ikke desto mindre en helt fantastisk salat, der passer rigtig fint til mange forskellige jule-retter. Faktisk synes jeg, det er så god en salat, at den kan udgøre et helt måltid i sig selv. Normalt laves den med solsikkekerner og rosiner, hvilket smager rigtig godt, men jeg synes, salaten bliver endnu bedre - og måske også lidt mere julet - med peanuts og tranebær. Og så har jeg læst en bog igen! Oh yes. Denne gang er det bogen "Euphoria" af Lily King. Historien foregår hovedsageligt i 1933, hvor man følger de tre antropologer Nell, Bankson og Fen (figurer der er løseligt baseret på real- life antropologerne Margaret Mead, Gregory Bateson og Reo Fortune) på deres årelange feltarbejde blandt forskellige stammer i Ny Guinea. Nell er en kontroversiel og berømt amerikansk antropolog, og Fen hendes opfarende ægtemand, som misunder hende hendes store succes. De to får selskab af englænderen Bankson, der hurtigt b...

Saftige rabarber-snitter med sprød crumble

Jamen, jeg ved snart ikke, hvad jeg skal skrive andet end at det her er en virkelig god kage med en sød og saftig sandkage-agtig bund, syrligt-søde raberber i midten, toppet af med en gang sprøde mandler og crumble. Den er nem at bage, men kræver lidt opvask, da man skal bruge en del skåle undervejs. Men det er vist også det eneste negative, jeg kan finde på at sige om denne forårs-lækkerbisken. Saftige rabarber-snitter med sprød crumble  (ca 12 stk) Rabarber-fyld 4 stængler rabarber 50 g sukker 2 tsk maizena Crumble 75 g sukker 75 g mel 1 tsk vanillesukker 75 g smør Lidt mandelflager Dej 100 g creme fraiche 1 æg 1 æggeblomme 1 tsk vanille sukker ½ tsk kardemomme 150 g mel 100 g sukker ½ tsk bagepulver ½ tsk natron 100 g smeltet smør Instruktioner Tænd ovnen på 175 g varmluft og lad varme op, mens du laver kagen. Rens og skær rabarberne i 1 cm små stykker. Bland dem godt med sukker og maizena i en skål og ...