Gå videre til hovedindholdet

De dødes dag: Smækfyldte tacos med pulled chicken, pico de gallo, guacamole, rødløgs-pickles og spidskål



Jeg giver ikke meget for det der Halloween. Jeg synes som udgangspunkt, det er en rigtig fin tanke at lægge en slags højtid ind i mellem sommer og jul, som ligesom giver os en undskyldning for at fejre noget og proppe os med gode sager, men helt ærligt  Jeg kan til nød gå med til, at folk stiller græskar uden for deres fordør, men det er bare noget meget uæstetisk over pølsehorn udformet som afskårne fingre, spindelvæv af vat og så den helt, helt uacceptable og hæmningsløse brug af farvekombinationen orange og sort. Når man tænker over det, så er de fleste højtider jo egentlig ret bad taste (tag pompom-påskekyllinger, bare som et eksempel), men til Halloween synes jeg altså, det er lige som om hjertet ikke rigtigt er lagt i hverken udsmykning eller fejring.

Især bliver jeg decideret irriteret, når det ringer på døren, og der udenfor står et par halvvoksne unger, som enten bare har kastet et lagen over hovedet eller har smurt deres mors eyeliner rundt om øjnene og tvært beder om slik. Sidste år ringede sådan et par på vores dør. "Vi tager også imod penge", sagde den ene hjælpsomt, da jeg forklarede, at vi altså ikke havde noget slik. "Eller mobile pay?" forsøgte den anden sig.

Nej. Bare nej.

De endte i øvrigt med at få en lille pakke rosiner hver, så jeg tvivler på, at de gider komme igen i år.

Alt i alt bliver det et pænt nej tak til Halloween herfra. I stedet vil jeg her på bloggen fejre den mexicanske tradition Dia de los muertos, dvs. De dødes dag, som fejres hvert år omkring  d. 1.og 2. november. Ideen om, at de døde én gang om året kommer på besøg og æres i de levendes verden tiltaler mig meget mere end den noget opkørte halloween. Men mere om selve traditionen i næste indlæg.

For ligesom at sætte barren højt lægger vi ud med en gang mexicanske tacos med hele svineriet. Retten er på min personlige top 10 over livretter, men kan nok ikke kan anbefales som scoremad på en første date, da det rent ud sagt er noget griseri at spise.

Buon appetito!

Tacos med pulled chicken, pico de gallo, guacamole, rødløgspickles og spidskål
(4 pers.)

Pulled chicken med kidneybønner
Olivenolie
2 fed hvidløg
1 løg
300 g. kyllingebryst
1 dåse gode hakkede tomater
1 tsk. spidskommen
1 tsk. chipotlechili (eller anden chili)
1 tsk stødt koriander
1. tsk oregano
1 spsk honning
1 dåse kidneybønner
Salt & peber

Guacamole
Kødet af 1 stor eller 2 små modne avocadoer
Saft fra ½ lime
1 fed hvidløg
½ lille rødløg
1 tomat, skåret i to og kernerne fjernet
Chilipulver eller tabasco-sovs
Salt og peber

Pico de gallo
2 tomater
½ lille rødløg
Saft fra ½ lime
Chilipulver (gerne chipotle)
Lidt frisk koriander
Salt

Rødløgs-pickles (skal laves dagen i forvejen)
2 rødløg
ca. 2 dl. hvidvinseddike
1 dl sukker
2 laurbærblade

Desuden:
1/4 spidskål
8 små majstortillas
Frisk koriander

Pulled chicken med kidneybønner
Løgene hakkes  og hvidløget presses og svitses i olien i en gryde. Kyllingebrysterne skæres over, kommes ved og brunes på alle sider.Tilsæt kryderier og honning. Hæld hakkede tomater over, bring i kog og skru derefter helt ned for varmen, læg låg på og lad simre en time. Herefter tages de møre kyllingestykker op på et skærebræt og kødet trækkes fra hinanden med to gafler. Kyllinge-strimlerne kommes tilbage i tomatsovsen sammen med de afdryppede kidneybønner, varmes godt igennem og smages til med salt og peber.

Mens kyllingen simrer, forberedes tilbehøret.

Guacamole
Alle ingredienserne blendes og smages til med salt og peber.

Pico de gallo
Løg og tomat skæres i små tern. Korianderen hakkes. Tomat og løg blandes med limesaft, chili og koriander og smages til med lidt salt.

Rødløgs-pickles
Eddike, laurbærblade og sukker kommes i en gryde og koges kort under omrøring indtil sukkeret er smeltet. Rødløgene skæres over på midten og hver halvdel skæres i tynde skiver, der puttes i et rent patentglas. Når eddiken er kølet lidt af, hældes den over rødløgene, så de lige er dækket. Glasset lukkes og stilles på køl og vil dagen efter have den fineste lyserøde farve og den dejligste sur-søde, crunchy smag.

Spidskålen snittes fint.

Når kylling og tilbehør er færdigt, lunes tortillaerne et minut i mikrobølgeovnen - det gør dem varme og bløde. De kan holdes lune ved at lægge et rent viskestykke omkring dem. Og så fyldes de ellers til bristepunktet med kylling og tilbehør og nydes med en iskold øl. Mums!


Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Broccoli-salat med peanuts og tranebær - og en boganbefaling

Broccolisalat er måske ikke specielt julet, men det er ikke desto mindre en helt fantastisk salat, der passer rigtig fint til mange forskellige jule-retter. Faktisk synes jeg, det er så god en salat, at den kan udgøre et helt måltid i sig selv. Normalt laves den med solsikkekerner og rosiner, hvilket smager rigtig godt, men jeg synes, salaten bliver endnu bedre - og måske også lidt mere julet - med peanuts og tranebær. Og så har jeg læst en bog igen! Oh yes. Denne gang er det bogen "Euphoria" af Lily King. Historien foregår hovedsageligt i 1933, hvor man følger de tre antropologer Nell, Bankson og Fen (figurer der er løseligt baseret på real- life antropologerne Margaret Mead, Gregory Bateson og Reo Fortune) på deres årelange feltarbejde blandt forskellige stammer i Ny Guinea. Nell er en kontroversiel og berømt amerikansk antropolog, og Fen hendes opfarende ægtemand, som misunder hende hendes store succes. De to får selskab af englænderen Bankson, der hurtigt b

Okonomiyaki / Japanske pandekager med spidskål og gulerødder

Jeg ved snart ikke, hvad jeg skal skrive her på bloggen for tiden. Her på vores lille stikvej, hvorfra min verden går, er der solskin, der er stille - når der ikke lige er børn, der leger i haverne - og på trods af nattefrosten er der forårsblomster, der titter frem rundt omkring. Det står i fuldstændig og virkelig mærkelig kontrast til den krise, der foregår lige nu rundt omkring i hele verden. Og de dramaer på liv og død, som må være endnu mere aktuelle end normalt på alverdens sygehuse. Også Skejby Sygehus, der ligger bare et par kilometer fra, hvor vi bor, og som jeg kan kigge over på på min daglige gåtur.  Så hvad gør man?? Jeg ved det ikke. Jeg ved bare, at jeg bliver hjemme og holder afstand og vasker mine hænder og og prøver at holde humøret oppe og venter og håber og tror på det bedste. Og fodrer min familie, for hvad kan man ellers gøre? Dagens opskrift er på okonomiyaki (åh, det er et dejligt ord at sige), der er en form for japanske madpandekager, som i al si

Forårstærte med asparges, små kartofler og brie

Dette er officielt min nye yndlings forårstærte! Den er fuld af gode sager som asparges, små kartofler og pinjekerner og har en dejlig grov og sprød fuldkornsbund, men det er ikke (kun) det, der gør den så vidunderlig. Hemmeligheden er brie! Skøn, fed, smagfuld brie, der gemmer sig nede i tærten og bare får det hele til at gå op i en højere enhed. Man kommer tit alle mulige andre former for oste i eller ovenpå en tærte - hytteost, revet ost eller feta for eksempel - men  brie, som jeg ellers elsker, har jeg ikke prøvet i en tærte før. Efter at have prøvet det, kan jeg kun give det min allervarmeste anbefaling. It really ties the pie together, som de ville have sagt i The Big Lebowski. Tærten passer desuden bare så fint på påskefrokost-buffet-bordet. Den smager godt både nybagt (selvfølgelig), men også kold eller gen-opvarmet dagen derpå, så der er ingen madspild her. It's all good:-) Forårstærte med asparges, små kartofler og brie (6 pers)