Gå videre til hovedindholdet

Nem grøntsags-tagine med citron-couscous


Engang under et aftensmåltid hjemme hos mine forældre, sad mine to piger, der dengang var 4 og 5 år, og hygge-skændtes, som de ind imellem gør. Efter lidt almindeligt kævleri satte den ældste, der selvfølgelig er helt klar over, hvilke knapper hun skal trykke på, trumf på med ordene: "Man må ikke tale med mad i munden!" Den yngste, der kan se frem til en lang og glorværdig karriere indenfor ordenspolitiet og går meget op i, at alle opfører sig korrekt, tyggede omhyggeligt af munden og sagde så med stor værdighed og eftertryk:

"Det kan man komme til!!"

Og præcis sådan har jeg det med de mange pladskrævende køkken-aggregater, jeg ejer, og som  - hånden på hjertet - nok ikke bliver brugt hver dag uge måned år. Jeg ved godt med fornuften, at jeg ikke har brug for flere af dem, men alligevel sker det at jeg køber nogle nye til samlingen. For altså, det kan man jo komme til.

Al denne snak skal egentlig bare tjene til at sige, at det ind i mellem sker, at jeg rent faktisk lægger bånd på mig selv, og jeg er derfor ulykkeligvis ikke ejer et tagine-lerfad. Derfor er denne her nordafrikanske grøntsags-tagine lavet i en stege-so.

En tagine er vel nærmest at betegne som en sammenkogt ret, der langtids-tilberedes i ovnen i et lerfad med kegleformet låg med hul i toppen. Det er en meget overkommelig måde at lave mad på, og resultatet er en krydret og smagfuld ret, der passer perfekt til det danske efterårsvejr.

Er man ikke den lykkelige indehaver af hverken tagine-fad eller stegeso, kan retten også fint laves i et helt almindeligt ovnfast fad dækket til med stanniol. Besseha!

Grøntsags-tagine med citron-couscous 
(4 pers.)
Grøntsags-tagine
1 finthakket fed hvidløg
Olivenolie
1 stor sød kartoffel, skrællet og skåret i tern på ca. 1 x 1 cm
1 aubergine, i tern på ca. 1 x 1 cm.
1 løg i både
1 gulerod i skiver
2 ds. hakkede tomater
3 dl. grøntsagsboullion
2 tsk ras-el-hanout
1 tsk koriander
1 tsk kommen
1 tsk kanel
1 tsk paprika
5-6 tørrede abrikoser i mindre tern
Salt & peber

Citron-couscous
200 g. couscous (gerne
Kogende vand
Saft fra ½ citron
2 spsk olivenolie
Salt

Derudover:
Yoghurt naturel
Frisk koriander
Hakkede mandler

Start med at tænde ovnen på 200 grader. Herefter varmes lidt olivenolie i en gryde og hvidløget steges heri et minuts tid, uden at det bruner. Tilsæt herefter resten af grøntsagerne og steg dem med et par minutter. Endelig blandes hakket tomat, bouillon, krydderier og abrikoser også i. Hele molevitten kommes herefter i taginen/stegesoen/det ovnfaste fad, låget lægges over, og fadet stilles i ovnen 1 time.

10 minutter før taginen er færdig, laves couscous'en. Det eneste man skal være varsom med her, er ikke at hælde for meget væde ved, for så bliver couscous'en til en grød.

Hæld couscous'en i en stor skål og dæk med kogende vand. Vandet skal kun nå 1½ centimeter op over couscous'en. Lad det trække et par minutter til al vandet er optaget. Med en gaffel røres rundt i couscous'en, så den bliver let og lugtig. Herefter blandes olivenolie og citronsaft i, og retten smages til med lidt salt.

Taginen smages ligeledes til med salt og peber, når den er kommet ud af ovnen.

Server med yoghurt naturel, frisk koriander og hakkede mandler.

Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Broccoli-salat med peanuts og tranebær - og en boganbefaling

Broccolisalat er måske ikke specielt julet, men det er ikke desto mindre en helt fantastisk salat, der passer rigtig fint til mange forskellige jule-retter. Faktisk synes jeg, det er så god en salat, at den kan udgøre et helt måltid i sig selv. Normalt laves den med solsikkekerner og rosiner, hvilket smager rigtig godt, men jeg synes, salaten bliver endnu bedre - og måske også lidt mere julet - med peanuts og tranebær. Og så har jeg læst en bog igen! Oh yes. Denne gang er det bogen "Euphoria" af Lily King. Historien foregår hovedsageligt i 1933, hvor man følger de tre antropologer Nell, Bankson og Fen (figurer der er løseligt baseret på real- life antropologerne Margaret Mead, Gregory Bateson og Reo Fortune) på deres årelange feltarbejde blandt forskellige stammer i Ny Guinea. Nell er en kontroversiel og berømt amerikansk antropolog, og Fen hendes opfarende ægtemand, som misunder hende hendes store succes. De to får selskab af englænderen Bankson, der hurtigt b

Lyserøde djævleæg med bacon

Jeg har gennem mit liv set alt for mange amerikanske serier af svingende kvalitet, og derfor er jeg også blevet nysgerrig på alle de sjove former for mad og madtraditioner, de viser eller henviser til i serierne. Jeg kan især huske, at jeg i lang, lang tid havde meget lyst til at smage eggnog - og endte med at lave det selv (lige her :  https://alverdensmad1.blogspot.com/2016/12/eggnog.html ) og cobb salad, som jeg også endte med at lave en variation af selv (lige her:  https://alverdensmad1.blogspot.com/2018/05/cobb-salad-med-jordbr-og-blue-cheese.html ). Jeg kunne også godt tænke mig at lave (og smage!) en rigtig thanksgiving middag, men det må vente, til det bliver vinter igen om lang, lang tid. Men devilled eggs er endnu en ret i den lange række af amerikanske retter, jeg har haft lyst til at prøve. Da jeg så forleden så et billede af en variant, der var lyserød i kanterne, blev jeg bare nødt til at prøve dem.  De smager rigtig dejligt, og man behøver bestemt ikke a

Sprød hverdagssalat af spidskål og ærter

Jeg ved ikke, om det at denne salat er SÅ simpel og SÅ hurtig og nem at lave medvirker til, at det er en af mine yndlings-vintersalater? Men faktum er, at jeg er vild med den. Knasende spidskål, søde-bløde ærter og en syrlig dressing smagt godt til med salt og peber. Mere skal der faktisk ikke til, og salaten passer fint som tilbehør til mange af vinterens lidt tunge retter. Den er blevet en klassiker på middagsbordet her i huset. Spidskål- og ærtesalat (nok til 4 pers. som tilbehør) Salat : ½ spidskål 2 dl frosne ærter, optøede Dressing : 3 spsk god olivenolie 1½ spsk hvidvinseddike Salt og peber Lidt frisk dild Skør spidskålen i så tynde strimler som muligt, gerne på et mandolinjern. Kom kålen i en salatskål og hæld olivenolien, eddiken, salt og peber samt finthakket frisk dild direkte over, og vend herefter rigtig godt rundt i kålen, enten med (rene) hænder eller en gaffel og en ske. Smag til - måske skal der lidt mere salt og peber i. Bland til sidst ærte