Nem grøntsags-tagine med citron-couscous


Engang under et aftensmåltid hjemme hos mine forældre, sad mine to piger, der dengang var 4 og 5 år, og hygge-skændtes, som de ind imellem gør. Efter lidt almindeligt kævleri satte den ældste, der selvfølgelig er helt klar over, hvilke knapper hun skal trykke på, trumf på med ordene: "Man må ikke tale med mad i munden!" Den yngste, der kan se frem til en lang og glorværdig karriere indenfor ordenspolitiet og går meget op i, at alle opfører sig korrekt, tyggede omhyggeligt af munden og sagde så med stor værdighed og eftertryk:

"Det kan man komme til!!"

Og præcis sådan har jeg det med de mange pladskrævende køkken-aggregater, jeg ejer, og som  - hånden på hjertet - nok ikke bliver brugt hver dag uge måned år. Jeg ved godt med fornuften, at jeg ikke har brug for flere af dem, men alligevel sker det at jeg køber nogle nye til samlingen. For altså, det kan man jo komme til.

Al denne snak skal egentlig bare tjene til at sige, at det ind i mellem sker, at jeg rent faktisk lægger bånd på mig selv, og jeg er derfor ulykkeligvis ikke ejer et tagine-lerfad. Derfor er denne her nordafrikanske grøntsags-tagine lavet i en stege-so.

En tagine er vel nærmest at betegne som en sammenkogt ret, der langtids-tilberedes i ovnen i et lerfad med kegleformet låg med hul i toppen. Det er en meget overkommelig måde at lave mad på, og resultatet er en krydret og smagfuld ret, der passer perfekt til det danske efterårsvejr.

Er man ikke den lykkelige indehaver af hverken tagine-fad eller stegeso, kan retten også fint laves i et helt almindeligt ovnfast fad dækket til med stanniol. Besseha!

Grøntsags-tagine med citron-couscous 
(4 pers.)
Grøntsags-tagine
1 finthakket fed hvidløg
Olivenolie
1 stor sød kartoffel, skrællet og skåret i tern på ca. 1 x 1 cm
1 aubergine, i tern på ca. 1 x 1 cm.
1 løg i både
1 gulerod i skiver
2 ds. hakkede tomater
3 dl. grøntsagsboullion
2 tsk ras-el-hanout
1 tsk koriander
1 tsk kommen
1 tsk kanel
1 tsk paprika
5-6 tørrede abrikoser i mindre tern
Salt & peber

Citron-couscous
200 g. couscous (gerne
Kogende vand
Saft fra ½ citron
2 spsk olivenolie
Salt

Derudover:
Yoghurt naturel
Frisk koriander
Hakkede mandler

Start med at tænde ovnen på 200 grader. Herefter varmes lidt olivenolie i en gryde og hvidløget steges heri et minuts tid, uden at det bruner. Tilsæt herefter resten af grøntsagerne og steg dem med et par minutter. Endelig blandes hakket tomat, bouillon, krydderier og abrikoser også i. Hele molevitten kommes herefter i taginen/stegesoen/det ovnfaste fad, låget lægges over, og fadet stilles i ovnen 1 time.

10 minutter før taginen er færdig, laves couscous'en. Det eneste man skal være varsom med her, er ikke at hælde for meget væde ved, for så bliver couscous'en til en grød.

Hæld couscous'en i en stor skål og dæk med kogende vand. Vandet skal kun nå 1½ centimeter op over couscous'en. Lad det trække et par minutter til al vandet er optaget. Med en gaffel røres rundt i couscous'en, så den bliver let og lugtig. Herefter blandes olivenolie og citronsaft i, og retten smages til med lidt salt.

Taginen smages ligeledes til med salt og peber, når den er kommet ud af ovnen.

Server med yoghurt naturel, frisk koriander og hakkede mandler.

Kommentarer

Populære indlæg