Gå videre til hovedindholdet

Couscoussalat og arabiske frikadeller - og en kogeboganmeldelse af "Syriens Gryder"

På det seneste er der udkommet en del kogebøger, der ud over at byde på opskrifter også har til formål at støtte en god sag. Et eksempel er kogebogen "Syriens Gryder", som Dansk Flygtningehjælp udgav sidste år. Bogen er halvt kogebog og halvt en hyldest til Syrien, som landet så ud for relativt få år tilbage, før krigen brød løs, og det er  - ihvertfald for mig - ret sundt at blive mindet om, at Syrien er og har været andet end krig og nød og elendighed. Forfatterne Ruth Sperling og Pernille Kløvedal Helweg har rejst rundt i landet, og bogen er fuld af rejseberetninger og billeder fra spisehuse, grøntsagsmarkeder og cafeer. De beskriver Syrien som et mangfoldigt land med indflydelse fra mange folkeslag og ikke mindst beskriver de et eventyrligt land, som man får lyst til at besøge - som det var engang.  

Dygtige Trine Hahnemann har stået bag de syrisk-inspirerede opskrifter, der fylder bogens anden halvdel, og der er både kendte mellemøstlige retter - som hummus og kebab/kafta - og (ihvertfald for mig) mindre kendte retter som saltede citroner og rødbedemutable.  Retterne er smukt fotograferet, og jeg har lyst til at prøve dem alle! 

Bogen er udsolgt fra forlaget (jeg lånte den på biblioteket), men mon ikke der kommer et oplag mere på et tidspunkt. Overskuddet går til Dansk Flygtningehjælp.Dagens ret er en virkelig nem, arabisk-inspireret gang hverdagsaftensmad, hvor der er lidt eksotisk smæk på krydderierne. Det kan man meget nemt trænge til i Danmark i januar, synes jeg. 

Couscoussalat og arabiske frikadeller (4 pers.)

Arabiske frikadeller
400 g hakket lammekød (eller oksekød)
1 stort æg eller 2 små
1 revet løg
2 fed knust hvidløg
1½ tsk spidskommen 
1½ tsk stødt koriander
1 tsk kanel
½ tsk chili
1 tsk allehånde
1 spsk finthakket mynte
1 spsk finthakket persille
Salt & peber
Olie til stegning

Bland alle ingredienserne - på nær olien - sammen til en fars. Lad farsen hvile i køleskabet ½ times tid eller længere (evt. mens du laver couscoussalaten). Steges i olien som almindelige frikadeller. Smager godt både varme og kolde.

Couscoussalat
250 g couscous
Koldt vand
Saft fra ½ citron
2 spsk. god olivenolie
½ tsk salt
50 g god fetaost i mindre bidder
Et par håndfulde gode sorte oliven
50 g. soltørrede tomater i olie, skåret i mindre skiver
½ agurk skåret i tern
1 håndfuld finthakket mynte
1 håndfuld finthakket persille

Hæld couscous'en i en skål og hæld koldt vand over til det dækker med ½ cm. Lad stå til couscous'en har optaget vandet og rør lidt rundt i det med en gaffel (ideen er at couscousen skal blive let og fluffy og ikke til en blød grød). Smag på den, og hvis den knaser, hældes lidt mere vand ved. Hæld citronsaft, olivenolie og salt i og rør om med gaflen. Tilsæt de øvrige ingredienser og rør forsigtigt rundt med gaflen, så salaten blandes uden at blive snasket. Smag til med salt. Salaten smager næsten endnu bedre dagen efter. Opbevares på køl.

Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Saftige rabarber-snitter med sprød crumble

Jamen, jeg ved snart ikke, hvad jeg skal skrive andet end at det her er en virkelig god kage med en sød og saftig sandkage-agtig bund, syrligt-søde raberber i midten, toppet af med en gang sprøde mandler og crumble. Den er nem at bage, men kræver lidt opvask, da man skal bruge en del skåle undervejs. Men det er vist også det eneste negative, jeg kan finde på at sige om denne forårs-lækkerbisken. Saftige rabarber-snitter med sprød crumble  (ca 12 stk) Rabarber-fyld 4 stængler rabarber 50 g sukker 2 tsk maizena Crumble 75 g sukker 75 g mel 1 tsk vanillesukker 75 g smør Lidt mandelflager Dej 100 g creme fraiche 1 æg 1 æggeblomme 1 tsk vanille sukker ½ tsk kardemomme 150 g mel 100 g sukker ½ tsk bagepulver ½ tsk natron 100 g smeltet smør Instruktioner Tænd ovnen på 175 g varmluft og lad varme op, mens du laver kagen. Rens og skær rabarberne i 1 cm små stykker. Bland dem godt med sukker og maizena i en skål og sæt

Okonomiyaki / Japanske pandekager med spidskål og gulerødder

Jeg ved snart ikke, hvad jeg skal skrive her på bloggen for tiden. Her på vores lille stikvej, hvorfra min verden går, er der solskin, der er stille - når der ikke lige er børn, der leger i haverne - og på trods af nattefrosten er der forårsblomster, der titter frem rundt omkring. Det står i fuldstændig og virkelig mærkelig kontrast til den krise, der foregår lige nu rundt omkring i hele verden. Og de dramaer på liv og død, som må være endnu mere aktuelle end normalt på alverdens sygehuse. Også Skejby Sygehus, der ligger bare et par kilometer fra, hvor vi bor, og som jeg kan kigge over på på min daglige gåtur.  Så hvad gør man?? Jeg ved det ikke. Jeg ved bare, at jeg bliver hjemme og holder afstand og vasker mine hænder og og prøver at holde humøret oppe og venter og håber og tror på det bedste. Og fodrer min familie, for hvad kan man ellers gøre? Dagens opskrift er på okonomiyaki (åh, det er et dejligt ord at sige), der er en form for japanske madpandekager, som i al si

Broccoli-salat med peanuts og tranebær - og en boganbefaling

Broccolisalat er måske ikke specielt julet, men det er ikke desto mindre en helt fantastisk salat, der passer rigtig fint til mange forskellige jule-retter. Faktisk synes jeg, det er så god en salat, at den kan udgøre et helt måltid i sig selv. Normalt laves den med solsikkekerner og rosiner, hvilket smager rigtig godt, men jeg synes, salaten bliver endnu bedre - og måske også lidt mere julet - med peanuts og tranebær. Og så har jeg læst en bog igen! Oh yes. Denne gang er det bogen "Euphoria" af Lily King. Historien foregår hovedsageligt i 1933, hvor man følger de tre antropologer Nell, Bankson og Fen (figurer der er løseligt baseret på real- life antropologerne Margaret Mead, Gregory Bateson og Reo Fortune) på deres årelange feltarbejde blandt forskellige stammer i Ny Guinea. Nell er en kontroversiel og berømt amerikansk antropolog, og Fen hendes opfarende ægtemand, som misunder hende hendes store succes. De to får selskab af englænderen Bankson, der hurtigt b