Gå videre til hovedindholdet

Couscoussalat og arabiske frikadeller - og en kogeboganmeldelse af "Syriens Gryder"

På det seneste er der udkommet en del kogebøger, der ud over at byde på opskrifter også har til formål at støtte en god sag. Et eksempel er kogebogen "Syriens Gryder", som Dansk Flygtningehjælp udgav sidste år. Bogen er halvt kogebog og halvt en hyldest til Syrien, som landet så ud for relativt få år tilbage, før krigen brød løs, og det er  - ihvertfald for mig - ret sundt at blive mindet om, at Syrien er og har været andet end krig og nød og elendighed. Forfatterne Ruth Sperling og Pernille Kløvedal Helweg har rejst rundt i landet, og bogen er fuld af rejseberetninger og billeder fra spisehuse, grøntsagsmarkeder og cafeer. De beskriver Syrien som et mangfoldigt land med indflydelse fra mange folkeslag og ikke mindst beskriver de et eventyrligt land, som man får lyst til at besøge - som det var engang.  

Dygtige Trine Hahnemann har stået bag de syrisk-inspirerede opskrifter, der fylder bogens anden halvdel, og der er både kendte mellemøstlige retter - som hummus og kebab/kafta - og (ihvertfald for mig) mindre kendte retter som saltede citroner og rødbedemutable.  Retterne er smukt fotograferet, og jeg har lyst til at prøve dem alle! 

Bogen er udsolgt fra forlaget (jeg lånte den på biblioteket), men mon ikke der kommer et oplag mere på et tidspunkt. Overskuddet går til Dansk Flygtningehjælp.Dagens ret er en virkelig nem, arabisk-inspireret gang hverdagsaftensmad, hvor der er lidt eksotisk smæk på krydderierne. Det kan man meget nemt trænge til i Danmark i januar, synes jeg. 

Couscoussalat og arabiske frikadeller (4 pers.)

Arabiske frikadeller
400 g hakket lammekød (eller oksekød)
1 stort æg eller 2 små
1 revet løg
2 fed knust hvidløg
1½ tsk spidskommen 
1½ tsk stødt koriander
1 tsk kanel
½ tsk chili
1 tsk allehånde
1 spsk finthakket mynte
1 spsk finthakket persille
Salt & peber
Olie til stegning

Bland alle ingredienserne - på nær olien - sammen til en fars. Lad farsen hvile i køleskabet ½ times tid eller længere (evt. mens du laver couscoussalaten). Steges i olien som almindelige frikadeller. Smager godt både varme og kolde.

Couscoussalat
250 g couscous
Koldt vand
Saft fra ½ citron
2 spsk. god olivenolie
½ tsk salt
50 g god fetaost i mindre bidder
Et par håndfulde gode sorte oliven
50 g. soltørrede tomater i olie, skåret i mindre skiver
½ agurk skåret i tern
1 håndfuld finthakket mynte
1 håndfuld finthakket persille

Hæld couscous'en i en skål og hæld koldt vand over til det dækker med ½ cm. Lad stå til couscous'en har optaget vandet og rør lidt rundt i det med en gaffel (ideen er at couscousen skal blive let og fluffy og ikke til en blød grød). Smag på den, og hvis den knaser, hældes lidt mere vand ved. Hæld citronsaft, olivenolie og salt i og rør om med gaflen. Tilsæt de øvrige ingredienser og rør forsigtigt rundt med gaflen, så salaten blandes uden at blive snasket. Smag til med salt. Salaten smager næsten endnu bedre dagen efter. Opbevares på køl.

Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Broccoli-salat med peanuts og tranebær - og en boganbefaling

Broccolisalat er måske ikke specielt julet, men det er ikke desto mindre en helt fantastisk salat, der passer rigtig fint til mange forskellige jule-retter. Faktisk synes jeg, det er så god en salat, at den kan udgøre et helt måltid i sig selv. Normalt laves den med solsikkekerner og rosiner, hvilket smager rigtig godt, men jeg synes, salaten bliver endnu bedre - og måske også lidt mere julet - med peanuts og tranebær. Og så har jeg læst en bog igen! Oh yes. Denne gang er det bogen "Euphoria" af Lily King. Historien foregår hovedsageligt i 1933, hvor man følger de tre antropologer Nell, Bankson og Fen (figurer der er løseligt baseret på real- life antropologerne Margaret Mead, Gregory Bateson og Reo Fortune) på deres årelange feltarbejde blandt forskellige stammer i Ny Guinea. Nell er en kontroversiel og berømt amerikansk antropolog, og Fen hendes opfarende ægtemand, som misunder hende hendes store succes. De to får selskab af englænderen Bankson, der hurtigt b

Lyserøde djævleæg med bacon

Jeg har gennem mit liv set alt for mange amerikanske serier af svingende kvalitet, og derfor er jeg også blevet nysgerrig på alle de sjove former for mad og madtraditioner, de viser eller henviser til i serierne. Jeg kan især huske, at jeg i lang, lang tid havde meget lyst til at smage eggnog - og endte med at lave det selv (lige her :  https://alverdensmad1.blogspot.com/2016/12/eggnog.html ) og cobb salad, som jeg også endte med at lave en variation af selv (lige her:  https://alverdensmad1.blogspot.com/2018/05/cobb-salad-med-jordbr-og-blue-cheese.html ). Jeg kunne også godt tænke mig at lave (og smage!) en rigtig thanksgiving middag, men det må vente, til det bliver vinter igen om lang, lang tid. Men devilled eggs er endnu en ret i den lange række af amerikanske retter, jeg har haft lyst til at prøve. Da jeg så forleden så et billede af en variant, der var lyserød i kanterne, blev jeg bare nødt til at prøve dem.  De smager rigtig dejligt, og man behøver bestemt ikke a

Sprød hverdagssalat af spidskål og ærter

Jeg ved ikke, om det at denne salat er SÅ simpel og SÅ hurtig og nem at lave medvirker til, at det er en af mine yndlings-vintersalater? Men faktum er, at jeg er vild med den. Knasende spidskål, søde-bløde ærter og en syrlig dressing smagt godt til med salt og peber. Mere skal der faktisk ikke til, og salaten passer fint som tilbehør til mange af vinterens lidt tunge retter. Den er blevet en klassiker på middagsbordet her i huset. Spidskål- og ærtesalat (nok til 4 pers. som tilbehør) Salat : ½ spidskål 2 dl frosne ærter, optøede Dressing : 3 spsk god olivenolie 1½ spsk hvidvinseddike Salt og peber Lidt frisk dild Skør spidskålen i så tynde strimler som muligt, gerne på et mandolinjern. Kom kålen i en salatskål og hæld olivenolien, eddiken, salt og peber samt finthakket frisk dild direkte over, og vend herefter rigtig godt rundt i kålen, enten med (rene) hænder eller en gaffel og en ske. Smag til - måske skal der lidt mere salt og peber i. Bland til sidst ærte