Eggnog



Jeg går stadig og venter på at blive headhuntet til at være smagstester hos en af de store fødevareproducenter. Hvis de bare vidste, hvor meget mine smagsløg har at bidrage med. Vi kunne være til så stor gensidig glæde og inspiration. Der sker nemlig det, at jeg gang på gang har fået smag for noget nyt, som så lynhurtigt forsvinder fra markedet igen. Det skete for eksempel med Arlas Bubbletea (kold mælke-agtig drik med små frugt perler. Mmm) og - det hidtil største tab - Ben & Jerrys vidunderlige is-variant Clever Cookies (labre småkager i flødeis med cookieswirls. Jeg får tårer i øjnene af savn nu). Så jeg tænker, man et eller andet sted ville kunne bruge mig som smagstester med modsat fortegn; altså at hvis tingene falder i min smag, så skal man lige tænke sig om en ekstra gang, før man satser for hårdt på det.

Sådan er det åbenbart også med eggnog. Sidste jul så jeg til min glæde, at de solgte færdiglavet eggnog i Rema 1000. Det har jeg altid gerne villet smag - sikkert på grund af de mange amerikanske julefilm, jeg har set gennem tiden. Nu bor jeg ikke lige i umiddelbar nærhed af en Rema, så der gik nogle dage, før jeg kom forbi butikken. Jeg ledte og ledte, men kunne ikke finde den der eggnog, så jeg spurgte en af de kvindelige ansatte. Hun så først på mig, som om jeg havde spurgt hende, om de havde babygylp på dåse. Så brød hun ud i et hånligt"Ha!" og forklarede: "Dem ku' vi bare ikke komme af med. Sidste uge solgte vi dem for en krone stykket, fordi de var ved at blive for gamle, og folk ville stadigvæk ikke købe dem, så vi endte med at smide dem alle sammen ud". Og så for ligesom at understrege sin undren over, at det virkelig var eggnog, jeg var ude efter, spurgte hun med opmuntrende stemme: "Du ved godt, at det er sådan noget flødecreme med æg i?" Jeg skyndte mig ud derfra med følelsen af at have været udsat for eggnog-shaming.

Men eggnog er ikke noget at skamme sig over, så nu har jeg luret på nettet og lavet min egen variant af den julede drik. Og ja, det er jo dybest set en æggesnaps med fløde i. What's not to like? Enjoy - with your head held high!

Eggnog
(4-6 pers.)
6 pasteuriserede æggeblommer
125 g. rørsukker (eller almindelig sukker)
2,5 dl fløde
½ l. minimælk
½-1 tsk revet muskatnød
Et lille nip salt
1 tsk vanilleekstrakt
Evt. en god mørk rom

Pisk æggeblommer og sukker godt sammen til en luftig æggesnaps i en skål. I en gryde varmes fløde, mælk, muskatnød og salt langsomt op til det næsten når kogepunktet. Rør rundt, så det ikke brænder på. Tag blandingen af varmen og bland lidt ad gangen den varme mælk i æggeblanding. Det er vigtigt at gøre det lidt ad gangen, da æggene ellers bliver til røræg. Når al mælken er blandet i æggene, hældes hele blandingen tilbage i gryden og varmes igennem ved middel varme og under omrøring til den begynder at tykne let. Hvis den gør de mindste tilløb til at ville koge, tages den straks af varmen.  Tag blandingen af varmen, når den har fået en passende tykkelse og bland vanilleekstrakt i. Hæld i en skål, dæk med husholdningsfilm og stil på køl, til eggnoggen er helt kold. Hæld i små glas og drik den som den er eller med et skvæt rom og et drys muskatnød på toppen.

Kommentarer

Populære indlæg