Svenske lussekatter med remonce og hvid chokolade
Svenske lussekatter eller luciaboller serveres traditionelt på Luciadag, d. 13. december. Jeg har her bastadiseret dem lidt ved at mixe dem med et anden svenskt pletskud, nemlig kanelsnurren, men dejen kan selvfølgelig også bruges til at lave almindelige lucia-boller/lussekatte, som pyntes med rosiner.Lussekatter m. remonce og hvid chokolade

(12 stk)
Boller:
75 g smør
2,5 dl mælk
25 g gær
1 pakke safran (0,5 g.)
450-550 g mel
1 æg + 1 æg til pensling
50 g sukker

Remonce:
200 g. marcipan
75 g. smør
2 spsk sukker
1 tsk vanilleessens
50 g hvide eller mørke chokoladeknapper

Smelt smørret og bland det sammen med mælken. Opløs gærren heri. Stød safranen i en smule af sukkeret, så trådene knuses. Bland nu sukker, safran og æg i mælkeblandingen og tilsæt derefter melet lidt ad gangen, til du har en blød og glat dej. Ælt dejen rigtig godt igennem, gerne i en køkkenmaskine. Dejen hæver herefter lunt og tildækket i 1½ time.

Når dejen er ved at være færdighævet, laves remoncen: Marcipan, smør, sukker og vanilleessens blandes godt sammen med en ske eller gaffel

Dejen slås ned og rulles ud i et rektangel på ca. 35 x 40 cm, og remoncen smørres ud på på den ene halvdel af dejen og chokoladeknapperne drysses med generøs hånd hen over. Den anden halvdel af dejen foldes hen over delen med remonce. Herefter skæres dejen ud i 12 strimler, der skæres op og formes til snurrer.
I linket herunder er der en fin video fra Magasinet Mad, der på pædagogisk vis viser, hvordan man snurrer kanelsnurrer:
https://www.youtube.com/watch?v=ryPvH8Fqm44

Snurrerne placeres på en bageplade beklædt med bagepapir og efterhæver 30 min. under et rent viskestykke. Snurrerne pensles med et sammenpiskket æg og bages ved 175 grader varmluft i 10-12 min. Hold godt øje med, at de ikke bliver for mørke.

Kommentarer

Populære indlæg