Pizza bianca med gedeost og sprød grønkålSommerferien i år gik til Bornholm, hvor min far kommer fra, og hvor min dejlige faster og min søde, dygtige kusine stadig bor. Min mand, vores to piger, mine forældre og jeg boede i et dejligt sommerhus ved Balka strand, tæt ved Snogebæk, og havde en helt vidunderlig ferie.

Jeg har efterhånden været på øen mange gange, og det er altid en fornøjelse. Der er nok iblandet en god portion nostalgi for mit vedkommende, fordi mange af min barndoms ferier gik til Bornholm, men den ø kan bare noget særligt. Alt det vand og strand og klipperne og de fine, små byer. Og alle de håndlavede karameller og bolsjer og flødeboller og is, man kan købe overalt, trækker heller ikke ned i det samlede regnskab.  

Èn af de mange lækre ting, vi fik på turen, var pizza fra det lille foretagende Bak & Bæk, som har til huse i den lillebitte, fine, gamle levertransfabrik i Snogebæk og egentlig specialiserer sig i at lave is  med flydende nitrogen. Men de laver altså også en udemærket pizza! Jeg fik en såkaldt hvid pizza (hvilket bare er en pizza uden tomatsauce) med gedeost og sprøde grønkålschips på. Det var super lækkert og meget sommerligt. 

Jeg har forsøgt at genskabe den skønne pizza i opskriften herunder og egentlig kun tilsat lidt pinjekerner for ekstra knas og sort peber for lidt mere skarphed og kant på smagen. Det er nok ikke den mest børne-venlige pizza, men ungerne må bare få noget andet, for sammen med et glas koldt rosé er denne pizza efter min mening rimeligt uovertruffen.
Pizza bianca med sprød grønkål (2 pers.)
Pizza-dej:
15 g gær
2,5 dl kølig vand
1 tsk salt
1 tsk sukker
1 spsk god olivenolie
300 mel, tipo 00 

125 g. frisk gedeost
1 spsk mælk

150 g. frisk grønkål
3 spsk olivenolie
1 tsk flagesalt

En lille håndfuld pinjekerner

Friskkværnet sort peber

Pizzadej:
Opløs gæren i vandet og kom salt, sukker, olivenolie og mel i. Ælt eller rør i en røremaskine i ca. 10 min. Dejen skal være ret klistret. Dæk dejen til med et tørt, rent klæde, og lad den hæve enten 2 timer på køkkenbordet eller natten over i køleskabet.

Tænd ovnen på 225 grader varmluft. Lad en bageplade blive inde i ovnen, så den bliver godt varm.


Mens ovnen varmer op: Rengør grønkålen, skær stokken af, og riv bladene i grover stykker. Vend bladene i lidt olie, drys med salt og fordel dem på en anden (ikke varm) bageplade beklædt med bagepapir. Stil til side.

Kom gedeosten i en skål og rør den helt blød med mælken med en gaffel eller ske. Stil til side.

Kom mel på køkkenbordet og rul dejen ud til en tynd pizza. Dejen er meget blød, så brug bare lidt mel her, hvis dejen driller. Find et stykker bagepapir frem og læg forsigtigt dejen over herpå.  

Fordel forsigtigt gedeosten på pizzaen og drys med pinjekerner.

List forsigtigt den varme bageplade ind under bagepapiret med pizzaen på og bag midt i ovnen ca. 10-12 min - eller indtil dejen er sprød. Når pizzaen har bagt ca. 5 min, kommes også grønkålen ind nederst i ovnen. Hold øje med de ikke bliver svedne. Vend gerne lidt rundt i dem med en ske en gang eller to, mens de bager. 

Når pizzaen er sprød og færdigbagt, tages den ud. Kom et par gode vrid sort peber over og fordel den sprøde grønkål over. Server straks.Kommentarer

Populære indlæg