Gå videre til hovedindholdet

Kaiserschmarrn



Er pandekager mon den mest geniale form for mad, der findes? Nærmest alle lande har en eller flere variationer af pandekagen, og de findes i både søde og salte, tykke og tynde, store og små, bløde og sprøde varianter. 

Disse kaiserscharrn ("kejser-pandekager") stammer fra Østrig og skulle være en populær dessert i både Østrig og hele Sydtyskland. Det forstår man godt, for det drejer sig i virkeligheden blot om en tyk og luftig pandekage, der rives i mindre stykker og serveres med flormelis og andre gode sager.

Helt traditionelt skal der opblødte rosiner i opskriften, og det skal selvfølgelig stå én frit for at tilsætte sådan nogle størrelse, men det bliver et pænt nej tak herfra. Jeg kan godt lide rosiner, men de hører ikke hjemme i mine pandekager.

Tak til min tidligere kollega Claus for ideen!

Kaiserschmarrn (2-4 pers)
4 æg
50 g sukker
3 dl. mel
1 nip fint salt
1 tsk vanillesukker
2 dl mælk
1 dl danskvand eller postevand
Smør til stegning
Flormelis og syltetøj til servering

Slå æggene ud og del i hvide og blomme i to skåle. Pisk hviderne stive og stil til side.

Pisk æggeblommerne lette og luftige med sukker, salt og vanillesukker. 

Kom nu skiftevis mel og mælk/vand i æggesukker-blandingen ad to-tre omgange og rør godt, så der ikke er for mange klumper i dejen.

Til sidst vendes de stive æggehvider i. Bland godt men forsigtigt, så luften ikke går af hviderne.

Varm en stor pande op, smelt lidt smør herpå og hæld hele dejen i panden- Lad pandekagen stege 6-7 minutter på middelvarme til den er gylden i bunden og begynder at blive fast på toppen. Vend forsigtigt pandekagen (skær den evt i fire dele, hvis den er for stor at vende på en gang, og vend stykkerne hver for sig; pandekagen skal jo alligevel skæres i stykker til sidst).

Når pandekagen er næsten færdig stegt, skæres den i små mundrette stykker (med en plastik palet eller andet der ikke ridser panden) og steges lidt videre, så de små stykker bliver lidt sprøde. 

Anret pandekage-stykkerne på tallerkner og drys med flormelis. Server med syltetøj og mere flormelis. Spises straks mens de er varme og lækre.

Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Broccoli-salat med peanuts og tranebær - og en boganbefaling

Broccolisalat er måske ikke specielt julet, men det er ikke desto mindre en helt fantastisk salat, der passer rigtig fint til mange forskellige jule-retter. Faktisk synes jeg, det er så god en salat, at den kan udgøre et helt måltid i sig selv. Normalt laves den med solsikkekerner og rosiner, hvilket smager rigtig godt, men jeg synes, salaten bliver endnu bedre - og måske også lidt mere julet - med peanuts og tranebær. Og så har jeg læst en bog igen! Oh yes. Denne gang er det bogen "Euphoria" af Lily King. Historien foregår hovedsageligt i 1933, hvor man følger de tre antropologer Nell, Bankson og Fen (figurer der er løseligt baseret på real- life antropologerne Margaret Mead, Gregory Bateson og Reo Fortune) på deres årelange feltarbejde blandt forskellige stammer i Ny Guinea. Nell er en kontroversiel og berømt amerikansk antropolog, og Fen hendes opfarende ægtemand, som misunder hende hendes store succes. De to får selskab af englænderen Bankson, der hurtigt b

Lyserøde djævleæg med bacon

Jeg har gennem mit liv set alt for mange amerikanske serier af svingende kvalitet, og derfor er jeg også blevet nysgerrig på alle de sjove former for mad og madtraditioner, de viser eller henviser til i serierne. Jeg kan især huske, at jeg i lang, lang tid havde meget lyst til at smage eggnog - og endte med at lave det selv (lige her :  https://alverdensmad1.blogspot.com/2016/12/eggnog.html ) og cobb salad, som jeg også endte med at lave en variation af selv (lige her:  https://alverdensmad1.blogspot.com/2018/05/cobb-salad-med-jordbr-og-blue-cheese.html ). Jeg kunne også godt tænke mig at lave (og smage!) en rigtig thanksgiving middag, men det må vente, til det bliver vinter igen om lang, lang tid. Men devilled eggs er endnu en ret i den lange række af amerikanske retter, jeg har haft lyst til at prøve. Da jeg så forleden så et billede af en variant, der var lyserød i kanterne, blev jeg bare nødt til at prøve dem.  De smager rigtig dejligt, og man behøver bestemt ikke a

Sprød hverdagssalat af spidskål og ærter

Jeg ved ikke, om det at denne salat er SÅ simpel og SÅ hurtig og nem at lave medvirker til, at det er en af mine yndlings-vintersalater? Men faktum er, at jeg er vild med den. Knasende spidskål, søde-bløde ærter og en syrlig dressing smagt godt til med salt og peber. Mere skal der faktisk ikke til, og salaten passer fint som tilbehør til mange af vinterens lidt tunge retter. Den er blevet en klassiker på middagsbordet her i huset. Spidskål- og ærtesalat (nok til 4 pers. som tilbehør) Salat : ½ spidskål 2 dl frosne ærter, optøede Dressing : 3 spsk god olivenolie 1½ spsk hvidvinseddike Salt og peber Lidt frisk dild Skør spidskålen i så tynde strimler som muligt, gerne på et mandolinjern. Kom kålen i en salatskål og hæld olivenolien, eddiken, salt og peber samt finthakket frisk dild direkte over, og vend herefter rigtig godt rundt i kålen, enten med (rene) hænder eller en gaffel og en ske. Smag til - måske skal der lidt mere salt og peber i. Bland til sidst ærte