Gå videre til hovedindholdet

Saltede citroner


Jeg har længe taget tilløb til at blive en del af den der sylte/fermetere/surdejs bevægelse, der finder sted på Instagram og de øvrige sociale medier. Jeg gad bare godt være typen, der havde alle den slags gode  ting til at stå til fri afbenyttelse, men jeg må nok bare indse, at det ikke rigtig er mig. Det kræver for stor en indsats ift. hvad jeg kan overkomme og ift. hvad jeg synes, jeg får ud af det.

Men så er der de her saltede citroner på glas. De kræver et minimum af indsats, et minimum af ingredienser og lang ventetid (uden at man stort set behøver gøre noget som helst). Grundlæggende snakker vi om citroner + vand + salt + tid, og så har man den vildeste duft af citron og sommer, når man åbner glasset og mulighed for at tilføre den skønneste umami velsmag til f.eks. sammenkogte retter, dressinger, supper, kage, syltetøj og relish. Saltet fjerner bitterheden fra citronerne og tilbage har man en frisk og raffineret citrus-smag. 

Saltede citroner bruges især i det marrokanske og mellemøstlige køkken, og i de kommende indlæg her på bloggen vil der komme eksempler på, hvad man kan bruge disse fine små, gule størrelser til - andet end at stå og fylde pynte i køleskabet.

Saltede citroner
6-8 usprøjtede øko-citroner (de skal lige præcis kunne presses ned i glasset)
200 g groft salt
4-5 laurbærblade
Kogende vand
1 stort sylteglas, renset og skoldet med kogende vand

Vask citronerne grundigt (det er skrællen, der senere skal bruges, så de skal være rene). Skær to dybe snit i hver citron (som om de skulle skæres i kvarte), men skær ikke helt igennem - citronerne skal stadig hænge sammen for neden. Gnid så meget groft salt som muligt ned i hver citron og kom dem i glasset. Der skal kun lige være plads til - de skal presses ned i glasset, og der må gerne komme en del saft ud. Drys resten af saltet ned i glasset og overhæld med kogende vand til citronerne er helt dækkede. Lad afkøle let og kom låg på.

Stilles på køl og er klar til brug efter 6-8 uger. Vendes ind i mellem et par gange, så saltet kommer godt rundt. I samme ombæring kan man lige åbne og lukke låget igen, så der ikke dannes overtryk i glasset. Kan holde sig ca. ½ år. Citronerne skylles evt. inden brug, så lidt af den meget salte smag kommer af den.

Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Broccoli-salat med peanuts og tranebær - og en boganbefaling

Broccolisalat er måske ikke specielt julet, men det er ikke desto mindre en helt fantastisk salat, der passer rigtig fint til mange forskellige jule-retter. Faktisk synes jeg, det er så god en salat, at den kan udgøre et helt måltid i sig selv. Normalt laves den med solsikkekerner og rosiner, hvilket smager rigtig godt, men jeg synes, salaten bliver endnu bedre - og måske også lidt mere julet - med peanuts og tranebær. Og så har jeg læst en bog igen! Oh yes. Denne gang er det bogen "Euphoria" af Lily King. Historien foregår hovedsageligt i 1933, hvor man følger de tre antropologer Nell, Bankson og Fen (figurer der er løseligt baseret på real- life antropologerne Margaret Mead, Gregory Bateson og Reo Fortune) på deres årelange feltarbejde blandt forskellige stammer i Ny Guinea. Nell er en kontroversiel og berømt amerikansk antropolog, og Fen hendes opfarende ægtemand, som misunder hende hendes store succes. De to får selskab af englænderen Bankson, der hurtigt b

Lyserøde djævleæg med bacon

Jeg har gennem mit liv set alt for mange amerikanske serier af svingende kvalitet, og derfor er jeg også blevet nysgerrig på alle de sjove former for mad og madtraditioner, de viser eller henviser til i serierne. Jeg kan især huske, at jeg i lang, lang tid havde meget lyst til at smage eggnog - og endte med at lave det selv (lige her :  https://alverdensmad1.blogspot.com/2016/12/eggnog.html ) og cobb salad, som jeg også endte med at lave en variation af selv (lige her:  https://alverdensmad1.blogspot.com/2018/05/cobb-salad-med-jordbr-og-blue-cheese.html ). Jeg kunne også godt tænke mig at lave (og smage!) en rigtig thanksgiving middag, men det må vente, til det bliver vinter igen om lang, lang tid. Men devilled eggs er endnu en ret i den lange række af amerikanske retter, jeg har haft lyst til at prøve. Da jeg så forleden så et billede af en variant, der var lyserød i kanterne, blev jeg bare nødt til at prøve dem.  De smager rigtig dejligt, og man behøver bestemt ikke a

Sprød hverdagssalat af spidskål og ærter

Jeg ved ikke, om det at denne salat er SÅ simpel og SÅ hurtig og nem at lave medvirker til, at det er en af mine yndlings-vintersalater? Men faktum er, at jeg er vild med den. Knasende spidskål, søde-bløde ærter og en syrlig dressing smagt godt til med salt og peber. Mere skal der faktisk ikke til, og salaten passer fint som tilbehør til mange af vinterens lidt tunge retter. Den er blevet en klassiker på middagsbordet her i huset. Spidskål- og ærtesalat (nok til 4 pers. som tilbehør) Salat : ½ spidskål 2 dl frosne ærter, optøede Dressing : 3 spsk god olivenolie 1½ spsk hvidvinseddike Salt og peber Lidt frisk dild Skør spidskålen i så tynde strimler som muligt, gerne på et mandolinjern. Kom kålen i en salatskål og hæld olivenolien, eddiken, salt og peber samt finthakket frisk dild direkte over, og vend herefter rigtig godt rundt i kålen, enten med (rene) hænder eller en gaffel og en ske. Smag til - måske skal der lidt mere salt og peber i. Bland til sidst ærte