Gå videre til hovedindholdet

Frisk sommer-lagkage med bær og avocadocreme
Hold da op, en lang ferie jeg lige fik holdt mig fra bloggen der!

Jeg har simpelthen haft sådan en dejlig sommerferie, hvor vi stort set ikke har lavet noget som helst fornuftigt. Måske er det fordi, at det har været så varmt, har tempoet været helt i bund - og det har min lyst til at lave mad for en sjælden gang skyld også. Faktisk har jeg mest bare haft lyst til at leve af take away og sodavandsis. 

Men nu er min madlavningslyst så småt vendt tilbage, og bloggen genopstår hermed med en frisk og snasket lagkage i fire lag med jordbærmos og avocadocreme og så mange sommerbær, at den er ved at tilte. Avocadocremen er en Camilla Plum-opskrift, som jeg længe har haft lyst til at prøve (hendes originale opskrift findes også på Politikens hjemmeside under søgeordet "avocadolagkage"). Derudover skal man ikke lade sig afskrække af rugbrødet i lagkagebundene - de giver kagen smag og bid (se også den klassiske sønderjyske brødtorte, hvor gammelt, tørt rugbrød for alvor kan komme til sin ret i en lagkage: http://alverdensmad1.blogspot.com/2017/07/snderjysk-brdtorterugbrdslagkage.html).

Frisk sommer-lagkage med bær og avocadocreme (8 prs)
Lagkagebunde:
10 æg, delt i hvide og blomme
150 g sukker
100 g mørkt rugbrød uden kerner og skorpe
100 g hasselnødder
50 g mel
1 tsk bagepulver

Jordbær-mos:
150 g jordbær
Ca. 50 g flormelis

Avocado-creme:
2 modne avocadoer
3 dl piskefløde
100 g. flormelis
Saft af 1 citron
1 tsk vanillesukker

Desuden:
Masser af bær og evt. spiselige blomster til pynt 

Lagkagebunde:
Tænd ovnen på 175 varmluft.

Del æggene i hvider og blommer. Pisk hviderne stive og kom sukker i lidt ad gangen, til massen er blevet til en blank marengs (2-3 minutter). Pisk æggeblommerne let sammen og rør dem ud i marengsen.

Blend rugbrød og nødder til en fin rasp, og bland det med mel og bagepulver. Kom mel-blandingen i marengsen og rør godt, men lidt forsigtigt rundt til de to er blandet godt sammen uden at luften er gået af marengsen. 

Fordel dejen i 4 forme (ca. 20 cm i diameter) beklædt med bagepapir (eller mere realistisk - bag dem én ad gangen) ca. 15 min. nederst i ovnen. Tag dem ud af ovnen, og lad dem afkøle helt. De er skrøbelige, så handle with care.

Jordbær-mos:
Mos jordbærrene og smag til med flormelis.

Avocado-creme:
Kom avocadokød, citronsaft, flormelis og vanillesukker i en skål og blend det helt glat med en stavblender. Pisk fløden let, kom avocadomosen i og pisk igen til du har en let creme. Smag til med flormelis og citron.
Samling af kagen:
Smør 1/4 af jordbærmosen ud over den nederste kagebund. Kom 1/4 af avocadocremen på og kom næste kagebund ovenpå. Fortsæt med resten af bundene. Pynt med bær og spiselige blomster. Lad stå og trække på køl i mindst 4 timer. Tag dog kagen ud ½ time før servering, så den ikke er iskold ved servering.

Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Lyserøde djævleæg med bacon

Jeg har gennem mit liv set alt for mange amerikanske serier af svingende kvalitet, og derfor er jeg også blevet nysgerrig på alle de sjove former for mad og madtraditioner, de viser eller henviser til i serierne. Jeg kan især huske, at jeg i lang, lang tid havde meget lyst til at smage eggnog - og endte med at lave det selv (lige her :  https://alverdensmad1.blogspot.com/2016/12/eggnog.html ) og cobb salad, som jeg også endte med at lave en variation af selv (lige her:  https://alverdensmad1.blogspot.com/2018/05/cobb-salad-med-jordbr-og-blue-cheese.html ). Jeg kunne også godt tænke mig at lave (og smage!) en rigtig thanksgiving middag, men det må vente, til det bliver vinter igen om lang, lang tid. Men devilled eggs er endnu en ret i den lange række af amerikanske retter, jeg har haft lyst til at prøve. Da jeg så forleden så et billede af en variant, der var lyserød i kanterne, blev jeg bare nødt til at prøve dem.  De smager rigtig dejligt, og man behøver bestemt ikke a

Nemme surdejs-boller

Jeg har af flere omgange forsøgt at blive sådan en type, der har en god surdej kørende.  Jeg synes helt klart, at brød og bagværk smager bedre, når det er bagt på eller med surdej. Men holy smokes, det er svært at holde liv i sådan en størrelse. Jeg har forsøgt mig med flere forskellige opskrifter, og det er da også lykkedes at fremmane flere helt ok surdeje, men alle er afgået ved døden efter ganske få uger, enten fordi de mugnede, eller fordi jeg forsømte dem i en grad, så de til sidst bare var sådan nogle sørgelige væskende klumper, som på ingen måde burde komme i nærheden af menneskeføde. Nu er det imidlertid lykkedes mig at holde liv i en hæderlig surdej i et par måneder. Det, der har virket for mig (og surdejen), har været: Keep it simple. Når jeg opfrisker surdejen, gør jeg det på slump: Smid lidt surdej ud, kom lidt vand og mel i, rør rundt - ikke noget med at veje af og være præcis og alt det der. Og så bor surdejen i vores køleskab selvom sådan én vist egentlig

Forårstærte med asparges, små kartofler og brie

Dette er officielt min nye yndlings forårstærte! Den er fuld af gode sager som asparges, små kartofler og pinjekerner og har en dejlig grov og sprød fuldkornsbund, men det er ikke (kun) det, der gør den så vidunderlig. Hemmeligheden er brie! Skøn, fed, smagfuld brie, der gemmer sig nede i tærten og bare får det hele til at gå op i en højere enhed. Man kommer tit alle mulige andre former for oste i eller ovenpå en tærte - hytteost, revet ost eller feta for eksempel - men  brie, som jeg ellers elsker, har jeg ikke prøvet i en tærte før. Efter at have prøvet det, kan jeg kun give det min allervarmeste anbefaling. It really ties the pie together, som de ville have sagt i The Big Lebowski. Tærten passer desuden bare så fint på påskefrokost-buffet-bordet. Den smager godt både nybagt (selvfølgelig), men også kold eller gen-opvarmet dagen derpå, så der er ingen madspild her. It's all good:-) Forårstærte med asparges, små kartofler og brie (6 pers)