Gå videre til hovedindholdet

"Prøv lykken"-rocky road



Sidste år havde jeg op mod juleaften en del slik og søde sager til overs fra Halloween (cursed be thy name) og fra min yngste datters fødseldag, som blev fejret eftertrykkeligt i midten af december. Derudover havde jeg også en smule småkager til overs fra diverse jule-komsammener. Men for det hele gjaldt det, at portionerne ligesom var for små og ynkelige til at servere for sig selv i julen. I stedet smeltede jeg noget mørk chokolade, som jeg blandede hele godte-reste-herligheden i, skar det ud i mindre stykker og kaldte det for jule-rocky road. Og det blev til min overraskelse til et stort hit i juledagene og blev revet væk, når det blev stillet frem sammen med det mere traditionelle juleknas. Så opskriften kommer her, selvom det knap nok kan kaldes en opskrift; nok mere en vejledende beskrivelse.

Traditionel rocky road består af chokolade med stykker af skumfidus og peanuts eller en anden slags nød. Men det fantastiske ved rocky road er, at man kan blande stort set hvad som helt af gode sager i - for det meste bliver jo kun bedre af chokolade. Det kunne være mere julede sager, som de pebernødder der blev til overs fra en julekomsammen på skolen eller de vanillekranse, der knækkede, når man prøvede at mase lidt for mange ned i kagedåsen. Men det kunne også være saltede nødder, slik, let knuste bolsjer, eller endda cornflakes eller andre morgenmadsprodukter. Det er jo totalt det perfekte stop juleknas spild! Derudover tager det under 15 minutter at lave, og det er ikke meget konfekt, man kan sige det om.

Jeg har kaldt denne udgave for "Prøv lykken"-rocky road, både fordi der ikke er to stykker, der smager ens, men også fordi der er lidt lakridsstykker i - og det kan mine piger ikke lide, så de må vurdere, om de vil tage chancen:-)

"Prøv lykken"-rocky road (ca. 25 solide, uensartede stk.)
Ca. 200 g blandet søde og salte godter (jeg brugte mini-skumfiduser, sprøde mini-salt pretzels, mandelsplitter, vingummi, lakrids, skolekridt, mini-marengs og lidt syltet appelsin i små stykker)
Ca. 200 g mørk chokolade
Evt. lidt julede sprinkles
Instruktioner:
Bland godterne i en skål. Skær eller klip store stykker over i mindre bidder.

Skær chokoladen i mindre stykker, og smelt den i en kasserolle over lav varme (eller i et vandbad, hvis det skal være fancy). Rør rundt, så chokoladen ikke brænder på. Kom godterne i af 2-3 omgange og rør godt, så alt bliver dækket af chokolade.

Fór et fad på ca. 20x20 cm med bagepapir og fordel chokolade-blandingen heri. Sørg for at massen kommer godt ud i kanterne, og at overfladen er bare nogenlunde plan. Drys evt. med lidt sprinkles i julefarver.

Stil rocky road'en køligt (i køleskabet eller i det store udendørs køleskab) til chokoladen er helt stivnet igen - det tager 2-3 timer. Skær den nu stivnede rocky road ud i mundrette stykker. Opbevares på køl og kan (alt efter hvad den indeholder) fint holde sig en uge eller længere, hvis der ikke er let fordærvelige fødevarer i.


Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Broccoli-salat med peanuts og tranebær - og en boganbefaling

Broccolisalat er måske ikke specielt julet, men det er ikke desto mindre en helt fantastisk salat, der passer rigtig fint til mange forskellige jule-retter. Faktisk synes jeg, det er så god en salat, at den kan udgøre et helt måltid i sig selv. Normalt laves den med solsikkekerner og rosiner, hvilket smager rigtig godt, men jeg synes, salaten bliver endnu bedre - og måske også lidt mere julet - med peanuts og tranebær. Og så har jeg læst en bog igen! Oh yes. Denne gang er det bogen "Euphoria" af Lily King. Historien foregår hovedsageligt i 1933, hvor man følger de tre antropologer Nell, Bankson og Fen (figurer der er løseligt baseret på real- life antropologerne Margaret Mead, Gregory Bateson og Reo Fortune) på deres årelange feltarbejde blandt forskellige stammer i Ny Guinea. Nell er en kontroversiel og berømt amerikansk antropolog, og Fen hendes opfarende ægtemand, som misunder hende hendes store succes. De to får selskab af englænderen Bankson, der hurtigt b...

Nemme surdejs-boller

Jeg har af flere omgange forsøgt at blive sådan en type, der har en god surdej kørende.  Jeg synes helt klart, at brød og bagværk smager bedre, når det er bagt på eller med surdej. Men holy smokes, det er svært at holde liv i sådan en størrelse. Jeg har forsøgt mig med flere forskellige opskrifter, og det er da også lykkedes at fremmane flere helt ok surdeje, men alle er afgået ved døden efter ganske få uger, enten fordi de mugnede, eller fordi jeg forsømte dem i en grad, så de til sidst bare var sådan nogle sørgelige væskende klumper, som på ingen måde burde komme i nærheden af menneskeføde. Nu er det imidlertid lykkedes mig at holde liv i en hæderlig surdej i et par måneder. Det, der har virket for mig (og surdejen), har været: Keep it simple. Når jeg opfrisker surdejen, gør jeg det på slump: Smid lidt surdej ud, kom lidt vand og mel i, rør rundt - ikke noget med at veje af og være præcis og alt det der. Og så bor surdejen i vores køleskab selvom sådan én vist egent...

Okonomiyaki / Japanske pandekager med spidskål og gulerødder

Jeg ved snart ikke, hvad jeg skal skrive her på bloggen for tiden. Her på vores lille stikvej, hvorfra min verden går, er der solskin, der er stille - når der ikke lige er børn, der leger i haverne - og på trods af nattefrosten er der forårsblomster, der titter frem rundt omkring. Det står i fuldstændig og virkelig mærkelig kontrast til den krise, der foregår lige nu rundt omkring i hele verden. Og de dramaer på liv og død, som må være endnu mere aktuelle end normalt på alverdens sygehuse. Også Skejby Sygehus, der ligger bare et par kilometer fra, hvor vi bor, og som jeg kan kigge over på på min daglige gåtur.  Så hvad gør man?? Jeg ved det ikke. Jeg ved bare, at jeg bliver hjemme og holder afstand og vasker mine hænder og og prøver at holde humøret oppe og venter og håber og tror på det bedste. Og fodrer min familie, for hvad kan man ellers gøre? Dagens opskrift er på okonomiyaki (åh, det er et dejligt ord at sige), der er en form for japanske madpandekager, som i a...