Gå videre til hovedindholdet

"Prøv lykken"-rocky roadSidste år havde jeg op mod juleaften en del slik og søde sager til overs fra Halloween (cursed be thy name) og fra min yngste datters fødseldag, som blev fejret eftertrykkeligt i midten af december. Derudover havde jeg også en smule småkager til overs fra diverse jule-komsammener. Men for det hele gjaldt det, at portionerne ligesom var for små og ynkelige til at servere for sig selv i julen. I stedet smeltede jeg noget mørk chokolade, som jeg blandede hele godte-reste-herligheden i, skar det ud i mindre stykker og kaldte det for jule-rocky road. Og det blev til min overraskelse til et stort hit i juledagene og blev revet væk, når det blev stillet frem sammen med det mere traditionelle juleknas. Så opskriften kommer her, selvom det knap nok kan kaldes en opskrift; nok mere en vejledende beskrivelse.

Traditionel rocky road består af chokolade med stykker af skumfidus og peanuts eller en anden slags nød. Men det fantastiske ved rocky road er, at man kan blande stort set hvad som helt af gode sager i - for det meste bliver jo kun bedre af chokolade. Det kunne være mere julede sager, som de pebernødder der blev til overs fra en julekomsammen på skolen eller de vanillekranse, der knækkede, når man prøvede at mase lidt for mange ned i kagedåsen. Men det kunne også være saltede nødder, slik, let knuste bolsjer, eller endda cornflakes eller andre morgenmadsprodukter. Det er jo totalt det perfekte stop juleknas spild! Derudover tager det under 15 minutter at lave, og det er ikke meget konfekt, man kan sige det om.

Jeg har kaldt denne udgave for "Prøv lykken"-rocky road, både fordi der ikke er to stykker, der smager ens, men også fordi der er lidt lakridsstykker i - og det kan mine piger ikke lide, så de må vurdere, om de vil tage chancen:-)

"Prøv lykken"-rocky road (ca. 25 solide, uensartede stk.)
Ca. 200 g blandet søde og salte godter (jeg brugte mini-skumfiduser, sprøde mini-salt pretzels, mandelsplitter, vingummi, lakrids, skolekridt, mini-marengs og lidt syltet appelsin i små stykker)
Ca. 200 g mørk chokolade
Evt. lidt julede sprinkles
Instruktioner:
Bland godterne i en skål. Skær eller klip store stykker over i mindre bidder.

Skær chokoladen i mindre stykker, og smelt den i en kasserolle over lav varme (eller i et vandbad, hvis det skal være fancy). Rør rundt, så chokoladen ikke brænder på. Kom godterne i af 2-3 omgange og rør godt, så alt bliver dækket af chokolade.

Fór et fad på ca. 20x20 cm med bagepapir og fordel chokolade-blandingen heri. Sørg for at massen kommer godt ud i kanterne, og at overfladen er bare nogenlunde plan. Drys evt. med lidt sprinkles i julefarver.

Stil rocky road'en køligt (i køleskabet eller i det store udendørs køleskab) til chokoladen er helt stivnet igen - det tager 2-3 timer. Skær den nu stivnede rocky road ud i mundrette stykker. Opbevares på køl og kan (alt efter hvad den indeholder) fint holde sig en uge eller længere, hvis der ikke er let fordærvelige fødevarer i.


Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Broccoli-salat med peanuts og tranebær - og en boganbefaling

Broccolisalat er måske ikke specielt julet, men det er ikke desto mindre en helt fantastisk salat, der passer rigtig fint til mange forskellige jule-retter. Faktisk synes jeg, det er så god en salat, at den kan udgøre et helt måltid i sig selv. Normalt laves den med solsikkekerner og rosiner, hvilket smager rigtig godt, men jeg synes, salaten bliver endnu bedre - og måske også lidt mere julet - med peanuts og tranebær. Og så har jeg læst en bog igen! Oh yes. Denne gang er det bogen "Euphoria" af Lily King. Historien foregår hovedsageligt i 1933, hvor man følger de tre antropologer Nell, Bankson og Fen (figurer der er løseligt baseret på real- life antropologerne Margaret Mead, Gregory Bateson og Reo Fortune) på deres årelange feltarbejde blandt forskellige stammer i Ny Guinea. Nell er en kontroversiel og berømt amerikansk antropolog, og Fen hendes opfarende ægtemand, som misunder hende hendes store succes. De to får selskab af englænderen Bankson, der hurtigt b

Lyserøde djævleæg med bacon

Jeg har gennem mit liv set alt for mange amerikanske serier af svingende kvalitet, og derfor er jeg også blevet nysgerrig på alle de sjove former for mad og madtraditioner, de viser eller henviser til i serierne. Jeg kan især huske, at jeg i lang, lang tid havde meget lyst til at smage eggnog - og endte med at lave det selv (lige her :  https://alverdensmad1.blogspot.com/2016/12/eggnog.html ) og cobb salad, som jeg også endte med at lave en variation af selv (lige her:  https://alverdensmad1.blogspot.com/2018/05/cobb-salad-med-jordbr-og-blue-cheese.html ). Jeg kunne også godt tænke mig at lave (og smage!) en rigtig thanksgiving middag, men det må vente, til det bliver vinter igen om lang, lang tid. Men devilled eggs er endnu en ret i den lange række af amerikanske retter, jeg har haft lyst til at prøve. Da jeg så forleden så et billede af en variant, der var lyserød i kanterne, blev jeg bare nødt til at prøve dem.  De smager rigtig dejligt, og man behøver bestemt ikke a

Sprød hverdagssalat af spidskål og ærter

Jeg ved ikke, om det at denne salat er SÅ simpel og SÅ hurtig og nem at lave medvirker til, at det er en af mine yndlings-vintersalater? Men faktum er, at jeg er vild med den. Knasende spidskål, søde-bløde ærter og en syrlig dressing smagt godt til med salt og peber. Mere skal der faktisk ikke til, og salaten passer fint som tilbehør til mange af vinterens lidt tunge retter. Den er blevet en klassiker på middagsbordet her i huset. Spidskål- og ærtesalat (nok til 4 pers. som tilbehør) Salat : ½ spidskål 2 dl frosne ærter, optøede Dressing : 3 spsk god olivenolie 1½ spsk hvidvinseddike Salt og peber Lidt frisk dild Skør spidskålen i så tynde strimler som muligt, gerne på et mandolinjern. Kom kålen i en salatskål og hæld olivenolien, eddiken, salt og peber samt finthakket frisk dild direkte over, og vend herefter rigtig godt rundt i kålen, enten med (rene) hænder eller en gaffel og en ske. Smag til - måske skal der lidt mere salt og peber i. Bland til sidst ærte