"Prøv lykken"-rocky roadSidste år havde jeg op mod juleaften en del slik og søde sager til overs fra Halloween (cursed be thy name) og fra min yngste datters fødseldag, som blev fejret eftertrykkeligt i midten af december. Derudover havde jeg også en smule småkager til overs fra diverse jule-komsammener. Men for det hele gjaldt det, at portionerne ligesom var for små og ynkelige til at servere for sig selv i julen. I stedet smeltede jeg noget mørk chokolade, som jeg blandede hele godte-reste-herligheden i, skar det ud i mindre stykker og kaldte det for jule-rocky road. Og det blev til min overraskelse til et stort hit i juledagene og blev revet væk, når det blev stillet frem sammen med det mere traditionelle juleknas. Så opskriften kommer her, selvom det knap nok kan kaldes en opskrift; nok mere en vejledende beskrivelse.

Traditionel rocky road består af chokolade med stykker af skumfidus og peanuts eller en anden slags nød. Men det fantastiske ved rocky road er, at man kan blande stort set hvad som helt af gode sager i - for det meste bliver jo kun bedre af chokolade. Det kunne være mere julede sager, som de pebernødder der blev til overs fra en julekomsammen på skolen eller de vanillekranse, der knækkede, når man prøvede at mase lidt for mange ned i kagedåsen. Men det kunne også være saltede nødder, slik, let knuste bolsjer, eller endda cornflakes eller andre morgenmadsprodukter. Det er jo totalt det perfekte stop juleknas spild! Derudover tager det under 15 minutter at lave, og det er ikke meget konfekt, man kan sige det om.

Jeg har kaldt denne udgave for "Prøv lykken"-rocky road, både fordi der ikke er to stykker, der smager ens, men også fordi der er lidt lakridsstykker i - og det kan mine piger ikke lide, så de må vurdere, om de vil tage chancen:-)

"Prøv lykken"-rocky road (ca. 25 solide, uensartede stk.)
Ca. 200 g blandet søde og salte godter (jeg brugte mini-skumfiduser, sprøde mini-salt pretzels, mandelsplitter, vingummi, lakrids, skolekridt, mini-marengs og lidt syltet appelsin i små stykker)
Ca. 200 g mørk chokolade
Evt. lidt julede sprinkles
Instruktioner:
Bland godterne i en skål. Skær eller klip store stykker over i mindre bidder.

Skær chokoladen i mindre stykker, og smelt den i en kasserolle over lav varme (eller i et vandbad, hvis det skal være fancy). Rør rundt, så chokoladen ikke brænder på. Kom godterne i af 2-3 omgange og rør godt, så alt bliver dækket af chokolade.

Fór et fad på ca. 20x20 cm med bagepapir og fordel chokolade-blandingen heri. Sørg for at massen kommer godt ud i kanterne, og at overfladen er bare nogenlunde plan. Drys evt. med lidt sprinkles i julefarver.

Stil rocky road'en køligt (i køleskabet eller i det store udendørs køleskab) til chokoladen er helt stivnet igen - det tager 2-3 timer. Skær den nu stivnede rocky road ud i mundrette stykker. Opbevares på køl og kan (alt efter hvad den indeholder) fint holde sig en uge eller længere, hvis der ikke er let fordærvelige fødevarer i.


Kommentarer

Populære indlæg