Gå videre til hovedindholdet

Småkager med bolsje-pynt / Stained glass cookies




Jeg elsker alle de traditionelle julesmåkager: Fra sprøde vanillekranse til krydrede jødekager og pebernødder. Men jeg kan også godt lide at bage (og spise) nye typer af småkager, så der i julen er et miks af gamle, elskede julekendinge og nye, sjove bekendtskaber. 

I år er et af de nye bekendtskaber disse stained glass cookies, som jeg ikke har kunnet finde noget godt dansk navn til (Glasmosaik småkager eller farvet glas småkager lyder bare sært og - ærlig talt - lidt sundhedsskadeligt), så derfor har jeg bare valgt helt kedeligt at kalde dem småkager med bolsjepynt. Men udover navnet er disse småkager alt andet end kedelige og så er de et stort hit hos børnene - både at spise, men også når de skal laves. Det er nemlig ret sjovt dels at knuse bolsjer, at fylde den knuste bolsjemasse i småkage-hullerne og ikke mindst at se bolsjerne blive til farvet glas inde i ovnen. 

Hvis man er typen, der kan holde nallerne fra en kage, der står fremme, kan man lave et lille hul i toppen af kagerne, sætte en fin rød snor i og hænge dem op til pynt i vinduet eller på juletræet. Det bliver så jule-fint!

Småkager med bolsje-pynt / Stained glass cookies (Ca 40 stk)
200 g blødt smør
200 g sukker
1 æg
1 tsk vanillesukker
1 tsk kardemomme
400 g mel + lidt ekstra til udrulning
10-15 bolsjer i forskellige farver
Desuden: Små og store udstikkere

Instruktioner:
Pisk den bløde smør og sukkeret grundigt til en luftig masse. Tilsæt ægget og pisk igen godt. Bland mel med vanillesukker og kardemomme og ælt det ind i dejen. Ælt dejen ganske kort igennem, så den hænger sammen. Ælt dog så lidt som muligt. Del dejen i to dele, som dækkes af husholdningsfilm og lægges på køl minimum et par timer og gerne natten over.

Del bolsjerne op i farver, jeg brugte rød, grøn og gul. Kom en farve bolsjer ad gangen i en frysepose og brug en kagerulle eller kødhammer til at knuse bolsjerne. Kom hver bolsje-farve i en lille skål og stil til side - ikke for varmt, da bolsjerne så klistrer sammen igen.

Tag dejen ud af køleskabet, samtidig med at ovnen sættes til at varme op til 175 grader varmluft. Drys lidt mel på køkkenbordet og rul dejen ud til ca ½ cm tykkelse. Brug de store udstikkere til at stikke småkager ud. Brug de små udstikker til at lave mønstre/forme i småkagerne. Læg dem forsigtigt over på en bageplade beklædt med bagepapir. Hvis kagerne skal bruges til ophæng, kan der laves et lille hul øverst i kagen til at komme snor igennem.

Bag kagerne i 5-6 minutter. Tag herefter bagepladen ud, stil den på et par bordskånere og kom forsigtigt knust bolsjer i de udstukne huller i kagerne. Bolsjemassen skal nå ca. op til kanten af kagen og gerne helt ud til kanterne (hvis massen ikke smelter helt ud til alle kanter, kan man bruge en træ-tandstikker til at fordele massen i hullet). Kom pladen tilbage i ovnen og bag 4-5 minutter, til kagerne er færdige og bolsjerne er smeltede.

Lad kagerne afkøle helt på bagepapiret, før de flyttes, og der evt sættes en snor i til ophæng.

Overskydende dej rulles ud igen, og processen gentages.

Kagerne kan holde sig et par uger, hvis de opbevares i en lufttæt beholder. De mister dog med tiden lidt af deres sprødhed.

Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Lyserøde djævleæg med bacon

Jeg har gennem mit liv set alt for mange amerikanske serier af svingende kvalitet, og derfor er jeg også blevet nysgerrig på alle de sjove former for mad og madtraditioner, de viser eller henviser til i serierne. Jeg kan især huske, at jeg i lang, lang tid havde meget lyst til at smage eggnog - og endte med at lave det selv (lige her :  https://alverdensmad1.blogspot.com/2016/12/eggnog.html ) og cobb salad, som jeg også endte med at lave en variation af selv (lige her:  https://alverdensmad1.blogspot.com/2018/05/cobb-salad-med-jordbr-og-blue-cheese.html ). Jeg kunne også godt tænke mig at lave (og smage!) en rigtig thanksgiving middag, men det må vente, til det bliver vinter igen om lang, lang tid. Men devilled eggs er endnu en ret i den lange række af amerikanske retter, jeg har haft lyst til at prøve. Da jeg så forleden så et billede af en variant, der var lyserød i kanterne, blev jeg bare nødt til at prøve dem.  De smager rigtig dejligt, og man behøver bestemt ikke a

Nemme surdejs-boller

Jeg har af flere omgange forsøgt at blive sådan en type, der har en god surdej kørende.  Jeg synes helt klart, at brød og bagværk smager bedre, når det er bagt på eller med surdej. Men holy smokes, det er svært at holde liv i sådan en størrelse. Jeg har forsøgt mig med flere forskellige opskrifter, og det er da også lykkedes at fremmane flere helt ok surdeje, men alle er afgået ved døden efter ganske få uger, enten fordi de mugnede, eller fordi jeg forsømte dem i en grad, så de til sidst bare var sådan nogle sørgelige væskende klumper, som på ingen måde burde komme i nærheden af menneskeføde. Nu er det imidlertid lykkedes mig at holde liv i en hæderlig surdej i et par måneder. Det, der har virket for mig (og surdejen), har været: Keep it simple. Når jeg opfrisker surdejen, gør jeg det på slump: Smid lidt surdej ud, kom lidt vand og mel i, rør rundt - ikke noget med at veje af og være præcis og alt det der. Og så bor surdejen i vores køleskab selvom sådan én vist egentlig

Forårstærte med asparges, små kartofler og brie

Dette er officielt min nye yndlings forårstærte! Den er fuld af gode sager som asparges, små kartofler og pinjekerner og har en dejlig grov og sprød fuldkornsbund, men det er ikke (kun) det, der gør den så vidunderlig. Hemmeligheden er brie! Skøn, fed, smagfuld brie, der gemmer sig nede i tærten og bare får det hele til at gå op i en højere enhed. Man kommer tit alle mulige andre former for oste i eller ovenpå en tærte - hytteost, revet ost eller feta for eksempel - men  brie, som jeg ellers elsker, har jeg ikke prøvet i en tærte før. Efter at have prøvet det, kan jeg kun give det min allervarmeste anbefaling. It really ties the pie together, som de ville have sagt i The Big Lebowski. Tærten passer desuden bare så fint på påskefrokost-buffet-bordet. Den smager godt både nybagt (selvfølgelig), men også kold eller gen-opvarmet dagen derpå, så der er ingen madspild her. It's all good:-) Forårstærte med asparges, små kartofler og brie (6 pers)