Gå videre til hovedindholdet

Mine bedste pandekagerEfterhånden har mange fødevarer eller madretter fået deres egen dag. F.eks. er 18. januar den internationale ostedag (og dén skal jeg huske næste år. Hello gouda - here I come), mens d. 7. juli er den internationale chokoladedag. Umiddelbart tænker jeg, at ost og chokolade er fødevarer, der ikke rigtigt har brug for yderligere promovering, og at man hellere skulle koncentrere sig om at slå et slag for rosenkål eller porrer, men sådan er det altså ikke.

I dag er det den internationale pandekagedag, og det er en mærkedag, jeg kan forstå og kan sætte pris på. Pandekager er nemlig fantastiske - jeg kan lide de tykke og de tynde og de søde og de salte, og jeg vil gerne benytte lejligheden til at dele min allerbedste opskrift på pandekager af den tynde slags. Og som alle gode opskrifter har den en hemmelig ingrediens.

Og den hemmelige ingrediens er (tttttrommehvirvel): Vand! Helt almindelig H2O. Dog allerhelst danskvand pga. brusen, men ellers gerne bare helt almindeligt grundvand tappet direkte fra hanen. Der skal også mælk i opskriften, men en lille smule vand lige før pandekagerne skal bages, gør dem dejligt sprøde i kanten, mens de stadig er bløde og medgørlige i midten. Det samme trick kan i øvrigt bruges til frikadeller, hvor det at udskifte lidt af mælken med danskvand, gør dellerne ekstra sprøde.

Opskriften her er til søde pandekager, men den fungerer også rigtig godt til madpandekager. I så fald skal man blot udelade sukker og kardemomme og bruge ½ tsk fint salt i stedet for blot et nip.
Mine bedste pandekager (10-12 stk)
25 g smør
2 æg
2½ dl hvedemel
Et nip fint salt 
½ tsk kardemomme
1 spsk sukker
4 dl mælk
1 dl danskvand (smagsneutral) eller koldt vand lige fra vandhanen
+ Lidt ekstra smør til stegning

Instruktioner
Smelt smørret i en kasserolle eller mikroovnen, og lad det køle lidt af.

Imens slås de to æg ud i en stor skål. Pisk dem let sammen med et piskeris. Tilsæt mel, salt, sukker, kardemomme og 2 dl af mælken, til en lind dej uden (for mange) klumper. Pisk resten af mælken og det smeltede smør i.

Dæk skålen til med husholdningsfilm og stil den på køl i mindst ½ time og gerne natten over.

Tag dejen ud af køleskabet og pisk den kort igennem med et piskeris. Tilsæt (dansk)vand og rør kort sammen. Dejen skal være meget tynd.

Smelt lidt smør på en pande og hæld et tyndt lag dej på (jeg bruger knap 1 dl per pandekage), og bag pandekagerne over middelhøj varme til de er gennembagte og lidt sprøde i kanterne. Kom en anelse smør på panden mellem hver pandekage. Server pandekagerne lune med dit yndlingsfyld.

Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Broccoli-salat med peanuts og tranebær - og en boganbefaling

Broccolisalat er måske ikke specielt julet, men det er ikke desto mindre en helt fantastisk salat, der passer rigtig fint til mange forskellige jule-retter. Faktisk synes jeg, det er så god en salat, at den kan udgøre et helt måltid i sig selv. Normalt laves den med solsikkekerner og rosiner, hvilket smager rigtig godt, men jeg synes, salaten bliver endnu bedre - og måske også lidt mere julet - med peanuts og tranebær. Og så har jeg læst en bog igen! Oh yes. Denne gang er det bogen "Euphoria" af Lily King. Historien foregår hovedsageligt i 1933, hvor man følger de tre antropologer Nell, Bankson og Fen (figurer der er løseligt baseret på real- life antropologerne Margaret Mead, Gregory Bateson og Reo Fortune) på deres årelange feltarbejde blandt forskellige stammer i Ny Guinea. Nell er en kontroversiel og berømt amerikansk antropolog, og Fen hendes opfarende ægtemand, som misunder hende hendes store succes. De to får selskab af englænderen Bankson, der hurtigt b

Lyserøde djævleæg med bacon

Jeg har gennem mit liv set alt for mange amerikanske serier af svingende kvalitet, og derfor er jeg også blevet nysgerrig på alle de sjove former for mad og madtraditioner, de viser eller henviser til i serierne. Jeg kan især huske, at jeg i lang, lang tid havde meget lyst til at smage eggnog - og endte med at lave det selv (lige her :  https://alverdensmad1.blogspot.com/2016/12/eggnog.html ) og cobb salad, som jeg også endte med at lave en variation af selv (lige her:  https://alverdensmad1.blogspot.com/2018/05/cobb-salad-med-jordbr-og-blue-cheese.html ). Jeg kunne også godt tænke mig at lave (og smage!) en rigtig thanksgiving middag, men det må vente, til det bliver vinter igen om lang, lang tid. Men devilled eggs er endnu en ret i den lange række af amerikanske retter, jeg har haft lyst til at prøve. Da jeg så forleden så et billede af en variant, der var lyserød i kanterne, blev jeg bare nødt til at prøve dem.  De smager rigtig dejligt, og man behøver bestemt ikke a

Sprød hverdagssalat af spidskål og ærter

Jeg ved ikke, om det at denne salat er SÅ simpel og SÅ hurtig og nem at lave medvirker til, at det er en af mine yndlings-vintersalater? Men faktum er, at jeg er vild med den. Knasende spidskål, søde-bløde ærter og en syrlig dressing smagt godt til med salt og peber. Mere skal der faktisk ikke til, og salaten passer fint som tilbehør til mange af vinterens lidt tunge retter. Den er blevet en klassiker på middagsbordet her i huset. Spidskål- og ærtesalat (nok til 4 pers. som tilbehør) Salat : ½ spidskål 2 dl frosne ærter, optøede Dressing : 3 spsk god olivenolie 1½ spsk hvidvinseddike Salt og peber Lidt frisk dild Skør spidskålen i så tynde strimler som muligt, gerne på et mandolinjern. Kom kålen i en salatskål og hæld olivenolien, eddiken, salt og peber samt finthakket frisk dild direkte over, og vend herefter rigtig godt rundt i kålen, enten med (rene) hænder eller en gaffel og en ske. Smag til - måske skal der lidt mere salt og peber i. Bland til sidst ærte