Mine bedste pandekagerEfterhånden har mange fødevarer eller madretter fået deres egen dag. F.eks. er 18. januar den internationale ostedag (og dén skal jeg huske næste år. Hello gouda - here I come), mens d. 7. juli er den internationale chokoladedag. Umiddelbart tænker jeg, at ost og chokolade er fødevarer, der ikke rigtigt har brug for yderligere promovering, og at man hellere skulle koncentrere sig om at slå et slag for rosenkål eller porrer, men sådan er det altså ikke.

I dag er det den internationale pandekagedag, og det er en mærkedag, jeg kan forstå og kan sætte pris på. Pandekager er nemlig fantastiske - jeg kan lide de tykke og de tynde og de søde og de salte, og jeg vil gerne benytte lejligheden til at dele min allerbedste opskrift på pandekager af den tynde slags. Og som alle gode opskrifter har den en hemmelig ingrediens.

Og den hemmelige ingrediens er (tttttrommehvirvel): Vand! Helt almindelig H2O. Dog allerhelst danskvand pga. brusen, men ellers gerne bare helt almindeligt grundvand tappet direkte fra hanen. Der skal også mælk i opskriften, men en lille smule vand lige før pandekagerne skal bages, gør dem dejligt sprøde i kanten, mens de stadig er bløde og medgørlige i midten. Det samme trick kan i øvrigt bruges til frikadeller, hvor det at udskifte lidt af mælken med danskvand, gør dellerne ekstra sprøde.

Opskriften her er til søde pandekager, men den fungerer også rigtig godt til madpandekager. I så fald skal man blot udelade sukker og kardemomme og bruge ½ tsk fint salt i stedet for blot et nip.
Mine bedste pandekager (10-12 stk)
25 g smør
2 æg
2½ dl hvedemel
Et nip fint salt 
½ tsk kardemomme
1 spsk sukker
4 dl mælk
1 dl danskvand (smagsneutral) eller koldt vand lige fra vandhanen
+ Lidt ekstra smør til stegning

Instruktioner
Smelt smørret i en kasserolle eller mikroovnen, og lad det køle lidt af.

Imens slås de to æg ud i en stor skål. Pisk dem let sammen med et piskeris. Tilsæt mel, salt, sukker, kardemomme og 2 dl af mælken, til en lind dej uden (for mange) klumper. Pisk resten af mælken og det smeltede smør i.

Dæk skålen til med husholdningsfilm og stil den på køl i mindst ½ time og gerne natten over.

Tag dejen ud af køleskabet og pisk den kort igennem med et piskeris. Tilsæt (dansk)vand og rør kort sammen. Dejen skal være meget tynd.

Smelt lidt smør på en pande og hæld et tyndt lag dej på (jeg bruger knap 1 dl per pandekage), og bag pandekagerne over middelhøj varme til de er gennembagte og lidt sprøde i kanterne. Kom en anelse smør på panden mellem hver pandekage. Server pandekagerne lune med dit yndlingsfyld.

Kommentarer

Populære indlæg