Gå videre til hovedindholdet

Mexikansk frugtsalat for voksne (med tequila!)Jeg behøver bare den allermindste  anledning til at sætte noget mexikansk på bordet, og snart er det 5. maj (Cinco de Mayo), som i Mexico fejres med stor festivitas og masser af god mad for at markere dagen, hvor Mexico vandt over de franske styrker i 1862 (ikke at forveksle med den mexicanske uafhængighedsdag, d. 16. september - som klart også skal skrives bag øret og udnyttes til at prøve nye mexikanske retter).

Den klassiske frugtsalat med flødeskum og chokoladekrymmel er helt vidunderlig, men denne simple mexikanske version af en frugtsalat, der mestensdels blot består af frisk frugt og sprut, er altså helt sublim. Helt enkle, friske smage af frugt, mynte og en lille smule tequila - SÅ lækkert og sommer&sol-agtigt. Lidt som en
strawberry margarita i frugtsalat-form. Den smager selvfølgelig allerbedst med perfekt modne jordbær og mango, men faktisk gør tequila-siruppen selv den kedeligste mango mange gange bedre og mere saftig. Man kan sagtens lave en børnevenlig version også, hvor man blot udelader tequilaen - og måske også chili'en, som ellers ikke smager voldsomt igennem, men blot giver smagen en smule varme.

For en god ordens skyld må jeg hellere nævne, at opskriften er en variation af en dejlig dessert fra Thomasina Meiers geniale kogebog "Mexican food made simple" fra 2010. En smuk og skøn kogebog, der giver en lettilgængelig introduktion til det mexikanske køkken.

Mexikansk frugtsalat for voksne (4 pers)
1 bakke jordbær (ca. 500 g)
2 modne mangoer
1½ spsk sukker
Saft fra 1 frisk lime
2-3 spsk tequila
Hakket mynte
Et nip tørrede chiliflager

Instruktioner:
Kom sukker, limesaft og tequila i en skål og rør rundt. Lad stå 10 minutters tid, så sukkeret begynder at opløses i væsken. 

Skræl mangoerne, og skær frugtkødet i tern. Nip og rengør jordbærene og skær dem i halve eller kvarte. Kom begge dele ned i skålen med tequila-sirup og vend forsigtigt rundt, så frugten er godt dækket. Lad stå og trække ca. ½ time (eller længere) i køleskabet.

Frugtsalaten smager fint helt kold lige fra køleskabet, men frugtsamgene træder tydeligere frem, hvis den lige tages ud ca. ½ time før servering,så den kan få stuetemperatur. Fordel i glas eller skåle - gerne glasskåle, så man kan se den fine frugt. Sørg for at få lidt af den lækre frugt-tequila-sirup med! Lige før servering drysses med lidt hakket mynte og evt. et lille nip chili.

Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Broccoli-salat med peanuts og tranebær - og en boganbefaling

Broccolisalat er måske ikke specielt julet, men det er ikke desto mindre en helt fantastisk salat, der passer rigtig fint til mange forskellige jule-retter. Faktisk synes jeg, det er så god en salat, at den kan udgøre et helt måltid i sig selv. Normalt laves den med solsikkekerner og rosiner, hvilket smager rigtig godt, men jeg synes, salaten bliver endnu bedre - og måske også lidt mere julet - med peanuts og tranebær. Og så har jeg læst en bog igen! Oh yes. Denne gang er det bogen "Euphoria" af Lily King. Historien foregår hovedsageligt i 1933, hvor man følger de tre antropologer Nell, Bankson og Fen (figurer der er løseligt baseret på real- life antropologerne Margaret Mead, Gregory Bateson og Reo Fortune) på deres årelange feltarbejde blandt forskellige stammer i Ny Guinea. Nell er en kontroversiel og berømt amerikansk antropolog, og Fen hendes opfarende ægtemand, som misunder hende hendes store succes. De to får selskab af englænderen Bankson, der hurtigt b

Lyserøde djævleæg med bacon

Jeg har gennem mit liv set alt for mange amerikanske serier af svingende kvalitet, og derfor er jeg også blevet nysgerrig på alle de sjove former for mad og madtraditioner, de viser eller henviser til i serierne. Jeg kan især huske, at jeg i lang, lang tid havde meget lyst til at smage eggnog - og endte med at lave det selv (lige her :  https://alverdensmad1.blogspot.com/2016/12/eggnog.html ) og cobb salad, som jeg også endte med at lave en variation af selv (lige her:  https://alverdensmad1.blogspot.com/2018/05/cobb-salad-med-jordbr-og-blue-cheese.html ). Jeg kunne også godt tænke mig at lave (og smage!) en rigtig thanksgiving middag, men det må vente, til det bliver vinter igen om lang, lang tid. Men devilled eggs er endnu en ret i den lange række af amerikanske retter, jeg har haft lyst til at prøve. Da jeg så forleden så et billede af en variant, der var lyserød i kanterne, blev jeg bare nødt til at prøve dem.  De smager rigtig dejligt, og man behøver bestemt ikke a

Sprød hverdagssalat af spidskål og ærter

Jeg ved ikke, om det at denne salat er SÅ simpel og SÅ hurtig og nem at lave medvirker til, at det er en af mine yndlings-vintersalater? Men faktum er, at jeg er vild med den. Knasende spidskål, søde-bløde ærter og en syrlig dressing smagt godt til med salt og peber. Mere skal der faktisk ikke til, og salaten passer fint som tilbehør til mange af vinterens lidt tunge retter. Den er blevet en klassiker på middagsbordet her i huset. Spidskål- og ærtesalat (nok til 4 pers. som tilbehør) Salat : ½ spidskål 2 dl frosne ærter, optøede Dressing : 3 spsk god olivenolie 1½ spsk hvidvinseddike Salt og peber Lidt frisk dild Skør spidskålen i så tynde strimler som muligt, gerne på et mandolinjern. Kom kålen i en salatskål og hæld olivenolien, eddiken, salt og peber samt finthakket frisk dild direkte over, og vend herefter rigtig godt rundt i kålen, enten med (rene) hænder eller en gaffel og en ske. Smag til - måske skal der lidt mere salt og peber i. Bland til sidst ærte