Gå videre til hovedindholdet

Mexikansk frugtsalat for voksne (med tequila!)



Jeg behøver bare den allermindste  anledning til at sætte noget mexikansk på bordet, og snart er det 5. maj (Cinco de Mayo), som i Mexico fejres med stor festivitas og masser af god mad for at markere dagen, hvor Mexico vandt over de franske styrker i 1862 (ikke at forveksle med den mexicanske uafhængighedsdag, d. 16. september - som klart også skal skrives bag øret og udnyttes til at prøve nye mexikanske retter).

Den klassiske frugtsalat med flødeskum og chokoladekrymmel er helt vidunderlig, men denne simple mexikanske version af en frugtsalat, der mestensdels blot består af frisk frugt og sprut, er altså helt sublim. Helt enkle, friske smage af frugt, mynte og en lille smule tequila - SÅ lækkert og sommer&sol-agtigt. Lidt som en
strawberry margarita i frugtsalat-form. Den smager selvfølgelig allerbedst med perfekt modne jordbær og mango, men faktisk gør tequila-siruppen selv den kedeligste mango mange gange bedre og mere saftig. Man kan sagtens lave en børnevenlig version også, hvor man blot udelader tequilaen - og måske også chili'en, som ellers ikke smager voldsomt igennem, men blot giver smagen en smule varme.

For en god ordens skyld må jeg hellere nævne, at opskriften er en variation af en dejlig dessert fra Thomasina Meiers geniale kogebog "Mexican food made simple" fra 2010. En smuk og skøn kogebog, der giver en lettilgængelig introduktion til det mexikanske køkken.

Mexikansk frugtsalat for voksne (4 pers)
1 bakke jordbær (ca. 500 g)
2 modne mangoer
1½ spsk sukker
Saft fra 1 frisk lime
2-3 spsk tequila
Hakket mynte
Et nip tørrede chiliflager

Instruktioner:
Kom sukker, limesaft og tequila i en skål og rør rundt. Lad stå 10 minutters tid, så sukkeret begynder at opløses i væsken. 

Skræl mangoerne, og skær frugtkødet i tern. Nip og rengør jordbærene og skær dem i halve eller kvarte. Kom begge dele ned i skålen med tequila-sirup og vend forsigtigt rundt, så frugten er godt dækket. Lad stå og trække ca. ½ time (eller længere) i køleskabet.

Frugtsalaten smager fint helt kold lige fra køleskabet, men frugtsamgene træder tydeligere frem, hvis den lige tages ud ca. ½ time før servering,så den kan få stuetemperatur. Fordel i glas eller skåle - gerne glasskåle, så man kan se den fine frugt. Sørg for at få lidt af den lækre frugt-tequila-sirup med! Lige før servering drysses med lidt hakket mynte og evt. et lille nip chili.

Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Broccoli-salat med peanuts og tranebær - og en boganbefaling

Broccolisalat er måske ikke specielt julet, men det er ikke desto mindre en helt fantastisk salat, der passer rigtig fint til mange forskellige jule-retter. Faktisk synes jeg, det er så god en salat, at den kan udgøre et helt måltid i sig selv. Normalt laves den med solsikkekerner og rosiner, hvilket smager rigtig godt, men jeg synes, salaten bliver endnu bedre - og måske også lidt mere julet - med peanuts og tranebær. Og så har jeg læst en bog igen! Oh yes. Denne gang er det bogen "Euphoria" af Lily King. Historien foregår hovedsageligt i 1933, hvor man følger de tre antropologer Nell, Bankson og Fen (figurer der er løseligt baseret på real- life antropologerne Margaret Mead, Gregory Bateson og Reo Fortune) på deres årelange feltarbejde blandt forskellige stammer i Ny Guinea. Nell er en kontroversiel og berømt amerikansk antropolog, og Fen hendes opfarende ægtemand, som misunder hende hendes store succes. De to får selskab af englænderen Bankson, der hurtigt b...

Nemme surdejs-boller

Jeg har af flere omgange forsøgt at blive sådan en type, der har en god surdej kørende.  Jeg synes helt klart, at brød og bagværk smager bedre, når det er bagt på eller med surdej. Men holy smokes, det er svært at holde liv i sådan en størrelse. Jeg har forsøgt mig med flere forskellige opskrifter, og det er da også lykkedes at fremmane flere helt ok surdeje, men alle er afgået ved døden efter ganske få uger, enten fordi de mugnede, eller fordi jeg forsømte dem i en grad, så de til sidst bare var sådan nogle sørgelige væskende klumper, som på ingen måde burde komme i nærheden af menneskeføde. Nu er det imidlertid lykkedes mig at holde liv i en hæderlig surdej i et par måneder. Det, der har virket for mig (og surdejen), har været: Keep it simple. Når jeg opfrisker surdejen, gør jeg det på slump: Smid lidt surdej ud, kom lidt vand og mel i, rør rundt - ikke noget med at veje af og være præcis og alt det der. Og så bor surdejen i vores køleskab selvom sådan én vist egent...

Okonomiyaki / Japanske pandekager med spidskål og gulerødder

Jeg ved snart ikke, hvad jeg skal skrive her på bloggen for tiden. Her på vores lille stikvej, hvorfra min verden går, er der solskin, der er stille - når der ikke lige er børn, der leger i haverne - og på trods af nattefrosten er der forårsblomster, der titter frem rundt omkring. Det står i fuldstændig og virkelig mærkelig kontrast til den krise, der foregår lige nu rundt omkring i hele verden. Og de dramaer på liv og død, som må være endnu mere aktuelle end normalt på alverdens sygehuse. Også Skejby Sygehus, der ligger bare et par kilometer fra, hvor vi bor, og som jeg kan kigge over på på min daglige gåtur.  Så hvad gør man?? Jeg ved det ikke. Jeg ved bare, at jeg bliver hjemme og holder afstand og vasker mine hænder og og prøver at holde humøret oppe og venter og håber og tror på det bedste. Og fodrer min familie, for hvad kan man ellers gøre? Dagens opskrift er på okonomiyaki (åh, det er et dejligt ord at sige), der er en form for japanske madpandekager, som i a...