Gå videre til hovedindholdet

Sonoma chicken salad / Kyllingesalat som i Californien


Foråret vrimler med hellig- og mærkedage. I dag er Stor Bededag, og på søndag er det Mors dag. Mødre er jo cirka den bedste opfindelse i menneskehedens historie, og hvilken mor fortjener ikke en skål på Mors dag? Men der er jo ingen, der siger, at det skal være en hvidvins- eller sherry-skål - det kunne jo også være en skål kyllingesalat! 
.....

Nej, den var virkelig dårlig. Men kyllingesalaten her er altså rigtig god! 

Sonoma chicken salad  en skål med den lækreste kyllingesalat, der stammer direkte fra solbeskinnede Californien (Sonoma er et område i den nordligste del af skønne stat). Den er langt ude i familie med Waldorf salaten, da der er både bladselleri, nødder og vindruer i. Den er dog slet ikke så tung som Waldorfen eller så fed som den klassiske danske hønsesalat (trods mayo'en i dressingen). Den er meget mere frisk og knasende pga. dem friske frugt og grøntsager. Men ligesom den danske kyllingesalat kan den bruges både på rugbrød, i en sandwich eller på rugbrødschips som en lille hapser. Den er også frisk nok til at kunne stå alene som en lille forret eller en let frokostsalat, hvis man lægger den på en bund af salatblade.  

Sonoma chicken salad (2-4 pers)
2 stk kyllingebrystfileter
Ca. 1½ l. kyllingebouillon (til at pochere kyllingen i)
Salt
2 stængler bladselleri
1 avocado
1 håndfuld pecannødder (ca. 10 stk)
Lidt røde vindruer (også ca. 10), gerne stenfri

Dressing:
2 spsk god mayonaise
1 tsk hvidvinseddike (eller anden lys eddike)
1 tsk honning
1 tsk sorte birkes
Salt og peber

Instruktioner:
Bring bouillonen i kog i en gryde og kom kyllingefileterne i. Lad dem simre under låg i ca. 10 min (lidt længere hvis de er meget store) til de er netop gennemkogte og mørre. Tag filetterne op af væsken, og lad dem afkøle. Skær dem i mundrette bider, ca. 1 x 1 cm. (Alternativt kan de rives fra hinanden med to gafler, så de bliver mere a la pulled chicken i salaten, hviket også er lækkert).

Rist kort pecannødderne på en medium varm pande. lad afkøle, og hak dem groft. Skær bladselleri i tynde skiver. Skær vindruerne i halve og fjern evt. sten. Skær avocadokødet i mundrette stykker.

Lav dressingen: Bland mayonaise, eddike og honning (der skal lige røres godt her, for at den bliver integreret ordentligt) til en ret tynd dressing. Kom birkes i og smag til med salt og peber. 

Bland først kylling og bladselleri godt i dressingen. Vend herefter vindruer, avocado og nødder i. Kan serveres straks eller holde sig fint 1 dags tid på køl.

Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Broccoli-salat med peanuts og tranebær - og en boganbefaling

Broccolisalat er måske ikke specielt julet, men det er ikke desto mindre en helt fantastisk salat, der passer rigtig fint til mange forskellige jule-retter. Faktisk synes jeg, det er så god en salat, at den kan udgøre et helt måltid i sig selv. Normalt laves den med solsikkekerner og rosiner, hvilket smager rigtig godt, men jeg synes, salaten bliver endnu bedre - og måske også lidt mere julet - med peanuts og tranebær. Og så har jeg læst en bog igen! Oh yes. Denne gang er det bogen "Euphoria" af Lily King. Historien foregår hovedsageligt i 1933, hvor man følger de tre antropologer Nell, Bankson og Fen (figurer der er løseligt baseret på real- life antropologerne Margaret Mead, Gregory Bateson og Reo Fortune) på deres årelange feltarbejde blandt forskellige stammer i Ny Guinea. Nell er en kontroversiel og berømt amerikansk antropolog, og Fen hendes opfarende ægtemand, som misunder hende hendes store succes. De to får selskab af englænderen Bankson, der hurtigt b...

Nemme surdejs-boller

Jeg har af flere omgange forsøgt at blive sådan en type, der har en god surdej kørende.  Jeg synes helt klart, at brød og bagværk smager bedre, når det er bagt på eller med surdej. Men holy smokes, det er svært at holde liv i sådan en størrelse. Jeg har forsøgt mig med flere forskellige opskrifter, og det er da også lykkedes at fremmane flere helt ok surdeje, men alle er afgået ved døden efter ganske få uger, enten fordi de mugnede, eller fordi jeg forsømte dem i en grad, så de til sidst bare var sådan nogle sørgelige væskende klumper, som på ingen måde burde komme i nærheden af menneskeføde. Nu er det imidlertid lykkedes mig at holde liv i en hæderlig surdej i et par måneder. Det, der har virket for mig (og surdejen), har været: Keep it simple. Når jeg opfrisker surdejen, gør jeg det på slump: Smid lidt surdej ud, kom lidt vand og mel i, rør rundt - ikke noget med at veje af og være præcis og alt det der. Og så bor surdejen i vores køleskab selvom sådan én vist egent...

Saftige rabarber-snitter med sprød crumble

Jamen, jeg ved snart ikke, hvad jeg skal skrive andet end at det her er en virkelig god kage med en sød og saftig sandkage-agtig bund, syrligt-søde raberber i midten, toppet af med en gang sprøde mandler og crumble. Den er nem at bage, men kræver lidt opvask, da man skal bruge en del skåle undervejs. Men det er vist også det eneste negative, jeg kan finde på at sige om denne forårs-lækkerbisken. Saftige rabarber-snitter med sprød crumble  (ca 12 stk) Rabarber-fyld 4 stængler rabarber 50 g sukker 2 tsk maizena Crumble 75 g sukker 75 g mel 1 tsk vanillesukker 75 g smør Lidt mandelflager Dej 100 g creme fraiche 1 æg 1 æggeblomme 1 tsk vanille sukker ½ tsk kardemomme 150 g mel 100 g sukker ½ tsk bagepulver ½ tsk natron 100 g smeltet smør Instruktioner Tænd ovnen på 175 g varmluft og lad varme op, mens du laver kagen. Rens og skær rabarberne i 1 cm små stykker. Bland dem godt med sukker og maizena i en skål og ...