Gå videre til hovedindholdet

Suea rong hai / "Den grædende tiger" thai salat med bøf og friske krydderurter(Reklame/ kød modtaget som gave fra Toftegaards Gårdbutik: http://toftegaards-gaardbutik.dk/).

Der er heldigvis sket en del med salater, siden jeg var barn i 1980'erne, hvor en salat typisk bestod af kinakål, tomat og agurk med en thousand island dressing. Det er jo ikke dårligt overhovedet, men heller ikke så spændende i længden. 

Det har da også været lidt af en øjenåbner for mig, siden jeg startede denne blog, at salater fra forskellige verdensdele og køkkener kan se så forskellige ud, indeholde snart sagt hvad som helst og være så helt utroligt lækre og . 

For eksempel er salater med kød (ofte) helt utroligt lækre (se  hehttps://alverdensmad1.blogspot.com/2020/02/san-choy-bow-kinesiske-salat-wraps-med.html , her https://alverdensmad1.blogspot.com/2019/02/bang-bang-kyllinge-salat-med-nudler-og.html og her https://alverdensmad1.blogspot.com/2019/11/nudelsalat-med-bf-sprde-grntsager-og.html) og dagens salat fra Thailand er ingen undtagelse. 

Suea rong hai skulle betyde noget i retning af "grædende tiger" og betegner i Thailand en type marineret kød, der dyppes i en stærk dressing. Der hersker dog uenighed om, hvorfor retten bærer dette navn. Forskellige forklaringer går på, at det er fordi retten er så stærk, at den får en tiger til at græde, eller at tigeren græder fordi den ikke får lov at sætte tænderne i det mørre kød. Jeg hælder til den sidste forklaring, for selvom der er chili i dressingen, er den på ingen måde stærk og slet ikke stærk nok til at give tårer i øjnene. Derudover serveres dressingen for sig selv, så man selv kan bestemme, hvor meget man vil have, og derudover kan man selv skrue enten op eller ned for chili-mængden, så det passer til ens smagsløg.

Den originale Suea rong hai er en ren kød-ret, men den indgår her i en salat med tomat, avocado, rødløg og agurk, samt friske krydderurter og knasende peanuts, og det er sådan en lækkerbidsken - især er den helt uimodståelig, hvis man bruger gode, møre bøffer. Suea rong hai som salat er på en gang let og lækker, men også fint mættende og kan både nydes som en stor frokost eller en let aftensmad. 

"Den grædende tiger" Thai salat med bøf og friske krydderurter (2 pers)
2 engelsk bøf (eller anden god bøf)
Salt & peber
Lidt smagsneutral olie til stegning

Marinade:
1 spsk soya
1 spsk fish sauce
1 spsk brun farin
1 spsk smagsneutral olie

Dressing:
Juice fra 3 lime
1 spsk brun farin
3 spsk fish sauce
Frisk rød chili i tynde skiver, gerne med 
Blade og stængler fra frisk koriander

Salat:
4 tomater
½ agurk
½ lille rødløg
1 avocado
Frisk mynte
Frisk koriander
Saltede peanuts
Salt og peber

Instruktioner
Bland ingredienserne til marinaden i en dyb tallerken og bøfferne godt heri. Lad dem stå ved stuetemperatur og marinere ca. 10 min.

Lav imens dressingen:  Bland lime og farin og rør rundt til farinen begynder at opløses. Kom fish sauce, chili og koriander i. Smag til - måske skal der lidt mere chili eller lime i. Kom i to små skåle.

Kom salt og peber på bøfferne, og steg dem ved relativt hård varme, så de får en god stegeskorpe. Jeg kan bedst lide dem medium rare, og det plejer at passe med ca. 4-5 minutter på hver side. Tag bøfferne af varmen og lad dem hvile, mens salaten laves (bøffen skal ikke kommes brandvarm i salaten, men bare være lun).

Skær tomat, rødløg, avocado og agurk i tynde skive og fordel (retfærdigt!) på to tallerkner. Hak peanuts'ene et sted mellem groft og fint og fordel i to små skåle. Skær bøffen i tynde (ca½-1 cm) skiver og fordel dem på salaten. Garnér med masser af friske mynte- og korianderblade. Server med dressingen og hakkede peanuts on the side, så man selv kan forsyne sig.ขอให้เจริญอาหาร

Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Broccoli-salat med peanuts og tranebær - og en boganbefaling

Broccolisalat er måske ikke specielt julet, men det er ikke desto mindre en helt fantastisk salat, der passer rigtig fint til mange forskellige jule-retter. Faktisk synes jeg, det er så god en salat, at den kan udgøre et helt måltid i sig selv. Normalt laves den med solsikkekerner og rosiner, hvilket smager rigtig godt, men jeg synes, salaten bliver endnu bedre - og måske også lidt mere julet - med peanuts og tranebær. Og så har jeg læst en bog igen! Oh yes. Denne gang er det bogen "Euphoria" af Lily King. Historien foregår hovedsageligt i 1933, hvor man følger de tre antropologer Nell, Bankson og Fen (figurer der er løseligt baseret på real- life antropologerne Margaret Mead, Gregory Bateson og Reo Fortune) på deres årelange feltarbejde blandt forskellige stammer i Ny Guinea. Nell er en kontroversiel og berømt amerikansk antropolog, og Fen hendes opfarende ægtemand, som misunder hende hendes store succes. De to får selskab af englænderen Bankson, der hurtigt b

Lyserøde djævleæg med bacon

Jeg har gennem mit liv set alt for mange amerikanske serier af svingende kvalitet, og derfor er jeg også blevet nysgerrig på alle de sjove former for mad og madtraditioner, de viser eller henviser til i serierne. Jeg kan især huske, at jeg i lang, lang tid havde meget lyst til at smage eggnog - og endte med at lave det selv (lige her :  https://alverdensmad1.blogspot.com/2016/12/eggnog.html ) og cobb salad, som jeg også endte med at lave en variation af selv (lige her:  https://alverdensmad1.blogspot.com/2018/05/cobb-salad-med-jordbr-og-blue-cheese.html ). Jeg kunne også godt tænke mig at lave (og smage!) en rigtig thanksgiving middag, men det må vente, til det bliver vinter igen om lang, lang tid. Men devilled eggs er endnu en ret i den lange række af amerikanske retter, jeg har haft lyst til at prøve. Da jeg så forleden så et billede af en variant, der var lyserød i kanterne, blev jeg bare nødt til at prøve dem.  De smager rigtig dejligt, og man behøver bestemt ikke a

Sprød hverdagssalat af spidskål og ærter

Jeg ved ikke, om det at denne salat er SÅ simpel og SÅ hurtig og nem at lave medvirker til, at det er en af mine yndlings-vintersalater? Men faktum er, at jeg er vild med den. Knasende spidskål, søde-bløde ærter og en syrlig dressing smagt godt til med salt og peber. Mere skal der faktisk ikke til, og salaten passer fint som tilbehør til mange af vinterens lidt tunge retter. Den er blevet en klassiker på middagsbordet her i huset. Spidskål- og ærtesalat (nok til 4 pers. som tilbehør) Salat : ½ spidskål 2 dl frosne ærter, optøede Dressing : 3 spsk god olivenolie 1½ spsk hvidvinseddike Salt og peber Lidt frisk dild Skør spidskålen i så tynde strimler som muligt, gerne på et mandolinjern. Kom kålen i en salatskål og hæld olivenolien, eddiken, salt og peber samt finthakket frisk dild direkte over, og vend herefter rigtig godt rundt i kålen, enten med (rene) hænder eller en gaffel og en ske. Smag til - måske skal der lidt mere salt og peber i. Bland til sidst ærte