Gå videre til hovedindholdet

Claus' flammkuchen med karameliserede løg og GammelKnasSom om helt klassisk flammkuchen (eller tarte flambee som den også kaldes) ikke var fantastisk nok i sig selv, så gav min tidligere kollega, Claus, som både er læge OG dygtig til at lave mad, mig et tip til, hvordan denne skønne, sprøde, tysk-franske specialitet kan gøres endnu bedre. Det kræver lige en anelse mere forberedelse end en traditionel flammkuchen (se opskrift lige her: http://alverdensmad1.blogspot.com/2019/08/tarte-flambee-flammkuchen.html), men det er bestemt anstrengelserne værd. 

I al sin enkelthed går det ud på at karamelisere løgene i stedet for at smide dem på dejen i rå tilstand, at drysse den skønne ost GammelKnas ud over det hele med rund hånd, og at toppe af med knasende sprøde og sommerligt smagende ærteskud. Resultatet er en flammkuchen med en meget mere fremtrædende og (hvadskalmankaldedet) moden smag. I MasterChef ville de sige, at der var meget mere dybde i smagen, og det er himmelsk lækkert (det sidste udtryk ville de nok ikke bruge i MasterChef, så det står for min egen regning).

Hvis man ikke kan få fingrene i en GammelKnas, som af besynderlige årsager ikke sælges i alle ostediske landet over, kan man prøve med en anden fast og moden ost som f.eks. manchego eller parmesan. Er ærteskudene heller ikke helt plukkemodne endnu ude i haven, kan man fint bruge en anden salat, f.eks. rucola. 


Claus' flammkuchen med karameliserede løg og GammelKnas (4 pers)
Dej:
2 dl vand
20 g gær
½ tsk sukker
1 tsk salt
1 spsk olivenolie
 Ca 300 g pizzamel/ tipo 00 + ekstra til udrulning

Til karameliserede løg:
1 stort løg
1 spsk olie
1 spsk balsamico eddike
1 spsk honning

Øvrigt fyld:
3-4 spsk creme fraiche
1 pk bacon i tynde skiver (ca 125 g)
Ca. 25 g GammelKnas (eller en anden god og fast ost)
Salt og friskkværnet peber

Desuden:
En håndfuld friske ærteskud 

Instruktioner:
Start med dejen:
Opløs gær i vandet og tilsæt olie, sukker, salt og mel. Ælt dejen godt igennem, og lad den herefter hæve under et klæde i 1 times tid.

Lav imens de hysterisk lækre karameliserede løg:
Pil løget og skær det i tynde skiver. Steg skiverne i en pande med lidt olie over middel varme til de er klare og gennemstegte (men ikke brændte). Tilsæt balsamico og honning (og åben et vindue her, så dine bofæller ikke kommer løbende ud i køkkenet og hysterisk råber op om, hvordan der lugter af eddike). Skru lidt ned og lad simre ved lav varme 5-10 min, til væsken er kogt ind og løgene karameliserede. Rør lidt rundt ind i mellem.

Varm ovnen op til 225 grader varmluft med en bageplade inde i ovnen, så denne også varmes godt op - det giver en endnu sprødere bund.

Rul dejen ud på et meldrysset bord til en tynd pizza og kom den forsigtigt over på et stykke bagepapir.

Fordel creme fraichen i et tyndt lag over pizzaen. Smuldr eller riv på et rivejern osten i mindre stykker og drys den over. Skær bacon i mindre stykker og fordel den sammen med de karameliserede løg  på pizzaen. Giv det hele et godt drys salt og peber.

Bag midt i ovnen til bunden er gennembagt og sprød i kanterne, ca. 12-15 min. Spises straks med drys af ærteskud ud over (men smager også godt ved stuetemperatur eller opvarmet dagen efter).
 

Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Saftige rabarber-snitter med sprød crumble

Jamen, jeg ved snart ikke, hvad jeg skal skrive andet end at det her er en virkelig god kage med en sød og saftig sandkage-agtig bund, syrligt-søde raberber i midten, toppet af med en gang sprøde mandler og crumble. Den er nem at bage, men kræver lidt opvask, da man skal bruge en del skåle undervejs. Men det er vist også det eneste negative, jeg kan finde på at sige om denne forårs-lækkerbisken. Saftige rabarber-snitter med sprød crumble  (ca 12 stk) Rabarber-fyld 4 stængler rabarber 50 g sukker 2 tsk maizena Crumble 75 g sukker 75 g mel 1 tsk vanillesukker 75 g smør Lidt mandelflager Dej 100 g creme fraiche 1 æg 1 æggeblomme 1 tsk vanille sukker ½ tsk kardemomme 150 g mel 100 g sukker ½ tsk bagepulver ½ tsk natron 100 g smeltet smør Instruktioner Tænd ovnen på 175 g varmluft og lad varme op, mens du laver kagen. Rens og skær rabarberne i 1 cm små stykker. Bland dem godt med sukker og maizena i en skål og sæt

Okonomiyaki / Japanske pandekager med spidskål og gulerødder

Jeg ved snart ikke, hvad jeg skal skrive her på bloggen for tiden. Her på vores lille stikvej, hvorfra min verden går, er der solskin, der er stille - når der ikke lige er børn, der leger i haverne - og på trods af nattefrosten er der forårsblomster, der titter frem rundt omkring. Det står i fuldstændig og virkelig mærkelig kontrast til den krise, der foregår lige nu rundt omkring i hele verden. Og de dramaer på liv og død, som må være endnu mere aktuelle end normalt på alverdens sygehuse. Også Skejby Sygehus, der ligger bare et par kilometer fra, hvor vi bor, og som jeg kan kigge over på på min daglige gåtur.  Så hvad gør man?? Jeg ved det ikke. Jeg ved bare, at jeg bliver hjemme og holder afstand og vasker mine hænder og og prøver at holde humøret oppe og venter og håber og tror på det bedste. Og fodrer min familie, for hvad kan man ellers gøre? Dagens opskrift er på okonomiyaki (åh, det er et dejligt ord at sige), der er en form for japanske madpandekager, som i al si

Broccoli-salat med peanuts og tranebær - og en boganbefaling

Broccolisalat er måske ikke specielt julet, men det er ikke desto mindre en helt fantastisk salat, der passer rigtig fint til mange forskellige jule-retter. Faktisk synes jeg, det er så god en salat, at den kan udgøre et helt måltid i sig selv. Normalt laves den med solsikkekerner og rosiner, hvilket smager rigtig godt, men jeg synes, salaten bliver endnu bedre - og måske også lidt mere julet - med peanuts og tranebær. Og så har jeg læst en bog igen! Oh yes. Denne gang er det bogen "Euphoria" af Lily King. Historien foregår hovedsageligt i 1933, hvor man følger de tre antropologer Nell, Bankson og Fen (figurer der er løseligt baseret på real- life antropologerne Margaret Mead, Gregory Bateson og Reo Fortune) på deres årelange feltarbejde blandt forskellige stammer i Ny Guinea. Nell er en kontroversiel og berømt amerikansk antropolog, og Fen hendes opfarende ægtemand, som misunder hende hendes store succes. De to får selskab af englænderen Bankson, der hurtigt b