Gå videre til hovedindholdet

Claus' flammkuchen med karameliserede løg og GammelKnasSom om helt klassisk flammkuchen (eller tarte flambee som den også kaldes) ikke var fantastisk nok i sig selv, så gav min tidligere kollega, Claus, som både er læge OG dygtig til at lave mad, mig et tip til, hvordan denne skønne, sprøde, tysk-franske specialitet kan gøres endnu bedre. Det kræver lige en anelse mere forberedelse end en traditionel flammkuchen (se opskrift lige her: http://alverdensmad1.blogspot.com/2019/08/tarte-flambee-flammkuchen.html), men det er bestemt anstrengelserne værd. 

I al sin enkelthed går det ud på at karamelisere løgene i stedet for at smide dem på dejen i rå tilstand, at drysse den skønne ost GammelKnas ud over det hele med rund hånd, og at toppe af med knasende sprøde og sommerligt smagende ærteskud. Resultatet er en flammkuchen med en meget mere fremtrædende og (hvadskalmankaldedet) moden smag. I MasterChef ville de sige, at der var meget mere dybde i smagen, og det er himmelsk lækkert (det sidste udtryk ville de nok ikke bruge i MasterChef, så det står for min egen regning).

Hvis man ikke kan få fingrene i en GammelKnas, som af besynderlige årsager ikke sælges i alle ostediske landet over, kan man prøve med en anden fast og moden ost som f.eks. manchego eller parmesan. Er ærteskudene heller ikke helt plukkemodne endnu ude i haven, kan man fint bruge en anden salat, f.eks. rucola. 


Claus' flammkuchen med karameliserede løg og GammelKnas (4 pers)
Dej:
2 dl vand
20 g gær
½ tsk sukker
1 tsk salt
1 spsk olivenolie
 Ca 300 g pizzamel/ tipo 00 + ekstra til udrulning

Til karameliserede løg:
1 stort løg
1 spsk olie
1 spsk balsamico eddike
1 spsk honning

Øvrigt fyld:
3-4 spsk creme fraiche
1 pk bacon i tynde skiver (ca 125 g)
Ca. 25 g GammelKnas (eller en anden god og fast ost)
Salt og friskkværnet peber

Desuden:
En håndfuld friske ærteskud 

Instruktioner:
Start med dejen:
Opløs gær i vandet og tilsæt olie, sukker, salt og mel. Ælt dejen godt igennem, og lad den herefter hæve under et klæde i 1 times tid.

Lav imens de hysterisk lækre karameliserede løg:
Pil løget og skær det i tynde skiver. Steg skiverne i en pande med lidt olie over middel varme til de er klare og gennemstegte (men ikke brændte). Tilsæt balsamico og honning (og åben et vindue her, så dine bofæller ikke kommer løbende ud i køkkenet og hysterisk råber op om, hvordan der lugter af eddike). Skru lidt ned og lad simre ved lav varme 5-10 min, til væsken er kogt ind og løgene karameliserede. Rør lidt rundt ind i mellem.

Varm ovnen op til 225 grader varmluft med en bageplade inde i ovnen, så denne også varmes godt op - det giver en endnu sprødere bund.

Rul dejen ud på et meldrysset bord til en tynd pizza og kom den forsigtigt over på et stykke bagepapir.

Fordel creme fraichen i et tyndt lag over pizzaen. Smuldr eller riv på et rivejern osten i mindre stykker og drys den over. Skær bacon i mindre stykker og fordel den sammen med de karameliserede løg  på pizzaen. Giv det hele et godt drys salt og peber.

Bag midt i ovnen til bunden er gennembagt og sprød i kanterne, ca. 12-15 min. Spises straks med drys af ærteskud ud over (men smager også godt ved stuetemperatur eller opvarmet dagen efter).
 

Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Broccoli-salat med peanuts og tranebær - og en boganbefaling

Broccolisalat er måske ikke specielt julet, men det er ikke desto mindre en helt fantastisk salat, der passer rigtig fint til mange forskellige jule-retter. Faktisk synes jeg, det er så god en salat, at den kan udgøre et helt måltid i sig selv. Normalt laves den med solsikkekerner og rosiner, hvilket smager rigtig godt, men jeg synes, salaten bliver endnu bedre - og måske også lidt mere julet - med peanuts og tranebær. Og så har jeg læst en bog igen! Oh yes. Denne gang er det bogen "Euphoria" af Lily King. Historien foregår hovedsageligt i 1933, hvor man følger de tre antropologer Nell, Bankson og Fen (figurer der er løseligt baseret på real- life antropologerne Margaret Mead, Gregory Bateson og Reo Fortune) på deres årelange feltarbejde blandt forskellige stammer i Ny Guinea. Nell er en kontroversiel og berømt amerikansk antropolog, og Fen hendes opfarende ægtemand, som misunder hende hendes store succes. De to får selskab af englænderen Bankson, der hurtigt b

Lyserøde djævleæg med bacon

Jeg har gennem mit liv set alt for mange amerikanske serier af svingende kvalitet, og derfor er jeg også blevet nysgerrig på alle de sjove former for mad og madtraditioner, de viser eller henviser til i serierne. Jeg kan især huske, at jeg i lang, lang tid havde meget lyst til at smage eggnog - og endte med at lave det selv (lige her :  https://alverdensmad1.blogspot.com/2016/12/eggnog.html ) og cobb salad, som jeg også endte med at lave en variation af selv (lige her:  https://alverdensmad1.blogspot.com/2018/05/cobb-salad-med-jordbr-og-blue-cheese.html ). Jeg kunne også godt tænke mig at lave (og smage!) en rigtig thanksgiving middag, men det må vente, til det bliver vinter igen om lang, lang tid. Men devilled eggs er endnu en ret i den lange række af amerikanske retter, jeg har haft lyst til at prøve. Da jeg så forleden så et billede af en variant, der var lyserød i kanterne, blev jeg bare nødt til at prøve dem.  De smager rigtig dejligt, og man behøver bestemt ikke a

Sprød hverdagssalat af spidskål og ærter

Jeg ved ikke, om det at denne salat er SÅ simpel og SÅ hurtig og nem at lave medvirker til, at det er en af mine yndlings-vintersalater? Men faktum er, at jeg er vild med den. Knasende spidskål, søde-bløde ærter og en syrlig dressing smagt godt til med salt og peber. Mere skal der faktisk ikke til, og salaten passer fint som tilbehør til mange af vinterens lidt tunge retter. Den er blevet en klassiker på middagsbordet her i huset. Spidskål- og ærtesalat (nok til 4 pers. som tilbehør) Salat : ½ spidskål 2 dl frosne ærter, optøede Dressing : 3 spsk god olivenolie 1½ spsk hvidvinseddike Salt og peber Lidt frisk dild Skør spidskålen i så tynde strimler som muligt, gerne på et mandolinjern. Kom kålen i en salatskål og hæld olivenolien, eddiken, salt og peber samt finthakket frisk dild direkte over, og vend herefter rigtig godt rundt i kålen, enten med (rene) hænder eller en gaffel og en ske. Smag til - måske skal der lidt mere salt og peber i. Bland til sidst ærte