Gå videre til hovedindholdet

Søde sager med syren


Min kærlige ældste datter, der lige om lidt fylder elleve (11!) år, har fået den søde vane at plukke lidt grøftekantsblomster med hjem til mig, når hun cykler hjem fra skole. Jeg elsker sådan nogle små, uformelle og ukurante buketter, så det er et stort hit hos mig. De sidste par dage har det dog taget en lille smule overhånd, fordi hun nærmest har plukket hele syrenbuske til mig, så jeg har bedt hende om at skrue lidt ned for plukkeriet, så der også er lidt til bierne og insekterne og til andre mennesker at nyde. 

Men alle de syrenblomster der - de er jo spiselige. Jeg kan huske, at jeg ind i mellem smagte på dem sammen med en god veninde på vej hjem fra skole. Vi spiste også spæde bøgeblade - bare fordi vi kunne, tror jeg, mere end den store kulinariske nydelse. Syrenens blomster har en sød og parfumeret smag med en let bitter eftersmag. Det lyder måske ikke så tillokkende, men det er faktisk vældigt delikat. Dog skal man sørge for at plukke dem steder, hvor der ikke er meget trafik, så de ikke er fulde af bil-os - og så skal man tage dem, der sidder øverst på busken, så der ikke er en hund, der har lettet ben på dem. 

Man kan bruge blomsterne direkte i salater, som pynt på en kage, eller lægge dem i frysebakke med vand, så man får fine syren-isterninger. Man kan dog også gøre lidt mere ud af dem og tilberede dem, og herunder kommer to eksempler på nemme opskrifter, hvori der indgår syren. Først syrensukker, som man kan bruge til at strø på ymer, pandekager, kager eller is. Dernæst syrensirup, som kan bruges (og giver en smuk farve) i drinks eller kan blandes op til saftevand med vandhanevand eller danskvand.  Det kan også bruges ufortyndet som en smuk sirup til is eller små tykke pandekager.

Den bedste smag i både sukker og sirup får man ved helt old school at plukke blomsterne af stilkene, da stilkene giver en noget bitter smag (Tip: Sæt en film eller serie, du elsker og har set flere gange, på skærmen og sæt dig til rette med blomsterne. Så går tiden så fint med at plukke, samtidig med, at du ikke behøver koncentrere dig 100% om, hvad der foregår på skærmen. Jeg genså et afsnit fra første sæson af tv-serien Fargo, og det var top hyggeligt).

Syrenerne blomstrer kun i kort tid og er ved at være på deres højeste lige nu, så man skal nok skynde sig en lille smule, hvis man gerne vil have fingre i nogen (også før mit ældstebarn plukker dem alle...)!

OBS! Sundhedsstyrelsen anbefaler kun at spise syren i moderate mængder!
Syrensukker
Syrensukker 
2 klaser syren
200 g sukker

Instruktioner
Pluk blomsterbladene af syrenklasen - der skal helst ingen grene eller stilke med, da de giver en bitter smag.

Kom 3 spsk blomsterblade og 3 spsk sukker i en foodprocesser eller (endnu bedre) en minihakker og blend til blomsterne er hakket helt fint ind i sukkeret.

Bland med resten af sukkeret og de tiloversblevne blomster. Kom det hele i en ren opbevaringsboks og stil den i fryseren. Sukkeret kan for så vidt bruges med det samme, men tager og bibeholder bedst farve og smag på frys. Kan serveres både med og uden de hele blomster i. 
Blanding til syrensirup
Syrensirup (ca. 3 dl)
8-10 klaser syren
250 g sukker
3 dl vand
Saft fra 1 citron

Instruktioner:
Pluk blomsterne fra stilkene og læg dem i en skål.

Kog vand og sukker op til sukkeret er helt opløst i vandet. Tag af varmen og kom citronsaften i. Hæld den varme blanding over syrenblomsterne. Rør kort rundt, dæk med husholdningsfilm og sæt på køl i 2 dage - så har siruppen trukket og er klar til brug. Si blomsterne fra og opbevar på køl i et skoldet glas. Kan holde sig i ca. 2 uger på køl.

Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Lyserøde djævleæg med bacon

Jeg har gennem mit liv set alt for mange amerikanske serier af svingende kvalitet, og derfor er jeg også blevet nysgerrig på alle de sjove former for mad og madtraditioner, de viser eller henviser til i serierne. Jeg kan især huske, at jeg i lang, lang tid havde meget lyst til at smage eggnog - og endte med at lave det selv (lige her :  https://alverdensmad1.blogspot.com/2016/12/eggnog.html ) og cobb salad, som jeg også endte med at lave en variation af selv (lige her:  https://alverdensmad1.blogspot.com/2018/05/cobb-salad-med-jordbr-og-blue-cheese.html ). Jeg kunne også godt tænke mig at lave (og smage!) en rigtig thanksgiving middag, men det må vente, til det bliver vinter igen om lang, lang tid. Men devilled eggs er endnu en ret i den lange række af amerikanske retter, jeg har haft lyst til at prøve. Da jeg så forleden så et billede af en variant, der var lyserød i kanterne, blev jeg bare nødt til at prøve dem.  De smager rigtig dejligt, og man behøver bestemt ikke a

Nemme surdejs-boller

Jeg har af flere omgange forsøgt at blive sådan en type, der har en god surdej kørende.  Jeg synes helt klart, at brød og bagværk smager bedre, når det er bagt på eller med surdej. Men holy smokes, det er svært at holde liv i sådan en størrelse. Jeg har forsøgt mig med flere forskellige opskrifter, og det er da også lykkedes at fremmane flere helt ok surdeje, men alle er afgået ved døden efter ganske få uger, enten fordi de mugnede, eller fordi jeg forsømte dem i en grad, så de til sidst bare var sådan nogle sørgelige væskende klumper, som på ingen måde burde komme i nærheden af menneskeføde. Nu er det imidlertid lykkedes mig at holde liv i en hæderlig surdej i et par måneder. Det, der har virket for mig (og surdejen), har været: Keep it simple. Når jeg opfrisker surdejen, gør jeg det på slump: Smid lidt surdej ud, kom lidt vand og mel i, rør rundt - ikke noget med at veje af og være præcis og alt det der. Og så bor surdejen i vores køleskab selvom sådan én vist egentlig

Forårstærte med asparges, små kartofler og brie

Dette er officielt min nye yndlings forårstærte! Den er fuld af gode sager som asparges, små kartofler og pinjekerner og har en dejlig grov og sprød fuldkornsbund, men det er ikke (kun) det, der gør den så vidunderlig. Hemmeligheden er brie! Skøn, fed, smagfuld brie, der gemmer sig nede i tærten og bare får det hele til at gå op i en højere enhed. Man kommer tit alle mulige andre former for oste i eller ovenpå en tærte - hytteost, revet ost eller feta for eksempel - men  brie, som jeg ellers elsker, har jeg ikke prøvet i en tærte før. Efter at have prøvet det, kan jeg kun give det min allervarmeste anbefaling. It really ties the pie together, som de ville have sagt i The Big Lebowski. Tærten passer desuden bare så fint på påskefrokost-buffet-bordet. Den smager godt både nybagt (selvfølgelig), men også kold eller gen-opvarmet dagen derpå, så der er ingen madspild her. It's all good:-) Forårstærte med asparges, små kartofler og brie (6 pers)