Gå videre til hovedindholdet

Tarte flambée / Flammkuchen





Foreløbigt sidste indlæg med tysk tema!

Men faktisk kommer ide'en til indlægget slet ikke fra vores nylige (alt for våde og kolde) ferie i (iøvrigt dejlige) Tyskland, men derimod fra min gode, tidligere kollega Claus, der ligesom jeg selv er glad for at prøve nye retter og foreslog mig at kreere en nordisk udgave af en flammkuchen/tarte flambée. Det forslag, syntes jeg, lød fantastisk, men jeg havde bare aldrig smagt helt traditionel tarte flambée/flammkucken før, så jeg tænkte, jeg hellere måtte prøve det først, før jeg begyndte at eksperimentere med formen. Und oh mein Gott, det smager jo helt tosset godt! Og er desuden så nemt at lave, at det også er en god hverdagsret. 

Tarte flambee/Flammkuchen er en tysk-fransk specialitet, som umiddelbart minder meget om en pizza med sin tynde, sprøde brødbund, men den er mere "voksen" med sit meget sinmple fyld af creme fraiche, røget bacon, løg og lidt krydderier. Jeg kommer helt sikkert til at lave Flammkuchen mange gange i mit liv.

Så opskriften herunder er helt old school/traditionel, men stay posted for en nordisk version af denne skønne spise her på bloggen på et senere tidspunkt. Og en stor tak for inspirationen til Claus - og for at have introduceret mig til denne lækre og nemme ret!
Tarte flambée/ Flammkuchen (2-3 pers)
Dej:
2 dl vand
20 g gær
½ tsk sukker
1 tsk salt
1 spsk olivenolie
 Ca 300 g pizzamel/ tipo 00 + ekstra til udrulning

Fyld:
3 spsk creme fraiche
1 pk bacon i tynde skiver (ca 125 g)
1 rødløg
Muskatnød (kan udelades)
Friskkværnet peber

Instruktioner:
Opløs gæren i vandet og tilsæt olie, sukker, salt og mel. Ælt dejen godt igennem, og lad den herefter hæve under et klæde i 1 times tid.

Varm ovnen op til 225 grader varmluft med en bageplade i ovnen.

Rul dejen ud på et meldrysset bord til en tynd pizza og kom den forsigtigt over på et stykke bagepapir.

Fordel creme fraichen i et tyndt lag over pizzaen. Skær løget i tynde skiver og baconen i mindre stykker, og fordel også disse over pizzaen. Riv lidt muskatnød over og et godt drys peber.

Bag midt i ovnen til bunden er gennembagt og sprød i kanterne. Spises straks (men rester smager også godt varmet op dagen efter).

Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Broccoli-salat med peanuts og tranebær - og en boganbefaling

Broccolisalat er måske ikke specielt julet, men det er ikke desto mindre en helt fantastisk salat, der passer rigtig fint til mange forskellige jule-retter. Faktisk synes jeg, det er så god en salat, at den kan udgøre et helt måltid i sig selv. Normalt laves den med solsikkekerner og rosiner, hvilket smager rigtig godt, men jeg synes, salaten bliver endnu bedre - og måske også lidt mere julet - med peanuts og tranebær. Og så har jeg læst en bog igen! Oh yes. Denne gang er det bogen "Euphoria" af Lily King. Historien foregår hovedsageligt i 1933, hvor man følger de tre antropologer Nell, Bankson og Fen (figurer der er løseligt baseret på real- life antropologerne Margaret Mead, Gregory Bateson og Reo Fortune) på deres årelange feltarbejde blandt forskellige stammer i Ny Guinea. Nell er en kontroversiel og berømt amerikansk antropolog, og Fen hendes opfarende ægtemand, som misunder hende hendes store succes. De to får selskab af englænderen Bankson, der hurtigt b...

Nemme surdejs-boller

Jeg har af flere omgange forsøgt at blive sådan en type, der har en god surdej kørende.  Jeg synes helt klart, at brød og bagværk smager bedre, når det er bagt på eller med surdej. Men holy smokes, det er svært at holde liv i sådan en størrelse. Jeg har forsøgt mig med flere forskellige opskrifter, og det er da også lykkedes at fremmane flere helt ok surdeje, men alle er afgået ved døden efter ganske få uger, enten fordi de mugnede, eller fordi jeg forsømte dem i en grad, så de til sidst bare var sådan nogle sørgelige væskende klumper, som på ingen måde burde komme i nærheden af menneskeføde. Nu er det imidlertid lykkedes mig at holde liv i en hæderlig surdej i et par måneder. Det, der har virket for mig (og surdejen), har været: Keep it simple. Når jeg opfrisker surdejen, gør jeg det på slump: Smid lidt surdej ud, kom lidt vand og mel i, rør rundt - ikke noget med at veje af og være præcis og alt det der. Og så bor surdejen i vores køleskab selvom sådan én vist egent...

Okonomiyaki / Japanske pandekager med spidskål og gulerødder

Jeg ved snart ikke, hvad jeg skal skrive her på bloggen for tiden. Her på vores lille stikvej, hvorfra min verden går, er der solskin, der er stille - når der ikke lige er børn, der leger i haverne - og på trods af nattefrosten er der forårsblomster, der titter frem rundt omkring. Det står i fuldstændig og virkelig mærkelig kontrast til den krise, der foregår lige nu rundt omkring i hele verden. Og de dramaer på liv og død, som må være endnu mere aktuelle end normalt på alverdens sygehuse. Også Skejby Sygehus, der ligger bare et par kilometer fra, hvor vi bor, og som jeg kan kigge over på på min daglige gåtur.  Så hvad gør man?? Jeg ved det ikke. Jeg ved bare, at jeg bliver hjemme og holder afstand og vasker mine hænder og og prøver at holde humøret oppe og venter og håber og tror på det bedste. Og fodrer min familie, for hvad kan man ellers gøre? Dagens opskrift er på okonomiyaki (åh, det er et dejligt ord at sige), der er en form for japanske madpandekager, som i a...