Gå videre til hovedindholdet

Tarte flambée / Flammkuchen





Foreløbigt sidste indlæg med tysk tema!

Men faktisk kommer ide'en til indlægget slet ikke fra vores nylige (alt for våde og kolde) ferie i (iøvrigt dejlige) Tyskland, men derimod fra min gode, tidligere kollega Claus, der ligesom jeg selv er glad for at prøve nye retter og foreslog mig at kreere en nordisk udgave af en flammkuchen/tarte flambée. Det forslag, syntes jeg, lød fantastisk, men jeg havde bare aldrig smagt helt traditionel tarte flambée/flammkucken før, så jeg tænkte, jeg hellere måtte prøve det først, før jeg begyndte at eksperimentere med formen. Und oh mein Gott, det smager jo helt tosset godt! Og er desuden så nemt at lave, at det også er en god hverdagsret. 

Tarte flambee/Flammkuchen er en tysk-fransk specialitet, som umiddelbart minder meget om en pizza med sin tynde, sprøde brødbund, men den er mere "voksen" med sit meget sinmple fyld af creme fraiche, røget bacon, løg og lidt krydderier. Jeg kommer helt sikkert til at lave Flammkuchen mange gange i mit liv.

Så opskriften herunder er helt old school/traditionel, men stay posted for en nordisk version af denne skønne spise her på bloggen på et senere tidspunkt. Og en stor tak for inspirationen til Claus - og for at have introduceret mig til denne lækre og nemme ret!
Tarte flambée/ Flammkuchen (2-3 pers)
Dej:
2 dl vand
20 g gær
½ tsk sukker
1 tsk salt
1 spsk olivenolie
 Ca 300 g pizzamel/ tipo 00 + ekstra til udrulning

Fyld:
3 spsk creme fraiche
1 pk bacon i tynde skiver (ca 125 g)
1 rødløg
Muskatnød (kan udelades)
Friskkværnet peber

Instruktioner:
Opløs gæren i vandet og tilsæt olie, sukker, salt og mel. Ælt dejen godt igennem, og lad den herefter hæve under et klæde i 1 times tid.

Varm ovnen op til 225 grader varmluft med en bageplade i ovnen.

Rul dejen ud på et meldrysset bord til en tynd pizza og kom den forsigtigt over på et stykke bagepapir.

Fordel creme fraichen i et tyndt lag over pizzaen. Skær løget i tynde skiver og baconen i mindre stykker, og fordel også disse over pizzaen. Riv lidt muskatnød over og et godt drys peber.

Bag midt i ovnen til bunden er gennembagt og sprød i kanterne. Spises straks (men rester smager også godt varmet op dagen efter).

Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Okonomiyaki / Japanske pandekager med spidskål og gulerødder

Jeg ved snart ikke, hvad jeg skal skrive her på bloggen for tiden. Her på vores lille stikvej, hvorfra min verden går, er der solskin, der er stille - når der ikke lige er børn, der leger i haverne - og på trods af nattefrosten er der forårsblomster, der titter frem rundt omkring. Det står i fuldstændig og virkelig mærkelig kontrast til den krise, der foregår lige nu rundt omkring i hele verden. Og de dramaer på liv og død, som må være endnu mere aktuelle end normalt på alverdens sygehuse. Også Skejby Sygehus, der ligger bare et par kilometer fra, hvor vi bor, og som jeg kan kigge over på på min daglige gåtur.  Så hvad gør man?? Jeg ved det ikke. Jeg ved bare, at jeg bliver hjemme og holder afstand og vasker mine hænder og og prøver at holde humøret oppe og venter og håber og tror på det bedste. Og fodrer min familie, for hvad kan man ellers gøre? Dagens opskrift er på okonomiyaki (åh, det er et dejligt ord at sige), der er en form for japanske madpandekager, som i al si

Broccoli-salat med peanuts og tranebær - og en boganbefaling

Broccolisalat er måske ikke specielt julet, men det er ikke desto mindre en helt fantastisk salat, der passer rigtig fint til mange forskellige jule-retter. Faktisk synes jeg, det er så god en salat, at den kan udgøre et helt måltid i sig selv. Normalt laves den med solsikkekerner og rosiner, hvilket smager rigtig godt, men jeg synes, salaten bliver endnu bedre - og måske også lidt mere julet - med peanuts og tranebær. Og så har jeg læst en bog igen! Oh yes. Denne gang er det bogen "Euphoria" af Lily King. Historien foregår hovedsageligt i 1933, hvor man følger de tre antropologer Nell, Bankson og Fen (figurer der er løseligt baseret på real- life antropologerne Margaret Mead, Gregory Bateson og Reo Fortune) på deres årelange feltarbejde blandt forskellige stammer i Ny Guinea. Nell er en kontroversiel og berømt amerikansk antropolog, og Fen hendes opfarende ægtemand, som misunder hende hendes store succes. De to får selskab af englænderen Bankson, der hurtigt b

Forårstærte med asparges, små kartofler og brie

Dette er officielt min nye yndlings forårstærte! Den er fuld af gode sager som asparges, små kartofler og pinjekerner og har en dejlig grov og sprød fuldkornsbund, men det er ikke (kun) det, der gør den så vidunderlig. Hemmeligheden er brie! Skøn, fed, smagfuld brie, der gemmer sig nede i tærten og bare får det hele til at gå op i en højere enhed. Man kommer tit alle mulige andre former for oste i eller ovenpå en tærte - hytteost, revet ost eller feta for eksempel - men  brie, som jeg ellers elsker, har jeg ikke prøvet i en tærte før. Efter at have prøvet det, kan jeg kun give det min allervarmeste anbefaling. It really ties the pie together, som de ville have sagt i The Big Lebowski. Tærten passer desuden bare så fint på påskefrokost-buffet-bordet. Den smager godt både nybagt (selvfølgelig), men også kold eller gen-opvarmet dagen derpå, så der er ingen madspild her. It's all good:-) Forårstærte med asparges, små kartofler og brie (6 pers)