Gå videre til hovedindholdet

Halloumi-deller og knuste kartofler med salsa verde
Jeg har i et stykke tid gået og luret på at lave nogle  grøntsagsdeller uden nødder i, for frem til engang næste år (hvor nøddeafgiften sættes ned - halleluja), er de skønne nødder fortsat temmelig dyre. Jeg så så nogle nemme halloumi-deller på den over-smukke madblog Green Kitchen Stories (https://greenkitchenstories.com/), som jeg tænkte, jeg kunne tilsætte nogle ekstra grøntsager, så i denne udgave er der også squash og gulerødder og et par andre små-ændringer i forhold til originalen. 

Halloumi-dellerne bliver sprøde udenpå og bløde indeni,  cirka ligesom rigtige frikadeller. De er dog ikke en decideret smagseksplosion, da både gulerødder og squash er lidt ferske i smagen. Men det ferske opvejes til fulde af den salte og lidt skarpe salsa verde. Alternativt kan man tilsætte lidt ekstra krydderier til dellerne, f.eks. hakket frisk persille eller koriander.

Jeg elsker knuste kartofler, men navnet får mig altid til at tænke på, om de har kærestesorg eller lige er blevet fyrret eller hvad de egentlig er knuste over, men uanset hvad er de nemme, lækre og sprøde. Alt i alt en virkelig god vegetarisk aftensmad.
Halloumi-deller og knuste kartofler med salsa verde (4 pers)
Halloumi-deller:
1 stor squash (ca 300 g)
2 gulerødder (ca 150 g)
250 g halloumi
2 æg
50 g havregryn
75-100 g hvedemel (evt. halvt groft hvedemel og almindeligt)
Salt & peber
Olivenolie til stegning

Knuste kartofler:
1 kg små kartofler (gerne nogle, der ikke skal skrælles)
½ dl olivenolie
Salt & peber 

Salsa verde:
Et bundt bredbladet persille
1 spsk kapers
1-2 fed hvidløg
½ dl god jomfru olivenolie
Saft fra ½ frisk citron 
Salt

Instruktioner:
Start med kartoflerne, og imens de koger og bager, kan man lave halloumi-dellerne. 

Knuste kartofler:
Skræl eller rens kartoflerne . Hvis de er store, skærres de i halve. Kog dem herefter til de lige er mørre - det tager som regel 15-20 min. Pas dog på at de ikke koger helt ud, men stadig er faste. 

Varm ovnen op til 175 grader varmluft. Hæld vandet fra kartoflerne (tøhø), og lad dem tørre 5 minutter i gryden. Kom dem over på en bageplade med bagepapir, så de ligger med lidt mellemrum. Mas dem herefter med gaffel eller kartoffelmoser, men ikke så hårdt at de falder helt fra hinanden (giv dem et bestemt tryk, men med følelse). Lad dem igen tørre 2-3 min - så bliver de ekstra sprøde. Dryp olivenolie over (med en teske eller fingrene), og krydr med salt og peber. Sæt dem i ovnen i 30-40 min til de er gyldne og helt sprøde - mmmm.

Halloumi-deller:
Mens kartoflerne koger, laves halloumi-delle-dejen.
Riv sqaushen på den grove side af et rivejern og vrid så meget væde som muligt ud af den. Læg den revne squash på køkkenrulle, mens også gulerødder og halloumi rives - også på den grove side af rivejernet. 

Bland squash, gulerødder og halloumi i en stor skål. Kom æg, mel, havregryn, salt og peber i og bland godt. Lad stå og trække 5 min - og kom evt lidt ekstra mel i, hvis dejen er så våd, at den er usammenhængende.

Form små frikadeller og steg dem ved relativt høj varme i en pande med lidt olivenolie - ca. 4 min på hver side. 

Salsa verde:
Kom alle ingredienser på nær salt i en blender og blend godt igennem til en næsten glat masse. Smag til med salt.

Server så snart kartofler og frikadeller er færdige, så de er dejligt varme og sprøde.

Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Broccoli-salat med peanuts og tranebær - og en boganbefaling

Broccolisalat er måske ikke specielt julet, men det er ikke desto mindre en helt fantastisk salat, der passer rigtig fint til mange forskellige jule-retter. Faktisk synes jeg, det er så god en salat, at den kan udgøre et helt måltid i sig selv. Normalt laves den med solsikkekerner og rosiner, hvilket smager rigtig godt, men jeg synes, salaten bliver endnu bedre - og måske også lidt mere julet - med peanuts og tranebær. Og så har jeg læst en bog igen! Oh yes. Denne gang er det bogen "Euphoria" af Lily King. Historien foregår hovedsageligt i 1933, hvor man følger de tre antropologer Nell, Bankson og Fen (figurer der er løseligt baseret på real- life antropologerne Margaret Mead, Gregory Bateson og Reo Fortune) på deres årelange feltarbejde blandt forskellige stammer i Ny Guinea. Nell er en kontroversiel og berømt amerikansk antropolog, og Fen hendes opfarende ægtemand, som misunder hende hendes store succes. De to får selskab af englænderen Bankson, der hurtigt b

Lyserøde djævleæg med bacon

Jeg har gennem mit liv set alt for mange amerikanske serier af svingende kvalitet, og derfor er jeg også blevet nysgerrig på alle de sjove former for mad og madtraditioner, de viser eller henviser til i serierne. Jeg kan især huske, at jeg i lang, lang tid havde meget lyst til at smage eggnog - og endte med at lave det selv (lige her :  https://alverdensmad1.blogspot.com/2016/12/eggnog.html ) og cobb salad, som jeg også endte med at lave en variation af selv (lige her:  https://alverdensmad1.blogspot.com/2018/05/cobb-salad-med-jordbr-og-blue-cheese.html ). Jeg kunne også godt tænke mig at lave (og smage!) en rigtig thanksgiving middag, men det må vente, til det bliver vinter igen om lang, lang tid. Men devilled eggs er endnu en ret i den lange række af amerikanske retter, jeg har haft lyst til at prøve. Da jeg så forleden så et billede af en variant, der var lyserød i kanterne, blev jeg bare nødt til at prøve dem.  De smager rigtig dejligt, og man behøver bestemt ikke a

Sprød hverdagssalat af spidskål og ærter

Jeg ved ikke, om det at denne salat er SÅ simpel og SÅ hurtig og nem at lave medvirker til, at det er en af mine yndlings-vintersalater? Men faktum er, at jeg er vild med den. Knasende spidskål, søde-bløde ærter og en syrlig dressing smagt godt til med salt og peber. Mere skal der faktisk ikke til, og salaten passer fint som tilbehør til mange af vinterens lidt tunge retter. Den er blevet en klassiker på middagsbordet her i huset. Spidskål- og ærtesalat (nok til 4 pers. som tilbehør) Salat : ½ spidskål 2 dl frosne ærter, optøede Dressing : 3 spsk god olivenolie 1½ spsk hvidvinseddike Salt og peber Lidt frisk dild Skør spidskålen i så tynde strimler som muligt, gerne på et mandolinjern. Kom kålen i en salatskål og hæld olivenolien, eddiken, salt og peber samt finthakket frisk dild direkte over, og vend herefter rigtig godt rundt i kålen, enten med (rene) hænder eller en gaffel og en ske. Smag til - måske skal der lidt mere salt og peber i. Bland til sidst ærte