Gå videre til hovedindholdet

Halloumi-deller og knuste kartofler med salsa verde




Jeg har i et stykke tid gået og luret på at lave nogle  grøntsagsdeller uden nødder i, for frem til engang næste år (hvor nøddeafgiften sættes ned - halleluja), er de skønne nødder fortsat temmelig dyre. Jeg så så nogle nemme halloumi-deller på den over-smukke madblog Green Kitchen Stories (https://greenkitchenstories.com/), som jeg tænkte, jeg kunne tilsætte nogle ekstra grøntsager, så i denne udgave er der også squash og gulerødder og et par andre små-ændringer i forhold til originalen. 

Halloumi-dellerne bliver sprøde udenpå og bløde indeni,  cirka ligesom rigtige frikadeller. De er dog ikke en decideret smagseksplosion, da både gulerødder og squash er lidt ferske i smagen. Men det ferske opvejes til fulde af den salte og lidt skarpe salsa verde. Alternativt kan man tilsætte lidt ekstra krydderier til dellerne, f.eks. hakket frisk persille eller koriander.

Jeg elsker knuste kartofler, men navnet får mig altid til at tænke på, om de har kærestesorg eller lige er blevet fyrret eller hvad de egentlig er knuste over, men uanset hvad er de nemme, lækre og sprøde. Alt i alt en virkelig god vegetarisk aftensmad.
Halloumi-deller og knuste kartofler med salsa verde (4 pers)
Halloumi-deller:
1 stor squash (ca 300 g)
2 gulerødder (ca 150 g)
250 g halloumi
2 æg
50 g havregryn
75-100 g hvedemel (evt. halvt groft hvedemel og almindeligt)
Salt & peber
Olivenolie til stegning

Knuste kartofler:
1 kg små kartofler (gerne nogle, der ikke skal skrælles)
½ dl olivenolie
Salt & peber 

Salsa verde:
Et bundt bredbladet persille
1 spsk kapers
1-2 fed hvidløg
½ dl god jomfru olivenolie
Saft fra ½ frisk citron 
Salt

Instruktioner:
Start med kartoflerne, og imens de koger og bager, kan man lave halloumi-dellerne. 

Knuste kartofler:
Skræl eller rens kartoflerne . Hvis de er store, skærres de i halve. Kog dem herefter til de lige er mørre - det tager som regel 15-20 min. Pas dog på at de ikke koger helt ud, men stadig er faste. 

Varm ovnen op til 175 grader varmluft. Hæld vandet fra kartoflerne (tøhø), og lad dem tørre 5 minutter i gryden. Kom dem over på en bageplade med bagepapir, så de ligger med lidt mellemrum. Mas dem herefter med gaffel eller kartoffelmoser, men ikke så hårdt at de falder helt fra hinanden (giv dem et bestemt tryk, men med følelse). Lad dem igen tørre 2-3 min - så bliver de ekstra sprøde. Dryp olivenolie over (med en teske eller fingrene), og krydr med salt og peber. Sæt dem i ovnen i 30-40 min til de er gyldne og helt sprøde - mmmm.

Halloumi-deller:
Mens kartoflerne koger, laves halloumi-delle-dejen.
Riv sqaushen på den grove side af et rivejern og vrid så meget væde som muligt ud af den. Læg den revne squash på køkkenrulle, mens også gulerødder og halloumi rives - også på den grove side af rivejernet. 

Bland squash, gulerødder og halloumi i en stor skål. Kom æg, mel, havregryn, salt og peber i og bland godt. Lad stå og trække 5 min - og kom evt lidt ekstra mel i, hvis dejen er så våd, at den er usammenhængende.

Form små frikadeller og steg dem ved relativt høj varme i en pande med lidt olivenolie - ca. 4 min på hver side. 

Salsa verde:
Kom alle ingredienser på nær salt i en blender og blend godt igennem til en næsten glat masse. Smag til med salt.

Server så snart kartofler og frikadeller er færdige, så de er dejligt varme og sprøde.

Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Okonomiyaki / Japanske pandekager med spidskål og gulerødder

Jeg ved snart ikke, hvad jeg skal skrive her på bloggen for tiden. Her på vores lille stikvej, hvorfra min verden går, er der solskin, der er stille - når der ikke lige er børn, der leger i haverne - og på trods af nattefrosten er der forårsblomster, der titter frem rundt omkring. Det står i fuldstændig og virkelig mærkelig kontrast til den krise, der foregår lige nu rundt omkring i hele verden. Og de dramaer på liv og død, som må være endnu mere aktuelle end normalt på alverdens sygehuse. Også Skejby Sygehus, der ligger bare et par kilometer fra, hvor vi bor, og som jeg kan kigge over på på min daglige gåtur.  Så hvad gør man?? Jeg ved det ikke. Jeg ved bare, at jeg bliver hjemme og holder afstand og vasker mine hænder og og prøver at holde humøret oppe og venter og håber og tror på det bedste. Og fodrer min familie, for hvad kan man ellers gøre? Dagens opskrift er på okonomiyaki (åh, det er et dejligt ord at sige), der er en form for japanske madpandekager, som i al si

Broccoli-salat med peanuts og tranebær - og en boganbefaling

Broccolisalat er måske ikke specielt julet, men det er ikke desto mindre en helt fantastisk salat, der passer rigtig fint til mange forskellige jule-retter. Faktisk synes jeg, det er så god en salat, at den kan udgøre et helt måltid i sig selv. Normalt laves den med solsikkekerner og rosiner, hvilket smager rigtig godt, men jeg synes, salaten bliver endnu bedre - og måske også lidt mere julet - med peanuts og tranebær. Og så har jeg læst en bog igen! Oh yes. Denne gang er det bogen "Euphoria" af Lily King. Historien foregår hovedsageligt i 1933, hvor man følger de tre antropologer Nell, Bankson og Fen (figurer der er løseligt baseret på real- life antropologerne Margaret Mead, Gregory Bateson og Reo Fortune) på deres årelange feltarbejde blandt forskellige stammer i Ny Guinea. Nell er en kontroversiel og berømt amerikansk antropolog, og Fen hendes opfarende ægtemand, som misunder hende hendes store succes. De to får selskab af englænderen Bankson, der hurtigt b

Forårstærte med asparges, små kartofler og brie

Dette er officielt min nye yndlings forårstærte! Den er fuld af gode sager som asparges, små kartofler og pinjekerner og har en dejlig grov og sprød fuldkornsbund, men det er ikke (kun) det, der gør den så vidunderlig. Hemmeligheden er brie! Skøn, fed, smagfuld brie, der gemmer sig nede i tærten og bare får det hele til at gå op i en højere enhed. Man kommer tit alle mulige andre former for oste i eller ovenpå en tærte - hytteost, revet ost eller feta for eksempel - men  brie, som jeg ellers elsker, har jeg ikke prøvet i en tærte før. Efter at have prøvet det, kan jeg kun give det min allervarmeste anbefaling. It really ties the pie together, som de ville have sagt i The Big Lebowski. Tærten passer desuden bare så fint på påskefrokost-buffet-bordet. Den smager godt både nybagt (selvfølgelig), men også kold eller gen-opvarmet dagen derpå, så der er ingen madspild her. It's all good:-) Forårstærte med asparges, små kartofler og brie (6 pers)