Gå videre til hovedindholdet

Pastasalat med pesto alla genovese



For os, der ikke frygter kulhudrater, er her en utroligt nem, hurtig og lækker sensommer hverdagsret. Faktisk er den så nem og klassisk, at jeg blev helt i tvivl om, jeg overhovedet skulle dele den her på bloggen, men jeg blev enig med mig selv om, at netop fordi det er en klassiker, kan den nemt gå i glemmebogen, og det fortjener den bestemt ikke. Som min yngste datter så smukt udtrykte det, da vi spiste pastasalaten til aftensmad: "Jeg havde helt glemt, at det her er min yndlingsret". Ah, bless her heart❤️ 

Man kan efterhånden købe sig til virkelig god pesto i dagligvarebutikkerne, men hjemmelavet smager bare bedst og er så ligetil at lave. Retten er desuden nem at lave til mange personer, hvis man bare ganger ingredienserne lidt op, og så kan den laves i god tid og holde sig fint i køleskabet. Blandt andet pga. pestoen smager pastasalaten dog bedst ved rumtemperatur, så hvis den har været på køl, skal den lige temperere ½ times tid ved stuetemperatur inden servering. Opskriften herunder giver en stor portion til 4-5 mennesker - og hvis man spæder til med lidt brød, kan man være heldig, at der måske også er en rest til madpakken dagen efter.
Nem pastasalat med pesto alla genovese (4-5 pers)
400 g pasta (f.eks. strozzapretti (som på billederne her), rotini (pastaskruer) eller farfalle (sommerfuglepasta)
Semi-dried cherrytomater i olie, drænede
Gode sorte oliven, f.eks. kalamon
Frisk mozzerella

Pesto alla Genovese
Et stort bundt frisk basilikum
30 g pinjekerner
½-1 fed hvidløg, grofthakket (afhængig af hvor glad du er for hvidløg)
100 g revet parmesan eller pecorino
½-1 dl god jonfru olivenolie
Salt

Instruktioner:
Kog pastaen al dente i en stor gryde med godt saltet vand. Dræn pastaen og lad den køle af til rumtemperatur.

Til pestoen ristes pinjekernerne på en tør pande i 4-5 minutter ved middel varme, til de har taget en smule farve. Tag dem af panden, og lad dem køle lidt af. Tag knap halvdelen fra til at drysse over den færdige pastasalat.

Kom resterende pinjekerner, parmesan og hvidløg i en food processer/minihakker (eller lignende) og blend i ½ minuts tid til en grov masse. Kom basilikumblade i og et godt dryp olie og blend igen. Tilsæt olie indtil den ønskede konsistens er opnået - pestoen skal være noget lind for at kunne dække pastaen. Smag til med salt. Pestoen må gerne smage lidt kraftigt, for den skal jo spredes ud over en masse pasta.

Kom pastaen i en stor skål og bland godt med pestoen. Bland drænede tomater, mozzerellakugler/stykker og oliven i. 

Drys med ristede pinjekerner og server med et godt brød.

Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Broccoli-salat med peanuts og tranebær - og en boganbefaling

Broccolisalat er måske ikke specielt julet, men det er ikke desto mindre en helt fantastisk salat, der passer rigtig fint til mange forskellige jule-retter. Faktisk synes jeg, det er så god en salat, at den kan udgøre et helt måltid i sig selv. Normalt laves den med solsikkekerner og rosiner, hvilket smager rigtig godt, men jeg synes, salaten bliver endnu bedre - og måske også lidt mere julet - med peanuts og tranebær. Og så har jeg læst en bog igen! Oh yes. Denne gang er det bogen "Euphoria" af Lily King. Historien foregår hovedsageligt i 1933, hvor man følger de tre antropologer Nell, Bankson og Fen (figurer der er løseligt baseret på real- life antropologerne Margaret Mead, Gregory Bateson og Reo Fortune) på deres årelange feltarbejde blandt forskellige stammer i Ny Guinea. Nell er en kontroversiel og berømt amerikansk antropolog, og Fen hendes opfarende ægtemand, som misunder hende hendes store succes. De to får selskab af englænderen Bankson, der hurtigt b

Lyserøde djævleæg med bacon

Jeg har gennem mit liv set alt for mange amerikanske serier af svingende kvalitet, og derfor er jeg også blevet nysgerrig på alle de sjove former for mad og madtraditioner, de viser eller henviser til i serierne. Jeg kan især huske, at jeg i lang, lang tid havde meget lyst til at smage eggnog - og endte med at lave det selv (lige her :  https://alverdensmad1.blogspot.com/2016/12/eggnog.html ) og cobb salad, som jeg også endte med at lave en variation af selv (lige her:  https://alverdensmad1.blogspot.com/2018/05/cobb-salad-med-jordbr-og-blue-cheese.html ). Jeg kunne også godt tænke mig at lave (og smage!) en rigtig thanksgiving middag, men det må vente, til det bliver vinter igen om lang, lang tid. Men devilled eggs er endnu en ret i den lange række af amerikanske retter, jeg har haft lyst til at prøve. Da jeg så forleden så et billede af en variant, der var lyserød i kanterne, blev jeg bare nødt til at prøve dem.  De smager rigtig dejligt, og man behøver bestemt ikke a

Sprød hverdagssalat af spidskål og ærter

Jeg ved ikke, om det at denne salat er SÅ simpel og SÅ hurtig og nem at lave medvirker til, at det er en af mine yndlings-vintersalater? Men faktum er, at jeg er vild med den. Knasende spidskål, søde-bløde ærter og en syrlig dressing smagt godt til med salt og peber. Mere skal der faktisk ikke til, og salaten passer fint som tilbehør til mange af vinterens lidt tunge retter. Den er blevet en klassiker på middagsbordet her i huset. Spidskål- og ærtesalat (nok til 4 pers. som tilbehør) Salat : ½ spidskål 2 dl frosne ærter, optøede Dressing : 3 spsk god olivenolie 1½ spsk hvidvinseddike Salt og peber Lidt frisk dild Skør spidskålen i så tynde strimler som muligt, gerne på et mandolinjern. Kom kålen i en salatskål og hæld olivenolien, eddiken, salt og peber samt finthakket frisk dild direkte over, og vend herefter rigtig godt rundt i kålen, enten med (rene) hænder eller en gaffel og en ske. Smag til - måske skal der lidt mere salt og peber i. Bland til sidst ærte