Gå videre til hovedindholdet

Chili con carne med kaffe og chokolade



I anden del af kaffe-temaet her på bloggen skal kaffen bruges i det salte køkken. Jeg har set flere lovende opskrifter rundt omkring på en såkaldt "Coffee rub" til steaks og kylling, men jeg tror, sådan en opskrift lige skal gemmes til det bliver grill sæson igen (jeg er ikke hel års griller - desværre).

Men videre til chili con carne. Det er sådan en rigtig god og nem hverdagsret, men jeg synes, den kan være svær at få til at smage helt rigtigt, uden at den skal stå og simre i timevis - og ofte smager den bedst dagen efter, den er lavet. Men her er kaffe sammen med chokolade vores ven. De to er nemlig med til at intensivere smagene i chilien - uden at den kommer til at smage af hverken kaffe eller chili. Umami, kan man nok kalde det de to bidrager med.

Der indgår en hel del krydderier i denne opskrift. Hvis du mangler en eller to af dem, så don't sweat it - bare fyr lidt mere i af de andre krydderier. Husk også endelig en masse tilbehør, som er et hit hos både børn og voksne. 

Chili'en her smager også godt på andendagen, så lav en stor portion!
Chili con carne med kaffe og chokolade (6-8 pers)
1 stort rødløg (eller 2 mindre)
1 spsk jomfru olivenolie
400 g hakket oksekød
1 rød peber
1 dl stærk kaffe 
1-2 tsk chilipulver, gerne chipotle
1-2 tsk spidskommen
1-2 tsk koriander
1 tsk kanel
1 tsk paprika
2 tsk løgpulver
2 tsk hvidløgspeber
2 tsk oregano
1 lille ds tomatpure
2 ds hakket tomat
2 spsk brun farin 
1 ds bønner (f.eks. black beans, kidney beans eller chili beans)
25-40 g mørk chokolade
Salt & peber

Forslag til tilbehør:
Ris
Avocado i tern
Rødløg i tern
Creme fraiche
Frisk koriander
Majs
Tortillachips!
Lime
Revet cheddarost
Frisk chili i tynde skiver
Mexikansk øl eller måske en shandy

Instruktioner:
Hak løget i små tern. Varm olien i en stor gryde og steg løgene heri ved middelvarme, til de er gennemsigtige og gennemsigtige. Kom herefter alle krydderierne i (chilipulver, spidskommen, koriander, kanel, paprika, løgpulver, hvidløgspeber og oregano), og lad dem stege med et par minutter.

Kom kødet i og brun det godt igennem. Skær imens peberfrugten i tern, og når kødet er brunet kommes peberfrugten i. 

Kom tomatpure og kaffe i og rør rundt, så det bliver blandet godt i. Kom herefter de 2 ds hakket tomat og farin i og rør om. 

Lad herefter chilien simre 20 min med låg på - gerne længere tid om muligt. 

Dræn bønnerne og kom den i chilien. Smag til med salt og peber - og kom herefter chokoladen i lidt ad gange. Smag til mellem hvert stykke chokolade og stop med at putte chokolade i, når chilien er lige i øjet (altså i overført betydning).

Server med en masse lækkert tilbehør.

Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Broccoli-salat med peanuts og tranebær - og en boganbefaling

Broccolisalat er måske ikke specielt julet, men det er ikke desto mindre en helt fantastisk salat, der passer rigtig fint til mange forskellige jule-retter. Faktisk synes jeg, det er så god en salat, at den kan udgøre et helt måltid i sig selv. Normalt laves den med solsikkekerner og rosiner, hvilket smager rigtig godt, men jeg synes, salaten bliver endnu bedre - og måske også lidt mere julet - med peanuts og tranebær. Og så har jeg læst en bog igen! Oh yes. Denne gang er det bogen "Euphoria" af Lily King. Historien foregår hovedsageligt i 1933, hvor man følger de tre antropologer Nell, Bankson og Fen (figurer der er løseligt baseret på real- life antropologerne Margaret Mead, Gregory Bateson og Reo Fortune) på deres årelange feltarbejde blandt forskellige stammer i Ny Guinea. Nell er en kontroversiel og berømt amerikansk antropolog, og Fen hendes opfarende ægtemand, som misunder hende hendes store succes. De to får selskab af englænderen Bankson, der hurtigt b

Okonomiyaki / Japanske pandekager med spidskål og gulerødder

Jeg ved snart ikke, hvad jeg skal skrive her på bloggen for tiden. Her på vores lille stikvej, hvorfra min verden går, er der solskin, der er stille - når der ikke lige er børn, der leger i haverne - og på trods af nattefrosten er der forårsblomster, der titter frem rundt omkring. Det står i fuldstændig og virkelig mærkelig kontrast til den krise, der foregår lige nu rundt omkring i hele verden. Og de dramaer på liv og død, som må være endnu mere aktuelle end normalt på alverdens sygehuse. Også Skejby Sygehus, der ligger bare et par kilometer fra, hvor vi bor, og som jeg kan kigge over på på min daglige gåtur.  Så hvad gør man?? Jeg ved det ikke. Jeg ved bare, at jeg bliver hjemme og holder afstand og vasker mine hænder og og prøver at holde humøret oppe og venter og håber og tror på det bedste. Og fodrer min familie, for hvad kan man ellers gøre? Dagens opskrift er på okonomiyaki (åh, det er et dejligt ord at sige), der er en form for japanske madpandekager, som i al si

Forårstærte med asparges, små kartofler og brie

Dette er officielt min nye yndlings forårstærte! Den er fuld af gode sager som asparges, små kartofler og pinjekerner og har en dejlig grov og sprød fuldkornsbund, men det er ikke (kun) det, der gør den så vidunderlig. Hemmeligheden er brie! Skøn, fed, smagfuld brie, der gemmer sig nede i tærten og bare får det hele til at gå op i en højere enhed. Man kommer tit alle mulige andre former for oste i eller ovenpå en tærte - hytteost, revet ost eller feta for eksempel - men  brie, som jeg ellers elsker, har jeg ikke prøvet i en tærte før. Efter at have prøvet det, kan jeg kun give det min allervarmeste anbefaling. It really ties the pie together, som de ville have sagt i The Big Lebowski. Tærten passer desuden bare så fint på påskefrokost-buffet-bordet. Den smager godt både nybagt (selvfølgelig), men også kold eller gen-opvarmet dagen derpå, så der er ingen madspild her. It's all good:-) Forårstærte med asparges, små kartofler og brie (6 pers)