Chili con carne med kaffe og chokoladeI anden del af kaffe-temaet her på bloggen skal kaffen bruges i det salte køkken. Jeg har set flere lovende opskrifter rundt omkring på en såkaldt "Coffee rub" til steaks og kylling, men jeg tror, sådan en opskrift lige skal gemmes til det bliver grill sæson igen (jeg er ikke hel års griller - desværre).

Men videre til chili con carne. Det er sådan en rigtig god og nem hverdagsret, men jeg synes, den kan være svær at få til at smage helt rigtigt, uden at den skal stå og simre i timevis - og ofte smager den bedst dagen efter, den er lavet. Men her er kaffe sammen med chokolade vores ven. De to er nemlig med til at intensivere smagene i chilien - uden at den kommer til at smage af hverken kaffe eller chili. Umami, kan man nok kalde det de to bidrager med.

Der indgår en hel del krydderier i denne opskrift. Hvis du mangler en eller to af dem, så don't sweat it - bare fyr lidt mere i af de andre krydderier. Husk også endelig en masse tilbehør, som er et hit hos både børn og voksne. 

Chili'en her smager også godt på andendagen, så lav en stor portion!
Chili con carne med kaffe og chokolade (6-8 pers)
1 stort rødløg (eller 2 mindre)
1 spsk jomfru olivenolie
400 g hakket oksekød
1 rød peber
1 dl stærk kaffe 
1-2 tsk chilipulver, gerne chipotle
1-2 tsk spidskommen
1-2 tsk koriander
1 tsk kanel
1 tsk paprika
2 tsk løgpulver
2 tsk hvidløgspeber
2 tsk oregano
1 lille ds tomatpure
2 ds hakket tomat
2 spsk brun farin 
1 ds bønner (f.eks. black beans, kidney beans eller chili beans)
25-40 g mørk chokolade
Salt & peber

Forslag til tilbehør:
Ris
Avocado i tern
Rødløg i tern
Creme fraiche
Frisk koriander
Majs
Tortillachips!
Lime
Revet cheddarost
Frisk chili i tynde skiver
Mexikansk øl eller måske en shandy

Instruktioner:
Hak løget i små tern. Varm olien i en stor gryde og steg løgene heri ved middelvarme, til de er gennemsigtige og gennemsigtige. Kom herefter alle krydderierne i (chilipulver, spidskommen, koriander, kanel, paprika, løgpulver, hvidløgspeber og oregano), og lad dem stege med et par minutter.

Kom kødet i og brun det godt igennem. Skær imens peberfrugten i tern, og når kødet er brunet kommes peberfrugten i. 

Kom tomatpure og kaffe i og rør rundt, så det bliver blandet godt i. Kom herefter de 2 ds hakket tomat og farin i og rør om. 

Lad herefter chilien simre 20 min med låg på - gerne længere tid om muligt. 

Dræn bønnerne og kom den i chilien. Smag til med salt og peber - og kom herefter chokoladen i lidt ad gange. Smag til mellem hvert stykke chokolade og stop med at putte chokolade i, når chilien er lige i øjet (altså i overført betydning).

Server med en masse lækkert tilbehør.

Kommentarer

Populære indlæg