Gå videre til hovedindholdet

Hawaiansk huli huli kylling med ananas


Jeg kan næsten ikke magte, at broderparten af denne sommer allerede er forbi. Sådan har jeg det vist hvert år, når sommeren så småt går på hæld, men jeg glemmer det (heldigvis) bare fra år til år. 

En måde at fastholde sommeren på lidt endnu er på madfronten, hvor man kan søge inspiration fra varmere himmelstrøg, som f.eks. Hawaii. Jeg synes, Hawaii er lidt underkendt rent madmæssigt (jeg kommer ihvertfald umiddelbart som det første til at tænke på Hawaii pizza, selvom det dybest set vist ikke har meget med Hawaii at gøre), men der skulle være meget godt at komme efter på øgruppen rent kulinarisk, så det vil jeg lige få undersøgt nærmere. Indtil videre er jeg faldet over denne grillede kyllingeret med friske ananas, som er temmelig forrygende - især hvis man har mulighed for at tilberede ananas og kylling på en grill (stegepande går dog også an). Vi fik ris til retten og tog lidt soyasauce og sød chilisauce i brug som en slags dyppelse til retten. En kartoffelsalat ville også være god hertil, men jeg ved ikke, hvor hawaii'ansk det lige er.

"Huli-huli" betyder i øvrigt "Vend-vend" på hawaiiansk, fordi kyllingestykkerne skal vendes på grillen (ligesom alt andet mad på en grill?) og pensles med rå mængder af lækker marinade. Det smager af sommer og er krydet uden at være stærkt. Hauʻoli i kāu papaʻaina!
Hawaiansk huli huli kylling med ananas (4 pers)
4 stk kyllingebrystfileter (ca 450 g)
1 dl saft fra dåseananas
½ dl soyasauce
3 spsk farin eller sukker
½ dl ketchup
½ dl kyllingebouillon
1 fed finthakket hvidløg
1 cm frisk, finthakket ingefær
½ frisk ananas

Tilbehør:
Ris
Soyasauce, sød chilisauce eller lign.
Forårsløg i tynde skiver

Instruktioner:
Skær kyllingen i mindre stykker (ca 4 stykker hver, så de er ca 2x4 cm).

Bland ananassaft, soyasauce, farin (eller sukker), ketchup, bouillon og finthakket ingefær og hvidløg godt i en stor skål. Hæld halvdelen af denne marinade over i en anden skål og sæt den på køl (det skal bruges til at pensle kyllingestykkerne med, mens de grilles). Kom kyllingestykkerne i resten af marinaden. Vend godt rundt, så alle stykker er dækkede, dæk skålen til og stil den på køl - mindst 1 time og gerne natten over.

Rens og skær frisk ananas i stykker på størrelse med kyllingestykkerne. Varm grillen/en grillpande/en almindelig pande godt op og grill ananassen over en god varme - ca 3 minutter på hver side, men hold øje med de ikke bliver brændte. Læg de færdige ananas på en tallerken og stil til side. Tag kyllingestykkerne op af marinaden og grill/steg også dem ca. 3-4 min på hver side - eller til de er netop gennemstegte. Vend dem hyppigt og brug den overskydende marinade til at pensle rundhåndet på kyllingestykkerne hver gang, de er blevet vendt. 

Server straks med ananasstykkerne, ris, soyasauce, sød chilisauce eller lignende, samt forårsløg i tynde skiver. 

Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Broccoli-salat med peanuts og tranebær - og en boganbefaling

Broccolisalat er måske ikke specielt julet, men det er ikke desto mindre en helt fantastisk salat, der passer rigtig fint til mange forskellige jule-retter. Faktisk synes jeg, det er så god en salat, at den kan udgøre et helt måltid i sig selv. Normalt laves den med solsikkekerner og rosiner, hvilket smager rigtig godt, men jeg synes, salaten bliver endnu bedre - og måske også lidt mere julet - med peanuts og tranebær. Og så har jeg læst en bog igen! Oh yes. Denne gang er det bogen "Euphoria" af Lily King. Historien foregår hovedsageligt i 1933, hvor man følger de tre antropologer Nell, Bankson og Fen (figurer der er løseligt baseret på real- life antropologerne Margaret Mead, Gregory Bateson og Reo Fortune) på deres årelange feltarbejde blandt forskellige stammer i Ny Guinea. Nell er en kontroversiel og berømt amerikansk antropolog, og Fen hendes opfarende ægtemand, som misunder hende hendes store succes. De to får selskab af englænderen Bankson, der hurtigt b...

Nemme surdejs-boller

Jeg har af flere omgange forsøgt at blive sådan en type, der har en god surdej kørende.  Jeg synes helt klart, at brød og bagværk smager bedre, når det er bagt på eller med surdej. Men holy smokes, det er svært at holde liv i sådan en størrelse. Jeg har forsøgt mig med flere forskellige opskrifter, og det er da også lykkedes at fremmane flere helt ok surdeje, men alle er afgået ved døden efter ganske få uger, enten fordi de mugnede, eller fordi jeg forsømte dem i en grad, så de til sidst bare var sådan nogle sørgelige væskende klumper, som på ingen måde burde komme i nærheden af menneskeføde. Nu er det imidlertid lykkedes mig at holde liv i en hæderlig surdej i et par måneder. Det, der har virket for mig (og surdejen), har været: Keep it simple. Når jeg opfrisker surdejen, gør jeg det på slump: Smid lidt surdej ud, kom lidt vand og mel i, rør rundt - ikke noget med at veje af og være præcis og alt det der. Og så bor surdejen i vores køleskab selvom sådan én vist egent...

Okonomiyaki / Japanske pandekager med spidskål og gulerødder

Jeg ved snart ikke, hvad jeg skal skrive her på bloggen for tiden. Her på vores lille stikvej, hvorfra min verden går, er der solskin, der er stille - når der ikke lige er børn, der leger i haverne - og på trods af nattefrosten er der forårsblomster, der titter frem rundt omkring. Det står i fuldstændig og virkelig mærkelig kontrast til den krise, der foregår lige nu rundt omkring i hele verden. Og de dramaer på liv og død, som må være endnu mere aktuelle end normalt på alverdens sygehuse. Også Skejby Sygehus, der ligger bare et par kilometer fra, hvor vi bor, og som jeg kan kigge over på på min daglige gåtur.  Så hvad gør man?? Jeg ved det ikke. Jeg ved bare, at jeg bliver hjemme og holder afstand og vasker mine hænder og og prøver at holde humøret oppe og venter og håber og tror på det bedste. Og fodrer min familie, for hvad kan man ellers gøre? Dagens opskrift er på okonomiyaki (åh, det er et dejligt ord at sige), der er en form for japanske madpandekager, som i a...