Gå videre til hovedindholdet

Espresso browniesJeg er åbenbart sådan én, der godt kan lide at køre temaer på bloggen. Senest et Tyskland-tema og tidligere f.eks. et De dødes dag-tema, et rabarber-tema, et Indien-tema og et ahornssirup-tema. Her forleden morgen fik jeg så en helt fantastisk ide til et nyt tema. Faktisk kan jeg ikke forstå, at jeg ikke har fået den før. Og ide'en er (drum roll, please): Kaffe-tema! Og selv tak! Og det var da så lidt!

Forleden, mens jeg drak dagens første kop kaffe, faldt det mig nemlig ind, at kaffe både bruges i det søde og det salte køkken, især i Mellem- og Sydamerika, og at det kunne være sjovt at prøve at lave sådan nogle retter. Hvis der er kaffe i, kan det jo ikke gå helt galt, skulle man synes.

Vi lægger ud med en opskrift fra det søde køkken. Men egentlig er denne her brownie mere intenst chokolade't og snasket end egentlig sød (selvom den selvfølgelig også er sød, som en brownie skal være). Kaffen smager ikke meget tydeligt igennem her, men giver snarere chokoladen en ekstra dimension. Den er god som den er, men endnu bedre med en kugle vanilleis og/eller friske bær til. 
Espresso brownies (9 store stykker)
150 g smør
150 g god, mørk chokolade
175 g sukker
3 tsk instant espressopulver
3 store æg, rumtemperatur
2 spsk usødet kakao
75 g mel

Instruktioner:
Tænd ovnen på 175 grader varmluft, og for en ca. 20x20 cm kageform med bagepapir. 

Skær smørret i mindre stykker og kom det i en kasserolle sammen med chokoladen, også i mindre stykker. Smelt smør og chokolade over meget lav varme og under omrøring - så det ikke brænder på. 

Når det hele er smeltet, tages kasserollen af varmen, og sukker og espressopulver kommes i. Rør med et piskeris, indtil sukkeret og kaffe er helt opløst i chokoladeblandingen.

Kom æggene i et ad gangen og rør godt mellem hvert æg. 

Bland kakao og mel og si dem i gennem en finmasket si. Bland til mel og kakao lige præcis er blandet i dejen, og der ikke er nogen melklumper. 

Hæld dejen i formen og bag nederst i ovnen i 20-25 min (20 min for en meget snasket brownie som på billedet - 25 min for en mere fast brownie). Hold øje med den ikke bliver mørk i kanterne og kom evt lidt folie over, hvis den gør.

Lad kagen køle af i formen, skær i passende stykker og server gerne med en god is og/eller frugt.

Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Broccoli-salat med peanuts og tranebær - og en boganbefaling

Broccolisalat er måske ikke specielt julet, men det er ikke desto mindre en helt fantastisk salat, der passer rigtig fint til mange forskellige jule-retter. Faktisk synes jeg, det er så god en salat, at den kan udgøre et helt måltid i sig selv. Normalt laves den med solsikkekerner og rosiner, hvilket smager rigtig godt, men jeg synes, salaten bliver endnu bedre - og måske også lidt mere julet - med peanuts og tranebær. Og så har jeg læst en bog igen! Oh yes. Denne gang er det bogen "Euphoria" af Lily King. Historien foregår hovedsageligt i 1933, hvor man følger de tre antropologer Nell, Bankson og Fen (figurer der er løseligt baseret på real- life antropologerne Margaret Mead, Gregory Bateson og Reo Fortune) på deres årelange feltarbejde blandt forskellige stammer i Ny Guinea. Nell er en kontroversiel og berømt amerikansk antropolog, og Fen hendes opfarende ægtemand, som misunder hende hendes store succes. De to får selskab af englænderen Bankson, der hurtigt b

Lyserøde djævleæg med bacon

Jeg har gennem mit liv set alt for mange amerikanske serier af svingende kvalitet, og derfor er jeg også blevet nysgerrig på alle de sjove former for mad og madtraditioner, de viser eller henviser til i serierne. Jeg kan især huske, at jeg i lang, lang tid havde meget lyst til at smage eggnog - og endte med at lave det selv (lige her :  https://alverdensmad1.blogspot.com/2016/12/eggnog.html ) og cobb salad, som jeg også endte med at lave en variation af selv (lige her:  https://alverdensmad1.blogspot.com/2018/05/cobb-salad-med-jordbr-og-blue-cheese.html ). Jeg kunne også godt tænke mig at lave (og smage!) en rigtig thanksgiving middag, men det må vente, til det bliver vinter igen om lang, lang tid. Men devilled eggs er endnu en ret i den lange række af amerikanske retter, jeg har haft lyst til at prøve. Da jeg så forleden så et billede af en variant, der var lyserød i kanterne, blev jeg bare nødt til at prøve dem.  De smager rigtig dejligt, og man behøver bestemt ikke a

Sprød hverdagssalat af spidskål og ærter

Jeg ved ikke, om det at denne salat er SÅ simpel og SÅ hurtig og nem at lave medvirker til, at det er en af mine yndlings-vintersalater? Men faktum er, at jeg er vild med den. Knasende spidskål, søde-bløde ærter og en syrlig dressing smagt godt til med salt og peber. Mere skal der faktisk ikke til, og salaten passer fint som tilbehør til mange af vinterens lidt tunge retter. Den er blevet en klassiker på middagsbordet her i huset. Spidskål- og ærtesalat (nok til 4 pers. som tilbehør) Salat : ½ spidskål 2 dl frosne ærter, optøede Dressing : 3 spsk god olivenolie 1½ spsk hvidvinseddike Salt og peber Lidt frisk dild Skør spidskålen i så tynde strimler som muligt, gerne på et mandolinjern. Kom kålen i en salatskål og hæld olivenolien, eddiken, salt og peber samt finthakket frisk dild direkte over, og vend herefter rigtig godt rundt i kålen, enten med (rene) hænder eller en gaffel og en ske. Smag til - måske skal der lidt mere salt og peber i. Bland til sidst ærte