Gå videre til hovedindholdet

Espresso brownies



Jeg er åbenbart sådan én, der godt kan lide at køre temaer på bloggen. Senest et Tyskland-tema og tidligere f.eks. et De dødes dag-tema, et rabarber-tema, et Indien-tema og et ahornssirup-tema. Her forleden morgen fik jeg så en helt fantastisk ide til et nyt tema. Faktisk kan jeg ikke forstå, at jeg ikke har fået den før. Og ide'en er (drum roll, please): Kaffe-tema! Og selv tak! Og det var da så lidt!

Forleden, mens jeg drak dagens første kop kaffe, faldt det mig nemlig ind, at kaffe både bruges i det søde og det salte køkken, især i Mellem- og Sydamerika, og at det kunne være sjovt at prøve at lave sådan nogle retter. Hvis der er kaffe i, kan det jo ikke gå helt galt, skulle man synes.

Vi lægger ud med en opskrift fra det søde køkken. Men egentlig er denne her brownie mere intenst chokolade't og snasket end egentlig sød (selvom den selvfølgelig også er sød, som en brownie skal være). Kaffen smager ikke meget tydeligt igennem her, men giver snarere chokoladen en ekstra dimension. Den er god som den er, men endnu bedre med en kugle vanilleis og/eller friske bær til. 
Espresso brownies (9 store stykker)
150 g smør
150 g god, mørk chokolade
175 g sukker
3 tsk instant espressopulver
3 store æg, rumtemperatur
2 spsk usødet kakao
75 g mel

Instruktioner:
Tænd ovnen på 175 grader varmluft, og for en ca. 20x20 cm kageform med bagepapir. 

Skær smørret i mindre stykker og kom det i en kasserolle sammen med chokoladen, også i mindre stykker. Smelt smør og chokolade over meget lav varme og under omrøring - så det ikke brænder på. 

Når det hele er smeltet, tages kasserollen af varmen, og sukker og espressopulver kommes i. Rør med et piskeris, indtil sukkeret og kaffe er helt opløst i chokoladeblandingen.

Kom æggene i et ad gangen og rør godt mellem hvert æg. 

Bland kakao og mel og si dem i gennem en finmasket si. Bland til mel og kakao lige præcis er blandet i dejen, og der ikke er nogen melklumper. 

Hæld dejen i formen og bag nederst i ovnen i 20-25 min (20 min for en meget snasket brownie som på billedet - 25 min for en mere fast brownie). Hold øje med den ikke bliver mørk i kanterne og kom evt lidt folie over, hvis den gør.

Lad kagen køle af i formen, skær i passende stykker og server gerne med en god is og/eller frugt.

Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Broccoli-salat med peanuts og tranebær - og en boganbefaling

Broccolisalat er måske ikke specielt julet, men det er ikke desto mindre en helt fantastisk salat, der passer rigtig fint til mange forskellige jule-retter. Faktisk synes jeg, det er så god en salat, at den kan udgøre et helt måltid i sig selv. Normalt laves den med solsikkekerner og rosiner, hvilket smager rigtig godt, men jeg synes, salaten bliver endnu bedre - og måske også lidt mere julet - med peanuts og tranebær. Og så har jeg læst en bog igen! Oh yes. Denne gang er det bogen "Euphoria" af Lily King. Historien foregår hovedsageligt i 1933, hvor man følger de tre antropologer Nell, Bankson og Fen (figurer der er løseligt baseret på real- life antropologerne Margaret Mead, Gregory Bateson og Reo Fortune) på deres årelange feltarbejde blandt forskellige stammer i Ny Guinea. Nell er en kontroversiel og berømt amerikansk antropolog, og Fen hendes opfarende ægtemand, som misunder hende hendes store succes. De to får selskab af englænderen Bankson, der hurtigt b...

Nemme surdejs-boller

Jeg har af flere omgange forsøgt at blive sådan en type, der har en god surdej kørende.  Jeg synes helt klart, at brød og bagværk smager bedre, når det er bagt på eller med surdej. Men holy smokes, det er svært at holde liv i sådan en størrelse. Jeg har forsøgt mig med flere forskellige opskrifter, og det er da også lykkedes at fremmane flere helt ok surdeje, men alle er afgået ved døden efter ganske få uger, enten fordi de mugnede, eller fordi jeg forsømte dem i en grad, så de til sidst bare var sådan nogle sørgelige væskende klumper, som på ingen måde burde komme i nærheden af menneskeføde. Nu er det imidlertid lykkedes mig at holde liv i en hæderlig surdej i et par måneder. Det, der har virket for mig (og surdejen), har været: Keep it simple. Når jeg opfrisker surdejen, gør jeg det på slump: Smid lidt surdej ud, kom lidt vand og mel i, rør rundt - ikke noget med at veje af og være præcis og alt det der. Og så bor surdejen i vores køleskab selvom sådan én vist egent...

Okonomiyaki / Japanske pandekager med spidskål og gulerødder

Jeg ved snart ikke, hvad jeg skal skrive her på bloggen for tiden. Her på vores lille stikvej, hvorfra min verden går, er der solskin, der er stille - når der ikke lige er børn, der leger i haverne - og på trods af nattefrosten er der forårsblomster, der titter frem rundt omkring. Det står i fuldstændig og virkelig mærkelig kontrast til den krise, der foregår lige nu rundt omkring i hele verden. Og de dramaer på liv og død, som må være endnu mere aktuelle end normalt på alverdens sygehuse. Også Skejby Sygehus, der ligger bare et par kilometer fra, hvor vi bor, og som jeg kan kigge over på på min daglige gåtur.  Så hvad gør man?? Jeg ved det ikke. Jeg ved bare, at jeg bliver hjemme og holder afstand og vasker mine hænder og og prøver at holde humøret oppe og venter og håber og tror på det bedste. Og fodrer min familie, for hvad kan man ellers gøre? Dagens opskrift er på okonomiyaki (åh, det er et dejligt ord at sige), der er en form for japanske madpandekager, som i a...