Gå videre til hovedindholdet

Vietnamesisk iskaffe-isVi er nået til sidste del af kaffe-opskrifterne i denne omgang, og vi slutter med et brag, if I do say so myself. 

Det her nemlig er en kaffe-is, der smager fabelagtigt, ikke krystalliserer, skal fryses direkte i fryseren uden brug af en ismaskine og i det hele taget laves med en latterligt nem opskrift med ganske få ingredienser

Opskriften er inspireret af vietnamesisk iskaffe (se opskrift her: https://alverdensmad1.blogspot.com/2018/05/vietnamesisk-is-kaffe.html), hvor man søder stærk kaffe med kondenseret mælk. Kondenseret mælk på dåse er en af de der ting, der først er dukket op i butikkerne indenfor de sidste år, men efterhånden kan fås de fleste steder. De står gerne omkring bage-tingene sammen med krymmel, chokoladesauce, osv. (som man jo så lige så godt kan købe lidt af som tilbehør til isen, når man nu er der).

Jeg har (endnu) ikke prøvet at lave denne is med andre smagsvarianter end kaffe, men er sikker på, den også vil være fantastisk i alle mulige andre variationer: Med vanilje, med bær, med chokolade, med nødder, med karamel. Yum!
Vietnamesisk iskaffe-is (knap og nap 1 liter)
2 spsk instant espressopulver
2,5 dl piskefløde
1 ds kondenseret mælk (ca 400 g)
1 tsk vanilleessens (til nøds 1 tsk vanillesukker)
1 spsk ahornsirup (kan udelades)
Evt lidt chokoladekugler eller lign. til pynt

Instruktioner:
Kom espressopulveret i en skål, og opløs det helt i lidt af fløden. Kom resten af fløden i og bland godt. Kom kondenseret mælk og vanilleessens i - bland og smag om der skal lidt ahornsirup i til at søde yderligere. 

Pisk blandingen med en elpisker i 3-4 min til den er let og luftig. Hvis du har god tid, kan du nu lade blandingen køle af i køleskabet en times tid. Ellers beklædes en lille form (med plads til ca. 1 liter) med bagepapir, og isblandingen kommes direkte heri.

Stilles i fryseren mindst 6 timer - eller indtil den er frosset. Vil man pynte med chokoladekugler, skal man lige vente et par timer eller tre med at komme dem på, til isen er stivnet en smule, så de ikke synker til bunds.

Isen er ret medgørlig og bliver ikke meget hård, men tag den ikke ud af fryseren før ca. 5 minutter før, den skal spises, så er den perfekt blød til at skære/scoope i. 

Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Broccoli-salat med peanuts og tranebær - og en boganbefaling

Broccolisalat er måske ikke specielt julet, men det er ikke desto mindre en helt fantastisk salat, der passer rigtig fint til mange forskellige jule-retter. Faktisk synes jeg, det er så god en salat, at den kan udgøre et helt måltid i sig selv. Normalt laves den med solsikkekerner og rosiner, hvilket smager rigtig godt, men jeg synes, salaten bliver endnu bedre - og måske også lidt mere julet - med peanuts og tranebær. Og så har jeg læst en bog igen! Oh yes. Denne gang er det bogen "Euphoria" af Lily King. Historien foregår hovedsageligt i 1933, hvor man følger de tre antropologer Nell, Bankson og Fen (figurer der er løseligt baseret på real- life antropologerne Margaret Mead, Gregory Bateson og Reo Fortune) på deres årelange feltarbejde blandt forskellige stammer i Ny Guinea. Nell er en kontroversiel og berømt amerikansk antropolog, og Fen hendes opfarende ægtemand, som misunder hende hendes store succes. De to får selskab af englænderen Bankson, der hurtigt b

Lyserøde djævleæg med bacon

Jeg har gennem mit liv set alt for mange amerikanske serier af svingende kvalitet, og derfor er jeg også blevet nysgerrig på alle de sjove former for mad og madtraditioner, de viser eller henviser til i serierne. Jeg kan især huske, at jeg i lang, lang tid havde meget lyst til at smage eggnog - og endte med at lave det selv (lige her :  https://alverdensmad1.blogspot.com/2016/12/eggnog.html ) og cobb salad, som jeg også endte med at lave en variation af selv (lige her:  https://alverdensmad1.blogspot.com/2018/05/cobb-salad-med-jordbr-og-blue-cheese.html ). Jeg kunne også godt tænke mig at lave (og smage!) en rigtig thanksgiving middag, men det må vente, til det bliver vinter igen om lang, lang tid. Men devilled eggs er endnu en ret i den lange række af amerikanske retter, jeg har haft lyst til at prøve. Da jeg så forleden så et billede af en variant, der var lyserød i kanterne, blev jeg bare nødt til at prøve dem.  De smager rigtig dejligt, og man behøver bestemt ikke a

Sprød hverdagssalat af spidskål og ærter

Jeg ved ikke, om det at denne salat er SÅ simpel og SÅ hurtig og nem at lave medvirker til, at det er en af mine yndlings-vintersalater? Men faktum er, at jeg er vild med den. Knasende spidskål, søde-bløde ærter og en syrlig dressing smagt godt til med salt og peber. Mere skal der faktisk ikke til, og salaten passer fint som tilbehør til mange af vinterens lidt tunge retter. Den er blevet en klassiker på middagsbordet her i huset. Spidskål- og ærtesalat (nok til 4 pers. som tilbehør) Salat : ½ spidskål 2 dl frosne ærter, optøede Dressing : 3 spsk god olivenolie 1½ spsk hvidvinseddike Salt og peber Lidt frisk dild Skør spidskålen i så tynde strimler som muligt, gerne på et mandolinjern. Kom kålen i en salatskål og hæld olivenolien, eddiken, salt og peber samt finthakket frisk dild direkte over, og vend herefter rigtig godt rundt i kålen, enten med (rene) hænder eller en gaffel og en ske. Smag til - måske skal der lidt mere salt og peber i. Bland til sidst ærte