Vietnamesisk iskaffe-isVi er nået til sidste del af kaffe-opskrifterne i denne omgang, og vi slutter med et brag, if I do say so myself. 

Det her nemlig er en kaffe-is, der smager fabelagtigt, ikke krystalliserer, skal fryses direkte i fryseren uden brug af en ismaskine og i det hele taget laves med en latterligt nem opskrift med ganske få ingredienser

Opskriften er inspireret af vietnamesisk iskaffe (se opskrift her: https://alverdensmad1.blogspot.com/2018/05/vietnamesisk-is-kaffe.html), hvor man søder stærk kaffe med kondenseret mælk. Kondenseret mælk på dåse er en af de der ting, der først er dukket op i butikkerne indenfor de sidste år, men efterhånden kan fås de fleste steder. De står gerne omkring bage-tingene sammen med krymmel, chokoladesauce, osv. (som man jo så lige så godt kan købe lidt af som tilbehør til isen, når man nu er der).

Jeg har (endnu) ikke prøvet at lave denne is med andre smagsvarianter end kaffe, men er sikker på, den også vil være fantastisk i alle mulige andre variationer: Med vanilje, med bær, med chokolade, med nødder, med karamel. Yum!
Vietnamesisk iskaffe-is (knap og nap 1 liter)
2 spsk instant espressopulver
2,5 dl piskefløde
1 ds kondenseret mælk (ca 400 g)
1 tsk vanilleessens (til nøds 1 tsk vanillesukker)
1 spsk ahornsirup (kan udelades)
Evt lidt chokoladekugler eller lign. til pynt

Instruktioner:
Kom espressopulveret i en skål, og opløs det helt i lidt af fløden. Kom resten af fløden i og bland godt. Kom kondenseret mælk og vanilleessens i - bland og smag om der skal lidt ahornsirup i til at søde yderligere. 

Pisk blandingen med en elpisker i 3-4 min til den er let og luftig. Hvis du har god tid, kan du nu lade blandingen køle af i køleskabet en times tid. Ellers beklædes en lille form (med plads til ca. 1 liter) med bagepapir, og isblandingen kommes direkte heri.

Stilles i fryseren mindst 6 timer - eller indtil den er frosset. Vil man pynte med chokoladekugler, skal man lige vente et par timer eller tre med at komme dem på, til isen er stivnet en smule, så de ikke synker til bunds.

Isen er ret medgørlig og bliver ikke meget hård, men tag den ikke ud af fryseren før ca. 5 minutter før, den skal spises, så er den perfekt blød til at skære/scoope i. 

Kommentarer

Populære indlæg