Gå videre til hovedindholdet

Vietnamesisk iskaffe-is



Vi er nået til sidste del af kaffe-opskrifterne i denne omgang, og vi slutter med et brag, if I do say so myself. 

Det her nemlig er en kaffe-is, der smager fabelagtigt, ikke krystalliserer, skal fryses direkte i fryseren uden brug af en ismaskine og i det hele taget laves med en latterligt nem opskrift med ganske få ingredienser

Opskriften er inspireret af vietnamesisk iskaffe (se opskrift her: https://alverdensmad1.blogspot.com/2018/05/vietnamesisk-is-kaffe.html), hvor man søder stærk kaffe med kondenseret mælk. Kondenseret mælk på dåse er en af de der ting, der først er dukket op i butikkerne indenfor de sidste år, men efterhånden kan fås de fleste steder. De står gerne omkring bage-tingene sammen med krymmel, chokoladesauce, osv. (som man jo så lige så godt kan købe lidt af som tilbehør til isen, når man nu er der).

Jeg har (endnu) ikke prøvet at lave denne is med andre smagsvarianter end kaffe, men er sikker på, den også vil være fantastisk i alle mulige andre variationer: Med vanilje, med bær, med chokolade, med nødder, med karamel. Yum!
Vietnamesisk iskaffe-is (knap og nap 1 liter)
2 spsk instant espressopulver
2,5 dl piskefløde
1 ds kondenseret mælk (ca 400 g)
1 tsk vanilleessens (til nøds 1 tsk vanillesukker)
1 spsk ahornsirup (kan udelades)
Evt lidt chokoladekugler eller lign. til pynt

Instruktioner:
Kom espressopulveret i en skål, og opløs det helt i lidt af fløden. Kom resten af fløden i og bland godt. Kom kondenseret mælk og vanilleessens i - bland og smag om der skal lidt ahornsirup i til at søde yderligere. 

Pisk blandingen med en elpisker i 3-4 min til den er let og luftig. Hvis du har god tid, kan du nu lade blandingen køle af i køleskabet en times tid. Ellers beklædes en lille form (med plads til ca. 1 liter) med bagepapir, og isblandingen kommes direkte heri.

Stilles i fryseren mindst 6 timer - eller indtil den er frosset. Vil man pynte med chokoladekugler, skal man lige vente et par timer eller tre med at komme dem på, til isen er stivnet en smule, så de ikke synker til bunds.

Isen er ret medgørlig og bliver ikke meget hård, men tag den ikke ud af fryseren før ca. 5 minutter før, den skal spises, så er den perfekt blød til at skære/scoope i. 

Kommentarer

  1. Den blev ikke særligt tyk ved piskning....

    SvarSlet
  2. Skal lidt af piskefløden varmes lidt op, så pulveret kan opløses deri?

    SvarSlet
  3. Kan den ikke med fordel fryses i ismaskine

    SvarSlet

Send en kommentar

Populære opslag fra denne blog

Broccoli-salat med peanuts og tranebær - og en boganbefaling

Broccolisalat er måske ikke specielt julet, men det er ikke desto mindre en helt fantastisk salat, der passer rigtig fint til mange forskellige jule-retter. Faktisk synes jeg, det er så god en salat, at den kan udgøre et helt måltid i sig selv. Normalt laves den med solsikkekerner og rosiner, hvilket smager rigtig godt, men jeg synes, salaten bliver endnu bedre - og måske også lidt mere julet - med peanuts og tranebær. Og så har jeg læst en bog igen! Oh yes. Denne gang er det bogen "Euphoria" af Lily King. Historien foregår hovedsageligt i 1933, hvor man følger de tre antropologer Nell, Bankson og Fen (figurer der er løseligt baseret på real- life antropologerne Margaret Mead, Gregory Bateson og Reo Fortune) på deres årelange feltarbejde blandt forskellige stammer i Ny Guinea. Nell er en kontroversiel og berømt amerikansk antropolog, og Fen hendes opfarende ægtemand, som misunder hende hendes store succes. De to får selskab af englænderen Bankson, der hurtigt b...

Nemme surdejs-boller

Jeg har af flere omgange forsøgt at blive sådan en type, der har en god surdej kørende.  Jeg synes helt klart, at brød og bagværk smager bedre, når det er bagt på eller med surdej. Men holy smokes, det er svært at holde liv i sådan en størrelse. Jeg har forsøgt mig med flere forskellige opskrifter, og det er da også lykkedes at fremmane flere helt ok surdeje, men alle er afgået ved døden efter ganske få uger, enten fordi de mugnede, eller fordi jeg forsømte dem i en grad, så de til sidst bare var sådan nogle sørgelige væskende klumper, som på ingen måde burde komme i nærheden af menneskeføde. Nu er det imidlertid lykkedes mig at holde liv i en hæderlig surdej i et par måneder. Det, der har virket for mig (og surdejen), har været: Keep it simple. Når jeg opfrisker surdejen, gør jeg det på slump: Smid lidt surdej ud, kom lidt vand og mel i, rør rundt - ikke noget med at veje af og være præcis og alt det der. Og så bor surdejen i vores køleskab selvom sådan én vist egent...

Okonomiyaki / Japanske pandekager med spidskål og gulerødder

Jeg ved snart ikke, hvad jeg skal skrive her på bloggen for tiden. Her på vores lille stikvej, hvorfra min verden går, er der solskin, der er stille - når der ikke lige er børn, der leger i haverne - og på trods af nattefrosten er der forårsblomster, der titter frem rundt omkring. Det står i fuldstændig og virkelig mærkelig kontrast til den krise, der foregår lige nu rundt omkring i hele verden. Og de dramaer på liv og død, som må være endnu mere aktuelle end normalt på alverdens sygehuse. Også Skejby Sygehus, der ligger bare et par kilometer fra, hvor vi bor, og som jeg kan kigge over på på min daglige gåtur.  Så hvad gør man?? Jeg ved det ikke. Jeg ved bare, at jeg bliver hjemme og holder afstand og vasker mine hænder og og prøver at holde humøret oppe og venter og håber og tror på det bedste. Og fodrer min familie, for hvad kan man ellers gøre? Dagens opskrift er på okonomiyaki (åh, det er et dejligt ord at sige), der er en form for japanske madpandekager, som i a...