Gå videre til hovedindholdet

Buttermilk biscuits



Buttermilk biscuits forbindes fortrinsvis med USA, især sydstaterne, men minder af udseende og struktur meget om de engelske scones. De er sprøde udenpå og fantastisk lækkert bløde og "flagede" indeni, men modsat scones er de ikke søde og spises typisk som kuvertbrød til en frokost eller middag. Ligesom scones har de dog også den vidunderlige egenskab, at de laves med bagepulver og ikke gær som hævemiddel, så de skal hverken æltes eller hæve, og derfor kan de laves på under en time fra start til slut. 

Hvis man mod forventning ikke skulle få spist dem alle op, egner de sig også godt til at fryse og tø op i ved en senere lejlighed. Og endelig skal jeg huske at tilføje, at de også er gode med ost og/eller syltetøj til eftermiddagskaffen. En-joy!

Buttermilk biscuits (10-12 stk)
350 g mel
1 tsk fint salt
2 tsk sukker
4 tsk bagepulver
150 g koldt smør
1 æg
1½ dl kold kærnemælk + lidt ekstra til pensling
Evt 3-4 spsk iskoldt vand

Instruktioner
Bland mel, salt, sukker og bagepulver i en skål. Skær den kolde smør i tern eller riv den på den grove side af et rivejern ned i melet. Brug en gaffel eller hænderne til at gnide smørret ud i melet. Det behøver ikke være ensartet - der må gerne være nogle smørklumper.

Bland æg og kærnemælk i en anden skål og kommes i melet. Rør eller ælt sammen til det akkurat er blandet - det skal ikke æltes for meget. Hvis dejen er for tør, kommes lidt iskoldt vand i, en skefuld ad gangen. Dejen skal være ret fast og let klistret.

Kom lidt mel på bordet og rul dejen ud med en kagerulle til en størrelse på ca. 15 x 20 cm. Tænk på dejen som delt i tre på den lange led og fold de to ende-dele ind over den midterste del, ligesom hvis du skulle folde et stykke papir sammen til at putte i en konvolut (dengang man stadig gjorde det). Vend dejen om, så den øverste foldning kommer til at være nederst. 

Rul dejen ud igen til den er ca 1½ cm tyk og udstik små biscuits med en udstikker eller et glas på ca. 5 cm i diameter. Saml den overskydende dej og rul ud igen og udstik. Fortsæt til der ikke er mere dej tilbage. 

Sæt biscuits'ene på en tallerken, og kom dem i køleskabet i 20 minutter. Varm imens ovnen op til 200 grader varmluft. 

Kom biscuits'ene på en bageplade med bagepapir og pensl med lidt kærnemælk. Bag 15-20 minutter til biscuits'ene er gyldne og netop bagte. Hvis de bager for længe bliver de hurtigt tørre. Lad afkøle let på

Smager bedst lune og samme dag som de er bagt, men egner sig fint til at frysning.

Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Nemme surdejs-boller

Jeg har af flere omgange forsøgt at blive sådan en type, der har en god surdej kørende.  Jeg synes helt klart, at brød og bagværk smager bedre, når det er bagt på eller med surdej. Men holy smokes, det er svært at holde liv i sådan en størrelse. Jeg har forsøgt mig med flere forskellige opskrifter, og det er da også lykkedes at fremmane flere helt ok surdeje, men alle er afgået ved døden efter ganske få uger, enten fordi de mugnede, eller fordi jeg forsømte dem i en grad, så de til sidst bare var sådan nogle sørgelige væskende klumper, som på ingen måde burde komme i nærheden af menneskeføde. Nu er det imidlertid lykkedes mig at holde liv i en hæderlig surdej i et par måneder. Det, der har virket for mig (og surdejen), har været: Keep it simple. Når jeg opfrisker surdejen, gør jeg det på slump: Smid lidt surdej ud, kom lidt vand og mel i, rør rundt - ikke noget med at veje af og være præcis og alt det der. Og så bor surdejen i vores køleskab selvom sådan én vist egent...

Broccoli-salat med peanuts og tranebær - og en boganbefaling

Broccolisalat er måske ikke specielt julet, men det er ikke desto mindre en helt fantastisk salat, der passer rigtig fint til mange forskellige jule-retter. Faktisk synes jeg, det er så god en salat, at den kan udgøre et helt måltid i sig selv. Normalt laves den med solsikkekerner og rosiner, hvilket smager rigtig godt, men jeg synes, salaten bliver endnu bedre - og måske også lidt mere julet - med peanuts og tranebær. Og så har jeg læst en bog igen! Oh yes. Denne gang er det bogen "Euphoria" af Lily King. Historien foregår hovedsageligt i 1933, hvor man følger de tre antropologer Nell, Bankson og Fen (figurer der er løseligt baseret på real- life antropologerne Margaret Mead, Gregory Bateson og Reo Fortune) på deres årelange feltarbejde blandt forskellige stammer i Ny Guinea. Nell er en kontroversiel og berømt amerikansk antropolog, og Fen hendes opfarende ægtemand, som misunder hende hendes store succes. De to får selskab af englænderen Bankson, der hurtigt b...

Saftige rabarber-snitter med sprød crumble

Jamen, jeg ved snart ikke, hvad jeg skal skrive andet end at det her er en virkelig god kage med en sød og saftig sandkage-agtig bund, syrligt-søde raberber i midten, toppet af med en gang sprøde mandler og crumble. Den er nem at bage, men kræver lidt opvask, da man skal bruge en del skåle undervejs. Men det er vist også det eneste negative, jeg kan finde på at sige om denne forårs-lækkerbisken. Saftige rabarber-snitter med sprød crumble  (ca 12 stk) Rabarber-fyld 4 stængler rabarber 50 g sukker 2 tsk maizena Crumble 75 g sukker 75 g mel 1 tsk vanillesukker 75 g smør Lidt mandelflager Dej 100 g creme fraiche 1 æg 1 æggeblomme 1 tsk vanille sukker ½ tsk kardemomme 150 g mel 100 g sukker ½ tsk bagepulver ½ tsk natron 100 g smeltet smør Instruktioner Tænd ovnen på 175 g varmluft og lad varme op, mens du laver kagen. Rens og skær rabarberne i 1 cm små stykker. Bland dem godt med sukker og maizena i en skål og ...