Gå videre til hovedindholdet

Biryani med grøntsager og sprødstegte løg



Biryani er en skøn, nem og aromatisk indisk risret. Retten laves normalt med marineret kylling eller kogte æg, men her er den dog i en helt vegetarisk version med masser af grøntsager.  

Der indgår rigtig mange krydderier i retten, ligesom der gør i de fleste rigtigt gode indiske opskrifter. Krydderierne er dog nemme at få fat i, og mange har man nok i forvejen. I en snæver vending (og det er sikkert helligbrøde at sige), kan man godt nøjes med at købe en god garam masala, som fås i de fleste større supermarkeder, og så fyre en god portion af den i. De sprødstegte løg er heller ikke strengt nødvendige for en god biryani-oplevelse, så de kan også udelades, men de giver en dejlig sprødhed til retten. Under alle omstændigheder skal man ikke spare tilbehøret, for lunt naan brød, friske krydderurter og sprøde nødder løfter retten op til nye højder.
अपने भोजन का आनंद लें
Biryani med grøntsager og sprødstegte løg (4-6 pers)
Til risen:
4 dl basmatiris
1 spsk ghee eller smagsneutral olie
1 laurbærblad
2 kanelstænger eller 1 tsk stødt kanel
2 tsk gurkemeje
4 kardemommekapsler eller 1 tsk stødt kardemomme
3 tsk garam masala
1 tsk stødt koriander
1 tsk stødt spidskommen
1½ tsk salt

Grøntsager:
1 spsk ghee eller smagsneutral olie
1 finthakket fed hvidløg
2 tsk garam masala
1 rød peberfrugt i små tern
1 stor gulerod, skrællet og i mindre tern
½ broccoli i mindre "buketter" 
250 g champignon, renset og skåret i tynde skiver
2 dl frosne ærter, optøet

Sprødstegte løg (kan undlades):
3-4 løg i tynde skiver
Ca 5 dl smagsneutral olie til stegning (f.eks. raps- eller majsolie)

Til servering:
Salte cashewnødder
Lune naan brød (færdigkøbte eller se opskrift her: https://alverdensmad1.blogspot.com/2018/03/naan.html)
Hakkede, friske krydderurter, f.eks. mynte eller koriander
Neutral yoghurt (god hvis nogen i selskabet har det hårdt med lidt spicy mad)

Instruktioner:
Rens og klargør grøntsagerne først - så er resten af retten hurtig og nem at lave.

Til risen:
Skyl risen godt igennem i en fintmasket si.

Varm ghee/olie i en gryde og kom alle krydderierne (pånær salt) i og varm dem godt igennem under omrøring. Kom herefter også risen i, og lad den stege med ved middel varme og under omrøring et par minutter. Kom herefter 8 dl vand og 1 tsk salt i gryden og bring den i kog med låg på (det koget voldsomt op, så gå ikke en lang tur imens). Skru ned til lav varme, og lad risene simre i 12 minutter med låg på. Herefter tages de af varmen og står (stadig med låg på) i ca 10 minutter.

Imens risen koges varmes ghee/olie på en stor pande (der skal kunne indeholde både ris og grøntsager). Kom hakket hvidløg og garam masala på panden og steg igennem ved middelvarme i 2-3 minutter under omrøring. Kom champignon, peberfrugt, gulerod og broccoli på panden, og steg det ved lidt højere varme i 7-8 minutter, eller til de netop er mørre. Kom ærterne i, og lad dem blive varme.

Hvis der skal laves sprødstegte løg til retten, varmes olien hertil godt op i en pande, og løgskiverne kommes i. Skru lidt ned for varmen, og steg løgene under omrøring til de er mørke og helt gennemstegte. Tag dem op med en hulske, og lad dem dryppe af på et stykke køkkenrulle. Olien bliver meget varm, så vær forsigtig med den ("Ja, mor!"), og lad den afkøle, inden den kasseres.

Tag låget af risen og brug en gaffel til at ligesom fluffe den op, så den bliver luftig. Hvis man ikke er så meget for det helt autentiske, indiske look, fjernes kanelstang, laurbærblad og kardemommekapsler. Kom herefter risen over i panden med grøntsager, og vend forsigtigt det hele sammen, så risen ikke bliver mast sammen, men forbliver luftig. Smag til med lidt salt.

Serveres straks med et hav af skønt tilbehør og gerne en kold Indian pale ale.

Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Okonomiyaki / Japanske pandekager med spidskål og gulerødder

Jeg ved snart ikke, hvad jeg skal skrive her på bloggen for tiden. Her på vores lille stikvej, hvorfra min verden går, er der solskin, der er stille - når der ikke lige er børn, der leger i haverne - og på trods af nattefrosten er der forårsblomster, der titter frem rundt omkring. Det står i fuldstændig og virkelig mærkelig kontrast til den krise, der foregår lige nu rundt omkring i hele verden. Og de dramaer på liv og død, som må være endnu mere aktuelle end normalt på alverdens sygehuse. Også Skejby Sygehus, der ligger bare et par kilometer fra, hvor vi bor, og som jeg kan kigge over på på min daglige gåtur.  Så hvad gør man?? Jeg ved det ikke. Jeg ved bare, at jeg bliver hjemme og holder afstand og vasker mine hænder og og prøver at holde humøret oppe og venter og håber og tror på det bedste. Og fodrer min familie, for hvad kan man ellers gøre? Dagens opskrift er på okonomiyaki (åh, det er et dejligt ord at sige), der er en form for japanske madpandekager, som i al si

Broccoli-salat med peanuts og tranebær - og en boganbefaling

Broccolisalat er måske ikke specielt julet, men det er ikke desto mindre en helt fantastisk salat, der passer rigtig fint til mange forskellige jule-retter. Faktisk synes jeg, det er så god en salat, at den kan udgøre et helt måltid i sig selv. Normalt laves den med solsikkekerner og rosiner, hvilket smager rigtig godt, men jeg synes, salaten bliver endnu bedre - og måske også lidt mere julet - med peanuts og tranebær. Og så har jeg læst en bog igen! Oh yes. Denne gang er det bogen "Euphoria" af Lily King. Historien foregår hovedsageligt i 1933, hvor man følger de tre antropologer Nell, Bankson og Fen (figurer der er løseligt baseret på real- life antropologerne Margaret Mead, Gregory Bateson og Reo Fortune) på deres årelange feltarbejde blandt forskellige stammer i Ny Guinea. Nell er en kontroversiel og berømt amerikansk antropolog, og Fen hendes opfarende ægtemand, som misunder hende hendes store succes. De to får selskab af englænderen Bankson, der hurtigt b

Forårstærte med asparges, små kartofler og brie

Dette er officielt min nye yndlings forårstærte! Den er fuld af gode sager som asparges, små kartofler og pinjekerner og har en dejlig grov og sprød fuldkornsbund, men det er ikke (kun) det, der gør den så vidunderlig. Hemmeligheden er brie! Skøn, fed, smagfuld brie, der gemmer sig nede i tærten og bare får det hele til at gå op i en højere enhed. Man kommer tit alle mulige andre former for oste i eller ovenpå en tærte - hytteost, revet ost eller feta for eksempel - men  brie, som jeg ellers elsker, har jeg ikke prøvet i en tærte før. Efter at have prøvet det, kan jeg kun give det min allervarmeste anbefaling. It really ties the pie together, som de ville have sagt i The Big Lebowski. Tærten passer desuden bare så fint på påskefrokost-buffet-bordet. Den smager godt både nybagt (selvfølgelig), men også kold eller gen-opvarmet dagen derpå, så der er ingen madspild her. It's all good:-) Forårstærte med asparges, små kartofler og brie (6 pers)