Biryani med grøntsager og sprødstegte løgBiryani er en skøn, nem og aromatisk indisk risret. Retten laves normalt med marineret kylling eller kogte æg, men her er den dog i en helt vegetarisk version med masser af grøntsager.  

Der indgår rigtig mange krydderier i retten, ligesom der gør i de fleste rigtigt gode indiske opskrifter. Krydderierne er dog nemme at få fat i, og mange har man nok i forvejen. I en snæver vending (og det er sikkert helligbrøde at sige), kan man godt nøjes med at købe en god garam masala, som fås i de fleste større supermarkeder, og så fyre en god portion af den i. De sprødstegte løg er heller ikke strengt nødvendige for en god biryani-oplevelse, så de kan også udelades, men de giver en dejlig sprødhed til retten. Under alle omstændigheder skal man ikke spare tilbehøret, for lunt naan brød, friske krydderurter og sprøde nødder løfter retten op til nye højder.
अपने भोजन का आनंद लें
Biryani med grøntsager og sprødstegte løg (4-6 pers)
Til risen:
4 dl basmatiris
1 spsk ghee eller smagsneutral olie
1 laurbærblad
2 kanelstænger eller 1 tsk stødt kanel
2 tsk gurkemeje
4 kardemommekapsler eller 1 tsk stødt kardemomme
3 tsk garam masala
1 tsk stødt koriander
1 tsk stødt spidskommen
1½ tsk salt

Grøntsager:
1 spsk ghee eller smagsneutral olie
1 finthakket fed hvidløg
2 tsk garam masala
1 rød peberfrugt i små tern
1 stor gulerod, skrællet og i mindre tern
½ broccoli i mindre "buketter" 
250 g champignon, renset og skåret i tynde skiver
2 dl frosne ærter, optøet

Sprødstegte løg (kan undlades):
3-4 løg i tynde skiver
Ca 5 dl smagsneutral olie til stegning (f.eks. raps- eller majsolie)

Til servering:
Salte cashewnødder
Lune naan brød (færdigkøbte eller se opskrift her: https://alverdensmad1.blogspot.com/2018/03/naan.html)
Hakkede, friske krydderurter, f.eks. mynte eller koriander
Neutral yoghurt (god hvis nogen i selskabet har det hårdt med lidt spicy mad)

Instruktioner:
Rens og klargør grøntsagerne først - så er resten af retten hurtig og nem at lave.

Til risen:
Skyl risen godt igennem i en fintmasket si.

Varm ghee/olie i en gryde og kom alle krydderierne (pånær salt) i og varm dem godt igennem under omrøring. Kom herefter også risen i, og lad den stege med ved middel varme og under omrøring et par minutter. Kom herefter 8 dl vand og 1 tsk salt i gryden og bring den i kog med låg på (det koget voldsomt op, så gå ikke en lang tur imens). Skru ned til lav varme, og lad risene simre i 12 minutter med låg på. Herefter tages de af varmen og står (stadig med låg på) i ca 10 minutter.

Imens risen koges varmes ghee/olie på en stor pande (der skal kunne indeholde både ris og grøntsager). Kom hakket hvidløg og garam masala på panden og steg igennem ved middelvarme i 2-3 minutter under omrøring. Kom champignon, peberfrugt, gulerod og broccoli på panden, og steg det ved lidt højere varme i 7-8 minutter, eller til de netop er mørre. Kom ærterne i, og lad dem blive varme.

Hvis der skal laves sprødstegte løg til retten, varmes olien hertil godt op i en pande, og løgskiverne kommes i. Skru lidt ned for varmen, og steg løgene under omrøring til de er mørke og helt gennemstegte. Tag dem op med en hulske, og lad dem dryppe af på et stykke køkkenrulle. Olien bliver meget varm, så vær forsigtig med den ("Ja, mor!"), og lad den afkøle, inden den kasseres.

Tag låget af risen og brug en gaffel til at ligesom fluffe den op, så den bliver luftig. Hvis man ikke er så meget for det helt autentiske, indiske look, fjernes kanelstang, laurbærblad og kardemommekapsler. Kom herefter risen over i panden med grøntsager, og vend forsigtigt det hele sammen, så risen ikke bliver mast sammen, men forbliver luftig. Smag til med lidt salt.

Serveres straks med et hav af skønt tilbehør og gerne en kold Indian pale ale.

Kommentarer

Populære indlæg