Overhovedet ikke apropos påske, men dette er en ret jeg meget længe har haft lyst til at prøve - simpelthen fordi den er lidt spøjs.
Det drejer sig om den egyptiske nationalret koshari, som består af både ris OG pasta, linser og kikærter - bundet sammen af en lækker tomatsauce og hjemmeristede løg.
Retten sælges normalt som street food og er da også en smule besværlig at lave selv - mest fordi der både skal koges ris og pasta. Derfor kan den anbefales at lave den som restemad, hvis man i forvejen har noget ris eller pasta i overskud. For det er nemlig en superlækker spise med gode konsistenser og varme krydderier.
Set bort fra de stegte løg, der drysses over retten med rund hånd, så er dette en ret lavet fuldstændig af tørvarer og konserves, og jeg kan derfor ikke lade være med at skrive mig den bag øret, i fald vi engang kommer ud i et The Last of Us-scenarie, eller hvis en anden mindre uhyggelig virus skulle melde sin ankomst. Tomatsaucen i retten kræver dog en ret velassorteret krydderihylde. Man kan dog sagtens få et fint resultalt selvom man ikke bruger alle krydderierne, ligesom man selvfølgelig kan udelade krydderier man ikke bryder sig om.
Koshari / Egyptisk street food (4 pers)
Sprøde løg
1 stort løg
3 spsk mel
1 tsk salt
Smagsneutral olie til stegning
Tomatsovs
1 løg
1 fed hvidløg
1 tsk kanel
1 tsk paprika
1 tsk spidskommen
1 tsk stødt koriander
½ tsk chili
½ tsk kardemomme
½ tsk muskatnød
1 ds hakkede tomater
Salt & peber
Smagsneutral olie til stegning
Pasta
150 g suppehorn, makaroni eller en anden type "små pastaer"
Ris og linser
2½ dl ris (jeg brugte brune ris)
½ dåse færdige linser (jeg brugte belugalinser)
Desuden:
Kikærter fra dåse
Lidt frisk koriander eller koriander
Instruktioner:
Sprøde løg:
Skær løget i tynde skiver. Bland mel og salt i en skål og vend løgringene godt heri, så de er dækket af mel.
Dæk bunden af en pande med et tyndt lag olie, varm op til lidt over middelvarme og kom løgene i et enkelt lag. Steges i 8-10 min til løgene er gyldne og stegte. Rør lidt rundt i dem ind i mellem. Tag løgene op af panden og lad dryppe af på et par stykker køkkenrulle. Når løgene køler lidt af, bliver de helt sprøde.
Tomatsauce:
Hak løg og hvidløg fint. Varm lidt olie i en gryde og kom de to slags løg og alle krydderierne i. Lad stege ved middelvarme til løgene er gennemstegte. Kom de hakkede tomater i og lad simre 15-20 min, til saucen er kogt lidt ind. Smag til med salt og peber. Er saucen lidt bitter, kan man komme et nip sukker i - det plejer at hjælpe.
Kog pastaen efter instruktionerne på pakken.
Kog risen efter instruktionerne på pakken. Bland linserne i risen de sidste 2-3 minutter af kogetiden, så de også bliver varmet godt igennem.
Server enten alle delene, så de spisende selv kan lave deres egen portion eller anret på følgende måde: Ris/linser efterfuldt af pasta, lidt kikærter, en generøs skefuld sauce og et rundhåndet drys sprøde løg og lidt hakket frisk persille eller koriander.
Kommentarer
Send en kommentar