Gå videre til hovedindholdet

Sprøde kyllingenuggets i sur-sød sauce


Det kinesiske nytår er lige om hjørnet, nærmere bestemt tirsdag d. 5 februar. Så går vi fra fra hundens år og ind i grisens år. Grisens år er afslutningen på de kinesiske dyretegns cyklus på 12 år, og grisens år er derfor et år for afslutning og refleksion samt forberedelse og planlægning af den næste 12 års periode. Grisens år skulle desuden være et roligt (fordi grise ikke kan lide for meget drama åbenbart) og meget socialt (fordi grise er sociale dyr) år. Så ved man det.

Men det kinesiske nytår falder utroligt godt sammen med, at jeg på det seneste har haft vildt lyst til asiatisk mad. Hvis jeg havde tænkt mig om, havde jeg nok lavet en svinekødsret, når nu vi går ind i grisens år, men det blev altså kylling. Nærmere betegnet sprøde saftige kyllingestykker i en blød sur-sød sauce med sprøde grøntsager og søde ananas. Det smager helt som kinesisk take away - bare bedre. Og så er det SÅ nemt selv at lave sur-sød sauce og endda med ting jeg vil gætte på, at de fleste allerede har hjemme i køkkenet. Det eneste tidskrævende ved retten er at vende kyllingestykkerne i 2xmel og æg og derefter stege dem for sig selv, men det er besværet værd, for det bliver bare så sprødt og godt. Man kan selvfølgelig bare stege nogle kyllingestykker, men den krydrede coating giver lige retten det ekstra.

Glædeligt kinesisk nytår!
Sprøde kyllingenuggets i sur-sød sauce (4 pers)
Kylling
2 kyllingebryster
4 spsk majsstivelse/Maizena
2 æg
6 spsk mel
1 tsk fint salt
½ tsk peber
½ tsk løgpulver
½ tsk hvidløgspulver
½ dl smagsneutral olie

Sauce
1 spsk smagsneutral olie
1 løg
2 gulerødder
1 stor rød peber
1 ds ananas 
1 spsk majsstivelse
2 spsk tomatketchup
2 spsk soya
1 spsk risvinseddike eller hvidvinseddike

Desuden:
Kogte ris og evt. ristede sesamfrø og frisk koriander til servering.

Tilberedning:

Kylling:
Skær kyllingbrysterne i mundrette stykker. 

Kom majsstivelsen i én dyb tallerken; slå æggene ud i en anden dyb tallerken og pisk dem let sammen, og bland endelig mel og krydderier (salt, peber, hvidløgssalt og løgsalt) i en tredje dyb tallerken.

Kom først kyllingestykkerne i maizenaen og sørg for at de bliver helt dækket af maizenaen. Kom derefter kyllingestykkerne i æggemassen. Sørg igen for at de bliver godt dækket. Kom dem endelig en tur over i melet og vend dem godt rundt, så de er dækkede. Læg kyllingestykkerne på en ren tallerken.

Varm olien op i en stegepande og steg kyllingestykkerne ved middelhøj-høj varme, til de er sprøde og netop gennemstegte. Tag dem af varmen, læg dem på en ren tallerken (ja, der går nogle tallerkner til her) og stil til side mens du laver saucen.

Sauce:
Hak løget i fine tern. Skræl gulerødderne, og skær dem i tynde strimler. Rengør den røde peber og skær også den i tynde strimler. Tag ananasstykkerne op af dåsen (smid IKKE ananaslagen ud - den skal bruges i saucen) og 
Skyld panden af og varm ny olie op i den. Steg løg, peberfrugt og gulerod ved mediumhøj varme i 4-5 minutter, til gulerodsstykkerne er lige knap mørre. Kom ananasstykkerne i og steg dem med i et minuts tid. Kom ananaslage, soya, ketchup og eddike samt 1½ dl vand i. Rør rundt og varm op til kogepunktet. Rør maizenaen ud i ½ dl vand og rør den i saucen, når den når kogepunktet. Lad simre i et par minutter til den tykner lidt. Smag ikke til med salt, men med ketchup, eddike og soya! Kom kyllingestykkerne i saucen, og varm det hele igennem i et par minutter.

Server med ris og evt. ristede sesamfrø og frisk koriander.

Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Broccoli-salat med peanuts og tranebær - og en boganbefaling

Broccolisalat er måske ikke specielt julet, men det er ikke desto mindre en helt fantastisk salat, der passer rigtig fint til mange forskellige jule-retter. Faktisk synes jeg, det er så god en salat, at den kan udgøre et helt måltid i sig selv. Normalt laves den med solsikkekerner og rosiner, hvilket smager rigtig godt, men jeg synes, salaten bliver endnu bedre - og måske også lidt mere julet - med peanuts og tranebær. Og så har jeg læst en bog igen! Oh yes. Denne gang er det bogen "Euphoria" af Lily King. Historien foregår hovedsageligt i 1933, hvor man følger de tre antropologer Nell, Bankson og Fen (figurer der er løseligt baseret på real- life antropologerne Margaret Mead, Gregory Bateson og Reo Fortune) på deres årelange feltarbejde blandt forskellige stammer i Ny Guinea. Nell er en kontroversiel og berømt amerikansk antropolog, og Fen hendes opfarende ægtemand, som misunder hende hendes store succes. De to får selskab af englænderen Bankson, der hurtigt b

Lyserøde djævleæg med bacon

Jeg har gennem mit liv set alt for mange amerikanske serier af svingende kvalitet, og derfor er jeg også blevet nysgerrig på alle de sjove former for mad og madtraditioner, de viser eller henviser til i serierne. Jeg kan især huske, at jeg i lang, lang tid havde meget lyst til at smage eggnog - og endte med at lave det selv (lige her :  https://alverdensmad1.blogspot.com/2016/12/eggnog.html ) og cobb salad, som jeg også endte med at lave en variation af selv (lige her:  https://alverdensmad1.blogspot.com/2018/05/cobb-salad-med-jordbr-og-blue-cheese.html ). Jeg kunne også godt tænke mig at lave (og smage!) en rigtig thanksgiving middag, men det må vente, til det bliver vinter igen om lang, lang tid. Men devilled eggs er endnu en ret i den lange række af amerikanske retter, jeg har haft lyst til at prøve. Da jeg så forleden så et billede af en variant, der var lyserød i kanterne, blev jeg bare nødt til at prøve dem.  De smager rigtig dejligt, og man behøver bestemt ikke a

Sprød hverdagssalat af spidskål og ærter

Jeg ved ikke, om det at denne salat er SÅ simpel og SÅ hurtig og nem at lave medvirker til, at det er en af mine yndlings-vintersalater? Men faktum er, at jeg er vild med den. Knasende spidskål, søde-bløde ærter og en syrlig dressing smagt godt til med salt og peber. Mere skal der faktisk ikke til, og salaten passer fint som tilbehør til mange af vinterens lidt tunge retter. Den er blevet en klassiker på middagsbordet her i huset. Spidskål- og ærtesalat (nok til 4 pers. som tilbehør) Salat : ½ spidskål 2 dl frosne ærter, optøede Dressing : 3 spsk god olivenolie 1½ spsk hvidvinseddike Salt og peber Lidt frisk dild Skør spidskålen i så tynde strimler som muligt, gerne på et mandolinjern. Kom kålen i en salatskål og hæld olivenolien, eddiken, salt og peber samt finthakket frisk dild direkte over, og vend herefter rigtig godt rundt i kålen, enten med (rene) hænder eller en gaffel og en ske. Smag til - måske skal der lidt mere salt og peber i. Bland til sidst ærte