Gå videre til hovedindholdet

Sprøde kyllingenuggets i sur-sød sauce


Det kinesiske nytår er lige om hjørnet, nærmere bestemt tirsdag d. 5 februar. Så går vi fra fra hundens år og ind i grisens år. Grisens år er afslutningen på de kinesiske dyretegns cyklus på 12 år, og grisens år er derfor et år for afslutning og refleksion samt forberedelse og planlægning af den næste 12 års periode. Grisens år skulle desuden være et roligt (fordi grise ikke kan lide for meget drama åbenbart) og meget socialt (fordi grise er sociale dyr) år. Så ved man det.

Men det kinesiske nytår falder utroligt godt sammen med, at jeg på det seneste har haft vildt lyst til asiatisk mad. Hvis jeg havde tænkt mig om, havde jeg nok lavet en svinekødsret, når nu vi går ind i grisens år, men det blev altså kylling. Nærmere betegnet sprøde saftige kyllingestykker i en blød sur-sød sauce med sprøde grøntsager og søde ananas. Det smager helt som kinesisk take away - bare bedre. Og så er det SÅ nemt selv at lave sur-sød sauce og endda med ting jeg vil gætte på, at de fleste allerede har hjemme i køkkenet. Det eneste tidskrævende ved retten er at vende kyllingestykkerne i 2xmel og æg og derefter stege dem for sig selv, men det er besværet værd, for det bliver bare så sprødt og godt. Man kan selvfølgelig bare stege nogle kyllingestykker, men den krydrede coating giver lige retten det ekstra.

Glædeligt kinesisk nytår!
Sprøde kyllingenuggets i sur-sød sauce (4 pers)
Kylling
2 kyllingebryster
4 spsk majsstivelse/Maizena
2 æg
6 spsk mel
1 tsk fint salt
½ tsk peber
½ tsk løgpulver
½ tsk hvidløgspulver
½ dl smagsneutral olie

Sauce
1 spsk smagsneutral olie
1 løg
2 gulerødder
1 stor rød peber
1 ds ananas 
1 spsk majsstivelse
2 spsk tomatketchup
2 spsk soya
1 spsk risvinseddike eller hvidvinseddike

Desuden:
Kogte ris og evt. ristede sesamfrø og frisk koriander til servering.

Tilberedning:

Kylling:
Skær kyllingbrysterne i mundrette stykker. 

Kom majsstivelsen i én dyb tallerken; slå æggene ud i en anden dyb tallerken og pisk dem let sammen, og bland endelig mel og krydderier (salt, peber, hvidløgssalt og løgsalt) i en tredje dyb tallerken.

Kom først kyllingestykkerne i maizenaen og sørg for at de bliver helt dækket af maizenaen. Kom derefter kyllingestykkerne i æggemassen. Sørg igen for at de bliver godt dækket. Kom dem endelig en tur over i melet og vend dem godt rundt, så de er dækkede. Læg kyllingestykkerne på en ren tallerken.

Varm olien op i en stegepande og steg kyllingestykkerne ved middelhøj-høj varme, til de er sprøde og netop gennemstegte. Tag dem af varmen, læg dem på en ren tallerken (ja, der går nogle tallerkner til her) og stil til side mens du laver saucen.

Sauce:
Hak løget i fine tern. Skræl gulerødderne, og skær dem i tynde strimler. Rengør den røde peber og skær også den i tynde strimler. Tag ananasstykkerne op af dåsen (smid IKKE ananaslagen ud - den skal bruges i saucen) og 
Skyld panden af og varm ny olie op i den. Steg løg, peberfrugt og gulerod ved mediumhøj varme i 4-5 minutter, til gulerodsstykkerne er lige knap mørre. Kom ananasstykkerne i og steg dem med i et minuts tid. Kom ananaslage, soya, ketchup og eddike samt 1½ dl vand i. Rør rundt og varm op til kogepunktet. Rør maizenaen ud i ½ dl vand og rør den i saucen, når den når kogepunktet. Lad simre i et par minutter til den tykner lidt. Smag ikke til med salt, men med ketchup, eddike og soya! Kom kyllingestykkerne i saucen, og varm det hele igennem i et par minutter.

Server med ris og evt. ristede sesamfrø og frisk koriander.

Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Nemme surdejs-boller

Jeg har af flere omgange forsøgt at blive sådan en type, der har en god surdej kørende.  Jeg synes helt klart, at brød og bagværk smager bedre, når det er bagt på eller med surdej. Men holy smokes, det er svært at holde liv i sådan en størrelse. Jeg har forsøgt mig med flere forskellige opskrifter, og det er da også lykkedes at fremmane flere helt ok surdeje, men alle er afgået ved døden efter ganske få uger, enten fordi de mugnede, eller fordi jeg forsømte dem i en grad, så de til sidst bare var sådan nogle sørgelige væskende klumper, som på ingen måde burde komme i nærheden af menneskeføde. Nu er det imidlertid lykkedes mig at holde liv i en hæderlig surdej i et par måneder. Det, der har virket for mig (og surdejen), har været: Keep it simple. Når jeg opfrisker surdejen, gør jeg det på slump: Smid lidt surdej ud, kom lidt vand og mel i, rør rundt - ikke noget med at veje af og være præcis og alt det der. Og så bor surdejen i vores køleskab selvom sådan én vist egent...

Broccoli-salat med peanuts og tranebær - og en boganbefaling

Broccolisalat er måske ikke specielt julet, men det er ikke desto mindre en helt fantastisk salat, der passer rigtig fint til mange forskellige jule-retter. Faktisk synes jeg, det er så god en salat, at den kan udgøre et helt måltid i sig selv. Normalt laves den med solsikkekerner og rosiner, hvilket smager rigtig godt, men jeg synes, salaten bliver endnu bedre - og måske også lidt mere julet - med peanuts og tranebær. Og så har jeg læst en bog igen! Oh yes. Denne gang er det bogen "Euphoria" af Lily King. Historien foregår hovedsageligt i 1933, hvor man følger de tre antropologer Nell, Bankson og Fen (figurer der er løseligt baseret på real- life antropologerne Margaret Mead, Gregory Bateson og Reo Fortune) på deres årelange feltarbejde blandt forskellige stammer i Ny Guinea. Nell er en kontroversiel og berømt amerikansk antropolog, og Fen hendes opfarende ægtemand, som misunder hende hendes store succes. De to får selskab af englænderen Bankson, der hurtigt b...

Saftige rabarber-snitter med sprød crumble

Jamen, jeg ved snart ikke, hvad jeg skal skrive andet end at det her er en virkelig god kage med en sød og saftig sandkage-agtig bund, syrligt-søde raberber i midten, toppet af med en gang sprøde mandler og crumble. Den er nem at bage, men kræver lidt opvask, da man skal bruge en del skåle undervejs. Men det er vist også det eneste negative, jeg kan finde på at sige om denne forårs-lækkerbisken. Saftige rabarber-snitter med sprød crumble  (ca 12 stk) Rabarber-fyld 4 stængler rabarber 50 g sukker 2 tsk maizena Crumble 75 g sukker 75 g mel 1 tsk vanillesukker 75 g smør Lidt mandelflager Dej 100 g creme fraiche 1 æg 1 æggeblomme 1 tsk vanille sukker ½ tsk kardemomme 150 g mel 100 g sukker ½ tsk bagepulver ½ tsk natron 100 g smeltet smør Instruktioner Tænd ovnen på 175 g varmluft og lad varme op, mens du laver kagen. Rens og skær rabarberne i 1 cm små stykker. Bland dem godt med sukker og maizena i en skål og ...