Gå videre til hovedindholdet

Koldhævet salt & peber grydebrød



Koldhævede brød og boller er virkelig geniale. Med et absolut minimum af indsats får man de lækreste brød med blød krumme og sej-sprød skorpe. Dejen skal hæve (mindst) natten over, så det eneste der kræves er, at man har lidt tid. 

Brødet her passer fint til morgenmad (til mange) eller som et stort madbrød. Jeg elsker salt&peber rundstykker, så her har jeg (med held) prøvet at genskabe smagen fra Tilst-bagerens skønne salt&peber rundstykker (som jeg i parentes bemærket slet ikke får ofte nok), men hvis man ikke er til den slags gøgl og pjat, kan man selvfølgelig bare udelade det.

Jeg har brugt tørgær i dejen, og det er jo noget mærkeligt noget, men det fungerer godt her - dels fordi man kan have det til at ligge i køleskabet i lang tid (op til et år, tror jeg) og dermed altid har gær på hånden til en bagningn, og så skal det ikke opløses i vand, før de andre ingredienser kommer i, så på den måde bliver bagningen endnu nemmere. Man kan dog sagtens bruge almindeligt frisk gær i opskriften. Så skal man blot opløse 25 g. frisk gær i det lunkne vand, før resten af ingredienserne kommes i. 

Dejen kan fint holde sig et par dage på køl, så hvis man ikke har lyst at bage et stort brød, kan man i stedet bruge en mindre del af dejen til at bage omgang morgen- eller eftermiddagsboller, som kan laves, lige når man har brug for dem. Resten af dejen kan så stilles på køl igen. På den måde kan man få friskbagte boller flere gange på en weekend for eksempel. Bollerne skal dog bages ved lidt lavere temperatur, 225 grader varmluft, og selvfølgelig i kortere tid end et stort brød, ca. 15-20 min. Dejen er ret våd i det, så skal man lave boller, er det nemmest at lægge dem på bagepladen med våde hænder eller en våd spiseske.

Rigtig god bagning!
Koldhævet salt&peber grydebrød (1 stort brød)
Brød
7 dl lunkent vand
1 pk tørgær (ca 1 spsk tørgær) 
1 tsk sukker
1 spsk salt
850 g mel (heraf kan 200 g udgøres af anden mel end hvedemel, f.eks. groft mel eller tipo 00 mel)

Topping
Blå birkes, sesamfrø, et nip sennepspulver, 1 nip paprika, groft salt, friskkværnet peber.

Desuden: En gryde med låg, der kan tåle at komme i ovnen ved høje temperaturer eller en stegeso.

Brød, dag 1: 
Kom det lunkne vand i en STOR skål (dejen hæver en hel del). Bland tørgær, sukker, salt og mel i en anden skål, og rør det herefter (med hånden, en ske eller en røremaskine) ud i vandet  til en nogenlunde glat masse - ca. 4-5 min. Hvis det kan lade sig gøre, så stil nu dejen med et viskestykke over ved stuetemperatur i 1 times tid for at få gang i hævningen. Ellers - eller herefter - dækkes skålen med dej med et stykke husholdningsfilm og stilles på køl i mindst 8 timer, gerne længere. Dejen kan stå på køl op til et par dage, før den bages.

Brød, dag 2:
Tag skålen med dej ud af køleren, så dejen står lidt tid ved stuetemperatur. Tænd for ovnen ved 250 grader varmluft. For imens gryde eller stegeso med et stykke bagepapir (nogen siger dejen ikke sidder fast i gryden pga de høje temperaturer, men det har jeg aldrig kunnet få til at lykkes, så bagepapir it is), kom låg på og kom gryde/stegeso tom ind i ovnen, så den når at blive brandvarm, inden dejen kommes i. 

Når ovnen er nået op på 250 grader, tages gryden/stegesoen ud, og dejen hældes direkte heri med lidt hjælp fra en dejskraber, men uden at presse luften ud af dejen. Drys rundhåndet med den ønskede topping (eller ingenting). Sæt låg på og stil den i ovnen i 30 min. Herefter tages låget af, der skrues ned til 200 g varmluft, og brødet bages yderligere 15 min, så skorpen bliver sprød og god. Bank på dejen, og hvis den lyder hul, er den ved at være færdig. Hvis ikke, får den lige nogle minutter ekstra. Ønskes en ekstra sprød skorpe, kan brødet tages ud af stegesoen og bages 5 min ekstra fritstående i ovnen.

Lad brødet køle godt af, inden det skæres, da skiverne ellers bliver grimme. Brødet må dog gerne være lunt, når det skæres. Egner sig fint til frysning.

Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Broccoli-salat med peanuts og tranebær - og en boganbefaling

Broccolisalat er måske ikke specielt julet, men det er ikke desto mindre en helt fantastisk salat, der passer rigtig fint til mange forskellige jule-retter. Faktisk synes jeg, det er så god en salat, at den kan udgøre et helt måltid i sig selv. Normalt laves den med solsikkekerner og rosiner, hvilket smager rigtig godt, men jeg synes, salaten bliver endnu bedre - og måske også lidt mere julet - med peanuts og tranebær. Og så har jeg læst en bog igen! Oh yes. Denne gang er det bogen "Euphoria" af Lily King. Historien foregår hovedsageligt i 1933, hvor man følger de tre antropologer Nell, Bankson og Fen (figurer der er løseligt baseret på real- life antropologerne Margaret Mead, Gregory Bateson og Reo Fortune) på deres årelange feltarbejde blandt forskellige stammer i Ny Guinea. Nell er en kontroversiel og berømt amerikansk antropolog, og Fen hendes opfarende ægtemand, som misunder hende hendes store succes. De to får selskab af englænderen Bankson, der hurtigt b

Lyserøde djævleæg med bacon

Jeg har gennem mit liv set alt for mange amerikanske serier af svingende kvalitet, og derfor er jeg også blevet nysgerrig på alle de sjove former for mad og madtraditioner, de viser eller henviser til i serierne. Jeg kan især huske, at jeg i lang, lang tid havde meget lyst til at smage eggnog - og endte med at lave det selv (lige her :  https://alverdensmad1.blogspot.com/2016/12/eggnog.html ) og cobb salad, som jeg også endte med at lave en variation af selv (lige her:  https://alverdensmad1.blogspot.com/2018/05/cobb-salad-med-jordbr-og-blue-cheese.html ). Jeg kunne også godt tænke mig at lave (og smage!) en rigtig thanksgiving middag, men det må vente, til det bliver vinter igen om lang, lang tid. Men devilled eggs er endnu en ret i den lange række af amerikanske retter, jeg har haft lyst til at prøve. Da jeg så forleden så et billede af en variant, der var lyserød i kanterne, blev jeg bare nødt til at prøve dem.  De smager rigtig dejligt, og man behøver bestemt ikke a

Sprød hverdagssalat af spidskål og ærter

Jeg ved ikke, om det at denne salat er SÅ simpel og SÅ hurtig og nem at lave medvirker til, at det er en af mine yndlings-vintersalater? Men faktum er, at jeg er vild med den. Knasende spidskål, søde-bløde ærter og en syrlig dressing smagt godt til med salt og peber. Mere skal der faktisk ikke til, og salaten passer fint som tilbehør til mange af vinterens lidt tunge retter. Den er blevet en klassiker på middagsbordet her i huset. Spidskål- og ærtesalat (nok til 4 pers. som tilbehør) Salat : ½ spidskål 2 dl frosne ærter, optøede Dressing : 3 spsk god olivenolie 1½ spsk hvidvinseddike Salt og peber Lidt frisk dild Skør spidskålen i så tynde strimler som muligt, gerne på et mandolinjern. Kom kålen i en salatskål og hæld olivenolien, eddiken, salt og peber samt finthakket frisk dild direkte over, og vend herefter rigtig godt rundt i kålen, enten med (rene) hænder eller en gaffel og en ske. Smag til - måske skal der lidt mere salt og peber i. Bland til sidst ærte