Gå videre til hovedindholdet

Tacos al pastor



Tacos al pastor er en måske lidt atypisk mexikansk ret, og det er der en god grund til. For selvom retten er mexikansk minder den på mange måder om den mellemøstlige shawarma og fandt da også vej til Mexico via libanesiske immigranter i starten af det 20. århundrede (og der var tale om kristne immigranter, hvis nogen skulle undre sig over, at der indgår svinekød i retten).

Min version af retten er dog ret uautentisk. Normalt bruger man nemlig svinemave (jeg bruger svinekotelet), der steges på spyd over en grill (jeg steger blot kødet på en almindelig pande) og brug af mange forskellige slags chili (som jeg ærlig talt ikke ved, hvor jeg skal finde henne endsige, om jeg ville kunne smage forskel på dem). Så her er tale om lidt af en bastardisering og forsimpling af den oprindelige ret, som til gengæld er ikke så lidt nemmere at tilberede end den klassiske udgave. Og så smager den - i al beskedenhed - helt forrygende!

Tacos al pastor (2-3 pers)
350 g svinekoteletter (uden fedtkant og lign)
Marinade:
1 lille ds tomatpure
2 spsk kogende vand
1 tsk hvidløgspulver
1 tsk løgpulver
½ tsk chipotle chili (eller mere hvis det skal være stærkere)
1 tsk spidskommen
1 tsk kanel
1 tsk salt

½ ananas

Syltede rødløg:
1 stort rødløg
1 dl eddike
1 dl sukker

Desuden:
Lidt olivenolie
4 små tortillaer (jeg brugte fuldkorns-tortillaer)
Frisk koriander
Limefrugter

Instruktioner:
Dagen før:
Skær koteletterne i små kuber på 1x1 cm, og kom dem i en frysepose.
Bland alle ingredienserne til marinaden og kom den ned til kødet i posen. Luk posen med en knude og fordel marinaden over alt kødet ved forsigtigt at vende og gnide på posen. Læg på køl natten over - gerne op til 24 timer.

Lav også rødløgene:
Skær rødløget midt over og derefter i tynde skiver. Kom i en ren og varmefast skål eller lignende. Kog sukker og eddike op i en lille gryde til sukkeret er helt opløst (OBS. Min familie er nær ved at dø, når jeg gør dette, fordi den varme eddike åbenbart er meget hård for deres sarte næser - så husk at holde køkkenvinduet vidt åbent under dette trin). Hæld den varme eddike over løgene, lad køle lidt af, dæk til med husholdningsfilm og stil på køl.

På dagen:
Skær ananasen i små mundrette stykker på ca. 1x1 cm. Læg i en skål og stil til side.

Herefter tager retten ikke mere end ti minutter at forberede:

Varm olivenolie op i en pande, og steg kødstykkerne ved ret høj varme i 5-6 min, så de karameliserer let og bliver sprøde udenpå og saftige indeni. 

Varm imens tortillaerne. Jeg synes, det gøres nemmest ved at pakke dem ind i et rent viskestykke og give dem 2 min. i mikroovnen. Så bliver de bløde og meget varme - også selvom de ligger ovenpå hinanden. (og nu prøvede jeg lige at google, om man overhovedet må putte tørre viskestykker i mikroovnen uden at alt bryder i brand, men så vidt jeg kan se, går det fint, så længe der ikke er stykker af metal eller plastik i viskestykket).

Server byg-selv tacoerne ved at sætte kød, ananas, tortillaerne og rødløg på bordet sammen med frisk koriander og limeskiver. Man kan også servere med salsa og guacamole til, men det er bestemt ikke en nødvendighed.

Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Lyserøde djævleæg med bacon

Jeg har gennem mit liv set alt for mange amerikanske serier af svingende kvalitet, og derfor er jeg også blevet nysgerrig på alle de sjove former for mad og madtraditioner, de viser eller henviser til i serierne. Jeg kan især huske, at jeg i lang, lang tid havde meget lyst til at smage eggnog - og endte med at lave det selv (lige her :  https://alverdensmad1.blogspot.com/2016/12/eggnog.html ) og cobb salad, som jeg også endte med at lave en variation af selv (lige her:  https://alverdensmad1.blogspot.com/2018/05/cobb-salad-med-jordbr-og-blue-cheese.html ). Jeg kunne også godt tænke mig at lave (og smage!) en rigtig thanksgiving middag, men det må vente, til det bliver vinter igen om lang, lang tid. Men devilled eggs er endnu en ret i den lange række af amerikanske retter, jeg har haft lyst til at prøve. Da jeg så forleden så et billede af en variant, der var lyserød i kanterne, blev jeg bare nødt til at prøve dem.  De smager rigtig dejligt, og man behøver bestemt ikke a

Nemme surdejs-boller

Jeg har af flere omgange forsøgt at blive sådan en type, der har en god surdej kørende.  Jeg synes helt klart, at brød og bagværk smager bedre, når det er bagt på eller med surdej. Men holy smokes, det er svært at holde liv i sådan en størrelse. Jeg har forsøgt mig med flere forskellige opskrifter, og det er da også lykkedes at fremmane flere helt ok surdeje, men alle er afgået ved døden efter ganske få uger, enten fordi de mugnede, eller fordi jeg forsømte dem i en grad, så de til sidst bare var sådan nogle sørgelige væskende klumper, som på ingen måde burde komme i nærheden af menneskeføde. Nu er det imidlertid lykkedes mig at holde liv i en hæderlig surdej i et par måneder. Det, der har virket for mig (og surdejen), har været: Keep it simple. Når jeg opfrisker surdejen, gør jeg det på slump: Smid lidt surdej ud, kom lidt vand og mel i, rør rundt - ikke noget med at veje af og være præcis og alt det der. Og så bor surdejen i vores køleskab selvom sådan én vist egentlig

Forårstærte med asparges, små kartofler og brie

Dette er officielt min nye yndlings forårstærte! Den er fuld af gode sager som asparges, små kartofler og pinjekerner og har en dejlig grov og sprød fuldkornsbund, men det er ikke (kun) det, der gør den så vidunderlig. Hemmeligheden er brie! Skøn, fed, smagfuld brie, der gemmer sig nede i tærten og bare får det hele til at gå op i en højere enhed. Man kommer tit alle mulige andre former for oste i eller ovenpå en tærte - hytteost, revet ost eller feta for eksempel - men  brie, som jeg ellers elsker, har jeg ikke prøvet i en tærte før. Efter at have prøvet det, kan jeg kun give det min allervarmeste anbefaling. It really ties the pie together, som de ville have sagt i The Big Lebowski. Tærten passer desuden bare så fint på påskefrokost-buffet-bordet. Den smager godt både nybagt (selvfølgelig), men også kold eller gen-opvarmet dagen derpå, så der er ingen madspild her. It's all good:-) Forårstærte med asparges, små kartofler og brie (6 pers)