Gå videre til hovedindholdet

Tacos al pastor



Tacos al pastor er en måske lidt atypisk mexikansk ret, og det er der en god grund til. For selvom retten er mexikansk minder den på mange måder om den mellemøstlige shawarma og fandt da også vej til Mexico via libanesiske immigranter i starten af det 20. århundrede (og der var tale om kristne immigranter, hvis nogen skulle undre sig over, at der indgår svinekød i retten).

Min version af retten er dog ret uautentisk. Normalt bruger man nemlig svinemave (jeg bruger svinekotelet), der steges på spyd over en grill (jeg steger blot kødet på en almindelig pande) og brug af mange forskellige slags chili (som jeg ærlig talt ikke ved, hvor jeg skal finde henne endsige, om jeg ville kunne smage forskel på dem). Så her er tale om lidt af en bastardisering og forsimpling af den oprindelige ret, som til gengæld er ikke så lidt nemmere at tilberede end den klassiske udgave. Og så smager den - i al beskedenhed - helt forrygende!

Tacos al pastor (2-3 pers)
350 g svinekoteletter (uden fedtkant og lign)
Marinade:
1 lille ds tomatpure
2 spsk kogende vand
1 tsk hvidløgspulver
1 tsk løgpulver
½ tsk chipotle chili (eller mere hvis det skal være stærkere)
1 tsk spidskommen
1 tsk kanel
1 tsk salt

½ ananas

Syltede rødløg:
1 stort rødløg
1 dl eddike
1 dl sukker

Desuden:
Lidt olivenolie
4 små tortillaer (jeg brugte fuldkorns-tortillaer)
Frisk koriander
Limefrugter

Instruktioner:
Dagen før:
Skær koteletterne i små kuber på 1x1 cm, og kom dem i en frysepose.
Bland alle ingredienserne til marinaden og kom den ned til kødet i posen. Luk posen med en knude og fordel marinaden over alt kødet ved forsigtigt at vende og gnide på posen. Læg på køl natten over - gerne op til 24 timer.

Lav også rødløgene:
Skær rødløget midt over og derefter i tynde skiver. Kom i en ren og varmefast skål eller lignende. Kog sukker og eddike op i en lille gryde til sukkeret er helt opløst (OBS. Min familie er nær ved at dø, når jeg gør dette, fordi den varme eddike åbenbart er meget hård for deres sarte næser - så husk at holde køkkenvinduet vidt åbent under dette trin). Hæld den varme eddike over løgene, lad køle lidt af, dæk til med husholdningsfilm og stil på køl.

På dagen:
Skær ananasen i små mundrette stykker på ca. 1x1 cm. Læg i en skål og stil til side.

Herefter tager retten ikke mere end ti minutter at forberede:

Varm olivenolie op i en pande, og steg kødstykkerne ved ret høj varme i 5-6 min, så de karameliserer let og bliver sprøde udenpå og saftige indeni. 

Varm imens tortillaerne. Jeg synes, det gøres nemmest ved at pakke dem ind i et rent viskestykke og give dem 2 min. i mikroovnen. Så bliver de bløde og meget varme - også selvom de ligger ovenpå hinanden. (og nu prøvede jeg lige at google, om man overhovedet må putte tørre viskestykker i mikroovnen uden at alt bryder i brand, men så vidt jeg kan se, går det fint, så længe der ikke er stykker af metal eller plastik i viskestykket).

Server byg-selv tacoerne ved at sætte kød, ananas, tortillaerne og rødløg på bordet sammen med frisk koriander og limeskiver. Man kan også servere med salsa og guacamole til, men det er bestemt ikke en nødvendighed.

Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Nemme surdejs-boller

Jeg har af flere omgange forsøgt at blive sådan en type, der har en god surdej kørende.  Jeg synes helt klart, at brød og bagværk smager bedre, når det er bagt på eller med surdej. Men holy smokes, det er svært at holde liv i sådan en størrelse. Jeg har forsøgt mig med flere forskellige opskrifter, og det er da også lykkedes at fremmane flere helt ok surdeje, men alle er afgået ved døden efter ganske få uger, enten fordi de mugnede, eller fordi jeg forsømte dem i en grad, så de til sidst bare var sådan nogle sørgelige væskende klumper, som på ingen måde burde komme i nærheden af menneskeføde. Nu er det imidlertid lykkedes mig at holde liv i en hæderlig surdej i et par måneder. Det, der har virket for mig (og surdejen), har været: Keep it simple. Når jeg opfrisker surdejen, gør jeg det på slump: Smid lidt surdej ud, kom lidt vand og mel i, rør rundt - ikke noget med at veje af og være præcis og alt det der. Og så bor surdejen i vores køleskab selvom sådan én vist egent...

Broccoli-salat med peanuts og tranebær - og en boganbefaling

Broccolisalat er måske ikke specielt julet, men det er ikke desto mindre en helt fantastisk salat, der passer rigtig fint til mange forskellige jule-retter. Faktisk synes jeg, det er så god en salat, at den kan udgøre et helt måltid i sig selv. Normalt laves den med solsikkekerner og rosiner, hvilket smager rigtig godt, men jeg synes, salaten bliver endnu bedre - og måske også lidt mere julet - med peanuts og tranebær. Og så har jeg læst en bog igen! Oh yes. Denne gang er det bogen "Euphoria" af Lily King. Historien foregår hovedsageligt i 1933, hvor man følger de tre antropologer Nell, Bankson og Fen (figurer der er løseligt baseret på real- life antropologerne Margaret Mead, Gregory Bateson og Reo Fortune) på deres årelange feltarbejde blandt forskellige stammer i Ny Guinea. Nell er en kontroversiel og berømt amerikansk antropolog, og Fen hendes opfarende ægtemand, som misunder hende hendes store succes. De to får selskab af englænderen Bankson, der hurtigt b...

Saftige rabarber-snitter med sprød crumble

Jamen, jeg ved snart ikke, hvad jeg skal skrive andet end at det her er en virkelig god kage med en sød og saftig sandkage-agtig bund, syrligt-søde raberber i midten, toppet af med en gang sprøde mandler og crumble. Den er nem at bage, men kræver lidt opvask, da man skal bruge en del skåle undervejs. Men det er vist også det eneste negative, jeg kan finde på at sige om denne forårs-lækkerbisken. Saftige rabarber-snitter med sprød crumble  (ca 12 stk) Rabarber-fyld 4 stængler rabarber 50 g sukker 2 tsk maizena Crumble 75 g sukker 75 g mel 1 tsk vanillesukker 75 g smør Lidt mandelflager Dej 100 g creme fraiche 1 æg 1 æggeblomme 1 tsk vanille sukker ½ tsk kardemomme 150 g mel 100 g sukker ½ tsk bagepulver ½ tsk natron 100 g smeltet smør Instruktioner Tænd ovnen på 175 g varmluft og lad varme op, mens du laver kagen. Rens og skær rabarberne i 1 cm små stykker. Bland dem godt med sukker og maizena i en skål og ...