Gå videre til hovedindholdet

Tacos al pastor



Tacos al pastor er en måske lidt atypisk mexikansk ret, og det er der en god grund til. For selvom retten er mexikansk minder den på mange måder om den mellemøstlige shawarma og fandt da også vej til Mexico via libanesiske immigranter i starten af det 20. århundrede (og der var tale om kristne immigranter, hvis nogen skulle undre sig over, at der indgår svinekød i retten).

Min version af retten er dog ret uautentisk. Normalt bruger man nemlig svinemave (jeg bruger svinekotelet), der steges på spyd over en grill (jeg steger blot kødet på en almindelig pande) og brug af mange forskellige slags chili (som jeg ærlig talt ikke ved, hvor jeg skal finde henne endsige, om jeg ville kunne smage forskel på dem). Så her er tale om lidt af en bastardisering og forsimpling af den oprindelige ret, som til gengæld er ikke så lidt nemmere at tilberede end den klassiske udgave. Og så smager den - i al beskedenhed - helt forrygende!

Tacos al pastor (2-3 pers)
350 g svinekoteletter (uden fedtkant og lign)
Marinade:
1 lille ds tomatpure
2 spsk kogende vand
1 tsk hvidløgspulver
1 tsk løgpulver
½ tsk chipotle chili (eller mere hvis det skal være stærkere)
1 tsk spidskommen
1 tsk kanel
1 tsk salt

½ ananas

Syltede rødløg:
1 stort rødløg
1 dl eddike
1 dl sukker

Desuden:
Lidt olivenolie
4 små tortillaer (jeg brugte fuldkorns-tortillaer)
Frisk koriander
Limefrugter

Instruktioner:
Dagen før:
Skær koteletterne i små kuber på 1x1 cm, og kom dem i en frysepose.
Bland alle ingredienserne til marinaden og kom den ned til kødet i posen. Luk posen med en knude og fordel marinaden over alt kødet ved forsigtigt at vende og gnide på posen. Læg på køl natten over - gerne op til 24 timer.

Lav også rødløgene:
Skær rødløget midt over og derefter i tynde skiver. Kom i en ren og varmefast skål eller lignende. Kog sukker og eddike op i en lille gryde til sukkeret er helt opløst (OBS. Min familie er nær ved at dø, når jeg gør dette, fordi den varme eddike åbenbart er meget hård for deres sarte næser - så husk at holde køkkenvinduet vidt åbent under dette trin). Hæld den varme eddike over løgene, lad køle lidt af, dæk til med husholdningsfilm og stil på køl.

På dagen:
Skær ananasen i små mundrette stykker på ca. 1x1 cm. Læg i en skål og stil til side.

Herefter tager retten ikke mere end ti minutter at forberede:

Varm olivenolie op i en pande, og steg kødstykkerne ved ret høj varme i 5-6 min, så de karameliserer let og bliver sprøde udenpå og saftige indeni. 

Varm imens tortillaerne. Jeg synes, det gøres nemmest ved at pakke dem ind i et rent viskestykke og give dem 2 min. i mikroovnen. Så bliver de bløde og meget varme - også selvom de ligger ovenpå hinanden. (og nu prøvede jeg lige at google, om man overhovedet må putte tørre viskestykker i mikroovnen uden at alt bryder i brand, men så vidt jeg kan se, går det fint, så længe der ikke er stykker af metal eller plastik i viskestykket).

Server byg-selv tacoerne ved at sætte kød, ananas, tortillaerne og rødløg på bordet sammen med frisk koriander og limeskiver. Man kan også servere med salsa og guacamole til, men det er bestemt ikke en nødvendighed.

Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Okonomiyaki / Japanske pandekager med spidskål og gulerødder

Jeg ved snart ikke, hvad jeg skal skrive her på bloggen for tiden. Her på vores lille stikvej, hvorfra min verden går, er der solskin, der er stille - når der ikke lige er børn, der leger i haverne - og på trods af nattefrosten er der forårsblomster, der titter frem rundt omkring. Det står i fuldstændig og virkelig mærkelig kontrast til den krise, der foregår lige nu rundt omkring i hele verden. Og de dramaer på liv og død, som må være endnu mere aktuelle end normalt på alverdens sygehuse. Også Skejby Sygehus, der ligger bare et par kilometer fra, hvor vi bor, og som jeg kan kigge over på på min daglige gåtur.  Så hvad gør man?? Jeg ved det ikke. Jeg ved bare, at jeg bliver hjemme og holder afstand og vasker mine hænder og og prøver at holde humøret oppe og venter og håber og tror på det bedste. Og fodrer min familie, for hvad kan man ellers gøre? Dagens opskrift er på okonomiyaki (åh, det er et dejligt ord at sige), der er en form for japanske madpandekager, som i al si

Broccoli-salat med peanuts og tranebær - og en boganbefaling

Broccolisalat er måske ikke specielt julet, men det er ikke desto mindre en helt fantastisk salat, der passer rigtig fint til mange forskellige jule-retter. Faktisk synes jeg, det er så god en salat, at den kan udgøre et helt måltid i sig selv. Normalt laves den med solsikkekerner og rosiner, hvilket smager rigtig godt, men jeg synes, salaten bliver endnu bedre - og måske også lidt mere julet - med peanuts og tranebær. Og så har jeg læst en bog igen! Oh yes. Denne gang er det bogen "Euphoria" af Lily King. Historien foregår hovedsageligt i 1933, hvor man følger de tre antropologer Nell, Bankson og Fen (figurer der er løseligt baseret på real- life antropologerne Margaret Mead, Gregory Bateson og Reo Fortune) på deres årelange feltarbejde blandt forskellige stammer i Ny Guinea. Nell er en kontroversiel og berømt amerikansk antropolog, og Fen hendes opfarende ægtemand, som misunder hende hendes store succes. De to får selskab af englænderen Bankson, der hurtigt b

Forårstærte med asparges, små kartofler og brie

Dette er officielt min nye yndlings forårstærte! Den er fuld af gode sager som asparges, små kartofler og pinjekerner og har en dejlig grov og sprød fuldkornsbund, men det er ikke (kun) det, der gør den så vidunderlig. Hemmeligheden er brie! Skøn, fed, smagfuld brie, der gemmer sig nede i tærten og bare får det hele til at gå op i en højere enhed. Man kommer tit alle mulige andre former for oste i eller ovenpå en tærte - hytteost, revet ost eller feta for eksempel - men  brie, som jeg ellers elsker, har jeg ikke prøvet i en tærte før. Efter at have prøvet det, kan jeg kun give det min allervarmeste anbefaling. It really ties the pie together, som de ville have sagt i The Big Lebowski. Tærten passer desuden bare så fint på påskefrokost-buffet-bordet. Den smager godt både nybagt (selvfølgelig), men også kold eller gen-opvarmet dagen derpå, så der er ingen madspild her. It's all good:-) Forårstærte med asparges, små kartofler og brie (6 pers)