Gå videre til hovedindholdet

Fastelavnsboller med vanillecreme, remonce og en lille chokoladekrone




Så er det snart for alvor tid til fastelavnsboller. Jeg elsker de helt klassiske boller med creme i og mørk glasur ovenpå, men af en eller anden grund synes jeg, de er lidt kedelige at bage, så derfor laver jeg tit nogle lidt anderledes fastelavnsboller.
Tidligere har jeg lavet træstammer (eller stamtræer, som en af mine kolleger konsekvent kalder dem) klædt ud som fastelavnstønder (se opskrift her: https://alverdensmad1.blogspot.com/2018/02/trstammer-kldt-ud-fastelavnstnder.html).
Jeg har også afholdt bake off mellem cremefyldte danske vandbakkelser og svenske semlor med marcipan og flødeskum (Danmark vandt i øvrigt). Opskrifterne på begge er at finde her: https://alverdensmad1.blogspot.com/2018/01/fastelavnsboller-danmark-vs-sverige.html
I år er jeg så blevet inspireret af de meget smukke fastelavnsboller som Den store bagedyst-vinder Andrea Søllestad (hvorfor har hun ikke lavet en bagebog?!?) viste i det desværre hedengange madblad Mad&Venner. Her havde hun en opskrift på nogle smukke, flettede fastelavnsboller, som jeg her har lavet på min egen - noget mere simple - måde. Og hvis man sidder og tænker, at fastelavnsboller med både creme OG remonce OG chokolade er for meget? Ja, så tager man altså helt og aldeles fejl.  

Rigtig god fastelavn derude:-)
Fastelavnsboller med vanillecreme, remonce og en lille chokoladekrone (12-14 stk)
Dej:
15 g gær
2 dl lunkent vand
1 æg + 1 til pensling
½ dl smagsneutral olie
50 g sukker
½ tsk fint salt
Ca 400 g mel

Remonce:
30 g blødt smør
30 g ren rå marcipan (revet eller skåret i små stykker)
30 g. rørsukker

Vanillecreme:
½ pose kagecremes pulver med vanillesmag
2-3 dl. sødmælk
1 dl fløde

Pynt:
100 g god mørk chokolade
Lidt frysetørrede hindbær

Dej:
Opløs gæren i det lune vand. Tilsæt æg, olie, salt og sukker og rør godt sammen. Kom mel i, og ælt dejen grundigt igennem til en blank, fast dej. Lad hæve lunt og tildækket i 1 time.

Imens kan du lave remoncen: 
Pisk smør, sukker og marcipan grundigt sammen, og lad hvile ved stuetemperatur.

Når dejen er hævet færdig, slås den ned og deles i to lige store dele. Den ene del rulles ud på et meldrysset bord til et stort rektangel med en tykkelse på ca ½ cm. Udstik cirkler på ca 8 cm i diameter og læg dem forsigtigt over på en bageplade beklædt med bagepapir. Gentag til du har 10-12 cirkler. Overskydende dej kommes over i den anden dej-portion. 

Den anden dej portion rulles også ud til et rektangel, ca ½ cm tyk. Kom remonce på den ene halvdel og læg den anden halvdel ind over. Skær nu lige så mangle strimler (på den korte led), som du har cirkler. Hver strimmel skæres næsten midt over, pånær en sidste lille flig, der skal hænge sammen. Sno herefter hver strimmel ved at sno de to ender omkring hinanden, så der kommer 6-7 snoninger på hver. 

Pensl med lidt sammenpisket æg rundt i kanten på cirklerne (gem resten af ægget til senere), og læg herefter en snoning på hver (træk lidt i dem, hvis de ikke er store nok). Lad bollerne efterhæve 25 min, mens ovnen varmer op til 185 grader varmluft. Inden bollerne kommes i ovnen, pensles de med lidt mere af det sammenpiskede æg. 

Imens bollerne bager og herefter afkøler på en bagerist, laves creme og chokolade pynt.

Creme:
Følg instruktionerne på kagecremes-pakken, men brug lidt mindre mælk end anbefalet for en fastere creme. Jeg blandede pulveret med 2 i stedet for 3 dl mælk i. Lad cremen hvile på køl, mens du pisker fløden til en let skum, som herefter blandes i cremen. Smag endelig lige efter om det smager godt (for det gør det!). Cremen kommes på køl til den skal bruges.

Når kagerne er helt afkølede, kommes så meget creme som fysisk muligt i hver bolle - enten med en ske eller med sprøjtepose og tylle, så det bliver ekstra fint.

Pynt:
Smelt chokoladen ved lav varme og lav små kongekroner eller andet pynt af den. Jeg lavede kroner ved at komme forsigtigt smeltet chokolade i en sprøjtepose, som jeg lavede et lillebitte hul i og herefter tegnede små flade chokoladekroner på små stykker bagepapir. Papiret rullede jeg herefter forsigtigt om til en cirkel med chokoladen ud af, som straks kom på køl, så chokoladen kunne stivne i krone-form. 

Drys fastelavnsbollerne med lidt frysetørrede hindbær og kom chokoladepynt på umiddelbart inden servering.

Bollerne er bedst samme dag, som de er bagt, så inviter nogle gæster og spis!! Bollerne kan dog sagtens fryse inden cremen kommes på og så tøes op, den dag de skal spises.



Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Nemme surdejs-boller

Jeg har af flere omgange forsøgt at blive sådan en type, der har en god surdej kørende.  Jeg synes helt klart, at brød og bagværk smager bedre, når det er bagt på eller med surdej. Men holy smokes, det er svært at holde liv i sådan en størrelse. Jeg har forsøgt mig med flere forskellige opskrifter, og det er da også lykkedes at fremmane flere helt ok surdeje, men alle er afgået ved døden efter ganske få uger, enten fordi de mugnede, eller fordi jeg forsømte dem i en grad, så de til sidst bare var sådan nogle sørgelige væskende klumper, som på ingen måde burde komme i nærheden af menneskeføde. Nu er det imidlertid lykkedes mig at holde liv i en hæderlig surdej i et par måneder. Det, der har virket for mig (og surdejen), har været: Keep it simple. Når jeg opfrisker surdejen, gør jeg det på slump: Smid lidt surdej ud, kom lidt vand og mel i, rør rundt - ikke noget med at veje af og være præcis og alt det der. Og så bor surdejen i vores køleskab selvom sådan én vist egent...

Broccoli-salat med peanuts og tranebær - og en boganbefaling

Broccolisalat er måske ikke specielt julet, men det er ikke desto mindre en helt fantastisk salat, der passer rigtig fint til mange forskellige jule-retter. Faktisk synes jeg, det er så god en salat, at den kan udgøre et helt måltid i sig selv. Normalt laves den med solsikkekerner og rosiner, hvilket smager rigtig godt, men jeg synes, salaten bliver endnu bedre - og måske også lidt mere julet - med peanuts og tranebær. Og så har jeg læst en bog igen! Oh yes. Denne gang er det bogen "Euphoria" af Lily King. Historien foregår hovedsageligt i 1933, hvor man følger de tre antropologer Nell, Bankson og Fen (figurer der er løseligt baseret på real- life antropologerne Margaret Mead, Gregory Bateson og Reo Fortune) på deres årelange feltarbejde blandt forskellige stammer i Ny Guinea. Nell er en kontroversiel og berømt amerikansk antropolog, og Fen hendes opfarende ægtemand, som misunder hende hendes store succes. De to får selskab af englænderen Bankson, der hurtigt b...

Saftige rabarber-snitter med sprød crumble

Jamen, jeg ved snart ikke, hvad jeg skal skrive andet end at det her er en virkelig god kage med en sød og saftig sandkage-agtig bund, syrligt-søde raberber i midten, toppet af med en gang sprøde mandler og crumble. Den er nem at bage, men kræver lidt opvask, da man skal bruge en del skåle undervejs. Men det er vist også det eneste negative, jeg kan finde på at sige om denne forårs-lækkerbisken. Saftige rabarber-snitter med sprød crumble  (ca 12 stk) Rabarber-fyld 4 stængler rabarber 50 g sukker 2 tsk maizena Crumble 75 g sukker 75 g mel 1 tsk vanillesukker 75 g smør Lidt mandelflager Dej 100 g creme fraiche 1 æg 1 æggeblomme 1 tsk vanille sukker ½ tsk kardemomme 150 g mel 100 g sukker ½ tsk bagepulver ½ tsk natron 100 g smeltet smør Instruktioner Tænd ovnen på 175 g varmluft og lad varme op, mens du laver kagen. Rens og skær rabarberne i 1 cm små stykker. Bland dem godt med sukker og maizena i en skål og ...