Gå videre til hovedindholdet

Fastelavnsboller: Danmark vs. Sverige

Kampklar? Så er der fastelavnsbolle bake-off!

I Danmark kommer fastelavnsbollen i mange forskellige forklædninger (som bolle med creme og syltetøj, som creme i wienerdej eller som vandbakkelse med flødeskum). Men inden for de sidste par år er arvefjenden Sverige kommet på banen (ihvertfald i blog-land) med de marcipan- og flødeskumsfyldte kardemommeboller kaldet semlor.

Jeg har tidligere bagt og udbredt mig om, hvor vidunderligt svensk bagværk er (f.eks. her: https://alverdensmad1.blogspot.dk/2017/10/kardemummabullar-og-lidt-om-en.html), men kan det virkelig passe, at svensken laver en bedre fastelavnsbolle end dansken?!? 

Det måtte selvfølgelig testes, så derfor påtog jeg mig den hårde opgave at bage to forskellige slags fastelavnsboller: De svenske semlor og danske vandbakkelses-fastelavnsboller. 
Semla (som er semlor i ental) til venstre og danske fastelavnsboller til højre
Herefter var det blot at invitere et par venner med børn på besøg til fastelavnsbolle-smagning. Desværre kender jeg ingen svenskere, som ellers ville have været selvskrevne til at deltage. Vi endte med at være i alt 8 dommere (4 voksne, 4 børn), der alle tog opgaven meget alvorligt. Efter omhyggelig prøvesmagning og uddeling af point blev vinderen (med scoren 6-2)(indsæt trommehvirvel): Danmark!

Min egen personlige vinder er også Danmark. Selvom semlor er sindssygt lækre med den bløde marcipan, et strejf af kardemomme og rigeligt med blødt flødeskum, så er den også lidt tung. Den danske variant er bare uovertruffen med kombinationen af tynd dej, en anelse sød-syrlig syltetøj og kakao-glasur. Og så er der masser af creme i, og creme vinder altid i min bog!

Hvem er din vinder?
Svenske semlor med amaretto (8-10 stk)
Boller
2 dl mælk
25 g gær
1 æg
1 nip fint salt
25 g rørsukker
1 tsk kardemomme
350-400 g hverdemel + ekstra til udrulning
100 g blødt smør

Fyld
200 g marcipan
2 spsk mælk
2-3 spsk amaretto (kan udelades)
2,5 dl fløde

Pynt
Flormelis
Boller

Lun mælken til den er lillefingervarm. Smuldr gæren i en stor skål, hæld mælken over, og opløs gæren helt heri. Tilsæt æg, salt, sukker og kardemomme samt størstedelen af melet og ælt dejen i en røremaskine i 5 min. Smørret skæres i mindre stykker og tilsættes lidt ad gangen til det er helt optaget i dejen. Rør dejen igennem for fuld skrue i 1 minut. Dejen skal være lidt klistret og glat. Tilsæt lidt ekstra mel, hvis dejen er meget klistret. Herefter sættes dejen til hævning et lunt sted i en time overdækket.

Slå dejen ned og del den i 8 eller 10 (alt efter hvor store semlor du vil have), tril dem til helt runde boller og lad dem efterhæve overdækket på en bageplade beklædt med bagepapir ½ time.

Bollerne bages 15-20 min ved 175 grader varmluft.

Bollerne afkøles helt.

Fyld
Rør marcipanen blød og glat med mælken og evt. amaretto. Pisk fløden til flødeskum.

Samling og pynt
Skær toppen af bollerne og udhul dem let, fyld marcipan i, top med flødeskum og læg bolle-låget på. Drys med flormelis - et voila, du har semlor.

Danske fastelavnsboller af vandbakkelses-dej (8-10 stk)
Vandbakkelser
2 dl vand
100 g smør
100 g hvedemel
1 dl æg, letpisket

Fyld
1 ps. vanillecremespulver
4 dl mælk
2 dl fløde
4-5 spsk af yndlings-syltetøjet (jeg brugte hindbærsyltetøj)

Pynt
50 g flormelis
1 stor tsk kakao
Lidt kogende vand
Hasselnøddeflager
Fastelavnsbolle

Vandbakkelser
Smelt vand og smør i en gryde. Når smørret er smeltet bringes smør-vandet op til lige under kogepunktet, tilsæt melet på én gang. Skru lidt ned for varmen og rør-rør-rør indtil massen samler sig til en "smørbolle".


Tag den af varmen og lad afkøle et par minutter eller tre. Tilsæt nu sammenpisket æg lidt ad gange. Rør mellem hver gang indtil ægget er helt optaget i dejen, før næste omgang æg tilsættes. Rør-rør-rør indtil dejen er glat, blank og fast.

Kom dejen i en sprøjtepose og klip et hul for enden på ca. 2 cm, og sprøjt dejen ud på en bageplade beklædt med bagepapir, så de er på størrelse med et hønseæg. Beregn god afstand mellem bollerne, da de gerne skulle hæve godt op.

Bag bollerne ved 175 grader varmluft i ca 15-20 min. Åbn ikke ovnen de første 15 min, for ellers kan vandbakkelserne klaske helt sammen. De skal puffe op og blive store og hule med masser af plads til cremen!

Lad vandbakkelserne køle helt af på en rist.

Creme Rør cremepulver sammen med mælk (efter anvisningen på pakken). Pisk fløden til en let flødeskum og vend den i cremen. 

Skær forsigtigevandbakkelserne halvt over med en skarp brødkniv, kom lidt syltetøj i bunden. Kom godt med creme ovenpå og luk bollen let sammen.

Pynt Rør flormelis og kakao sammen og kom en anelse kogende vand i, til du har en ikke for tynd glasur. Kom glasuren på vandbakkelserne og drys med hasselnøddeflager.

Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Lyserøde djævleæg med bacon

Jeg har gennem mit liv set alt for mange amerikanske serier af svingende kvalitet, og derfor er jeg også blevet nysgerrig på alle de sjove former for mad og madtraditioner, de viser eller henviser til i serierne. Jeg kan især huske, at jeg i lang, lang tid havde meget lyst til at smage eggnog - og endte med at lave det selv (lige her :  https://alverdensmad1.blogspot.com/2016/12/eggnog.html ) og cobb salad, som jeg også endte med at lave en variation af selv (lige her:  https://alverdensmad1.blogspot.com/2018/05/cobb-salad-med-jordbr-og-blue-cheese.html ). Jeg kunne også godt tænke mig at lave (og smage!) en rigtig thanksgiving middag, men det må vente, til det bliver vinter igen om lang, lang tid. Men devilled eggs er endnu en ret i den lange række af amerikanske retter, jeg har haft lyst til at prøve. Da jeg så forleden så et billede af en variant, der var lyserød i kanterne, blev jeg bare nødt til at prøve dem.  De smager rigtig dejligt, og man behøver bestemt ikke a

Forårstærte med asparges, små kartofler og brie

Dette er officielt min nye yndlings forårstærte! Den er fuld af gode sager som asparges, små kartofler og pinjekerner og har en dejlig grov og sprød fuldkornsbund, men det er ikke (kun) det, der gør den så vidunderlig. Hemmeligheden er brie! Skøn, fed, smagfuld brie, der gemmer sig nede i tærten og bare får det hele til at gå op i en højere enhed. Man kommer tit alle mulige andre former for oste i eller ovenpå en tærte - hytteost, revet ost eller feta for eksempel - men  brie, som jeg ellers elsker, har jeg ikke prøvet i en tærte før. Efter at have prøvet det, kan jeg kun give det min allervarmeste anbefaling. It really ties the pie together, som de ville have sagt i The Big Lebowski. Tærten passer desuden bare så fint på påskefrokost-buffet-bordet. Den smager godt både nybagt (selvfølgelig), men også kold eller gen-opvarmet dagen derpå, så der er ingen madspild her. It's all good:-) Forårstærte med asparges, små kartofler og brie (6 pers)

Nemme surdejs-boller

Jeg har af flere omgange forsøgt at blive sådan en type, der har en god surdej kørende.  Jeg synes helt klart, at brød og bagværk smager bedre, når det er bagt på eller med surdej. Men holy smokes, det er svært at holde liv i sådan en størrelse. Jeg har forsøgt mig med flere forskellige opskrifter, og det er da også lykkedes at fremmane flere helt ok surdeje, men alle er afgået ved døden efter ganske få uger, enten fordi de mugnede, eller fordi jeg forsømte dem i en grad, så de til sidst bare var sådan nogle sørgelige væskende klumper, som på ingen måde burde komme i nærheden af menneskeføde. Nu er det imidlertid lykkedes mig at holde liv i en hæderlig surdej i et par måneder. Det, der har virket for mig (og surdejen), har været: Keep it simple. Når jeg opfrisker surdejen, gør jeg det på slump: Smid lidt surdej ud, kom lidt vand og mel i, rør rundt - ikke noget med at veje af og være præcis og alt det der. Og så bor surdejen i vores køleskab selvom sådan én vist egentlig