Gå videre til hovedindholdet

Havre-scones


Scones er geniale.

Ikke bare smager de vidunderligt. De er også lynhurtige at bage, fordi de ikke skal hæve, men straks skal kastes ind i ovnen. Jeg er vild med de søde scones - hvad enten det er med frisk frugt, tørret frugt eller chokolade, men denne opskrift på en grovere variant med havre er slet ikke tosset. De er gode med ost, syltetøj, honning eller bare lidt (eller meget) smør på. Når de er helt friskbagte, smager de godt uden noget og præcis som de er.
Havrescones (8-10 stk)
1 dl havregryn
1 dl kogende vand
250 g. groft mel (f.eks. grahamsmel)
1 tsk fint salt
1½ tsk bagepulver
1 dl yoghurt naturel
50 g smør
Lidt mel til udrulning og lidt mælk til pensling
Lidt ekstra havregyn til drys

Sæt ovnen på 200 grader varmluft.

Bland havregryn og kogende vand i en lille skål og lad stå 10 min.

Bland mel, salt og bagepulver i en lidt større skål. Kom den kolde smør i og smuldr den ud i melet til det er som fint rasp. KOm yoghurt og havregrynsblanding i også og saml det hurtigt til en lidt klistret dej (den skal endelig ikke æltes, bare lige samles).

Kom dejen ud på et meldrysset bord. Klap den flad med hænderne så den er ca. 1½ cm tyk. Kom lidt mel på en udstikker eller et glas, der er ca. 7 cm i diameter og udstik scones af dejen. Saml resten af dejen og gentag til der ikke er mere dej.

Kom scones'ene på en bageplade beklædt med bagepapir, pensl med mælk og drys lidt havregryn over. Bag dem midt i ovnen i 12-15 min.

Smager bedst samme dag de er bagt, men kan evt. fryses ned og tøes op i ovnen ved 100 grader eller flækkes og ristes på brødristeren.

Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Okonomiyaki / Japanske pandekager med spidskål og gulerødder

Jeg ved snart ikke, hvad jeg skal skrive her på bloggen for tiden. Her på vores lille stikvej, hvorfra min verden går, er der solskin, der er stille - når der ikke lige er børn, der leger i haverne - og på trods af nattefrosten er der forårsblomster, der titter frem rundt omkring. Det står i fuldstændig og virkelig mærkelig kontrast til den krise, der foregår lige nu rundt omkring i hele verden. Og de dramaer på liv og død, som må være endnu mere aktuelle end normalt på alverdens sygehuse. Også Skejby Sygehus, der ligger bare et par kilometer fra, hvor vi bor, og som jeg kan kigge over på på min daglige gåtur.  Så hvad gør man?? Jeg ved det ikke. Jeg ved bare, at jeg bliver hjemme og holder afstand og vasker mine hænder og og prøver at holde humøret oppe og venter og håber og tror på det bedste. Og fodrer min familie, for hvad kan man ellers gøre? Dagens opskrift er på okonomiyaki (åh, det er et dejligt ord at sige), der er en form for japanske madpandekager, som i al si

Broccoli-salat med peanuts og tranebær - og en boganbefaling

Broccolisalat er måske ikke specielt julet, men det er ikke desto mindre en helt fantastisk salat, der passer rigtig fint til mange forskellige jule-retter. Faktisk synes jeg, det er så god en salat, at den kan udgøre et helt måltid i sig selv. Normalt laves den med solsikkekerner og rosiner, hvilket smager rigtig godt, men jeg synes, salaten bliver endnu bedre - og måske også lidt mere julet - med peanuts og tranebær. Og så har jeg læst en bog igen! Oh yes. Denne gang er det bogen "Euphoria" af Lily King. Historien foregår hovedsageligt i 1933, hvor man følger de tre antropologer Nell, Bankson og Fen (figurer der er løseligt baseret på real- life antropologerne Margaret Mead, Gregory Bateson og Reo Fortune) på deres årelange feltarbejde blandt forskellige stammer i Ny Guinea. Nell er en kontroversiel og berømt amerikansk antropolog, og Fen hendes opfarende ægtemand, som misunder hende hendes store succes. De to får selskab af englænderen Bankson, der hurtigt b

Forårstærte med asparges, små kartofler og brie

Dette er officielt min nye yndlings forårstærte! Den er fuld af gode sager som asparges, små kartofler og pinjekerner og har en dejlig grov og sprød fuldkornsbund, men det er ikke (kun) det, der gør den så vidunderlig. Hemmeligheden er brie! Skøn, fed, smagfuld brie, der gemmer sig nede i tærten og bare får det hele til at gå op i en højere enhed. Man kommer tit alle mulige andre former for oste i eller ovenpå en tærte - hytteost, revet ost eller feta for eksempel - men  brie, som jeg ellers elsker, har jeg ikke prøvet i en tærte før. Efter at have prøvet det, kan jeg kun give det min allervarmeste anbefaling. It really ties the pie together, som de ville have sagt i The Big Lebowski. Tærten passer desuden bare så fint på påskefrokost-buffet-bordet. Den smager godt både nybagt (selvfølgelig), men også kold eller gen-opvarmet dagen derpå, så der er ingen madspild her. It's all good:-) Forårstærte med asparges, små kartofler og brie (6 pers)