Gå videre til hovedindholdet

Creme-linserDet sker jo ind i mellem, at jeg kommer til at bage kage uden særlig anledning...

Den eneste anledning til at bage disse creme-linser er da også, at det er søndag, at jeg er ved at være ovenpå igen efter en ordentlig forkølelses-tur, og ikke mindst at jeg for længe siden lovede min mand at bage sådan nogle flettede boller med creme i midten, som vi så i et bagervindue på vores dejlige tur til Stockholm i efteråret (se her: https://alverdensmad1.blogspot.dk/2017/10/kardemummabullar-og-lidt-om-en.html). Hver gang jeg har bagt kage siden, har kommentaren været: "Det er en lækker kage du har bagt... men der er jo ikke creme i!?".

Det her er stadig ikke de svenske, flettede boller med kagecreme, som jeg lovede min mand at bage - dem må han have til gode lidt endnu - men der er da i det mindste creme i disse linser - masser af creme faktisk! De er lidt omstændelige at bage, men slet ikke svære, og så smager de virkelig dejligt. Creme og mørdej - a match made in heaven!
Creme-linser (6-8 stk)
Mørdej:
300 g mel
1 nip fint salt
100 g flormelis
150 g koldt smør
1 sammenpisket æg
Evt en smule iskoldt vand

Creme:
½ vanillestang
1 dl sukker
40 g majsstivelse
5 dl mælk
2 æggeblommer

Glasur:
1½ dl flormelis
3-4 tsk kogende vand
Pynt, f.eks. hakkede hasselnødder, stedmoderblomster eller guldstøv

Desuden:
6-8 linseforme, 6-8 cm i diameter

Mørdej:
Bland mel og flormelis i en skål. Skær smørret i mindre stykker og smuldr det ud i melblandingen til det minder om rasp. Saml hurtigt dejen med det sammenpiskede æg. Hvis dejen stadig er smuldrende, så brug en anelse koldt vand til at samle dejen. Den skal bare samles, ikke æltes. Kom dejen på køl, mens du laver cremen.

Skær vanillekornene ud af vanillestangen og bland med lidt sukker, så det ikke klumper. Bland vanille, sukker og majsstivelse i en skål sammen med 1 dl mælk og æggeblommer. Resten af mælken koges op under omrøring. Når mælken lige nøjagtigt koger, kommes maizena-blandingen i og koges med under omrøring 5-10 sekunder til cremen begynder at stivne. Tag straks cremen af varmen, hæld den over i en kold skål, dæk den med husholdningsfilm lige ovenpå cremen (så den ikke danner skind), og stil den på køl.

Når både dej og creme er afkølede, tændes ovnen på 175 grader varmluft. 

Del dejen i 2/3 og 1/3. Rul de 2/3 tyndt ud på et meldrysset bord, og skær cirkler ud, som er ca 2 cm større end de forme du bruger. Kom forsigtigt dejen over i formene (jeg brugte forme med løse bunde, som er geniale, fordi dejen er nem at få ud efter bagning). Rør rundt i kagencremen og fordel den ovenpå dejen i formene - formene skal dog højst fyldes 2/3 dele op med creme.

Rul resten af dejen tyndt ud og udskær "låg", som trykkes fast i siderne ovenpå den underste dej. Overskydende dej skæres eller klemmes af og kasseres (eller spises). 

Kagerne bages i 12-15 minutter nederst i ovnen på en kagerist, til de er bagte og let gyldne i kanterne. 

Lad kagerne afkøle helt. Lav glasur af flormelis og lidt kogende vand og pynt kagerne med glasur og nødder, guldstøv, spiselige blomster eller lige hvad du har lyst til. 

Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Lyserøde djævleæg med bacon

Jeg har gennem mit liv set alt for mange amerikanske serier af svingende kvalitet, og derfor er jeg også blevet nysgerrig på alle de sjove former for mad og madtraditioner, de viser eller henviser til i serierne. Jeg kan især huske, at jeg i lang, lang tid havde meget lyst til at smage eggnog - og endte med at lave det selv (lige her :  https://alverdensmad1.blogspot.com/2016/12/eggnog.html ) og cobb salad, som jeg også endte med at lave en variation af selv (lige her:  https://alverdensmad1.blogspot.com/2018/05/cobb-salad-med-jordbr-og-blue-cheese.html ). Jeg kunne også godt tænke mig at lave (og smage!) en rigtig thanksgiving middag, men det må vente, til det bliver vinter igen om lang, lang tid. Men devilled eggs er endnu en ret i den lange række af amerikanske retter, jeg har haft lyst til at prøve. Da jeg så forleden så et billede af en variant, der var lyserød i kanterne, blev jeg bare nødt til at prøve dem.  De smager rigtig dejligt, og man behøver bestemt ikke a

Forårstærte med asparges, små kartofler og brie

Dette er officielt min nye yndlings forårstærte! Den er fuld af gode sager som asparges, små kartofler og pinjekerner og har en dejlig grov og sprød fuldkornsbund, men det er ikke (kun) det, der gør den så vidunderlig. Hemmeligheden er brie! Skøn, fed, smagfuld brie, der gemmer sig nede i tærten og bare får det hele til at gå op i en højere enhed. Man kommer tit alle mulige andre former for oste i eller ovenpå en tærte - hytteost, revet ost eller feta for eksempel - men  brie, som jeg ellers elsker, har jeg ikke prøvet i en tærte før. Efter at have prøvet det, kan jeg kun give det min allervarmeste anbefaling. It really ties the pie together, som de ville have sagt i The Big Lebowski. Tærten passer desuden bare så fint på påskefrokost-buffet-bordet. Den smager godt både nybagt (selvfølgelig), men også kold eller gen-opvarmet dagen derpå, så der er ingen madspild her. It's all good:-) Forårstærte med asparges, små kartofler og brie (6 pers)

Nemme surdejs-boller

Jeg har af flere omgange forsøgt at blive sådan en type, der har en god surdej kørende.  Jeg synes helt klart, at brød og bagværk smager bedre, når det er bagt på eller med surdej. Men holy smokes, det er svært at holde liv i sådan en størrelse. Jeg har forsøgt mig med flere forskellige opskrifter, og det er da også lykkedes at fremmane flere helt ok surdeje, men alle er afgået ved døden efter ganske få uger, enten fordi de mugnede, eller fordi jeg forsømte dem i en grad, så de til sidst bare var sådan nogle sørgelige væskende klumper, som på ingen måde burde komme i nærheden af menneskeføde. Nu er det imidlertid lykkedes mig at holde liv i en hæderlig surdej i et par måneder. Det, der har virket for mig (og surdejen), har været: Keep it simple. Når jeg opfrisker surdejen, gør jeg det på slump: Smid lidt surdej ud, kom lidt vand og mel i, rør rundt - ikke noget med at veje af og være præcis og alt det der. Og så bor surdejen i vores køleskab selvom sådan én vist egentlig