Gå videre til hovedindholdet

1001 nats salat med tahindressing
Åh januar, for syv sytten da!

Den her måned er bare så lang og mørk og land og blæsende og lang og våd. Selvom jeg føler mig mega-over-heldig at være født i et rigt og demokratisk velfærdssamfund, så undrer det mig her om vinteren, hvordan vores forfædre i tidernes morgen kunne finde på at slå sig ned et sted, der er så mørkt, koldt og trist om vinteren. 

Anyhoo, så trænger jeg tit her i januar til en vitamin-indsprøjtning fra de varmere, mere eksotiske himmelstrøg - og det kan man heldigvis få i form af en salat fuld af farver og vitaminer, som denne 1001 nats salat med både appelsiner, pistacienødder og granatæbler og ikke mindst en virkelig lækker tahin-dressing. Prøv den, når det hele bliver lidt for gråt.
1001 nats salat (2-3 pers)
2½ dl perlecouscous
Kerner fra ½ granatæble
2 appelsiner
½ blomkål
½ rødløg
50 g. pistacienødder
2 spsk honning

Tahin-dressing
1 spsk tahin
½ tsk hvidløgspulver (eller ½ fed knust hvidløg)
2 spsk appelsinsaft
2-3 spsk koldt vand
Salt & peber

Kog perlecouscous'en efter anvisningen på pakken (typisk 10-12 min) og afkøl den.

Bland pistacienødder med honning og hæld blandingen ud på en bageplade beklædt med bagepapir. Kom pladen i en 160 grader varm ovn i et kvarters tid. Rør lidt rundt i blandingen et par gange undervejs. Skil nødderne fra hinanden med en ske og lad afkøle.

Skær appelsinerne i skiver eller både, og skær blomkål og rødløg i tynde skiver. Bland forsigtigt salatens dele sammen og anret i en skål.

Rør alle ingredienserne til dressingen grundigt sammen, smag til og server sammen med salaten.

Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Lyserøde djævleæg med bacon

Jeg har gennem mit liv set alt for mange amerikanske serier af svingende kvalitet, og derfor er jeg også blevet nysgerrig på alle de sjove former for mad og madtraditioner, de viser eller henviser til i serierne. Jeg kan især huske, at jeg i lang, lang tid havde meget lyst til at smage eggnog - og endte med at lave det selv (lige her :  https://alverdensmad1.blogspot.com/2016/12/eggnog.html ) og cobb salad, som jeg også endte med at lave en variation af selv (lige her:  https://alverdensmad1.blogspot.com/2018/05/cobb-salad-med-jordbr-og-blue-cheese.html ). Jeg kunne også godt tænke mig at lave (og smage!) en rigtig thanksgiving middag, men det må vente, til det bliver vinter igen om lang, lang tid. Men devilled eggs er endnu en ret i den lange række af amerikanske retter, jeg har haft lyst til at prøve. Da jeg så forleden så et billede af en variant, der var lyserød i kanterne, blev jeg bare nødt til at prøve dem.  De smager rigtig dejligt, og man behøver bestemt ikke a

Nemme surdejs-boller

Jeg har af flere omgange forsøgt at blive sådan en type, der har en god surdej kørende.  Jeg synes helt klart, at brød og bagværk smager bedre, når det er bagt på eller med surdej. Men holy smokes, det er svært at holde liv i sådan en størrelse. Jeg har forsøgt mig med flere forskellige opskrifter, og det er da også lykkedes at fremmane flere helt ok surdeje, men alle er afgået ved døden efter ganske få uger, enten fordi de mugnede, eller fordi jeg forsømte dem i en grad, så de til sidst bare var sådan nogle sørgelige væskende klumper, som på ingen måde burde komme i nærheden af menneskeføde. Nu er det imidlertid lykkedes mig at holde liv i en hæderlig surdej i et par måneder. Det, der har virket for mig (og surdejen), har været: Keep it simple. Når jeg opfrisker surdejen, gør jeg det på slump: Smid lidt surdej ud, kom lidt vand og mel i, rør rundt - ikke noget med at veje af og være præcis og alt det der. Og så bor surdejen i vores køleskab selvom sådan én vist egentlig

Forårstærte med asparges, små kartofler og brie

Dette er officielt min nye yndlings forårstærte! Den er fuld af gode sager som asparges, små kartofler og pinjekerner og har en dejlig grov og sprød fuldkornsbund, men det er ikke (kun) det, der gør den så vidunderlig. Hemmeligheden er brie! Skøn, fed, smagfuld brie, der gemmer sig nede i tærten og bare får det hele til at gå op i en højere enhed. Man kommer tit alle mulige andre former for oste i eller ovenpå en tærte - hytteost, revet ost eller feta for eksempel - men  brie, som jeg ellers elsker, har jeg ikke prøvet i en tærte før. Efter at have prøvet det, kan jeg kun give det min allervarmeste anbefaling. It really ties the pie together, som de ville have sagt i The Big Lebowski. Tærten passer desuden bare så fint på påskefrokost-buffet-bordet. Den smager godt både nybagt (selvfølgelig), men også kold eller gen-opvarmet dagen derpå, så der er ingen madspild her. It's all good:-) Forårstærte med asparges, små kartofler og brie (6 pers)