Gå videre til hovedindholdet

Bagt græsk salat


Ooooog så er julen forbi, nytåret omme, det er kold og klam januar, og hverdagen er allerede styrtløbet i gang igen. Det er næsten for voldsomt.

Én ting, der dog er meget rart, bliver at komme tilbage til en lidt grønnere og lettere hverdagsmad. Jeg ELSKER julemad og knas og alt hvad der ellers hører til af spiselige glæder i december måned, men man når bare et punkt, hvor det ligesom er nok.

Her på bloggen starter 2018 derfor med en - i al beskedenhed - helt fantastisk varm salat. Græsk salat er i sig selv virkelig lækker, synes jeg, men at give den en tur i ovnen med masser af krydderier giver lige det hele et ekstra skud smag. Den er desuden nem og hurtig at lave, så den kan varmt anbefales som hverdagsret.
Bagt græsk salat (som tilbehør til 2 pers eller en god stor frokost til 1)
100 g. feta
3-4 fed hvidløg
1 lille rød chili (eller et drys tørret chili)
1 tsk tørret oregano
1 +1 spsk god olivenolie

8-10 små smagfulde tomater
1 stor håndfuld sorte oliven
1 lille rødløg
2 tsk kapers
½ ds artiskokhjerter
Revet skal af ½ usprøjtet citron (kan udelades)
Friskkværnet peber

Tænd ovnen på 180 grader varmluft.

Kom fetaen i et lille fad og drys med finthakket chili og oregano og læg hvidløgsfedene ved. Dryp med olivenolie. Kom i ovnen i 10-12 min. til hvidløgsfedene er helt bløde.
Imens fetaen er i ovnen skæres tomater og artiskokhjerter i halve, kappers hakkes groft, og rødløget skæres i tynde skiver.

Tag fetaen ud af ovnen og tag hvidløgsfedene op og lad dem afkøle en anelse. Imens lægges tomater og artiskok omkring fetaen og fordel kapers, rødløg og oliven herover. Skær de bløde hvidløg ud af deres skal og hak dem groft og fordel over salaten. Dryp en smule olivenolie over hele herligheden. Kom salaten tilbage i ovnen i 4-5 minutter til det hele lige er gennemvarmt.

Tag salaten ud og drys med sort peber og evt. lidt revet citronskal. Nydes varm eller ved stuetemperatur.

Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Broccoli-salat med peanuts og tranebær - og en boganbefaling

Broccolisalat er måske ikke specielt julet, men det er ikke desto mindre en helt fantastisk salat, der passer rigtig fint til mange forskellige jule-retter. Faktisk synes jeg, det er så god en salat, at den kan udgøre et helt måltid i sig selv. Normalt laves den med solsikkekerner og rosiner, hvilket smager rigtig godt, men jeg synes, salaten bliver endnu bedre - og måske også lidt mere julet - med peanuts og tranebær. Og så har jeg læst en bog igen! Oh yes. Denne gang er det bogen "Euphoria" af Lily King. Historien foregår hovedsageligt i 1933, hvor man følger de tre antropologer Nell, Bankson og Fen (figurer der er løseligt baseret på real- life antropologerne Margaret Mead, Gregory Bateson og Reo Fortune) på deres årelange feltarbejde blandt forskellige stammer i Ny Guinea. Nell er en kontroversiel og berømt amerikansk antropolog, og Fen hendes opfarende ægtemand, som misunder hende hendes store succes. De to får selskab af englænderen Bankson, der hurtigt b

Okonomiyaki / Japanske pandekager med spidskål og gulerødder

Jeg ved snart ikke, hvad jeg skal skrive her på bloggen for tiden. Her på vores lille stikvej, hvorfra min verden går, er der solskin, der er stille - når der ikke lige er børn, der leger i haverne - og på trods af nattefrosten er der forårsblomster, der titter frem rundt omkring. Det står i fuldstændig og virkelig mærkelig kontrast til den krise, der foregår lige nu rundt omkring i hele verden. Og de dramaer på liv og død, som må være endnu mere aktuelle end normalt på alverdens sygehuse. Også Skejby Sygehus, der ligger bare et par kilometer fra, hvor vi bor, og som jeg kan kigge over på på min daglige gåtur.  Så hvad gør man?? Jeg ved det ikke. Jeg ved bare, at jeg bliver hjemme og holder afstand og vasker mine hænder og og prøver at holde humøret oppe og venter og håber og tror på det bedste. Og fodrer min familie, for hvad kan man ellers gøre? Dagens opskrift er på okonomiyaki (åh, det er et dejligt ord at sige), der er en form for japanske madpandekager, som i al si

Forårstærte med asparges, små kartofler og brie

Dette er officielt min nye yndlings forårstærte! Den er fuld af gode sager som asparges, små kartofler og pinjekerner og har en dejlig grov og sprød fuldkornsbund, men det er ikke (kun) det, der gør den så vidunderlig. Hemmeligheden er brie! Skøn, fed, smagfuld brie, der gemmer sig nede i tærten og bare får det hele til at gå op i en højere enhed. Man kommer tit alle mulige andre former for oste i eller ovenpå en tærte - hytteost, revet ost eller feta for eksempel - men  brie, som jeg ellers elsker, har jeg ikke prøvet i en tærte før. Efter at have prøvet det, kan jeg kun give det min allervarmeste anbefaling. It really ties the pie together, som de ville have sagt i The Big Lebowski. Tærten passer desuden bare så fint på påskefrokost-buffet-bordet. Den smager godt både nybagt (selvfølgelig), men også kold eller gen-opvarmet dagen derpå, så der er ingen madspild her. It's all good:-) Forårstærte med asparges, små kartofler og brie (6 pers)