Gå videre til hovedindholdet

Bagt græsk salat


Ooooog så er julen forbi, nytåret omme, det er kold og klam januar, og hverdagen er allerede styrtløbet i gang igen. Det er næsten for voldsomt.

Én ting, der dog er meget rart, bliver at komme tilbage til en lidt grønnere og lettere hverdagsmad. Jeg ELSKER julemad og knas og alt hvad der ellers hører til af spiselige glæder i december måned, men man når bare et punkt, hvor det ligesom er nok.

Her på bloggen starter 2018 derfor med en - i al beskedenhed - helt fantastisk varm salat. Græsk salat er i sig selv virkelig lækker, synes jeg, men at give den en tur i ovnen med masser af krydderier giver lige det hele et ekstra skud smag. Den er desuden nem og hurtig at lave, så den kan varmt anbefales som hverdagsret.
Bagt græsk salat (som tilbehør til 2 pers eller en god stor frokost til 1)
100 g. feta
3-4 fed hvidløg
1 lille rød chili (eller et drys tørret chili)
1 tsk tørret oregano
1 +1 spsk god olivenolie

8-10 små smagfulde tomater
1 stor håndfuld sorte oliven
1 lille rødløg
2 tsk kapers
½ ds artiskokhjerter
Revet skal af ½ usprøjtet citron (kan udelades)
Friskkværnet peber

Tænd ovnen på 180 grader varmluft.

Kom fetaen i et lille fad og drys med finthakket chili og oregano og læg hvidløgsfedene ved. Dryp med olivenolie. Kom i ovnen i 10-12 min. til hvidløgsfedene er helt bløde.
Imens fetaen er i ovnen skæres tomater og artiskokhjerter i halve, kappers hakkes groft, og rødløget skæres i tynde skiver.

Tag fetaen ud af ovnen og tag hvidløgsfedene op og lad dem afkøle en anelse. Imens lægges tomater og artiskok omkring fetaen og fordel kapers, rødløg og oliven herover. Skær de bløde hvidløg ud af deres skal og hak dem groft og fordel over salaten. Dryp en smule olivenolie over hele herligheden. Kom salaten tilbage i ovnen i 4-5 minutter til det hele lige er gennemvarmt.

Tag salaten ud og drys med sort peber og evt. lidt revet citronskal. Nydes varm eller ved stuetemperatur.

Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Lyserøde djævleæg med bacon

Jeg har gennem mit liv set alt for mange amerikanske serier af svingende kvalitet, og derfor er jeg også blevet nysgerrig på alle de sjove former for mad og madtraditioner, de viser eller henviser til i serierne. Jeg kan især huske, at jeg i lang, lang tid havde meget lyst til at smage eggnog - og endte med at lave det selv (lige her :  https://alverdensmad1.blogspot.com/2016/12/eggnog.html ) og cobb salad, som jeg også endte med at lave en variation af selv (lige her:  https://alverdensmad1.blogspot.com/2018/05/cobb-salad-med-jordbr-og-blue-cheese.html ). Jeg kunne også godt tænke mig at lave (og smage!) en rigtig thanksgiving middag, men det må vente, til det bliver vinter igen om lang, lang tid. Men devilled eggs er endnu en ret i den lange række af amerikanske retter, jeg har haft lyst til at prøve. Da jeg så forleden så et billede af en variant, der var lyserød i kanterne, blev jeg bare nødt til at prøve dem.  De smager rigtig dejligt, og man behøver bestemt ikke a

Nemme surdejs-boller

Jeg har af flere omgange forsøgt at blive sådan en type, der har en god surdej kørende.  Jeg synes helt klart, at brød og bagværk smager bedre, når det er bagt på eller med surdej. Men holy smokes, det er svært at holde liv i sådan en størrelse. Jeg har forsøgt mig med flere forskellige opskrifter, og det er da også lykkedes at fremmane flere helt ok surdeje, men alle er afgået ved døden efter ganske få uger, enten fordi de mugnede, eller fordi jeg forsømte dem i en grad, så de til sidst bare var sådan nogle sørgelige væskende klumper, som på ingen måde burde komme i nærheden af menneskeføde. Nu er det imidlertid lykkedes mig at holde liv i en hæderlig surdej i et par måneder. Det, der har virket for mig (og surdejen), har været: Keep it simple. Når jeg opfrisker surdejen, gør jeg det på slump: Smid lidt surdej ud, kom lidt vand og mel i, rør rundt - ikke noget med at veje af og være præcis og alt det der. Og så bor surdejen i vores køleskab selvom sådan én vist egentlig

Forårstærte med asparges, små kartofler og brie

Dette er officielt min nye yndlings forårstærte! Den er fuld af gode sager som asparges, små kartofler og pinjekerner og har en dejlig grov og sprød fuldkornsbund, men det er ikke (kun) det, der gør den så vidunderlig. Hemmeligheden er brie! Skøn, fed, smagfuld brie, der gemmer sig nede i tærten og bare får det hele til at gå op i en højere enhed. Man kommer tit alle mulige andre former for oste i eller ovenpå en tærte - hytteost, revet ost eller feta for eksempel - men  brie, som jeg ellers elsker, har jeg ikke prøvet i en tærte før. Efter at have prøvet det, kan jeg kun give det min allervarmeste anbefaling. It really ties the pie together, som de ville have sagt i The Big Lebowski. Tærten passer desuden bare så fint på påskefrokost-buffet-bordet. Den smager godt både nybagt (selvfølgelig), men også kold eller gen-opvarmet dagen derpå, så der er ingen madspild her. It's all good:-) Forårstærte med asparges, små kartofler og brie (6 pers)