Gå videre til hovedindholdet

Chili sin carne med søde kartofler og røde linser


Der er rigtig mange gode grunde til at spise mindre kød og mere grønt!

Ens eget helbred har bedre af mere grønt, og dyrevelfærden kunne sagtens tåle at blive rigtig meget bedre. Derudover er det vist efterhånden kun Donald Trump, der kan være i tvivl om, at vores blå planet er i vanskeligheder (eller i virkeligheden er det jo os mennesker, der ender med at være i seriøse vanskeligheder), og når man taler om klimabelastning, kan man ikke komme udenom at snakke om kød. 

Jeg tror ikke på moralisering og løftede pegefingre, men jeg tror heller ikke, at vi kommer udenom, at der skal mindre kød på bordet i fremtiden, og jeg prøver (med streg under prøver) selv at spise mindre kød. Nogle uger går det godt, og andre uger knap så godt. Det jeg især synes kan være svært er at lave fortrinsvis grøntsagsbaseret mad til min familie (hvor to af medlemmerne er meget glade for kød), og derudover er der nogen kød-retter, der bare er alt for lækre.

Chili con carne er én af den slags retter, man har svært ved at forestille sig værende lige så god uden kød, men jeg synes faktisk denne opskrift på chili sin carne (altså chili uden kød) er tæt på. Hemmeligheden er for det første at blende halvdelen af sovsen, så den får en silkeblød tekstur, for det andet at smage chilien til med masser af krydderier og endelig at komme lidt, god mørk chokolade i retten, for det tilføjer en god, "dyb" smag til retten. Prøv selv:-)
Chili sin carne (4-6 pers)
1 løg
2 fed hvidløg
1 spsk olivenolie
1 tsk chili, gerne chipotle
½ tsk spidskommen
1 tsk paprika
½ tsk koriander
½ tsk kanel
1 sød kartoffel 
1-2 gulerødder
1 dl røde linser
3-4 dl. grøntsagsbouillon
1 ds hakkede tomater
1 ds kidney- eller sorte bønner
1 dl majs
25 g mørk chokolade
Salt og peber

Tilbehør:
Creme fraiche 
Frisk koriander
Finthakket rødløg
Frisk chili i tynde skiver
Revet cheddarost

Skær løget i tern og hvidløget i meget fine tern. Varm olien op i en stor gryde og kom løgene i sammen med alle krydderierne. Lad simre ved medium varme et par minutter.

Skræl den søde kartoffel og gulerødderne. Skær dem i mundrette stykker (ca. 1x1 cm), og lad dem stege med i gryden. Kom også linserne i. Skru op for varmen og kom bouillonen i, så grøntsagerne lige er dækket. Varm op til kogepunktet, skru lidt ned for varmen, kom et låg på gryden og lad retten simre ved medium varme i 20 min. 

Tag låget af gryden, og kom halvdelen af retten over i en varmefast skål og blend med en stavblender til retten er som en blød suppe.

Kom den blendede del tilbage i gryden og kom også de hakkede tomater og bønnerne (drænet) i og rør om. Smag til med salt og peber og kom herefter chokoladen i. Kom endelig majsene i, smag til en sidste gang, og lad retten varme igennem et par minutter. 

Server med alt tilbehøret. 

Chilien kan sagtens spises som sovs til ris - og så strækker den til endnu flere personer.

Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Lyserøde djævleæg med bacon

Jeg har gennem mit liv set alt for mange amerikanske serier af svingende kvalitet, og derfor er jeg også blevet nysgerrig på alle de sjove former for mad og madtraditioner, de viser eller henviser til i serierne. Jeg kan især huske, at jeg i lang, lang tid havde meget lyst til at smage eggnog - og endte med at lave det selv (lige her :  https://alverdensmad1.blogspot.com/2016/12/eggnog.html ) og cobb salad, som jeg også endte med at lave en variation af selv (lige her:  https://alverdensmad1.blogspot.com/2018/05/cobb-salad-med-jordbr-og-blue-cheese.html ). Jeg kunne også godt tænke mig at lave (og smage!) en rigtig thanksgiving middag, men det må vente, til det bliver vinter igen om lang, lang tid. Men devilled eggs er endnu en ret i den lange række af amerikanske retter, jeg har haft lyst til at prøve. Da jeg så forleden så et billede af en variant, der var lyserød i kanterne, blev jeg bare nødt til at prøve dem.  De smager rigtig dejligt, og man behøver bestemt ikke a

Nemme surdejs-boller

Jeg har af flere omgange forsøgt at blive sådan en type, der har en god surdej kørende.  Jeg synes helt klart, at brød og bagværk smager bedre, når det er bagt på eller med surdej. Men holy smokes, det er svært at holde liv i sådan en størrelse. Jeg har forsøgt mig med flere forskellige opskrifter, og det er da også lykkedes at fremmane flere helt ok surdeje, men alle er afgået ved døden efter ganske få uger, enten fordi de mugnede, eller fordi jeg forsømte dem i en grad, så de til sidst bare var sådan nogle sørgelige væskende klumper, som på ingen måde burde komme i nærheden af menneskeføde. Nu er det imidlertid lykkedes mig at holde liv i en hæderlig surdej i et par måneder. Det, der har virket for mig (og surdejen), har været: Keep it simple. Når jeg opfrisker surdejen, gør jeg det på slump: Smid lidt surdej ud, kom lidt vand og mel i, rør rundt - ikke noget med at veje af og være præcis og alt det der. Og så bor surdejen i vores køleskab selvom sådan én vist egentlig

Forårstærte med asparges, små kartofler og brie

Dette er officielt min nye yndlings forårstærte! Den er fuld af gode sager som asparges, små kartofler og pinjekerner og har en dejlig grov og sprød fuldkornsbund, men det er ikke (kun) det, der gør den så vidunderlig. Hemmeligheden er brie! Skøn, fed, smagfuld brie, der gemmer sig nede i tærten og bare får det hele til at gå op i en højere enhed. Man kommer tit alle mulige andre former for oste i eller ovenpå en tærte - hytteost, revet ost eller feta for eksempel - men  brie, som jeg ellers elsker, har jeg ikke prøvet i en tærte før. Efter at have prøvet det, kan jeg kun give det min allervarmeste anbefaling. It really ties the pie together, som de ville have sagt i The Big Lebowski. Tærten passer desuden bare så fint på påskefrokost-buffet-bordet. Den smager godt både nybagt (selvfølgelig), men også kold eller gen-opvarmet dagen derpå, så der er ingen madspild her. It's all good:-) Forårstærte med asparges, små kartofler og brie (6 pers)