Gå videre til hovedindholdet

ShakshukaShakshuka er oprindeligt en nordafrikansk morgenmads-ret, der menes at stamme fra Tunesien, men nu findes i mange forskellige udgaver i det meste af det nordlige Afrika og mellemøsten. 

Det er nemt at forstå rettens popularitet. Den er nem, hurtig, kan varieres i det uendelige og smager skønt. Faktisk synes jeg sagtens, retten kan bruges som både frokost eller en supernem og hurtig aftensmad. Denne udgave er meget plain, men man kan sagtens fylde retten med ting som oliven, halloumi, chorizo, stegt aubergine, bønner og drysse med pinjekerner, feta eller anden ost og ikke mindst alverdens friske krydderurter. Faktisk betyder "shakshuka" så vidt jeg har kunnet finde ud af netop "blanding" eller et "mix" - så det er bare med at give den gas med ingredienserne.
Skakshuka (2-3 pers)
1 løg
3 fed hvidløg
1 spsk olivenolie
1 rød peber
1 grøn peber
1 ds god hakket tomat
½ tsk chili eller cayennepeber
1 tsk paprika
1 tsk tørret koriander
1 tsk sukker
Salt & peber
2-3 æg (1 æg per person)

Tilbehør:
Frisk koriander og/eller persille
Ristet surdejsbrød


Tænd ovnen på 175 grader varmluft.

Hak løg og hvidløg fint og steg det i olivenolien i en pande, der kan tåle at komme i ovnen. Tilsæt alle krydderierne (pånær salt, peber og sukker), og lad dem stege med et minuts tid.

Skær rød og grøn peber i tern. Kom dem i panden og lad stege et minuts tid. Kom den hakkede tomat og en anelse sukker i. Lad simre 10-15 min. Smag til med salt og peber.

Tag panden af varmen og lav 2-3 små huller i sovsen (afhængigt af hvor mange æg, der skal bruges) og slå æggene ud heri. Kom panden i ovnen i 5-10 min - alt efter hvor flydende æggeblommen skal være.

Drys med friskhakkede krydderier og server straks med ristet brød.

Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Lyserøde djævleæg med bacon

Jeg har gennem mit liv set alt for mange amerikanske serier af svingende kvalitet, og derfor er jeg også blevet nysgerrig på alle de sjove former for mad og madtraditioner, de viser eller henviser til i serierne. Jeg kan især huske, at jeg i lang, lang tid havde meget lyst til at smage eggnog - og endte med at lave det selv (lige her :  https://alverdensmad1.blogspot.com/2016/12/eggnog.html ) og cobb salad, som jeg også endte med at lave en variation af selv (lige her:  https://alverdensmad1.blogspot.com/2018/05/cobb-salad-med-jordbr-og-blue-cheese.html ). Jeg kunne også godt tænke mig at lave (og smage!) en rigtig thanksgiving middag, men det må vente, til det bliver vinter igen om lang, lang tid. Men devilled eggs er endnu en ret i den lange række af amerikanske retter, jeg har haft lyst til at prøve. Da jeg så forleden så et billede af en variant, der var lyserød i kanterne, blev jeg bare nødt til at prøve dem.  De smager rigtig dejligt, og man behøver bestemt ikke a

Forårstærte med asparges, små kartofler og brie

Dette er officielt min nye yndlings forårstærte! Den er fuld af gode sager som asparges, små kartofler og pinjekerner og har en dejlig grov og sprød fuldkornsbund, men det er ikke (kun) det, der gør den så vidunderlig. Hemmeligheden er brie! Skøn, fed, smagfuld brie, der gemmer sig nede i tærten og bare får det hele til at gå op i en højere enhed. Man kommer tit alle mulige andre former for oste i eller ovenpå en tærte - hytteost, revet ost eller feta for eksempel - men  brie, som jeg ellers elsker, har jeg ikke prøvet i en tærte før. Efter at have prøvet det, kan jeg kun give det min allervarmeste anbefaling. It really ties the pie together, som de ville have sagt i The Big Lebowski. Tærten passer desuden bare så fint på påskefrokost-buffet-bordet. Den smager godt både nybagt (selvfølgelig), men også kold eller gen-opvarmet dagen derpå, så der er ingen madspild her. It's all good:-) Forårstærte med asparges, små kartofler og brie (6 pers)

Nemme surdejs-boller

Jeg har af flere omgange forsøgt at blive sådan en type, der har en god surdej kørende.  Jeg synes helt klart, at brød og bagværk smager bedre, når det er bagt på eller med surdej. Men holy smokes, det er svært at holde liv i sådan en størrelse. Jeg har forsøgt mig med flere forskellige opskrifter, og det er da også lykkedes at fremmane flere helt ok surdeje, men alle er afgået ved døden efter ganske få uger, enten fordi de mugnede, eller fordi jeg forsømte dem i en grad, så de til sidst bare var sådan nogle sørgelige væskende klumper, som på ingen måde burde komme i nærheden af menneskeføde. Nu er det imidlertid lykkedes mig at holde liv i en hæderlig surdej i et par måneder. Det, der har virket for mig (og surdejen), har været: Keep it simple. Når jeg opfrisker surdejen, gør jeg det på slump: Smid lidt surdej ud, kom lidt vand og mel i, rør rundt - ikke noget med at veje af og være præcis og alt det der. Og så bor surdejen i vores køleskab selvom sådan én vist egentlig