Gå videre til hovedindholdet

ShakshukaShakshuka er oprindeligt en nordafrikansk morgenmads-ret, der menes at stamme fra Tunesien, men nu findes i mange forskellige udgaver i det meste af det nordlige Afrika og mellemøsten. 

Det er nemt at forstå rettens popularitet. Den er nem, hurtig, kan varieres i det uendelige og smager skønt. Faktisk synes jeg sagtens, retten kan bruges som både frokost eller en supernem og hurtig aftensmad. Denne udgave er meget plain, men man kan sagtens fylde retten med ting som oliven, halloumi, chorizo, stegt aubergine, bønner og drysse med pinjekerner, feta eller anden ost og ikke mindst alverdens friske krydderurter. Faktisk betyder "shakshuka" så vidt jeg har kunnet finde ud af netop "blanding" eller et "mix" - så det er bare med at give den gas med ingredienserne.
Skakshuka (2-3 pers)
1 løg
3 fed hvidløg
1 spsk olivenolie
1 rød peber
1 grøn peber
1 ds god hakket tomat
½ tsk chili eller cayennepeber
1 tsk paprika
1 tsk tørret koriander
1 tsk sukker
Salt & peber
2-3 æg (1 æg per person)

Tilbehør:
Frisk koriander og/eller persille
Ristet surdejsbrød


Tænd ovnen på 175 grader varmluft.

Hak løg og hvidløg fint og steg det i olivenolien i en pande, der kan tåle at komme i ovnen. Tilsæt alle krydderierne (pånær salt, peber og sukker), og lad dem stege med et minuts tid.

Skær rød og grøn peber i tern. Kom dem i panden og lad stege et minuts tid. Kom den hakkede tomat og en anelse sukker i. Lad simre 10-15 min. Smag til med salt og peber.

Tag panden af varmen og lav 2-3 små huller i sovsen (afhængigt af hvor mange æg, der skal bruges) og slå æggene ud heri. Kom panden i ovnen i 5-10 min - alt efter hvor flydende æggeblommen skal være.

Drys med friskhakkede krydderier og server straks med ristet brød.

Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Broccoli-salat med peanuts og tranebær - og en boganbefaling

Broccolisalat er måske ikke specielt julet, men det er ikke desto mindre en helt fantastisk salat, der passer rigtig fint til mange forskellige jule-retter. Faktisk synes jeg, det er så god en salat, at den kan udgøre et helt måltid i sig selv. Normalt laves den med solsikkekerner og rosiner, hvilket smager rigtig godt, men jeg synes, salaten bliver endnu bedre - og måske også lidt mere julet - med peanuts og tranebær. Og så har jeg læst en bog igen! Oh yes. Denne gang er det bogen "Euphoria" af Lily King. Historien foregår hovedsageligt i 1933, hvor man følger de tre antropologer Nell, Bankson og Fen (figurer der er løseligt baseret på real- life antropologerne Margaret Mead, Gregory Bateson og Reo Fortune) på deres årelange feltarbejde blandt forskellige stammer i Ny Guinea. Nell er en kontroversiel og berømt amerikansk antropolog, og Fen hendes opfarende ægtemand, som misunder hende hendes store succes. De to får selskab af englænderen Bankson, der hurtigt b

Lyserøde djævleæg med bacon

Jeg har gennem mit liv set alt for mange amerikanske serier af svingende kvalitet, og derfor er jeg også blevet nysgerrig på alle de sjove former for mad og madtraditioner, de viser eller henviser til i serierne. Jeg kan især huske, at jeg i lang, lang tid havde meget lyst til at smage eggnog - og endte med at lave det selv (lige her :  https://alverdensmad1.blogspot.com/2016/12/eggnog.html ) og cobb salad, som jeg også endte med at lave en variation af selv (lige her:  https://alverdensmad1.blogspot.com/2018/05/cobb-salad-med-jordbr-og-blue-cheese.html ). Jeg kunne også godt tænke mig at lave (og smage!) en rigtig thanksgiving middag, men det må vente, til det bliver vinter igen om lang, lang tid. Men devilled eggs er endnu en ret i den lange række af amerikanske retter, jeg har haft lyst til at prøve. Da jeg så forleden så et billede af en variant, der var lyserød i kanterne, blev jeg bare nødt til at prøve dem.  De smager rigtig dejligt, og man behøver bestemt ikke a

Sprød hverdagssalat af spidskål og ærter

Jeg ved ikke, om det at denne salat er SÅ simpel og SÅ hurtig og nem at lave medvirker til, at det er en af mine yndlings-vintersalater? Men faktum er, at jeg er vild med den. Knasende spidskål, søde-bløde ærter og en syrlig dressing smagt godt til med salt og peber. Mere skal der faktisk ikke til, og salaten passer fint som tilbehør til mange af vinterens lidt tunge retter. Den er blevet en klassiker på middagsbordet her i huset. Spidskål- og ærtesalat (nok til 4 pers. som tilbehør) Salat : ½ spidskål 2 dl frosne ærter, optøede Dressing : 3 spsk god olivenolie 1½ spsk hvidvinseddike Salt og peber Lidt frisk dild Skør spidskålen i så tynde strimler som muligt, gerne på et mandolinjern. Kom kålen i en salatskål og hæld olivenolien, eddiken, salt og peber samt finthakket frisk dild direkte over, og vend herefter rigtig godt rundt i kålen, enten med (rene) hænder eller en gaffel og en ske. Smag til - måske skal der lidt mere salt og peber i. Bland til sidst ærte