Gå videre til hovedindholdet

Træstammer - klædt ud som fastelavnstønder



Nu er det jo snart fastelavn, men jeg har allerede for flere uger siden bagt både danske og svenske fastelavnsboller/semlor (https://alverdensmad1.blogspot.dk/2018/01/fastelavnsboller-danmark-vs-sverige.html), og så er man jo nødt til at finde på noget nyt.

Jeg er ikke for fin til at stjæle en god ide, og i kantinen på Skejby Sygehus (hvor mine kolleger og jeg ind i mellem køber frokost, fordi vores arbejdsplads ligger lige på den anden side af vejen) havde de hittet på at stille den fremragende kage træstammen op på højkant og sætte en lille sort pap-fastelavns-kat på. Vupti: Træstamme-fastelavnstønder. Enkelt og genialt.

Den ide er hermed givet videre. Herunder finder du den underlødige version af de hjemmelavede træstammer. Det underlødige skyldes, at de er lavet med færdigkøbt mazarintærte og roulade og tilmed de billige af slagsen (dem man kan få til omkring en 10'er for hver). Man kan selvfølelig også lave træstammer med hjemmebagt kage eller kagerester, men hvem har kagerester til at ligge? Ikke mig ihvertfald.

Jeg har videre-udviklet lidt på konceptet, så her er kagerne stillet på højkant med lidt  fastelavnsslik på toppen og en lille sort pap-kat og/eller maske er klistret på med chokolade. Der er brugt lidt karamel-snørrebånd som snor til tønden og chocofantstænger som trækøller. 

Rigtig glædelig fastelavn - liiige om lidt!
Træstammer - klædt ud som fastelavnstønder (nok til en hel klasse, ca. 25 stk.).
2 små mazarintærter
1 hindbærroulade
2 spsk romessens
3 spsk kakaopulver
2 spsk hindbærsyltetøj
Evt. 2 spsk frisk appelsinsaft

300 g marcipan
2 spsk lys sirup eller honning
75 g flormelis
100 g mørk chokolade
Lidt slik eller krymmel (jeg brugte click mix)
Lidt karamel-snørrebånd til snor 
1-2 chocofantstænger som trækølle
Lidt sort pap klippet ud som små katte og masker

Start med at smuldre kageresterne i en stor skål. Tilsæt så kakao pulver, romessens, hindbærsyltetøj og evt. lidt appelsinsaft. Ælt det hele ublidt sammen til en homogen masse. Smag til - måske skal der lidt mere kakao eller romessens i. 

Del herefter dejen i 4 lange pølser - ca. 3,5 cm tykke. Læg dem forsigtigt på en skærebrædt dækket med bagepapir og stil dem på køl ½ times tid (jeg dækkede dem med et klæde og stillede dem udenfor i det store udendørs køleskab, hvor der er noget bedre plads end i vores køleskab). Imens laves marcipanovertrækket. 

Ælt marcipanen sammen med sirup/honning og flormelis. Rul den tyndt ud med lidt ekstra flormelis så den passer i størrelsen til at kunne dække "trøffelpølserne". Rul nu hver "trøffelpølse" ind i marcipan, og skær træstammer ud (ca. 5 cm i længden) med en skarp kniv. Stil dem på køl igen, mens du smelter chokoladen.  

Smelt chokoladen over et vandbad, og dyp begge træstammernes ender i chokolade. Et godt råd er at have en fugtig klud til at ligge ved siden af til at tørre sine fingre i, når der uundgåeligt kommer chokolade på. Sæt træstammerne på højkant og drys - mens chokoladen stadig er våd - med slik eller krymmel. Brug den sidste chokolade til at klistre pap-katte/masker fast på tønderne. Stil igen træstammerne på køl ½ times tid. Klip herefter karamel-snørrebånd ud og sæt dem fast på siden af tønderne. Jeg lavede to små huller med enden af en tændstik (den ene uden svovl!) og så kan snørrene nemt sættes fast). Læg evt. et par chocofantstænger ved som trækøller.

Træstammerne smager bedst samme dag de er lavet eller dagen efter. Opbevares på køl.

OBS! Hvis der er trøffelmasse til overs triller man det selvfølgelig til runde trøfler, der trilles i kokos, chokokrymmel eller lign.

Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Broccoli-salat med peanuts og tranebær - og en boganbefaling

Broccolisalat er måske ikke specielt julet, men det er ikke desto mindre en helt fantastisk salat, der passer rigtig fint til mange forskellige jule-retter. Faktisk synes jeg, det er så god en salat, at den kan udgøre et helt måltid i sig selv. Normalt laves den med solsikkekerner og rosiner, hvilket smager rigtig godt, men jeg synes, salaten bliver endnu bedre - og måske også lidt mere julet - med peanuts og tranebær. Og så har jeg læst en bog igen! Oh yes. Denne gang er det bogen "Euphoria" af Lily King. Historien foregår hovedsageligt i 1933, hvor man følger de tre antropologer Nell, Bankson og Fen (figurer der er løseligt baseret på real- life antropologerne Margaret Mead, Gregory Bateson og Reo Fortune) på deres årelange feltarbejde blandt forskellige stammer i Ny Guinea. Nell er en kontroversiel og berømt amerikansk antropolog, og Fen hendes opfarende ægtemand, som misunder hende hendes store succes. De to får selskab af englænderen Bankson, der hurtigt b

Lyserøde djævleæg med bacon

Jeg har gennem mit liv set alt for mange amerikanske serier af svingende kvalitet, og derfor er jeg også blevet nysgerrig på alle de sjove former for mad og madtraditioner, de viser eller henviser til i serierne. Jeg kan især huske, at jeg i lang, lang tid havde meget lyst til at smage eggnog - og endte med at lave det selv (lige her :  https://alverdensmad1.blogspot.com/2016/12/eggnog.html ) og cobb salad, som jeg også endte med at lave en variation af selv (lige her:  https://alverdensmad1.blogspot.com/2018/05/cobb-salad-med-jordbr-og-blue-cheese.html ). Jeg kunne også godt tænke mig at lave (og smage!) en rigtig thanksgiving middag, men det må vente, til det bliver vinter igen om lang, lang tid. Men devilled eggs er endnu en ret i den lange række af amerikanske retter, jeg har haft lyst til at prøve. Da jeg så forleden så et billede af en variant, der var lyserød i kanterne, blev jeg bare nødt til at prøve dem.  De smager rigtig dejligt, og man behøver bestemt ikke a

Sprød hverdagssalat af spidskål og ærter

Jeg ved ikke, om det at denne salat er SÅ simpel og SÅ hurtig og nem at lave medvirker til, at det er en af mine yndlings-vintersalater? Men faktum er, at jeg er vild med den. Knasende spidskål, søde-bløde ærter og en syrlig dressing smagt godt til med salt og peber. Mere skal der faktisk ikke til, og salaten passer fint som tilbehør til mange af vinterens lidt tunge retter. Den er blevet en klassiker på middagsbordet her i huset. Spidskål- og ærtesalat (nok til 4 pers. som tilbehør) Salat : ½ spidskål 2 dl frosne ærter, optøede Dressing : 3 spsk god olivenolie 1½ spsk hvidvinseddike Salt og peber Lidt frisk dild Skør spidskålen i så tynde strimler som muligt, gerne på et mandolinjern. Kom kålen i en salatskål og hæld olivenolien, eddiken, salt og peber samt finthakket frisk dild direkte over, og vend herefter rigtig godt rundt i kålen, enten med (rene) hænder eller en gaffel og en ske. Smag til - måske skal der lidt mere salt og peber i. Bland til sidst ærte