Gå videre til hovedindholdet

Træstammer - klædt ud som fastelavnstønderNu er det jo snart fastelavn, men jeg har allerede for flere uger siden bagt både danske og svenske fastelavnsboller/semlor (https://alverdensmad1.blogspot.dk/2018/01/fastelavnsboller-danmark-vs-sverige.html), og så er man jo nødt til at finde på noget nyt.

Jeg er ikke for fin til at stjæle en god ide, og i kantinen på Skejby Sygehus (hvor mine kolleger og jeg ind i mellem køber frokost, fordi vores arbejdsplads ligger lige på den anden side af vejen) havde de hittet på at stille den fremragende kage træstammen op på højkant og sætte en lille sort pap-fastelavns-kat på. Vupti: Træstamme-fastelavnstønder. Enkelt og genialt.

Den ide er hermed givet videre. Herunder finder du den underlødige version af de hjemmelavede træstammer. Det underlødige skyldes, at de er lavet med færdigkøbt mazarintærte og roulade og tilmed de billige af slagsen (dem man kan få til omkring en 10'er for hver). Man kan selvfølelig også lave træstammer med hjemmebagt kage eller kagerester, men hvem har kagerester til at ligge? Ikke mig ihvertfald.

Jeg har videre-udviklet lidt på konceptet, så her er kagerne stillet på højkant med lidt  fastelavnsslik på toppen og en lille sort pap-kat og/eller maske er klistret på med chokolade. Der er brugt lidt karamel-snørrebånd som snor til tønden og chocofantstænger som trækøller. 

Rigtig glædelig fastelavn - liiige om lidt!
Træstammer - klædt ud som fastelavnstønder (nok til en hel klasse, ca. 25 stk.).
2 små mazarintærter
1 hindbærroulade
2 spsk romessens
3 spsk kakaopulver
2 spsk hindbærsyltetøj
Evt. 2 spsk frisk appelsinsaft

300 g marcipan
2 spsk lys sirup eller honning
75 g flormelis
100 g mørk chokolade
Lidt slik eller krymmel (jeg brugte click mix)
Lidt karamel-snørrebånd til snor 
1-2 chocofantstænger som trækølle
Lidt sort pap klippet ud som små katte og masker

Start med at smuldre kageresterne i en stor skål. Tilsæt så kakao pulver, romessens, hindbærsyltetøj og evt. lidt appelsinsaft. Ælt det hele ublidt sammen til en homogen masse. Smag til - måske skal der lidt mere kakao eller romessens i. 

Del herefter dejen i 4 lange pølser - ca. 3,5 cm tykke. Læg dem forsigtigt på en skærebrædt dækket med bagepapir og stil dem på køl ½ times tid (jeg dækkede dem med et klæde og stillede dem udenfor i det store udendørs køleskab, hvor der er noget bedre plads end i vores køleskab). Imens laves marcipanovertrækket. 

Ælt marcipanen sammen med sirup/honning og flormelis. Rul den tyndt ud med lidt ekstra flormelis så den passer i størrelsen til at kunne dække "trøffelpølserne". Rul nu hver "trøffelpølse" ind i marcipan, og skær træstammer ud (ca. 5 cm i længden) med en skarp kniv. Stil dem på køl igen, mens du smelter chokoladen.  

Smelt chokoladen over et vandbad, og dyp begge træstammernes ender i chokolade. Et godt råd er at have en fugtig klud til at ligge ved siden af til at tørre sine fingre i, når der uundgåeligt kommer chokolade på. Sæt træstammerne på højkant og drys - mens chokoladen stadig er våd - med slik eller krymmel. Brug den sidste chokolade til at klistre pap-katte/masker fast på tønderne. Stil igen træstammerne på køl ½ times tid. Klip herefter karamel-snørrebånd ud og sæt dem fast på siden af tønderne. Jeg lavede to små huller med enden af en tændstik (den ene uden svovl!) og så kan snørrene nemt sættes fast). Læg evt. et par chocofantstænger ved som trækøller.

Træstammerne smager bedst samme dag de er lavet eller dagen efter. Opbevares på køl.

OBS! Hvis der er trøffelmasse til overs triller man det selvfølgelig til runde trøfler, der trilles i kokos, chokokrymmel eller lign.

Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Lyserøde djævleæg med bacon

Jeg har gennem mit liv set alt for mange amerikanske serier af svingende kvalitet, og derfor er jeg også blevet nysgerrig på alle de sjove former for mad og madtraditioner, de viser eller henviser til i serierne. Jeg kan især huske, at jeg i lang, lang tid havde meget lyst til at smage eggnog - og endte med at lave det selv (lige her :  https://alverdensmad1.blogspot.com/2016/12/eggnog.html ) og cobb salad, som jeg også endte med at lave en variation af selv (lige her:  https://alverdensmad1.blogspot.com/2018/05/cobb-salad-med-jordbr-og-blue-cheese.html ). Jeg kunne også godt tænke mig at lave (og smage!) en rigtig thanksgiving middag, men det må vente, til det bliver vinter igen om lang, lang tid. Men devilled eggs er endnu en ret i den lange række af amerikanske retter, jeg har haft lyst til at prøve. Da jeg så forleden så et billede af en variant, der var lyserød i kanterne, blev jeg bare nødt til at prøve dem.  De smager rigtig dejligt, og man behøver bestemt ikke a

Forårstærte med asparges, små kartofler og brie

Dette er officielt min nye yndlings forårstærte! Den er fuld af gode sager som asparges, små kartofler og pinjekerner og har en dejlig grov og sprød fuldkornsbund, men det er ikke (kun) det, der gør den så vidunderlig. Hemmeligheden er brie! Skøn, fed, smagfuld brie, der gemmer sig nede i tærten og bare får det hele til at gå op i en højere enhed. Man kommer tit alle mulige andre former for oste i eller ovenpå en tærte - hytteost, revet ost eller feta for eksempel - men  brie, som jeg ellers elsker, har jeg ikke prøvet i en tærte før. Efter at have prøvet det, kan jeg kun give det min allervarmeste anbefaling. It really ties the pie together, som de ville have sagt i The Big Lebowski. Tærten passer desuden bare så fint på påskefrokost-buffet-bordet. Den smager godt både nybagt (selvfølgelig), men også kold eller gen-opvarmet dagen derpå, så der er ingen madspild her. It's all good:-) Forårstærte med asparges, små kartofler og brie (6 pers)

Nemme surdejs-boller

Jeg har af flere omgange forsøgt at blive sådan en type, der har en god surdej kørende.  Jeg synes helt klart, at brød og bagværk smager bedre, når det er bagt på eller med surdej. Men holy smokes, det er svært at holde liv i sådan en størrelse. Jeg har forsøgt mig med flere forskellige opskrifter, og det er da også lykkedes at fremmane flere helt ok surdeje, men alle er afgået ved døden efter ganske få uger, enten fordi de mugnede, eller fordi jeg forsømte dem i en grad, så de til sidst bare var sådan nogle sørgelige væskende klumper, som på ingen måde burde komme i nærheden af menneskeføde. Nu er det imidlertid lykkedes mig at holde liv i en hæderlig surdej i et par måneder. Det, der har virket for mig (og surdejen), har været: Keep it simple. Når jeg opfrisker surdejen, gør jeg det på slump: Smid lidt surdej ud, kom lidt vand og mel i, rør rundt - ikke noget med at veje af og være præcis og alt det der. Og så bor surdejen i vores køleskab selvom sådan én vist egentlig