Gå videre til hovedindholdet

Lun rodfrugt-salat med feta og cashewnødder


Jeg har altid arbejdet som projekt-ansat, så derfor har jeg arbejdet flere forskellige steder efterhånden. Hver gang jeg har skullet skifte job, har det altid været med vemod og med en overbevisning om at jeg aldrig nogensinde vil få så dejlige kolleger igen. Men på magisk vis er det heldigvis lykkedes mig at finde nyt job, hvor jeg igen er blevet enormt glad for mine kolleger.

Nåmen, alt dette er egentlig bare for at fortælle, at jeg i afskedsgave fra nogle af mine kolleger engang fik en spiralizer (det siger noget om, hvor godt de kendte mig, at de gav mig sådan én - og så en kogebog!). En spiralizer omdanner de fleste grøntsager til lange, tynde strimler. Den er på den måde ikke en uundværlig køkken-gadget, men ikke desto mindre virkelig rar at have. Jeg har hidtil mest brugt den, når jeg skulle lave noget ekstra fint til en salat, men på det seneste har jeg virkelig fået øjnene op for, hvor god den er til at lave "grøntsags-spaghetti", og denne nemme salat er netop et eksempel på dette. Retten består primært af bagte rødbede- og gulerodsstrimler, men konsistensen af de spiralizede rodfrugter betyder, at retten  føles (næsten) ligesom at spise en stor skålfuld spaghetti. Fetaen tilføjer fedme og salt, og nødderne er et dejligt knasende element. En skøn og sund ret, som er inspireret af de mange salater, man kan finde på den fine blog "Inspiralized" (http://inspiralized.com/), hvor man kan finde masser af inspiration til dejlige retter lavet med en spiralizer. 
Lun rodfrugt-salat (nok til 1 person, især med en skive groft brød on the side)
1 stor gulerod
1 mellemstor rødbede
2 spsk olivenolie
Salt & peber
50 g feta
1 håndfuld grofthakkede cashewnødder (eller en anden slags nød)
Evt. lidt persille

Tænd ovnen på 175 grader varmluft.

Skræl gulerod og rødbede. Brug en spiralizer til at strimle begge rodfrugter - eller brug en kartoffelskræller til at skrælle tynde strimler af dem. 

Kom strimlerne på en bageplade beklædt med bagepapir, dryp med lidt olivenolie og bag i 10-12 min. til strimlerne er lige præcis mørre.
Anret strimlerne i en skål, drys med lidt salt og peber. Smuldr fetaen og drys den over efterfulgt af de hakkede nødder og evt. lidt finthakket persille.

Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Broccoli-salat med peanuts og tranebær - og en boganbefaling

Broccolisalat er måske ikke specielt julet, men det er ikke desto mindre en helt fantastisk salat, der passer rigtig fint til mange forskellige jule-retter. Faktisk synes jeg, det er så god en salat, at den kan udgøre et helt måltid i sig selv. Normalt laves den med solsikkekerner og rosiner, hvilket smager rigtig godt, men jeg synes, salaten bliver endnu bedre - og måske også lidt mere julet - med peanuts og tranebær. Og så har jeg læst en bog igen! Oh yes. Denne gang er det bogen "Euphoria" af Lily King. Historien foregår hovedsageligt i 1933, hvor man følger de tre antropologer Nell, Bankson og Fen (figurer der er løseligt baseret på real- life antropologerne Margaret Mead, Gregory Bateson og Reo Fortune) på deres årelange feltarbejde blandt forskellige stammer i Ny Guinea. Nell er en kontroversiel og berømt amerikansk antropolog, og Fen hendes opfarende ægtemand, som misunder hende hendes store succes. De to får selskab af englænderen Bankson, der hurtigt b

Okonomiyaki / Japanske pandekager med spidskål og gulerødder

Jeg ved snart ikke, hvad jeg skal skrive her på bloggen for tiden. Her på vores lille stikvej, hvorfra min verden går, er der solskin, der er stille - når der ikke lige er børn, der leger i haverne - og på trods af nattefrosten er der forårsblomster, der titter frem rundt omkring. Det står i fuldstændig og virkelig mærkelig kontrast til den krise, der foregår lige nu rundt omkring i hele verden. Og de dramaer på liv og død, som må være endnu mere aktuelle end normalt på alverdens sygehuse. Også Skejby Sygehus, der ligger bare et par kilometer fra, hvor vi bor, og som jeg kan kigge over på på min daglige gåtur.  Så hvad gør man?? Jeg ved det ikke. Jeg ved bare, at jeg bliver hjemme og holder afstand og vasker mine hænder og og prøver at holde humøret oppe og venter og håber og tror på det bedste. Og fodrer min familie, for hvad kan man ellers gøre? Dagens opskrift er på okonomiyaki (åh, det er et dejligt ord at sige), der er en form for japanske madpandekager, som i al si

Forårstærte med asparges, små kartofler og brie

Dette er officielt min nye yndlings forårstærte! Den er fuld af gode sager som asparges, små kartofler og pinjekerner og har en dejlig grov og sprød fuldkornsbund, men det er ikke (kun) det, der gør den så vidunderlig. Hemmeligheden er brie! Skøn, fed, smagfuld brie, der gemmer sig nede i tærten og bare får det hele til at gå op i en højere enhed. Man kommer tit alle mulige andre former for oste i eller ovenpå en tærte - hytteost, revet ost eller feta for eksempel - men  brie, som jeg ellers elsker, har jeg ikke prøvet i en tærte før. Efter at have prøvet det, kan jeg kun give det min allervarmeste anbefaling. It really ties the pie together, som de ville have sagt i The Big Lebowski. Tærten passer desuden bare så fint på påskefrokost-buffet-bordet. Den smager godt både nybagt (selvfølgelig), men også kold eller gen-opvarmet dagen derpå, så der er ingen madspild her. It's all good:-) Forårstærte med asparges, små kartofler og brie (6 pers)