Gå videre til hovedindholdet

Lun rodfrugt-salat med feta og cashewnødder


Jeg har altid arbejdet som projekt-ansat, så derfor har jeg arbejdet flere forskellige steder efterhånden. Hver gang jeg har skullet skifte job, har det altid været med vemod og med en overbevisning om at jeg aldrig nogensinde vil få så dejlige kolleger igen. Men på magisk vis er det heldigvis lykkedes mig at finde nyt job, hvor jeg igen er blevet enormt glad for mine kolleger.

Nåmen, alt dette er egentlig bare for at fortælle, at jeg i afskedsgave fra nogle af mine kolleger engang fik en spiralizer (det siger noget om, hvor godt de kendte mig, at de gav mig sådan én - og så en kogebog!). En spiralizer omdanner de fleste grøntsager til lange, tynde strimler. Den er på den måde ikke en uundværlig køkken-gadget, men ikke desto mindre virkelig rar at have. Jeg har hidtil mest brugt den, når jeg skulle lave noget ekstra fint til en salat, men på det seneste har jeg virkelig fået øjnene op for, hvor god den er til at lave "grøntsags-spaghetti", og denne nemme salat er netop et eksempel på dette. Retten består primært af bagte rødbede- og gulerodsstrimler, men konsistensen af de spiralizede rodfrugter betyder, at retten  føles (næsten) ligesom at spise en stor skålfuld spaghetti. Fetaen tilføjer fedme og salt, og nødderne er et dejligt knasende element. En skøn og sund ret, som er inspireret af de mange salater, man kan finde på den fine blog "Inspiralized" (http://inspiralized.com/), hvor man kan finde masser af inspiration til dejlige retter lavet med en spiralizer. 
Lun rodfrugt-salat (nok til 1 person, især med en skive groft brød on the side)
1 stor gulerod
1 mellemstor rødbede
2 spsk olivenolie
Salt & peber
50 g feta
1 håndfuld grofthakkede cashewnødder (eller en anden slags nød)
Evt. lidt persille

Tænd ovnen på 175 grader varmluft.

Skræl gulerod og rødbede. Brug en spiralizer til at strimle begge rodfrugter - eller brug en kartoffelskræller til at skrælle tynde strimler af dem. 

Kom strimlerne på en bageplade beklædt med bagepapir, dryp med lidt olivenolie og bag i 10-12 min. til strimlerne er lige præcis mørre.
Anret strimlerne i en skål, drys med lidt salt og peber. Smuldr fetaen og drys den over efterfulgt af de hakkede nødder og evt. lidt finthakket persille.

Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Lyserøde djævleæg med bacon

Jeg har gennem mit liv set alt for mange amerikanske serier af svingende kvalitet, og derfor er jeg også blevet nysgerrig på alle de sjove former for mad og madtraditioner, de viser eller henviser til i serierne. Jeg kan især huske, at jeg i lang, lang tid havde meget lyst til at smage eggnog - og endte med at lave det selv (lige her :  https://alverdensmad1.blogspot.com/2016/12/eggnog.html ) og cobb salad, som jeg også endte med at lave en variation af selv (lige her:  https://alverdensmad1.blogspot.com/2018/05/cobb-salad-med-jordbr-og-blue-cheese.html ). Jeg kunne også godt tænke mig at lave (og smage!) en rigtig thanksgiving middag, men det må vente, til det bliver vinter igen om lang, lang tid. Men devilled eggs er endnu en ret i den lange række af amerikanske retter, jeg har haft lyst til at prøve. Da jeg så forleden så et billede af en variant, der var lyserød i kanterne, blev jeg bare nødt til at prøve dem.  De smager rigtig dejligt, og man behøver bestemt ikke a

Forårstærte med asparges, små kartofler og brie

Dette er officielt min nye yndlings forårstærte! Den er fuld af gode sager som asparges, små kartofler og pinjekerner og har en dejlig grov og sprød fuldkornsbund, men det er ikke (kun) det, der gør den så vidunderlig. Hemmeligheden er brie! Skøn, fed, smagfuld brie, der gemmer sig nede i tærten og bare får det hele til at gå op i en højere enhed. Man kommer tit alle mulige andre former for oste i eller ovenpå en tærte - hytteost, revet ost eller feta for eksempel - men  brie, som jeg ellers elsker, har jeg ikke prøvet i en tærte før. Efter at have prøvet det, kan jeg kun give det min allervarmeste anbefaling. It really ties the pie together, som de ville have sagt i The Big Lebowski. Tærten passer desuden bare så fint på påskefrokost-buffet-bordet. Den smager godt både nybagt (selvfølgelig), men også kold eller gen-opvarmet dagen derpå, så der er ingen madspild her. It's all good:-) Forårstærte med asparges, små kartofler og brie (6 pers)

Saftige rabarber-snitter med sprød crumble

Jamen, jeg ved snart ikke, hvad jeg skal skrive andet end at det her er en virkelig god kage med en sød og saftig sandkage-agtig bund, syrligt-søde raberber i midten, toppet af med en gang sprøde mandler og crumble. Den er nem at bage, men kræver lidt opvask, da man skal bruge en del skåle undervejs. Men det er vist også det eneste negative, jeg kan finde på at sige om denne forårs-lækkerbisken. Saftige rabarber-snitter med sprød crumble  (ca 12 stk) Rabarber-fyld 4 stængler rabarber 50 g sukker 2 tsk maizena Crumble 75 g sukker 75 g mel 1 tsk vanillesukker 75 g smør Lidt mandelflager Dej 100 g creme fraiche 1 æg 1 æggeblomme 1 tsk vanille sukker ½ tsk kardemomme 150 g mel 100 g sukker ½ tsk bagepulver ½ tsk natron 100 g smeltet smør Instruktioner Tænd ovnen på 175 g varmluft og lad varme op, mens du laver kagen. Rens og skær rabarberne i 1 cm små stykker. Bland dem godt med sukker og maizena i en skål og sæt