Gå videre til hovedindholdet

Stikkelsbær-snitter




Hindbærsnitten er en klassisk og helt vidunderlig kage. Men denne version, hvor hindbærsyltetøjet er afløst af sød-syrligt stikkelsbær-syltetøj, er altså heller ikke helt ueffen. 

Jeg blev præsenteret for denne kombination ved min gode venindes fødselsdag i januar og bagte den så selv sammen med mine piger her i vinterferien. Snitterne er nemme at bage, når man som her udstikker dejen, inden den bages. Så skal man ikke bakse med store plader af mørdej, der kan knække og skal skæres helt lige. Vi prøvede at lave kagerne ekstra fine (nogle ville måske sige julede?) ved at udstikke mønstre i mørdejen, men kagerne bliver også fine uden kig til syltetøjet.

Stikkelsbær-snitter (ca. 15 stk.)
Dej:
200 g smør
350 g hvedemel + lidt ekstra til udrulning 
150 g flormelis  
1 tsk vaniljesukker 
1 æg, sammenpisket
Evt lidt iskoldt vand
1½ dl god stikkelsbærsyltetøj (eller hindbærsyltetøj for den klassiske version)

Glasur:
200 g flormelis
Ca. 2 spsk kogende vand
Evt. lidt glimmerdrys eller anden pynt
Evt. små udstikkere

Bland mel, vaniljesukker og flormelis. Smuldr smørret i blandingen og saml hurtigt dejen med det sammenpislede æg. Hvis blandingen ikke helt vil samle sig, kan man tilsætte en anelse koldt vand. Dejen skal ikke æltes, blot samles.
Stil dejen på køl i ½ times tid.

Rul dejen tyndt ud (ca. ½ cm) på et meldrysset bord, og udstik små cirkler, ca. 6 cm i diameter. Udstik et lige antal (da de jo skal lægges sammen to og to). Udstik evt. små mønstre på den halvdel af kagecirklerne, der siden skal agere "top". Læg mørdejscirklerne med lidt afstand på bageplader beklædt med bagepapir, og stil bagepladerne køligt, mens ovnen varmer op til 175 grader. Bages til kagerne er lige præcis bagte samt let gyldne i kanterne - de må ikke blive for mørke.

Lad kage-cirklerne afkøle helt.

Smør stikkelsbærsyltetøj på den ene halvdel af kagerne. Rør en tyk glasur og smør på den anden halvdel af kagerne (eller for den dovne version: Drys blot med lidt flormelis gennem en si). Læg kagerne sammen - toppe på bunde.

Opbevares i en lufttæt beholder og på køl.

Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Broccoli-salat med peanuts og tranebær - og en boganbefaling

Broccolisalat er måske ikke specielt julet, men det er ikke desto mindre en helt fantastisk salat, der passer rigtig fint til mange forskellige jule-retter. Faktisk synes jeg, det er så god en salat, at den kan udgøre et helt måltid i sig selv. Normalt laves den med solsikkekerner og rosiner, hvilket smager rigtig godt, men jeg synes, salaten bliver endnu bedre - og måske også lidt mere julet - med peanuts og tranebær. Og så har jeg læst en bog igen! Oh yes. Denne gang er det bogen "Euphoria" af Lily King. Historien foregår hovedsageligt i 1933, hvor man følger de tre antropologer Nell, Bankson og Fen (figurer der er løseligt baseret på real- life antropologerne Margaret Mead, Gregory Bateson og Reo Fortune) på deres årelange feltarbejde blandt forskellige stammer i Ny Guinea. Nell er en kontroversiel og berømt amerikansk antropolog, og Fen hendes opfarende ægtemand, som misunder hende hendes store succes. De to får selskab af englænderen Bankson, der hurtigt b

Okonomiyaki / Japanske pandekager med spidskål og gulerødder

Jeg ved snart ikke, hvad jeg skal skrive her på bloggen for tiden. Her på vores lille stikvej, hvorfra min verden går, er der solskin, der er stille - når der ikke lige er børn, der leger i haverne - og på trods af nattefrosten er der forårsblomster, der titter frem rundt omkring. Det står i fuldstændig og virkelig mærkelig kontrast til den krise, der foregår lige nu rundt omkring i hele verden. Og de dramaer på liv og død, som må være endnu mere aktuelle end normalt på alverdens sygehuse. Også Skejby Sygehus, der ligger bare et par kilometer fra, hvor vi bor, og som jeg kan kigge over på på min daglige gåtur.  Så hvad gør man?? Jeg ved det ikke. Jeg ved bare, at jeg bliver hjemme og holder afstand og vasker mine hænder og og prøver at holde humøret oppe og venter og håber og tror på det bedste. Og fodrer min familie, for hvad kan man ellers gøre? Dagens opskrift er på okonomiyaki (åh, det er et dejligt ord at sige), der er en form for japanske madpandekager, som i al si

Forårstærte med asparges, små kartofler og brie

Dette er officielt min nye yndlings forårstærte! Den er fuld af gode sager som asparges, små kartofler og pinjekerner og har en dejlig grov og sprød fuldkornsbund, men det er ikke (kun) det, der gør den så vidunderlig. Hemmeligheden er brie! Skøn, fed, smagfuld brie, der gemmer sig nede i tærten og bare får det hele til at gå op i en højere enhed. Man kommer tit alle mulige andre former for oste i eller ovenpå en tærte - hytteost, revet ost eller feta for eksempel - men  brie, som jeg ellers elsker, har jeg ikke prøvet i en tærte før. Efter at have prøvet det, kan jeg kun give det min allervarmeste anbefaling. It really ties the pie together, som de ville have sagt i The Big Lebowski. Tærten passer desuden bare så fint på påskefrokost-buffet-bordet. Den smager godt både nybagt (selvfølgelig), men også kold eller gen-opvarmet dagen derpå, så der er ingen madspild her. It's all good:-) Forårstærte med asparges, små kartofler og brie (6 pers)