Gå videre til hovedindholdet

Stikkelsbær-snitter
Hindbærsnitten er en klassisk og helt vidunderlig kage. Men denne version, hvor hindbærsyltetøjet er afløst af sød-syrligt stikkelsbær-syltetøj, er altså heller ikke helt ueffen. 

Jeg blev præsenteret for denne kombination ved min gode venindes fødselsdag i januar og bagte den så selv sammen med mine piger her i vinterferien. Snitterne er nemme at bage, når man som her udstikker dejen, inden den bages. Så skal man ikke bakse med store plader af mørdej, der kan knække og skal skæres helt lige. Vi prøvede at lave kagerne ekstra fine (nogle ville måske sige julede?) ved at udstikke mønstre i mørdejen, men kagerne bliver også fine uden kig til syltetøjet.

Stikkelsbær-snitter (ca. 15 stk.)
Dej:
200 g smør
350 g hvedemel + lidt ekstra til udrulning 
150 g flormelis  
1 tsk vaniljesukker 
1 æg, sammenpisket
Evt lidt iskoldt vand
1½ dl god stikkelsbærsyltetøj (eller hindbærsyltetøj for den klassiske version)

Glasur:
200 g flormelis
Ca. 2 spsk kogende vand
Evt. lidt glimmerdrys eller anden pynt
Evt. små udstikkere

Bland mel, vaniljesukker og flormelis. Smuldr smørret i blandingen og saml hurtigt dejen med det sammenpislede æg. Hvis blandingen ikke helt vil samle sig, kan man tilsætte en anelse koldt vand. Dejen skal ikke æltes, blot samles.
Stil dejen på køl i ½ times tid.

Rul dejen tyndt ud (ca. ½ cm) på et meldrysset bord, og udstik små cirkler, ca. 6 cm i diameter. Udstik et lige antal (da de jo skal lægges sammen to og to). Udstik evt. små mønstre på den halvdel af kagecirklerne, der siden skal agere "top". Læg mørdejscirklerne med lidt afstand på bageplader beklædt med bagepapir, og stil bagepladerne køligt, mens ovnen varmer op til 175 grader. Bages til kagerne er lige præcis bagte samt let gyldne i kanterne - de må ikke blive for mørke.

Lad kage-cirklerne afkøle helt.

Smør stikkelsbærsyltetøj på den ene halvdel af kagerne. Rør en tyk glasur og smør på den anden halvdel af kagerne (eller for den dovne version: Drys blot med lidt flormelis gennem en si). Læg kagerne sammen - toppe på bunde.

Opbevares i en lufttæt beholder og på køl.

Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Lyserøde djævleæg med bacon

Jeg har gennem mit liv set alt for mange amerikanske serier af svingende kvalitet, og derfor er jeg også blevet nysgerrig på alle de sjove former for mad og madtraditioner, de viser eller henviser til i serierne. Jeg kan især huske, at jeg i lang, lang tid havde meget lyst til at smage eggnog - og endte med at lave det selv (lige her :  https://alverdensmad1.blogspot.com/2016/12/eggnog.html ) og cobb salad, som jeg også endte med at lave en variation af selv (lige her:  https://alverdensmad1.blogspot.com/2018/05/cobb-salad-med-jordbr-og-blue-cheese.html ). Jeg kunne også godt tænke mig at lave (og smage!) en rigtig thanksgiving middag, men det må vente, til det bliver vinter igen om lang, lang tid. Men devilled eggs er endnu en ret i den lange række af amerikanske retter, jeg har haft lyst til at prøve. Da jeg så forleden så et billede af en variant, der var lyserød i kanterne, blev jeg bare nødt til at prøve dem.  De smager rigtig dejligt, og man behøver bestemt ikke a

Forårstærte med asparges, små kartofler og brie

Dette er officielt min nye yndlings forårstærte! Den er fuld af gode sager som asparges, små kartofler og pinjekerner og har en dejlig grov og sprød fuldkornsbund, men det er ikke (kun) det, der gør den så vidunderlig. Hemmeligheden er brie! Skøn, fed, smagfuld brie, der gemmer sig nede i tærten og bare får det hele til at gå op i en højere enhed. Man kommer tit alle mulige andre former for oste i eller ovenpå en tærte - hytteost, revet ost eller feta for eksempel - men  brie, som jeg ellers elsker, har jeg ikke prøvet i en tærte før. Efter at have prøvet det, kan jeg kun give det min allervarmeste anbefaling. It really ties the pie together, som de ville have sagt i The Big Lebowski. Tærten passer desuden bare så fint på påskefrokost-buffet-bordet. Den smager godt både nybagt (selvfølgelig), men også kold eller gen-opvarmet dagen derpå, så der er ingen madspild her. It's all good:-) Forårstærte med asparges, små kartofler og brie (6 pers)

Saftige rabarber-snitter med sprød crumble

Jamen, jeg ved snart ikke, hvad jeg skal skrive andet end at det her er en virkelig god kage med en sød og saftig sandkage-agtig bund, syrligt-søde raberber i midten, toppet af med en gang sprøde mandler og crumble. Den er nem at bage, men kræver lidt opvask, da man skal bruge en del skåle undervejs. Men det er vist også det eneste negative, jeg kan finde på at sige om denne forårs-lækkerbisken. Saftige rabarber-snitter med sprød crumble  (ca 12 stk) Rabarber-fyld 4 stængler rabarber 50 g sukker 2 tsk maizena Crumble 75 g sukker 75 g mel 1 tsk vanillesukker 75 g smør Lidt mandelflager Dej 100 g creme fraiche 1 æg 1 æggeblomme 1 tsk vanille sukker ½ tsk kardemomme 150 g mel 100 g sukker ½ tsk bagepulver ½ tsk natron 100 g smeltet smør Instruktioner Tænd ovnen på 175 g varmluft og lad varme op, mens du laver kagen. Rens og skær rabarberne i 1 cm små stykker. Bland dem godt med sukker og maizena i en skål og sæt