Gå videre til hovedindholdet

Grove madpakke-boller


Vi er stadig kantine-løse på mit arbejde, men det har faktisk vist sig at være en god ting, for hold nu op, hvor har det betydet meget mindre madspild i mit lille hjem. I stedet for at fryse eventuelle rester ned for derefter at glemme alt om dem for derefter at smide dem ud, kommer resterne nu med på arbejde dagen efter - og bliver dermed rent faktisk spist. En ren win-win situation i og med at jeg ikke er den store rugbrøds-fan.  

Dog synes jeg nogle gange, at mine frokost-rester har brug for at blive suppleret af en bolle, og derfor er jeg begyndt at bage disse grove boller, som jeg fryser ned, og som efterfølgende bare kan snuppes med på arbejde og tø op i løbet af formiddagen. En tur på brødristeren eller i ovnen, og så er de næsten som nybagte. 
Madpakkeboller (12-14 stk)
25 g gær
2 dl vand
3 dl kærnemælk
2 tsk salt
2 tsk maltsirup
1 æble
50 g grofthakkede valnødder
200 g fuldkornhvedemel
250-300 g hvedemel + lidt ekstra til drys

Kærnemælk og vand blandes i en røreskål, og gæren røres ud heri, til den er helt opløst. Bland salt og maltsirup i.

Skræl æblerne og riv dem på den fine side af rivejernet (selvfølgelig uden kernehuset). Bland revet æble i gærblandingen. Tilsæt groft mel og det meste af hvedemelet og ælt dejen igennem i 10 min. Det er nemmest med en røremaskine, da dejen er ret våd. Når dejen er æltet færdig, æltes de grofthakkede valnødder i.

Drys dejen godt med mel, og lad den hæve et lunt sted under et fugtigt klæde i 1½ time.

Slå dejen ned, og hæld den ud på et meldrysset bord. Del dejen i 12-14 stykker afhængigt af, hvor store boller du vil have. Form dejen til boller. Drys bollerne med lidt hvedemel og stil dem til hævning på en eller to bageplader beklædt med bagepapir. Hæver under et tørt klæde et lunt sted i 45 min.

Varm ovnen op til 200 grader varmluft. Inden bollerne puttes i ovnen kan de evt. lige (udelukkende for udseendets skyld) få et tryk med en æbledeler, hvis man er den lykkelige indehaver af sådan én - se billede herunder. Bag bollerne 15-20 min. Hold øje med, at de ikke bliver for mørke. Bank under bunden på en af bollerne - lyder den hul, er bollerne færdige.

Lad bollerne køle af på en rist. Bollerne kan fint fryses ned.


Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Saftige rabarber-snitter med sprød crumble

Jamen, jeg ved snart ikke, hvad jeg skal skrive andet end at det her er en virkelig god kage med en sød og saftig sandkage-agtig bund, syrligt-søde raberber i midten, toppet af med en gang sprøde mandler og crumble. Den er nem at bage, men kræver lidt opvask, da man skal bruge en del skåle undervejs. Men det er vist også det eneste negative, jeg kan finde på at sige om denne forårs-lækkerbisken. Saftige rabarber-snitter med sprød crumble  (ca 12 stk) Rabarber-fyld 4 stængler rabarber 50 g sukker 2 tsk maizena Crumble 75 g sukker 75 g mel 1 tsk vanillesukker 75 g smør Lidt mandelflager Dej 100 g creme fraiche 1 æg 1 æggeblomme 1 tsk vanille sukker ½ tsk kardemomme 150 g mel 100 g sukker ½ tsk bagepulver ½ tsk natron 100 g smeltet smør Instruktioner Tænd ovnen på 175 g varmluft og lad varme op, mens du laver kagen. Rens og skær rabarberne i 1 cm små stykker. Bland dem godt med sukker og maizena i en skål og sæt

Okonomiyaki / Japanske pandekager med spidskål og gulerødder

Jeg ved snart ikke, hvad jeg skal skrive her på bloggen for tiden. Her på vores lille stikvej, hvorfra min verden går, er der solskin, der er stille - når der ikke lige er børn, der leger i haverne - og på trods af nattefrosten er der forårsblomster, der titter frem rundt omkring. Det står i fuldstændig og virkelig mærkelig kontrast til den krise, der foregår lige nu rundt omkring i hele verden. Og de dramaer på liv og død, som må være endnu mere aktuelle end normalt på alverdens sygehuse. Også Skejby Sygehus, der ligger bare et par kilometer fra, hvor vi bor, og som jeg kan kigge over på på min daglige gåtur.  Så hvad gør man?? Jeg ved det ikke. Jeg ved bare, at jeg bliver hjemme og holder afstand og vasker mine hænder og og prøver at holde humøret oppe og venter og håber og tror på det bedste. Og fodrer min familie, for hvad kan man ellers gøre? Dagens opskrift er på okonomiyaki (åh, det er et dejligt ord at sige), der er en form for japanske madpandekager, som i al si

Broccoli-salat med peanuts og tranebær - og en boganbefaling

Broccolisalat er måske ikke specielt julet, men det er ikke desto mindre en helt fantastisk salat, der passer rigtig fint til mange forskellige jule-retter. Faktisk synes jeg, det er så god en salat, at den kan udgøre et helt måltid i sig selv. Normalt laves den med solsikkekerner og rosiner, hvilket smager rigtig godt, men jeg synes, salaten bliver endnu bedre - og måske også lidt mere julet - med peanuts og tranebær. Og så har jeg læst en bog igen! Oh yes. Denne gang er det bogen "Euphoria" af Lily King. Historien foregår hovedsageligt i 1933, hvor man følger de tre antropologer Nell, Bankson og Fen (figurer der er løseligt baseret på real- life antropologerne Margaret Mead, Gregory Bateson og Reo Fortune) på deres årelange feltarbejde blandt forskellige stammer i Ny Guinea. Nell er en kontroversiel og berømt amerikansk antropolog, og Fen hendes opfarende ægtemand, som misunder hende hendes store succes. De to får selskab af englænderen Bankson, der hurtigt b