Gå videre til hovedindholdet

Everything smoothie - og en boganbefaling

Jeg har været inde i lidt af en dårlig bog-stime, hvor jeg flere gange er begyndt på en bog, men efter få kapitler har opgivet. Simpelthen fordi jeg er blevet så gammel, at jeg synes, livet er for kort til dårlige bøger.

Men så fandt jeg da én, som jeg åååd mig igennem på 2 dage, hvilket jeg næsten har lidt dårlig samvittighed over, fordi den vist har taget flere år og ikke mindst krævet blod, sved og tårer at skrive. 

Det drejer sig om den meget presse-omtalte auto-fiktive bog "Den der lever stille" af Leonora Christina Skov.

Bogen starter ved Leonoras mors død og svinger frem og tilbage mellem nutiden og fortiden. I nutiden følger man forfatterens overvejelser og etiske skrupler ifm. tilblivelsen af bogen. Ind imellem dette er der lange (og spændende!) passager om hendes barndom, hvor hun vokser op som enebarnet Christina i en udefra set helt normal og velfungerende middelklasse-familie, hvor alt bag facaden dog er helt koldt og forkrampet. Alt i hjemmet tilpasses Christinas mors sindsstemninger, der er præget af nedtrykthed (jeg tænker ubehandlet depression...) og social angst. Datteren indordner sig for at gøre moderen tilpas, men lever samtidig et rigt og hemmeligt indre liv. Da Christina fylder 19, flytter hun til København og "genopfinder" sig selv som Leonora og springer ud som lesbisk, hvilket først fører til at hendes forældre bryder med hende og efterfølgende sender laviner af bebrejdelser og anklager hendes vej. Den unge Leonora oplever heldigvis også stor glæde og stor kærlighed i sit nye liv i København.

Jeg blev ret berørt af bogen og har tænkt på den flere gange efterfølgende. Faktisk har jeg lyst til at læse den igen på et tidspunkt. Dels syntes jeg, den var spændende, fordi det er så vildt at læse om, at det at være homoseksuel og at "komme ud" åbenbart stadig kan være så tabu-belagt og så stort et problem i nogen familier. Men allermest var den spændende, fordi det der med at få et indblik i sådan nogle komplekse og frygtelige familie-dynamikker - jamen, det er for mig langt mere spændende end snart sagt en hvilken som helst krimi eller mordgåde. Det eneste jeg havde det lidt svært med undervejs i læsningen, var, at det til tider føltes næsten for intimt at få så meget at vide om, hvad der foregik indenfor hjemmets fire vægge hos familien Skov. Samtidig kunne jeg ikke lade være med at sidde og heppe på den unge Leonara - fordi for sytten, hvor skal man altså have noget råstyrke og frihedstrang for at kunne stå ved sig selv, når man modarbejdes så kraftigt af sin familie. Bogen er hermed varmt anbefalet, hvis man mangler spændende læsestof i vinterferien.

Dagens opskrift er ganske enkelt på en smoothie, der smager godt året rundt, men er særligt god her om vinteren, fordi den er propfuld af rå frugt og grønt ("rå frygt" kom jeg lige til at skrive. Måske en god titel til en thriller?), og så smager den så godt, at selv mine to kræsne piger kan lokkes til at drikke (lidt af) den.
Everything smoothie (2 store smoothies) 
1 skrællet rødbede
1 skrællet banan
1 skrællet gulerod
1 dl frosne bær, f.eks. hindbær
4-5 små frosne broccolibuketter
1 moden avocado uden skal og sten
4-5 dl æblemost
Evt. lidt isterninger

Topping: Chia- og hampefrø.

Skær gulerod og rødbede i lidt mindre stykker, og kom så ellers hele molevitten i blenderen og blend-blend-blend, til du har en helt glat drik. Kom evt. lidt ekstra æblemost i for en tyndere smoothie. Nydes straks, evt. med et par isterninger i og toppet med chia- og hampefrø.

Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Lyserøde djævleæg med bacon

Jeg har gennem mit liv set alt for mange amerikanske serier af svingende kvalitet, og derfor er jeg også blevet nysgerrig på alle de sjove former for mad og madtraditioner, de viser eller henviser til i serierne. Jeg kan især huske, at jeg i lang, lang tid havde meget lyst til at smage eggnog - og endte med at lave det selv (lige her :  https://alverdensmad1.blogspot.com/2016/12/eggnog.html ) og cobb salad, som jeg også endte med at lave en variation af selv (lige her:  https://alverdensmad1.blogspot.com/2018/05/cobb-salad-med-jordbr-og-blue-cheese.html ). Jeg kunne også godt tænke mig at lave (og smage!) en rigtig thanksgiving middag, men det må vente, til det bliver vinter igen om lang, lang tid. Men devilled eggs er endnu en ret i den lange række af amerikanske retter, jeg har haft lyst til at prøve. Da jeg så forleden så et billede af en variant, der var lyserød i kanterne, blev jeg bare nødt til at prøve dem.  De smager rigtig dejligt, og man behøver bestemt ikke a

Forårstærte med asparges, små kartofler og brie

Dette er officielt min nye yndlings forårstærte! Den er fuld af gode sager som asparges, små kartofler og pinjekerner og har en dejlig grov og sprød fuldkornsbund, men det er ikke (kun) det, der gør den så vidunderlig. Hemmeligheden er brie! Skøn, fed, smagfuld brie, der gemmer sig nede i tærten og bare får det hele til at gå op i en højere enhed. Man kommer tit alle mulige andre former for oste i eller ovenpå en tærte - hytteost, revet ost eller feta for eksempel - men  brie, som jeg ellers elsker, har jeg ikke prøvet i en tærte før. Efter at have prøvet det, kan jeg kun give det min allervarmeste anbefaling. It really ties the pie together, som de ville have sagt i The Big Lebowski. Tærten passer desuden bare så fint på påskefrokost-buffet-bordet. Den smager godt både nybagt (selvfølgelig), men også kold eller gen-opvarmet dagen derpå, så der er ingen madspild her. It's all good:-) Forårstærte med asparges, små kartofler og brie (6 pers)

Saftige rabarber-snitter med sprød crumble

Jamen, jeg ved snart ikke, hvad jeg skal skrive andet end at det her er en virkelig god kage med en sød og saftig sandkage-agtig bund, syrligt-søde raberber i midten, toppet af med en gang sprøde mandler og crumble. Den er nem at bage, men kræver lidt opvask, da man skal bruge en del skåle undervejs. Men det er vist også det eneste negative, jeg kan finde på at sige om denne forårs-lækkerbisken. Saftige rabarber-snitter med sprød crumble  (ca 12 stk) Rabarber-fyld 4 stængler rabarber 50 g sukker 2 tsk maizena Crumble 75 g sukker 75 g mel 1 tsk vanillesukker 75 g smør Lidt mandelflager Dej 100 g creme fraiche 1 æg 1 æggeblomme 1 tsk vanille sukker ½ tsk kardemomme 150 g mel 100 g sukker ½ tsk bagepulver ½ tsk natron 100 g smeltet smør Instruktioner Tænd ovnen på 175 g varmluft og lad varme op, mens du laver kagen. Rens og skær rabarberne i 1 cm små stykker. Bland dem godt med sukker og maizena i en skål og sæt