Gå videre til hovedindholdet

Om bagekursus hos Birks køkken


Med følelsen af at være en ussel rotte, der forlader den synkende skude (indeholdende den onde kombination af ét stk feberplaget og ondt-i-øret barn samt ét stk overfrisk og super-energisk barn) i min mands varetægt, drog jeg i morges afsted på halv-dags bagekursus hos Birks køkken i Århus C. Til mit forsvar havde min mand - der jo ikke er dum, men godt har luret, at jeg er noget glad for det der med at bage - selv foræret mig kurset i julegave. Og jeg må sige, at det er én af de bedre måder at tilbringe en søndag på.

Birks køkken er en madskole lokaliseret på Århus havn i den gamle sojafabriks lokaler. Jeg husker stadig, hvordan sojafabrikkens lugt tit forpestede luften i midtbyen, men nu er der kommer andre og meget mere velduftende (surdejs)boller på suppen. 

På kurset møder man ind til et fint dækket morgenbord med friskbagte boller, diverse pølser og oste, kaffe og saft. Vi var ca. 30 på holdet, og efter spisning og en kort introduktion til dagen blev vi delt op i mindre hold og skulle efter grundig instruktion først lave rugbrødsdej, som straks blev sat til hævning. Derefter var der igen instruktion - og vi gik igang med den svære kunst at lave croissanter. Croissant-dejen skal hvile flere gange på køl, så det var en dej vi vendte tilbage til - med ærefrygt - flere gange. Selvom vi var seks på mit hold, der skulle lave de forskellige ting sammen, syntes jeg, at vi alle så at sige fik fingrene i dejen og fik prøvet de ting, der skulle prøves undervejs. Og så var det superhyggelige og mad/bage-interesserede mennesker, selvfølgelig. Virkelig hyggeligt. Ud over rugbrød og croissant, lavede vi også surdejsboller og fik en introduktion til forskellige former for surdej. Faktisk kan jeg mærke nu, at jeg nok burde have taget noter, for man fik virkeligt mange informationer om melsorter, temperaturer og bagning - især bagning med surdej. 

Kurset var desuden virkelig velorganiseret. Jeg synes, vi nåede utroligt meget på fem timer - både ift hvad man når at bage og når at få teori/instruktioner om. Selvom man får god instruktion og hjælp undervejs, vil jeg dog også mene, at kurset kræver, at man har en basal viden om bagning. Det er ikke et kursus for helt nybegyndere udi bagningens ædle kunst. Derudover vil jeg anbefale, at man om muligt tager sin bil hen til kurset - jeg var på cykel og havde faktisk svært ved at slæde alle de gode sager vi fik med hjem (både ubagte croissanter, boller, dej til surdejsboller, frisk surdej og rugbrød, se billederne) på bagagebæreren og i rygsækken. Men hjem kom det dog. 

Hvis man vil vide mere, kan man tjekke dette og andre kurser ud på www.birkskøkken.dk
Ubagte croissanter
Dej til surdejs-boller
Surdejs-bolle
Der er desuden flere madkurser i sigte for mig, for mine forældre har også givet mig et gavekort til to madlavningskurser i julegave. Det ene kursus, jeg er tilmeldt, er et vegetar-kursus, også hos Birks køkken. Dels kunne jeg godt tænke mig at spise endnu mindre kød fremadrettet, og dels skulle kurset byde på en masse teori og praksis om tilsmagning - og dét vil jeg rigtig gerne blive bedre til. Endelig skal jeg allerede i næste weekend på flødebollekursus med en tidligere kollega, som jeg ser alt for lidt til. Det skal nok blive godt, og det hele skal selvfølgelig nok blive fulgt op af opskrifter her på bloggen. 

So long derude - med ønsket om at vi alle må få en god og sygdomsfri uge 9!
Vi fik ubagte croissanter, boller, bolledej, surdej og rugbrød med hjem. Yum!

Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Saftige rabarber-snitter med sprød crumble

Jamen, jeg ved snart ikke, hvad jeg skal skrive andet end at det her er en virkelig god kage med en sød og saftig sandkage-agtig bund, syrligt-søde raberber i midten, toppet af med en gang sprøde mandler og crumble. Den er nem at bage, men kræver lidt opvask, da man skal bruge en del skåle undervejs. Men det er vist også det eneste negative, jeg kan finde på at sige om denne forårs-lækkerbisken. Saftige rabarber-snitter med sprød crumble  (ca 12 stk) Rabarber-fyld 4 stængler rabarber 50 g sukker 2 tsk maizena Crumble 75 g sukker 75 g mel 1 tsk vanillesukker 75 g smør Lidt mandelflager Dej 100 g creme fraiche 1 æg 1 æggeblomme 1 tsk vanille sukker ½ tsk kardemomme 150 g mel 100 g sukker ½ tsk bagepulver ½ tsk natron 100 g smeltet smør Instruktioner Tænd ovnen på 175 g varmluft og lad varme op, mens du laver kagen. Rens og skær rabarberne i 1 cm små stykker. Bland dem godt med sukker og maizena i en skål og sæt

Okonomiyaki / Japanske pandekager med spidskål og gulerødder

Jeg ved snart ikke, hvad jeg skal skrive her på bloggen for tiden. Her på vores lille stikvej, hvorfra min verden går, er der solskin, der er stille - når der ikke lige er børn, der leger i haverne - og på trods af nattefrosten er der forårsblomster, der titter frem rundt omkring. Det står i fuldstændig og virkelig mærkelig kontrast til den krise, der foregår lige nu rundt omkring i hele verden. Og de dramaer på liv og død, som må være endnu mere aktuelle end normalt på alverdens sygehuse. Også Skejby Sygehus, der ligger bare et par kilometer fra, hvor vi bor, og som jeg kan kigge over på på min daglige gåtur.  Så hvad gør man?? Jeg ved det ikke. Jeg ved bare, at jeg bliver hjemme og holder afstand og vasker mine hænder og og prøver at holde humøret oppe og venter og håber og tror på det bedste. Og fodrer min familie, for hvad kan man ellers gøre? Dagens opskrift er på okonomiyaki (åh, det er et dejligt ord at sige), der er en form for japanske madpandekager, som i al si

Broccoli-salat med peanuts og tranebær - og en boganbefaling

Broccolisalat er måske ikke specielt julet, men det er ikke desto mindre en helt fantastisk salat, der passer rigtig fint til mange forskellige jule-retter. Faktisk synes jeg, det er så god en salat, at den kan udgøre et helt måltid i sig selv. Normalt laves den med solsikkekerner og rosiner, hvilket smager rigtig godt, men jeg synes, salaten bliver endnu bedre - og måske også lidt mere julet - med peanuts og tranebær. Og så har jeg læst en bog igen! Oh yes. Denne gang er det bogen "Euphoria" af Lily King. Historien foregår hovedsageligt i 1933, hvor man følger de tre antropologer Nell, Bankson og Fen (figurer der er løseligt baseret på real- life antropologerne Margaret Mead, Gregory Bateson og Reo Fortune) på deres årelange feltarbejde blandt forskellige stammer i Ny Guinea. Nell er en kontroversiel og berømt amerikansk antropolog, og Fen hendes opfarende ægtemand, som misunder hende hendes store succes. De to får selskab af englænderen Bankson, der hurtigt b